..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþk eski bir masaldýr ama her zaman yepyenidir. -Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Didem Duruöz




22 Kasým 2013
Herkes Acýdan Kendi Bildiði Yöntemle Kaçar ve Acýdan Kaçmak Suç Deðildir!  
Sesim Kýsa Sözüm Uzun

Didem Duruöz


Bu yazýnýn ne anlatmak istediðini bu defa tanýtmayacaðým. Bu gerçeði her an kelimelere dökebilseydim, bu yazý belki de oluþmayacaktý. Sadece þunu anlýyorum, bazý acýlarý insan kendini en iyi anlayacaðýný, kendine yardýmý dokunacaðýný düþünenlere bile durduk yere gidip söyleyemiyor, kelimelere dökemiyormuþ. Bu yüzden sevdiklerinizin sevdikleri ile ilgili kötü bir haberi, baþkasýndan duyduðunuzda ona beni neden aramadýn demek yerine sýkýca sarýlýn. Bu daha iyi gelecektir. Hatta o anda olay nasýl gerçekleþti bile diye sormayýn, ona o acýyý tekrardan yaþatmayýn. Bir arkadaþým, çok üzüldüm ve ne diyeceðimi bilemiyorum diyerek elimi tutmuþtu, ve bu gerçekten bir nebze de olsa iyi gelmiþti. Okuyan herkese çok teþekkür ederim. Ýlerleyememek canýmý sýkýyor sadece sýkmýyor ayný zaman da yakýyor da! Mazeretler üretmek, cesaretsizliðimin suçunu hep baþkalarýna yüklemek, kendimi içine týktýðým sürüncemenin sürüp gitmesine, týpký bir kara delik gibi ruhumun emilip tüketilmesine, sadece bir kabuk, bir deri-kemik, et yýðýný parçasý olarak yaþamama, gerçeklerden kaçmama, uykuya saklanmama, en mutlu halimde bile bir hüzün öbeðinin ortasýnda kalakalmama sebep oluyor. Yaþam yeni mazeretler üretmeme yardýmcý oluyor. Kelimelere dökemediðim hasretlere, gözyaþýmda saklayamadýðým acýlara, asla yaþamak istemediðim korkulara kapýlmama neden oluyor. Kaçýþ yöntemlerim çoðaldý, düþünmekten, söylemekten, yazmaktan, dile getirmekten paylaþmaktan korkuyorum. Günlerce iyi haber verebilmek için bekledim. Oysa þimdi umutlarýmýn tükendiði yerdeyim. Ýçim acýyor, kanýyor kalbim, seni þimdiden çok özledim. Ben büyümeyi hiç istemedim Herkes acýdan kendi bildiði yöntemle kaçar ve acýdan kaçmak suç deðildir!


:ADDH:
Ýlerleyememek canýmý sýkýyor sadece sýkmýyor ayný zaman da yakýyor da! Mazeretler üretmek, cesaretsizliðimin suçunu hep baþkalarýna yüklemek, kendimi içine týktýðým sürüncemenin sürüp gitmesine, týpký bir kara delik gibi ruhumun emilip tüketilmesine, sadece bir kabuk, bir deri-kemik, et yýðýný parçasý olarak yaþamama, gerçeklerden kaçmama, uykuya saklanmama, en mutlu halimde bile bir hüzün öbeðinin ortasýnda kalakalmama sebep oluyor.


Yaþam yeni mazeretler üretmeme yardýmcý oluyor. Kelimelere dökemediðim hasretlere, gözyaþýmda saklayamadýðým acýlara, asla yaþamak istemediðim korkulara kapýlmama neden oluyor. Kaçýþ yöntemlerim çoðaldý, düþünmekten, söylemekten, yazmaktan, dile getirmekten paylaþmaktan korkuyorum.


