..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýyi bir aþk mektubu yazmak için, neler yazacaðýný bilmeden oturman, kalktýðýnda da ne yazdýðýný bilmemen gerekir. -Rouesseua
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




4 Haziran 2018
Tanýklarýn Gözüyle Ümmet Coðrafyasý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýslâm ülkelerinin ve Ýslâm topluluklarýnýn çektiði sýkýntýlar her dönemin meselesi olmuþtur. Bu coðrafyaya güneþ bir türlü doðmamýþtýr. Fakat son yýllarda bu sýkýntýlarýn derecesi daha da artmýþtýr. Artan sýkýntýlar Müslümanlarýn hareket alanýný iyice daraltmýþtýr.


:IIH:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Ýslâm ülkelerinin ve Ýslâm topluluklarýnýn çektiði sýkýntýlar her dönemin meselesi olmuþtur. Bu coðrafyaya güneþ bir türlü doðmamýþtýr. Fakat son yýllarda bu sýkýntýlarýn derecesi daha da artmýþtýr. Artan sýkýntýlar Müslümanlarýn hareket alanýný iyice daraltmýþtýr.

     Batý dünyasý, ABD ve onlarýn izinden giden ülkeler dün olduðu gibi bugün de Müslümanlara dünyayý zindan etmiþlerdir. Öyle ki bu Haçlý zihniyetine mensup olanlar Müslüman ülkelerin aralarýndaki baðlarý koparmýþlar, onlarý mezheplere ve kabilelere bölmüþlerdir. Neticede ümmet kardeþliði paydasýnda birleþmesi gereken Müslümanlar bu çizgiden saparak kavimciliðe yönelmiþlerdir. Bencil bir bakýþ açýsýyla Ýslâm kardeþliðinin yerini kavim sevgisi almýþtýr. Bu da kendi kavminden olmayan Müslümanlarý dýþlamayý beraberinde getirmiþtir. Tabir caizse önce zihinler, daha sonra da topraklar iþgal edilmiþtir. Zihinlerin iþgali Ýslâm ülkelerinin iþgalini hem kolaylaþtýrmýþ hem de hýzlandýrmýþtýr.

     Batý menþeli ülkeler ve onlarla ayný çizgide olan ABD, Müslüman ülkelerin topraklarýný iþgal etmiþlerdir. Ellerinde kalan topraklarýn sýnýrlarýný da adeta cetvelle çizmiþlerdir. Ýslâm kardeþliðinin ihyasýný engellemek gayesiyle yapay kimlikler icat edip Müslüman ülkeleri ulus devletlere ayýrmýþlardýr. Her biri için de sahte kahramanlarla dolu uyduruk tarihler yazdýrmýþlardýr. O devletlerin baþlarýna da özünden uzaklaþmýþ kiþileri yönetici yapmýþlar, böylece onlarý sömürüye hazýr hâle getirmiþlerdir. Emperyalistler belki zamanla Ýslâm topraklarýndan çekilmiþler; ama çekilirken arkalarýnda yerli iþbirlikçilerini býrakmýþlardýr. Bu da çirkin iþgalin aslýnda bir þekilde devamýný saðlamýþtýr. Yani uyanýk emperyalistler ateþi elleriyle tutmak yerine maþayla tutmayý tercih etmiþlerdir.

     Ümmetin dertleriyle dertlenmeyi Müslümanlýðýn gereði kabul eden gazeteci yazar Adem Özköse gerçek bir Müslüman duyarlýlýðýyla Ýslâm coðrafyasýný adým adým dolaþmýþ, orada yaþayan Müslüman topluluklarýn çektiði sýkýntýlarý "Ýslâm Coðrafyasý" adlý eserinde dile getirmiþtir. 248 sayfadan meydana gelen söz konusu kitap Pýnar Yayýnlarý arasýnda okurla buluþturulmuþtur. Kitabýn kapaðýnda ümmetin yoðun olarak yaþadýðý coðrafyanýn haritasý yeþil bir zeminle gösterilmiþ, tarih boyunca ses getirmiþ Ýslâm öncülerinin adlarý kapakta verilmiþtir. Yani kapaða baktýðýmýzda muhtevayla ilgili birçok þeyi tahmin edebiliyoruz.

