..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hulki Can Duru




15 Mayýs 2012
Gençleri Neden Sevemiyorum?  
Hulki Can Duru
Bana kalýrsa Marx ve Darwin çuvalladý gibime geliyor, çünkü yeni yetiþen kuþaklarda saðlýklý bir evrim yok, geliþme yok, tekamül yok. Tam tersi bozulma, çürüme ve kokuþma var… (Bu durumda Freud haklý çýkýyor) En çok kime acýyorum biliyor musunuz? Bunlarýn anne ve babalarýna… Çünkü modern psikoloji ana babayý suçlamayý kendine en kolay yol olarak ilke edinmiþ.


:AHED:
Onlarý görünce yön deðiþtiriyorum, o sokaða girmiyorum, o caddeden geçmiyorum. Onlarýn gittikleri yerlere, kafelere, publara gitmiyorum. Okul saatlerinde dýþarý çýkýyorum. Okullarýn tatil/paydos olduðu zamanlarda ortalýkta dolaþmamaya çalýþýyorum.

Çünkü onlarý görmek, onlarýn sesini duymak beni rahatsýz ediyor. Ve kendimi onlara sevdirmek veya onlara sempatik görünmek gibi bir amacým da yok. Tek isteðim þu: Aman bana bulaþmasýnlar.

Tek baþlarýna olduklarýnda, baþlar önde, mahcup ve korkak bakýþlar, duvar diplerinde sürünerek gitme, ama üç-beþ bir araya gelip sürü haline dönüþtüler mi… kaçan kurtulur…

Son derecede bencil, paragöz, sevgisiz, egoist, küstah, þýmarýk, azgýn, saldýrgan, huzursuz, kendini beðenmiþ, moda düþkünü... Sokaklarda, caddelerde, metro, tramvay ve otobüste baðýra çaðýra konuþuyorlar ve arada bir yan gözle de çevreyi süzüyorlar kendilerine bakan var mý diye…

Arabalarýn kapýlarýný çizmek, mala mülke zarar vermek, kapý önlerine yýðma ayakkabý býrakmak, çöpleri ve izmaritleri saða sola atmak, sokak aralarýnda çýðlýklar atarak top oynamak, duvarlara satanist yazýlar yazmak, gerektiðinde her türlü gerekçeyle arabalarý yakmak, maðazalarý yaðmalamak, ortalýðý kýrýp dökmek…

Çoðu ruhen hasta, psikopat ve hepsinin karmaþýk cinsel sorunlarý var. Eþcinsellik ve lezbiyenlik artýyor. Hepsinin psikolojik yardým almasý gerekiyor. Ýçleri nefret dolu ve birilerinin bir yerlerde kendilerinden çok daha iyi koþullarda gününü gün ederek varlýk içinde yaþadýðýna inandýklarýndan çok mutsuzlar.

Bana kalýrsa Marx ve Darwin çuvalladý gibime geliyor, çünkü yeni yetiþen kuþaklarda saðlýklý bir evrim yok, geliþme yok, tekamül yok. Tam tersi bozulma, çürüme ve kokuþma var… En çok kime acýyorum biliyor musunuz? Bunlarýn anne ve babalarýna… Çünkü modern psikoloji ana babayý suçlamayý kendine en kolay yol olarak ilke edinmiþ.

E tabi bir de þu var: Kimse gençleri eleþtirmeye cesaret edemiyor. Çünkü onlarý eleþtiren hemen “geri kafalý, gerici, tutucu, muhafazakar, kompleksli, faþist” gibi yaftalarla damgalanýyor.