Yine göründü gözüme, zaman zaman önümde açýlan kuyu, bu sefer bir de üstelik suyla doldu. Kuyu boyumu aþýyor, göremiyorum suyun dibini, gözlerimde ellerim gibi boþlukta yüzüyor sanki. Bakýþlarým, kelimelerim, duygularým donuk, kalbim beynim, bedenim tutuk. Gözlerimden akmayan damlalar kalbimde, beynimde, benliðimin en derininde geziniyor. Ýki kelimeyi bir araya getiremiyorum, yaptýðým hiçbir þeyi beðenmiyorum. Gerçeði dile getiremiyorum, anýlar dolaþýnca beynimin kývrýmlarýnda gözpýnarlarým harekete geçiyor, boðazýmdaki hiç geçmeyen yumru yine yeniden titriyor. Amaçsýz, anlamsýzým. Artýk eþime sunduðum anlayýþa, babacýðým için bende muhtacým. Her yaným aðrýyor, kemiklerim çýðlýk çýðlýða haykýrýyor. Dilimle söyleyemediklerimi, bakýþlarým, bedenim anlatýyor. Dilimi tuttuðum gibi onlarý da susturuyorum, seslerini kýsýyor, onlarý amaçsýz oyunlarla, dizilerle oyalýyorum. Her þey yüzeysel, sadece yapmýþ olmak için yapýyorum. Kendimle yalnýz kaldýðým anlarda bile üzerime yapýþtýrdýðým duvarý kýramýyorum. Çatlaklardan sýzan birkaç kelime, bir damla gözyaþý, ruhuma anlýk da olsa huzur veriyor.


Bir yandan güzel anlara yetiþme telaþýndayým, en sevdiklerimin en kýymetlilerimin yaþama telaþýnda onlarýn yanýnda olmanýn mutluluðunu yaþamaktayým. Baþucumdaki duru ile kucak kucaða fotoðrafýna her akþam öpücük verip sana iyi geceler dilemekteyim. Kelimelerimin ortaya dökülmelerinden çok onlarý en derinimde býrakma, onlarý en karanlýðýmda boðma isteðindeyim.


Anlamlý, güzel, tutarlý, deðerli deðil kelimelerim, daha doðrusu sessiz çýðlýklarým. Yaralarýma merhem olacaklarýný bildiklerimden bile kaçmaktayým. Kendime doyasýya aðlama lüksünü bile yasaklamaktayým. Ruhum, benliðim, bakýþlarým, kelimelerim hep gerçeði reddetmek istiyor, ancak gerçek saklanýnca huzur ortadan yok oluyor.


Saklanmak en sevdiklerimden, acýmý katmerliyor; mutsuzluðumu, bencilliðimi, düþüncesizliðimi, bazen birdenbire beliriveren ancak asla gerçekleþtirmeye cesaret edemeyeceðimi bildiðim kendimi yok etme isteðimi. Gözlerime ulaþmayan yapay bir gülümseme ile “ Herþey normal, hayat devam ediyor, hatta bakýn ne kadar mutluyum, hayatýmda hiç mi hiç farklý birþey olmasýný istemiyorum” diyen lakýrdýlarýn arkasýnda: Duru yapayalnýz, karanlýkta bir baþýna, her zaman her þart ve koþulda yanýnda olan, uzaktayken bile elini tutan o çýnar aðacýnýn gölgesinin serinliðinde bile kalamadan. Bana kýrgýn, bana küskün, çýðlýk çýðlýða aðlýyor, haykýrýyor, kendini yerden yere atýyor. Ve kimsenin elinden tutup onu yerden kaldýracaðýný ummadan bu acýyý içinden söküp atmaya çalýþýrken, saçlarýnda bir tutam beyazlýyor. Sadece anne kokusunu içine çektiðinde, onun sýcaklýðýný yüreðinde hissettiðinde nefes alabiliyor. Bu sefer barýþmamýz çok zor olacak, yanýna gitmeye, yanýnda olmaya yüzüm yok. Yaþamýn yükü aðýr geliyor bazen ruhuma. Sakladýklarýmý ortaya sereceðini bile bile seslenemiyorum þu an ona. Ýkimizin de saçlarýmýzýn okþanmasýna, ruhumuzun sarýlmasýna ihtiyacý var.


Günlerce iyi haber verebilmek için bekledim. Oysa þimdi umutlarýmýn tükendiði yerdeyim. Ýçim acýyor, kanýyor kalbim, seni þimdiden çok özledim. Ben büyümeyi hiç istemedim


Herkes acýdan kendi bildiði yöntemle kaçar ve acýdan kaçmak suç deðildir!

