..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > ahmet alpan




12 Temmuz 2011
Neden Ölüme Uçuyorlar?  
ne yazýk ki her yýl bir kaç kayýp veriliyor

ahmet alpan


Evet riskli, hem de çok riskli ama o derecede keyifli bir spor yamaç paraþütü. Tüm güvenlik kurallarýna uyunca da risk minumuma iniyor.


:BJEI:
Her yýl en azýndan bir kaç kiþi ölüme uçuyor Ölüdeniz’de. “PARAGLIDING” dediðimiz yamaç paraþütünden bahsediyorum. Türkiye’nin, Bursa’da dahil olmak üzere, bir çok yerinde yapýlýyor bu keyifli spor. Ancak ne yazýk ki her yýl bir kaç kayýp veriliyor, bir kaç kiþi aðýr yaralanýyor ve bazýlarý da sakat kalýyor. Yerli, yabancý turistler ve kimi zaman da onlarý uçuran pilotlarý yitiriyoruz ne yazýk ki. Bunun çok çarpýcý nedenleri var.
Her kaza, ayný nedenle olmuyor tabii ki. Kimi malzemenin standartlara uygun olmamasýndan kaynaklanýyor, kimi pilot hatasý, kimi de birazdan anlatacaðým gibi düpedüz intihar... Fakat nedeni ne olursa olsun çoðu kazanýn gerçek nedeni ayný soruna baðlanýyor.
Bu konuda bir yasa, yönetmelik, kontrol mercii, ne denirse densin,yok!
Önce 5-6 yýl önce Ölüdeniz’de yaþanan hazin bir olayý anlatayým da sonra bu konuya yine dönelim.
Ýsim verip kapanan yaralarý deþmeye gerek görmüyorum. Bir yamaç paraþütü pilotunun anlattýklarýný anlatacaðým size. Bu pilot eðitimini yurt dýþýnda almýþ, bölgenin yetenekli ve çok dikkatli pilotlarýndan biri. Yaþadýðý kabus haricinde de baþka hiç bir kazasý yok. Ancak baþýna gelen bu elim olaydan sonra uzun süre uçamadýðýný da aktarayým. Þimdilerde öz güvenini kazandý ve mesleðe devam ediyor.
Gelelim olaya; Bir Ýngiliz haným yamaç paraþütü yapmak ister. Tesadüf bu uçuþ deneyimli pilot arkadaþa düþer. Yer brifingi verilir. Güvenlik önlemleri anlatýlýr ve alýnýr. Baba dað’ýn tepesinden yükselirler. Hava gayet güzel ve uçuþa uygundur. Tam kayalarýn tepesine gelindiðinde, bu turist haným emniyet kemerini açar ve kayar. Deneyimli pilot ani bir hamleyle kadýný elinden kavrar. Ancak baþarýlý olamaz. Þöyle anlatýyor olay bu pilot arkadaþ, “elimi bir an tutar gibi yaptý ve sonra býraktý. Elveda deedikten sonra avularýmdan kayýp gitti. Bu bir intihardý”
Ne yazýk ki bu tip olaylar yaþanýyor.
Þimdi esas konumuza dönelim. Bu iþin belirli bir yasasý yönetmeliði yok demiþtik. Ýþ böyle olunca da arada eðitimini tam almamýþ pilotlar, standartlara uymayan ekipman ve tam anlamýyla yapýlamayan kontroller kazalara davetiye çýkartýyor. Evet riskli, hem de çok riskli ama o derecede keyifli bir spor yamaç paraþütü. Tüm güvenlik kurallarýna uyunca da risk minumuma iniyor.
Esas iþ standartlarý ve kurallarý koymak ve bunu çok sýký takip etmek.
Aynen motorlu yelkenkanat dediðimiz “mikrolight” da olduðu gibi.
Bu konuya devam ederiz ileride. Umarýz gereken bir an önce yapýlýr da baþka acýlar yaþanmaz.
Bu yýl 8'inci kez düzenlenen Ölüdeniz Kültür ve Sanat Festivali kapsamýnda Madýmak Oteli'ndeki yangýnda yaþamýný yitirenlerin anýsýna gerçekleþtirilen yamaç paraþütü etkinliðinde olduðu gibi.
Haberleri kaçýranlar için hatýrlatalým;
Okan Üniversitesi Aþçýlýk Bölümü öðretim görevlisi Sevgi Çekiç ile paraþüt pilotu 27 yaþýndaki Okan Arýkan paraþütün kontrolden çýkmasý sonucu yaralanmýþtý. Yaralýlar helikopterle düþtükleri Babadað'dan alýnarak Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldýrýlmýþ her 2 yaralýnýn da çeþitli yerlerinde kýrýklar olduðu belirlenmiþti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþkembe Ýsyaný

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mihmandar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yolculuk [Þiir]
Açýlým [Þiir]
Can Baba [Eleþtiri]


ahmet alpan kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ahmet alpan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.