..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU
Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU - EMÝNE SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
SANAT YAÞAMI

20.01.1974 yýlý Gaziantep doðumlu olan Emine Sevinç Öksüzoðlu; ilk, orta ve lise eðitiminin ardýndan, Ýstanbul Harbiye Muhsin Ertuðrul Sahnesinde ve Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar sahnesinde, sahne sanatlarý ve Tiyatro oyunculuðu üzerine eðitim gördü. Ferhan Þensoy, Ekrem Erkek, Hüsnü Alan ve Muhammed Cangören gibi ustalardan eðitim aldý. Onlarla ayný sahneyi paylaþmanýn gururunu yaþadý. Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesi’nde, sahne yönetmenliði de yapan Emine Sevinç Öksüzoðlu, Türkiye genelinde birçok oyunlar sahneledi.

A.Ü. TÖMER Gaziantep þubesinde Sahne Sanatlarý, Diksiyon, (Güzel konuþma sanatý) Diyafram ve Tiyatro oyunculuðu üzerine öðretmenlik yaptý. Uzun seneler sahne tozu yutmasýna raðmen, çok sevdiði Edebiyat’tan hiç bir zaman ayrý kalmadý.

Þiir, öykü, düzyazý, astroloji, felsefe, kültür sanat, eleþtiri, araþtýrma inceleme, ve edebiyat üzerine yazýlarý, yerel ve ulusal olmak üzere bir çok yazýlý ve görsel basýnda yer aldý. Ayrýca bir çok Televizyon ve Radyolarýn Sanat ve Edebiyat programlarýna konuk oldu. Gaziantep’te yayýmlanan Olay, Zafer, Güney postasý, Gaziantep 27, Doðuþ, Yeni Gazete ve Ekspres gazetelerinde Sanat yönetmenliði yaptý.

Kosova; (Balkan Aydýnlarý ve Yazarlarý) BAY ve Ýnci çocuk dergilerinin, Almanya; Ezgi Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin, Ýstanbul; Ana kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin, Ankara; Kendi Kültür Kalýtý dergisinin, Adana; Ozan, Söylem, Aykýrýsanat Kültür ve Edebiyat dergilerinin Gaziantep bölge temsilciliklerini yürüttü. Ayrýca bu dergilerde Þiir, öykü, düzyazý, astroloji, felsefe, kültür sanat, eleþtiri, araþtýrma – inceleme, edebiyat, Türk tiyatro tarihi ve (diksiyon) güzel konuþma sanatý üzerine yazýlarý yayýmlandý.

Ýstanbul’da yayýn yapan Ana Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin hazýrlamýþ olduðu “Ana Antoloji” de, Adana’da yayýn yapan Ozan Kültür
Sanat dergisinin hazýrlamýþ olduðu “Ozanlar Sevgi Yumaðý” þiir
antolojisinde ve “Yaþayan kadýn þairlerimiz” isimli ansiklopedi de þiirleri
ve sanat yaþamý yer aldý. Ayrýca 2007 yýlýnda Ankara’da Elvan yayýnlarý
sahibi Sayýn Ýhsan Iþýk tarafýndan yayýmlanan, 10 ciltlik “Türkiye
Edebiyatçýlar ve Kültür adamlarý Ansiklopedisi” nde eserleri ve sanat yaþamý yer aldý.

13.04.1997 yýlýnda üç boyutlu resim sanatçýsý olan Arslan Bayýr’la birlikte, “Mustafa Kemal Atatürk ve Þiir” konulu resim ve þiir sergisi açtý. Bu sergi ulusal ve yerel basýnda uzun bir süre yer aldý. Þiirlerinden bazýlarý ses sanatçýsý ve bestekâr Sayýn Gül Kansu tarafýndan bestelendi. Bir kaç þiiri de, ünlü þair Sayýn Naser Feiz tarafýndan Farsça’ya çevrilerek, Tahran’ýn önde gelen sanat ve edebiyat dergilerinde yayýmlandý. Þiirleri usta kalem Can Yücel baþta olmak üzere, birçok þair ve yazardan övgü dolu yorumlar almýþtýr.

