..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Ali Turalý (Kul Sefili)
Ali Turalý (Kul Sefili) - KUL Sefili
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
Ýnsana ve insanlýða deðer veren ilkelere sahip çýkan, her zaman halktan yana olan, savaþsýz sömürüsüz bir dünya için uðraþý veren biriyim.ç

Yazýsýnýn Özellikleri
halktan yana, sosyal içerikli.

Edebi Etkiler
Aþýk Ýhsani, Aþýk Þah Turna, Orhan Kemal, Hasan Kýyafet

Benzer Yazarlar
aþýk Ýhsani, Aþýk Þah turna, Yusuf ter, nihat behram

Özgeçmiþ
Hasan Kýyafet Sefili Ýçin Ne Dedi ?
ALÝ TURALI "KUL SEFÝLÝ" ÝÇÝN

Kul Sefili mahlaslý ozan Ali Turalý, Çorum'un Beylice köyünde 1964 yýlýnda doðmuþ. Yeteneði, duyarlý yüreði ile Anadolu'nun baðrýnda yeþermiþ kýraç söðüdüne benziyor. Her kýr emekçisi gibi ekmeðinin peþine takýlýp kente gelmiþ. Büyük kentin bütün kirliliðine karþýn da temiz kalmayý baþarmýþ biri o.

Her namuslu ve de zeki insan gibi Sefili yoksulluðunun,ezilmiþliðinin nedenini araþtýrmaya baþlamýþ. Köyüne bitiþik bir köyden olan Ýbrahim Kaypakkaya' nýn neden öldürüldüðünü merak etmiþ. Derken Hanya'yý Konya'yý, yani emek sermaye çeliþkisini anlamýþ. O günden beri de kendisine verilen sýnýrlý eðitim olanaðýnýn sýnýrlarýný zorlayarak, kötülerle, haksýzlýkla mücadele etmeye baþlamýþ. Kuþkusuz bunu sanatla, þiirle yapmýþ.

Sefili eðitimini yoksulluk gereði lisede yarým býrakmýþ. Ama okumayla ilgisini kesmemiþ. Örneðin Orhan Kemal'in emekçiden yana bir yazar olduðunu iyi biliyor. Oturmuþ ona düþsel bir mektup bile yazmýþ "sen gittin gideli yazarlar bizi unuttu. Emekçi sýnýf için r oman, öykü, þiir yazan kalmadý" demiþ.

Halk ozanlarý geleneðine uygun ölçülü uyaklý koþma türü þiirler yazýyor. Konusu ilkin aþk, acý doða iken giderek hak, hukuk, eþitsizlik, sömürüyü eleþtiriye dönüþmüþ. Taþlamalarý özentisiz,yalýn olduðu gibi ve temiz. "Pireler" þiirinden bir dörtlük þöyle, "Akþam olur etrafýmý sararlar/Polis gibi her yanýmý ararlar/Adým adým vücudumu tararlar/Neden beni rahat koymaz pireler?" Sömürüye karþý öfkesi bazen bilenmiþ Aþýk Ýhsani baltasý olup ufuk çizgisini kesiyor. Ama iyiye güzele karþý ipek kadar ince yüreðiyle Yýlmaz Güney'e, Deniz Gezmiþe, Sivas þehitlerine de aðýtlar yakýyor. Amele kardeþim adlý þiirinde, kendisi gibi bir emekçinin durumunu anlatýyor. "Bitlisli yoldaþým Davut kardeþim/Yoksa benim gibi boþta mýsýn sen/Þu koca dünyada yoktur bir iþim/Kardeþ benim gibi düþte misin sen...?" diyerek.

Kardeþçe üretip. Hakça paylaþmak üstüne kurulacak bir dünya için Kul Sefili' ye çabalarýnda baþarýlar diliyorum. Kalemi keskin, üretimi verimli sanatý yetkin olsun!...

- 20/08/2003 - HASAN KIYAFET -

Aþýk Ýhsani Sefili Ýçin Ne Dedi ?



OZAN ALÝ TURALI

Ozan Ali Turalý' yý bir iyice uyanmýþ gördük, sevdik. Ali Turalý, kendisini bilmiþ, aðzý var dili yok halkýnýn sýrt kemiði arasýndan koparýlýp alýnan yüzlerce katrilyonun kimlerin küpüne aktýðýný öðrenmiþ ve bu soygun düzenine karþý savaþýný korkusuzca baþlatmýþ ünlü bir halk ozanýmýzdýr.

Bu büyük ozanýn binlerce þiirinden birinin bir dörtlüðüne bakalým.

Yoksul halkýmýzýn çektiði çile
Bitmiyor dostlarým sebep düzendir
Ýþçinin köylünün sorunu dile
Gelmiyor dostlarým sebep düzendir.

