..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > Mustafa Yener




4 Nisan 2012
Savaþ Güvercinleri  
Mustafa Yener
Acýýý..! Evet sevgili okur. Zulüm, kan, gözyaþý, dram. Hepsi bir arada tekmili birden.


:BDHI:
Acýýý..!
Evet sevgili okur. Zulüm, kan, gözyaþý, dram.
Hepsi bir arada tekmili birden.
Sükut içinde iken bütün dünya, barýþ rüzgarlarý ýlgýt ýlgýt eserken, develer tellal pireler berber iken, bir çýban patladý Ortadoðu’nun baðrýnda. Çýbana battý diken.

Acýýý..!
Aman tanrým..! Asýrlar süren barýþ ortamý son mu buluyor ne..?
Suriye’deki kriz, yavaþ yavaþ tüm dünyayý etkisine alan global bir yaraya dönüþüyor. Kanýyor yara; akan kanýn önü alýnamýyor. Suriye’de yaþanan dram, tarihinin kirli sayfalarýndaki yerini çoktan aldý bile. Baðrýmýz yanýyor.

Çüþ deme sakýn sevgili okur. Baba-oðul Esad ikilisinin bu ülkeyi yýllardýr diktatörlükle yönettiðini yeni mi fark ettin diye de sorma. Yýllardýr farkýndayým.
Sadece biraz fazla hassasým bu gün. Yýllardýr Ortadoðu ülkelerini bize referans gösterenlerin, Amerika’yla eþzamanlý olarak Suriye için ýzdýrap duymaya baþlamalarý etkiledi beni. Onlarla empati kurma ihtiyacý hissettim. Baksanýza devletin içine sýzan çeteler için aðlamayý bile toplu halde býraktýlar. Þu sýralar onlarýn gözyaþlarý Suriye muhalefeti için akýyor.

Ýsterseniz duygusallýðý artýk bir kenara býrakalým. Çünkü yaþananlar sadece bölge halkýný deðil, bütün küresel oyuncularý yakýndan ilgilendirmektedir. Küresel oyuncularýn devreye girdiðinde ise, duygusallýða yer kalmýyor.

Küresel oyuncularýn iç karýþýklýk çýkartmak istedikleri ülkelerde kullandýðý en önemli ve en öldürücü silahlarýn baþýnda ise etnik köken gelir. Ýç ayrýlýklarý ve düþmanlýklarý týrmandýrmanýn en kolay yolu mezhep ayrýlýklarýný kaþýmaktýr. Nitekim Ortadoðu ülkeleri müþterek düþmanlarý Ýsrail’i unuttu bile. Ne kadar ilginç; Suriye’de rejim deðiþikliði en çok Ýsrail’in iþine gelmesine raðmen çýtý bile çýkmýyor. Müslümanlar ise olasý bir Þii-Sünni gerginliði için kýlýçlarýný bilemekte.

Küresel oyuncularýn, oluk gibi kan akmasýna sebep olabilecek böylesine kirli bir hesabýn içinde olmasýnýn þaþýracak bir yaný yok. Suriye’deki diktatör yüzünden kendi ülkesinin sorunlarýný bile unutup, Suriye için gözyaþý dökenler neler yazýyor, neler söylüyor acaba..?
Ne söyleyecekler, global oyuncular ne söylüyorsa onu söylüyor, onlarla eþzamanlý olarak mezhep ayrýlýðýný kaþýyorlar. Sanki yaþananlar bir iktidar kavgasý deðil de, bir Alevi-Sünni savaþý. Sünniler çoðunluktaymýþ ama Suriye’yi Aleviler yönetiyormuþ. Suriye’deki insanlýk dramý ciðerlerini yakýyor gibi yaparken, çok daha fazla kanýn akmasýna sebep olabilecek olasý bir Þii-Sünni savaþýnýn onlarýn vicdanýnda bir karþýlýðý bile yok. Olay bu noktaya geldiðinde, Ýran’ýn bölge üzerindeki Þii hakimiyetini kýrmak onlar için çok daha önemli oluveriyor. Ülkenin Baþbakaný bile; Suriye’deki Alevi askerlerin, Sünnileri öldürdüðünü vurgulamakta.

Farkýnda mýsýnýz bilmem; Ortadoðu’da yaratýlmak istenen mezhep savaþýný ben Þii-Sünni gerginliði diye adlandýrýrken, Suriye’nin Türkiyeli dostlarý ise ýsrarla Alevi-Sünni gerginliði olarak adlandýrmayý tercih ediyor. Ne dersiniz; böyle bir söylem, Türk halký için daha kýþkýrtýcý mý oluyor..?
Hey Suriye’nin Türkiyeli dostlarý, býrakýn Suriye’ye barýþ götürmeyi, kendi ülkenizin topraklarýna bile düþmanlýk tohumlarý ektiðinizin farkýnda mýsýnýz..?

Fakat akan kanýn önü alýnamýyor. Suriye’de halk ACIII çekiyor.
Eðer Suriye’de bu kadar kan akýyorsa, Suriye muhalefetini kýþkýrtanlarýn, onlara silah gönderenlerin akan bu kanda hiç mi payý yok..? Muhalefete silah gönderilmesini barýþçý çözüm diye sunanlarýn akan kandan þikayet edip, kendilerini kan tutuyormuþ gibi yapmasýný inandýrýcý bulmadýðýmýzý söylersek kabalýk mý etmiþ oluruz..?

Yukarýda da söz konusu ettiðimiz gibi; tüm bu geliþmeler yaþanýrken, bölgenin aktif oyuncusu Ýsrail yaþananlarý büyük bir sessizlik içerisinde seyretmekle yetiniyor. Ýslam alemi bir iç savaþa sürüklenirken, Ýsrail’in bu süreci sekteye uðratacak bir taþkýnlýk yapmasý elbette beklenemez.

Zaten Suriye’nin böyle dostlarý varken Ýsrail’e, yani düþmana gerek bile kalmýyor.

Nisan 2012, Ýstanbul
Mustafa Yener



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Chp Kur’an-ý Gerçekten Yasakladý Mý..?
Türk Dil Kurumu’nuzu Eþek Arýsý Soksun…
Benim Örümcek Kafam..!
Bu Ýþi Ancak Ýslamcýlar Baþarýr…
29 Þubat Post Kavgasý…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lavman... [Þiir]
Babam Yaþasa Çok Kýzardý… [Deneme]
Kendisiyle Savaþan Toplum… [Deneme]
Hayat Kazýk Atar Ýnsana… [Deneme]
Ölen Bir Ülkenin Memesinden Beslenmek… [Deneme]
Ýþte Bunun Ýçin Üç Çocuk [Deneme]
Pandora’nýn Kutusu… [Deneme]
Altýn Yürekli Kahraman Beþar Esad… [Eleþtiri]
Boþ Verin; Sol da Oluvermesin… [Eleþtiri]
Haydi Kýzlar Kocaya..! [Eleþtiri]


Mustafa Yener kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
Öyle bir etki altýnda olduðumu düþünsem, yazmam manasýz olurdu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Yener, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.