                        

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: içimden gelen özlem
Gönderen: Y. Aynur Öztürk / , Türkiye
15 Aðustos 2014
Acýlar biz istemesek de kaderin çizgisinde.Yaþamýn ikiz kardeþidir ölüm.Acýtýr ,ama zaman ilacýdýr.Büyümek derken insan babasýný kaybettiðinde anlýyor.O an içinizdeki çocuk büyüyor.Sen bu yazýnla tüm kalplere seslenmiþsin. Teþekkürler (DURU)Didem Ölüm en yakýnýndakilerden birini vurmadýðýnda soyut bir gerçek. Gerçek olduðunu acý olduðunu biliyorsun, hatta gidenlerin ardýndan gözyaþý da döküyorsun. Ancak asýl anlamýný, insanýn yüreðini nasýl kesip kanattýðýný onu yaþamadan anlamýyorsun.Acýdan da, kaderden kaçamýyorsun, kaçsan da yaþam seni yakalýyor, bir anda bir kova suyun içinde seni boðmaya kalkýyor. Ve sen suyun içinde nefes almanýn yolunu bulmak zorunda kalýyorsun. Ciðerlerinde suyla yaþamanýn yolunu. Artýk sesin daha hýrýltýlý çýkýyor. Gülsen de, sevinsen de en mutlu olduðun anlarda bile bir hüzün bulutu gelip yerleþiyor gözbebeklerine. Bazen o bulutun yaðmasýna, ruhunu biraz rahatlatmasýna izin veriyorsun. Bazen de yüce çýnarým hep gülmemi ister, ben gülersem o da güler diyerek,bulutlarý yüreðinden ruhundan olmasa da en azýndan gözlerinden uzaklaþtýrýyorsun. Evet acýlar, kayýplar diyecektim ki vazgeçtim, ben seni kaybetmedim, sana dokunamasam da, sesini kulaklarýmla duyamasam da, sen benim ablamýn gözleriyle bakýyorsun hayata, kulaklarýmýzla duyuyorsun, nefesimiz de , nefes alýyorsun. Ve sen bizim kollarýmýz aracýlýðýyla hayatýnýn anlamýna biricik torununa sarýlýyor, bizim dudaklarýmýzla onun minicik ellerine öpücükler konuduruyorsun. Haklýsýn içimdeki çocuk biraz daha büyüdü. Hüzünle çaresizlikle tanýþtý. Gerçekten üzüntü olmayan þeylerle bazen kendi canýný kendinin sýktýðýný anladý. Hayatla zaten barýþýktý. Þimdi ise gözü kara olmakla, tutkularýnýn peþinden gitmekle de tanýþtý. Aný yaþamayý bilse de, yaþamasýna engel olunan anlarda engel olan kiþilere kýzmamayý öðrenmeyi de baþardý. Aynur’um Can dostum, gül yüzlüm, bir tanem bu güzel, anlamlý, etkili, deðerli yorumunla yine kalbime dokunmayý baþardýn. Yüreðimde suskun kalan bazý kelimelerime giden yolu açtýn, iyi ki varsýn. Duru Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Duru Sohbetler 2
Korkularýn; Engellerindir Yaþam Sevinçlerinin!
Sarmaþýk Sakal Yansýmalarý
Gündüz Düþlerim 2
Sekiz Saniye Yansýmalarým B
Kendimi Kaybettim, Hükümsüzdür!
Öylesine
8 Saniye Yansýmalarým A
Hataya ve Hayata Dair
Ölen Hangisi?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cem Mumcu - Kendine Bakma Kitabý
Duru Sohbetler 1
Anlamlandýrma Arayýþý
Hayal Kafesi
Bir Aldanýþýn Ardýndan
Gözlem Yansýmalarým2
Kýsalara Selam
Gündüz Düþleri 1
Gözlem Yansýmalarý
Ýyi ki Var Can Dostlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýrýlmak [Þiir]
Yaþam yakýnda yakala [Þiir]
Haykýrmak Ýstiyorum [Þiir]
Sanatla Soluklanmak [Þiir]
Anne Çocuk Eðitim Vakfý - Anne Destek Semineri [Öykü]
Gelen Gülüþ [Öykü]


Didem Duruöz kimdir?

Kendini arayan, dünyayý ,hayatý anlamlandýrmaya ve onun içinde etkin olarak var olmaya çalýþan, suskunlar ordusundan ayrýlmaya çabalayan biriyim. Yazýlarýmda bazen; aklýmdan, yüreðimden, içimden geçenleri, bazende farklý kiþilikleri deneyimleme örneklerimi görebilirsiniz.

Etkilendiði Yazarlar:
Doðan Cüceloðlu, Jülide Sevim, Üstün Dökmen, Louise Hay,Allice Miller,Leyla Navaro,Emre Kongar,Kemal Sayar, Milan Kundera, Engin Geçtan,Türkay Demir, Gabriel Garcia Marquez, J.R.R.Tolkien,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Duruöz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.