Ozan Ali Turalý' nýn bu kutsal savaþý diðer halk ozanlarýna örnek olmalýdýr. Ýþsizlikten, yoksulluktan, açlýktan kývranan halkýmýzýn kurtuluþu için savaþmalýdýr ozanlar, Ali Turalý gibi. Ötesine sözüm yok.

Ali Turalýnýn bir adý da Kul SEFÝLÝ' dir. Kul Sefili halkýnýn dýþýnda hiçbir kimsenin kulu olmamýþtýr. Bu ünlü ozanýmýzýn tüm düþüncesi ve þiirleri kuþkusuz ezik halkýnýn kurtuluþu adýnadýr. Ve bu Kul Sefili, sevdiði halký için her derde, her belaya göðüs geren kutsa l bir savaþçý olarak çýkmýþtýr karþýmýza.

Bu büyük ozaný saygý ile selamlýyorum.

- AÞIK ÝHSANÝ - 14/09/2003 -


* * *

KUL SEFÝLÝ
yaþayan halk ozanlarý arasýnda en güçlüsü olarak çýkýyor karþýmýza. Þöyle sözcükler çýktý aðzýndan bir ara: "Bu soygun bitmeli artýk. Bu soygun ve hortumcu düzeni yýkýlmalýdýr. Halk açlýk iþkencesi altýnda kývranýyor yeter! Bundan böyle politikacýlar attýklarý adýmý, oturup bin düþünmeli. Ya düzelirler, ya da düzeltilirler, bu kadar" dedi.

- Aþýk Ýhsani, Berfin Bahar Dergisi, sayý 64, s.51 -

Bulunduðu Yer
Ýstanbul



Þeyh Bedreddin olayý da feodal toplumun var olduðu bir dönemde geçtiðine göre, yine bir sýnýfýn varlýðýný ve burada ki sýnýfýn toprak aðalarý ve de derebeyleri ile onlarýn zulmü altýnda ki toprak emekçileri arasýnda geçmektedir. Bura da ki belirleyici unsur ayaklanmanýn tabandan gelmesidir ve sistemi yýkma istemin delerdir. Yani saray içinden taht için verilen bir mücadele deðildir. Þeyh Bedreddin'in kavgasý insanlarýn ayrý gayrý gözetmeksizin bir olmasý ve ayný eþit oranda devlet nimetlerinden yararlanmasýdýr. Onun için de yar yanaðýndan gayrýsýnýn ortak kullanýlmasý tezini ortaya atmýþ ve onun doðrultusunda mücadele etmiþtir. Bu günde biz devrimcilerin isteði ve mücadelesi bu deðil mi? Yar yanaðýndan gayrýsýný kolektif bir biçimde üretip paylaþmak deðil mi?

Yani demek oluyor ki bu gün sanayi proletaryasý sýnýf savaþýmýnýn mücadelesini veriyorsa, o gün, feodal çaðda da toprak emekçileri ve devlet dini olan Sünniliði kabul etmeyen sýnýfýn vermiþ olduðu bir mücadeledir Bedreddin olayý. "Bedreddin ve eserleri üzerinde bir araþtýrma yayýnlamýþ olan Prof. Z.F. Fýndýkoðlu'na göre " Bedreddin Rönasans arifesine düþen Sosyalizm tarihinin sahifeleri arasýnda yer alabilecek bir Türk düþünürüdür." Kendisi yalnýz 1416-1908 Türkiye'si için deðil, fakat ayný zamanda 1908- 1964 Türkiye'si içinde önemli bir þahsiyettir. Çünkü Þeyh Bedreddin çýðýrý, bir taraftan Türklerin Müslüman oluþundan devam eden dini-mistik sosyal mücadeleciliðine baðlanýrken, öte yandan da Türkiye'de modern alanlardaki sosyalizmin adeta öncüsü gibi görülmektedir." Yeri gelmiþken deðinmekte yarar görüyorum, kapitalizmde, burjuvazi ile proletaryadan baþka, büyük çiftlik sahipleri ile küçük toprak sahibi köylülerde vardýr. Yani bu sýnýflar eski üretim tarzýnýn birer parçasýdýr, yada belirli toplumsal ekonomilerin baðrýndan çýkmýþlardýr. "Toplumun sýnýflara bölünmüþ olduðu ve sýnýf savaþýmý, daha Marksizim ortaya çýkmadan önce biliniyordu. Fakat sýnýflarýn ve sýnýf savaþýmýnýn kökenlerine iliþkin bilimsel açýklama Marksizim tarafýndan yapýldý. Sýnýf savaþýmý, sýnýfsal çýkarlar arasýndaki derin ve uzlaþmaz çeliþkinin objektif olarak gerekli bir sonucu ve yansýmasýdýr."

Kul Sefili ( Ali Turalý)



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Turalý (Kul Sefili), 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 20.05.2024 00:55:22