“Sen hiç genç olmadýn mý?” diyeceksiniz bana? Oldum oldum, ama biz 68 kuþaðýyýz aramýzda daðlar var…

A evet unutmadan söyleyeyim: burada söz ettiðim salt bizim ülkenin gençleri deðil. Yanlýþ anlaþýlmasýn genel olarak tüm dünya gençliðinden söz ediyorum.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Benim kuþaðým...
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
2 Haziran 2012
Benim kuþaðým ve çevrem Joan Baez, Bob Dylan, John Lennon, Ruhi Su, Rahmi Saltuk, Aþýk Ýhsani gibi protest halk ozanlarýnýn baþkaldýrý türkülerini dinleyerek, söyleyerek büyüdü. Gelecekte savaþlarýn sona ereceðine, sonsuz barýþýn gerçekleþeceðine,dinciliðin ve gericiliðin yok olacaðýna ve herþeyin üstesinden geleceðimize (We Shall Over Come !) yürekten inanýyorduk. Sokaklarda gördüðüm paspal kýlýklý, çirkin yüzlü, asýk yüzlü, yeþil takkeli, sakallý adamlar, sümükleri akan saçlarý kazýnmýþ çocuklar ve kötü bakýþlý sýkmabaþ kadýnlar, bir daha hiç ortalýkta gözükmemecesine, yavaþ yavaþ ortadan kaybolacaklar, onlarýn yerini alacak pýrýl pýrýl güzel insanlar çoðalacak ve ülkemizi aydýnlýða taþýyacaklardý. Ülkemiz aydýnlanýyor mu?

:: Eleþtiriler hk.
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
2 Haziran 2012
Bu yazýya yapýlan eleþtirileri haklý buluyorum. Ancak, gençleri de eleþtirmek zorundayýz. Ben gençken mükemmel biri olduðumu iddia etmiyorum tabi ki ama biz öncelikle düzeni eleþtiren ve düzeltme çabasý içinde olan bir kuþaktýk. Erkek ve kadýnlarýn özellikle dinsel gericilikten kurtularak daha özgür ve mutlu olacaðýna inanýyorduk. Gelecekte her þeyin düzeleceðine dair bir inancýmýz ve umudumuz vardý. Fakat þimdi görüyorum ki din, gericilik, þiddet, bayaðýlýk ve magandalýkla boðuluyoruz. Ve bu durum gençlerin umurunda deðil. Koþa koþa “Recep Ývedik” gibi olmaya çabalýyorlar.HCD

:: biraz fazla haksýzlýk olmadý mý
Gönderen: Ayþe Baþýn / , Türkiye
1 Haziran 2012
Çok karamsar bir tablo çizmiþsiniz gerçekten. bu öfke niye. mehmet Bey e katýlýyorum. Nitekim tarihte okuduklarýmýz bugün yaþadýklarýmýzdan pek farklý deðil.fark biz yaþlanýyoruz. ve onlar gençler. Bizim kaybettiklerimize sahipler. Gençlere kýzmak yerine biz o günün þartlarýnda neler katabildik diye içinde bulunduðumuz topluma diye özeleþtiri yapmak gerektiðini düþünüyorum. Dolumu yaþadýk. Herkes kendi vicdanýnda verir mutlaka cevabýný. Çoðunlukla dilde verdiðimiz cevaplar özümüzle tutmaz oldu. gençler deðil , hayatý bilen bizler ne kadar yarar katabiliyoruz insanlýða..ya da en azýndan zararýmýz dokunmasa. hayatý bildiðimizi iddia ediyoruz her fýrsatta, ama yaptýklarýmýz ortada. Gençleri çok seviyorum. , Haksýzlýk yapmayalým isterim.

:: Evet... yorumlara teþekkür
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
23 Mayýs 2012
Dünyadaki kaosa ve gençlerdeki bozulma ve çürümeye hiçbir din, inanç veya felsefe bir çözüm bulamamýþ. Her din, inanç veya felsefe en iyi yol ve yordamýn kendilerinde olduðunu ileri sürmüþ, ama hiçbiri durumun düzelmesine bir katký saðlayamamýþtýr. Bunun böyle olmasýnýn nedeni ne acaba? Ýnsanlarda ya da gençlerde mi iþ yok, yoksa o dinler, inançlar, felsefeler mi yetersiz?

:: insan...
Gönderen: Bilal Birûni / , Almanya
21 Mayýs 2012
Insan eline gecirdigi herseyi mahvetme egiliminde.. Görgü denen sey toplum icinde hakin olan kurallar silsilesiydi. sükür ki! onu da medya ve bizler bu tür diziler filmler vs. ile katlettik. edepsizlik almis basini gidiyor. adab dedigimiz de zaten Allahin insanin öz fitratini korumasi adina gönderdigi Kurandir bizzat.. ne mutlu ona uyana. iyi geceler...