21 Nisan 1996 yýlýnda 4. Dünya Þairler Gününün ve 26 Nisan 1997 yýlýnda da 5. Dünya Þairler Gününün organizasyonunu yaptý. Sevgi, barýþ, kardeþlik ve dostluk çaðrýsýyla, yurt içi ve yurt dýþýndan bir çok þair ve yazarý ayný çatý altýnda toplayarak, görkemli bir organizasyona imza attý. Bu muhteþem organizasyonla yazýlý ve görsel olarak, ulusal ve yerel basýnda dünya kamuoyunda geniþ bir yer tuttu. Güneydoðunun incisi olan Gaziantep’in tanýtýmýna, dünya çapýnda katkýda bulundu.

Emine Sevinç Öksüzoðlu; birçok Konferans ve Panellere katýlýp Edebiyat, Þiir ve Felsefe alanýnda konuþmalar yapmýþtýr. Her yýl adýna düzenlenen “Genç Þair Baþarý Ödülleri” ise; Þiir alanýnda baþarý göstermiþ Yedi kiþiye, büyük bir törenle verilmektedir.

02.11.1996 yýlýndan bu yana, hemen hemen her yýl Tüyap kitap fuarý baþta olmak üzere, yurt içi ve yurt dýþýnda imza günlerine, þiir resitallerine ve konferanslara davet edilmiþtir.

10.03.1997 yýlýnda Kosova’da yayýn yapan Bay (Balkan Aydýnlarý ve Yazarlarý) Kültür ve Sanat Dergisi tarafýndan “Kültür Elçisi” olarak ödüllendirilmiþtir.

01.06.2007 yýlýnda Kosova Balkan Aydýnlarý ve Yazarlarý Kültür Birliði Baþkaný ve Bay Yayýnlarýnýn sahibi ve yazý iþleri müdürü olan, Sayýn Osman Baymak tarafýndan “Teþekkür Belgesi” ile onurlandýrýlmýþtýr.

26.04.1997 yýlýnda da Ýstanbul Ana kültür sanat ve edebiyat dergisi tarafýndan, Türk edebiyatýna yapmýþ olduðu üstün hizmet ve baþarýlý çalýþmalarýndan dolayý plaketle onurlandýrýlmýþtýr.

02.02.1997 yýlýnda Türkiye Þair ve Yazarlar Derneði Gaziantep þubesinin kurucu baþkanlýðýný yapan Emine Sevinç Öksüzoðlu’nun, yurt içinde ve yurt dýþýnda almýþ olduðu bir çok plaket, þilt ve ödülü mevcuttur.

ÝLESAM (Türkiye Ýlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliði) ve Dünya Genç Türk Yazarlar Birliði üyesi olan Öksüzoðlu; Evli ve bir kýz, bir erkek olmak üzere iki çocuk annesidir.


YAYIMLANMIÞ ESERLERÝ :

“Sevgiler Günýþýðýnda” (Þiir)
Aðustos 1996 - Gaziantep Gürsel Yayýnlarý

“Bahar Tomurcuðum” (Þiir)
Mart 1997 - Adana Aykýrýsanat Yayýnlarý

“Yeþil Gözlerinde Kaybolan Dünya” (Düz yazý / Öykü / Þiir)
Eylül 1998 - Ankara Ürün Yayýnlarý

“Üþümüþ Kar Taneleri” (Þiir)
Eylül 2007 – Gaziantep Sanko Holding Kültür Hizmeti Yayýnlarý

“Güneþ Yüzlü Çocuklar” (Öykü)
Eylül 2007 – Ankara Ürün Yayýnlarý

“Zamansýz” (Þiirler)
(Azerbaycan Vector Uluslar arasý Ýlim ve Edebiyat Eserleri Araþtýrma ve Ýnceleme Merkezi Tarafýndan Azeri diline çevrilerek yayýmlanmýþtýr.)