:: Katılmıyorum
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
18 Mayýs 2012
Ben de bazen böyle düşünür oluyorum. Eleştirmek istediğimde sizin yazdıklarınıza daha neler, neler eklemek istiyorum. Lakin insan tarihinin geçmişine baktığımda apayrı, bunun tam tersi bir tablo ile karşılaşıyorum. Daha düne kadar, dünya nüfusu 3 milyar seviyelerinde seyrederken pisliğin, gaddarlığın ve vahşetin en üst safhalarını 1. ve 2. dünya savaşlarında yaşadık. O nesil şimdikilerden çok mu iyiydi? Biraz daha gerilere gidelim: Hangi bir imparator veya bir kral bugünkü düzen ve sistemden daha iyiydi? Hangi furavunlar, hangi israilliler, hangi hiristiyanlar, hangi müslümanlar zamanımızda olduğundan daha iyiydi? Okuyun lütfen Tervatı, İncili veya Kuran'ı Kerimi! Hangisi bir kardeş cinayetinden veya bir kavim cinayetinden bahsetmiyor ki? Bence eleştirmeye çalıştığımız zamanımızın gençliği bugünkü sistem ile yetinmeyen veya bir şeylerin yanlış/ters gittiğini düşünen (bilinçsizde olsa) bir nesildir. Belki de bizler - öyle olmadığı halde - bir şeyleri doğru yaptığımızı/gittiğini sanıyoruz. Belki tüm yanlışlıkları yapan bizleriz. Nihayetinde en etkin silahları icat edenler 50, 60 ve 70'li nesillerdir. Tabiyatımızın bu hale gelmesinde de en büyük sorumluluk bu nesillere aittir. Dua edelim de, bugünkü gençlik dediğimiz nesiller bir gün mezarımız başına gelip "Bize nasıl bir dünya bıraktınız", diyerekten toprağımıza tükürmesinler. Sorunlu nesil gençlerimiz değil, bilakiz biziz. Saygılarımla.

:: Magandalaþan gençlik
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
16 Mayýs 2012
Teþekkürler yorumunuza. Ama illa dindar ve maneviyatlý olmalarý gerekmiyor. Çünkü, görgü kurallarý diye bir þey vardýr. Eskiler buna “adabý muaþeret” derlerdi. Toplum içinde ve ortak kullaným alanlarýnda insanýn nasýl davranmasý gerektiðini belirleyen kurallardýr bunlar. Bu kurallar kentsel bölgelerde geçerliydi daha çok. Köyden kente göçenler köy kurallarýný topluma dayattýlar. “Magandalýk” bu þekilde ortaya çýktý. Yani bu salt erkeklere özgü deðil. Maganda kadýnlar ve kýzlar da var. “Recep Ývedik” filmleri ve benzeri diziler de bu magandalaþmayý tetikledi. Toplumdaki görgü kurallarý unutuldu, ya da, bilinmiyor veya artýk önemsenmiyor. Örneðin, ne bileyim otobüste baðýra çaðýra cep telefonu ile konuþulmaz, pijamayla denize girilmez, birinin ayaðýna basýnca özür dilenir vs vs… Biz ortaokulda ve ilkokulda “yurttaþlýk bilgisi” diye bir ders okumuþtuk. Sanýrým bu ders tekrar konabilir.

:: maneviyatsiz genclik
Gönderen: Bilal Birûni / , Almanya
15 Mayýs 2012
valla ana babalarina da acimana gerek yok bunlarin..onlar da cocuklarina ana baba olmakttan cok sadce dünyaya getirmekle islerinin bittigini zannediyr... Hem maneviyatsiz ve dinsiz yasayan genclerimizden bir amac pesinnden kosmalari beklenemez.. basbakan cok, cok hakli..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Televizyon Reklamlarýndaki Kalitesizlik ve Bayaðýlýk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.