Yazýsýnýn Özellikleri
SEVGÝLÝ CAN YÜCEL'ÝN ÞÝÝRLERÝMLE ÝLGÝLÝ OLARAK BELÝRTTÝÐÝ GÖRÜÞÜNDEKÝ GÝBÝ BEN "ÞÝÝRÝ KENDÝ ADIMA DEÐÝL; KAÝNAT ADINA YAZIYORUM"

Edebi Etkiler

Benzer Yazarlar
ÖYKÜ YAZARI BÜYÜK ÜSTAD SEVGÝLÝ ÞEVKET YÜCEL, ÖYKÜLERÝMLE ÝLGÝLÝ OLARAK ÞÖYLE BÝR GÖRÜÞ BELÝRTMÝÞTÝ; "GAZÝANTEP'ÝN ALTIN KIZI EMÝNE SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU'NUN ÖYKÜLERÝNÝ OKUDUKTAN SONRA, ÝÞTE YENÝ ÇAÐIN KEMALETTÝN TUÐCU'SU DEDÝM" DEMÝÞTÝ.

Özgeçmiþ


YAYIMLANMIÞ ESERLERÝ :

“Sevgiler Günýþýðýnda” (Þiir)
Aðustos 1996 - Gaziantep Gürsel Yayýnlarý

“Bahar Tomurcuðum” (Þiir)
Mart 1997 - Adana Aykýrýsanat Yayýnlarý

“Yeþil Gözlerinde Kaybolan Dünya” (Düz yazý / Öykü / Þiir)
Eylül 1998 - Ankara Ürün Yayýnlarý

“Üþümüþ Kar Taneleri” (Þiir)
Eylül 2007 – Gaziantep Sanko Holding Kültür Hizmeti Yayýnlarý

“Güneþ Yüzlü Çocuklar” (Öykü)
Eylül 2007 – Ankara Ürün Yayýnlarý

“Zamansýz” (Þiirler)
(Azerbaycan Vector Uluslar arasý Ýlim ve Edebiyat Eserleri Araþtýrma ve Ýnceleme Merkezi Tarafýndan Azeri diline çevrilerek yayýmlanmýþtýr.)

Bulunduðu Yer





“ÞÝÝRÝ KENDÝ ADINA DEÐÝL, KÂÝNAT ADINA YAZIYOR”

Ben þiiri, yaþamý çepeçevre saran bir bütünsellik olarak deðerlendiriyorum.
Zaten þiiri ciddiye de almýyorum.
Yeter ki þiir beni ciddiye alsýn.
Þiir benim için davetsiz bir misafirdir.
Ya bir Afrika menekþesini, ya ölen bir delikanlýyý bahane ederek pat diye ansýzýn gelir þiir.
Ve oturur karþýma, kaldýr kaldýrabilirsen artýk.
Emine Öksüzoðlu Þiir Nedir? Ýsimli kýsa ama öz þiirinde;
Þiir var olan bir varlýktýr
Ben yazmazsam þiir nedir?
diyerek, þiirin kendisine gebe kaldýðýný,
ona hayat verenin þair olduðunu ne kadar da güzel vurgulamýþtýr.
Dili iyi biliyorsan, þiirin ne olduðunu biliyorsan yazmadan duramazsýn.
Ýþte Öksüzoðlu’da þiiri iyi bilenlerden ve yazmadan duramayanlardan.
Emine Öksüzoðlu’nun þiirsel imgesini kuruþundaki kaynaklarý;
Ýnsanlar, doða, heyecanlar, kavramlar, olaylar, duyumlar ve duygulardýr.
Þiirlerinin çoðunda sevdiði insanlarý bulmak mümkün.
Þiiri kendi adýna deðil, kâinat adýna yazýyor Öksüzoðlu.


Can YÜCEL
Þair
22.10.1998




 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine SEVÝNÇ ÖKSÜZOÐLU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 26.04.2024 16:50:23