     Duyarlý bir gazeteci olan Adem Özköse, Ümmet Coðrafyasý'nda bizzat gidip gezdiði ve gördüðü Ýslâm topluluklarýný gözümüzün önüne getiriyor. Kitabýn baþýnda yazarýn hayatý anlatýlýyor. Kitap Yetkin Özcan'a ithaf edilmiþ. Kitabýn devamýnda "Ýçindekiler" bölümü yer alýyor. "Önsöz" de Ýslâm dünyasýnýn dünü, bugünü ve yarýnýna dair çok deðerli bilgiler var. Kitabýn arka kapaðýnda eserin muhtevasýyla ilgili þu bilgilere yer veriliyor:

     "Ümmet Coðrafyasý kitabý, farklý ülkelere yapýlan seyahatler esnasýnda gerçekleþtirilen birbirinden önemli görüþmelerin bir araya getirilmesiyle oluþtu. Kitapta Filistin’den Fas’a, Moro’dan Suriye’ye, Libya’dan Makedonya’ya, Kosova’dan Suud’a, Tunus’dan Yemen’e, Ýran’dan Patani’ye, Nepal’den Malezya’ya, Cezayir’den Pakistan’a, Latin Amerika’dan Arakan’a kadar uzanan güzergâhta nelerin olup bittiði, Müslümanlarýn neler yaþadýklarý, tecrübeleri, hangi imkân ve zaaflara sahip olduklarý, Müslüman topluluklarýn umutlarý, beklentileri, gelecek perspektifleri, Türkiye’ye nasýl baktýklarý konu ediliyor. Kitap bu yönüyle ümmetten haberler getiren bir çalýþma olma özelliði taþýyor. Kitabýn amaçlarýndan bir diðeri de Arap isyanlarýyla baþlayan süreçle ilgili okuyucuya bizzat kaynaðýndan, bu sürecin önemli aktörlerinden doðru bilgiler aktarmak. Ýslâm dünyasýnýn nerelerden geldiðini, hangi acýlarý çektiðini, hangi bedelleri ödediðini hatýrlatarak içinden geçtiðimiz günlerin daha da iyi anlaþýlmasýný saðlamak. Hasan el Benna, Seyyid Kutup, Erbakan Hoca, Þeyh Ahmet Yasin, Malcom X, Rantisi, Abdulhamid Han, Ömer Muhtar, Ali Þeriati, Aliya Ýzzetbegoviç ve Mevdudi’den arda kalan düþünsel ve mücadele mirasýnýn izleri de kitabýn bir baþka konusu."

     Ümmet Coðrafyasý kitabýnda anlatýlanlar kurgudan ibaret deðil, aksine hakikatin ta kendisi. Tanýklarýn beyanlarýný okuduðunuzda sanki o elim hadiseleri sizler de yaþamýþ gibi oluyorsunuz. Yaþananlarýn beyaný olan ifadeler karþýsýnda tüyleriniz diken diken oluyor. Satýrlarda gezinirken gözleriniz yaþarýyor; "Bu kadar da olur mu?" diyorsunuz. Bunun yanýnda birçok hakikati de birinci kiþilerin aðzýndan duyarak bilinçleniyorsunuz.

     Ümmet Coðrafyasý kitabýnda anlatýlanlar sohbet kývamýnda... Fakat anlatýlanlarýn içeriði insanýn kanýný donduracak cinsten. Bunlarý okuyunca "eþref-i mahlûkat olan insanýn iman cevherinden yoksun kalýnca nasýl da esfele sâfilîn seviyes(izlið)ine düþtüðünü hayretle görüyorsunuz. Bu esnada "Ýman, insaný insan eder; belki, insaný sultan eder" sözü dökülüyor dudaklarýnýzdan. Akabinde de Müslüman bir coðrafyada Müslüman bir anne babadan doðduðunuza þükrediyorsunuz. Haçlý zihniyetinin çirkefliðine þahit oluyorsunuz. Bu noktada kitabýn ilk mülâkatýnda adý Ebu Garip Cezaevi'yle özdeþleþen Hacý Ali Kaysi'nin þu sözleri beyninizi zonklatýyor: "Ýþgalden önce Þiilerle Sünniler arasýnda herhangi bir ayrýþma yoktu. Þiiler Sünnilerden, Sünniler Þiilerden kýz alýp veriyorlar, birbirimize her konuda yardýmcý oluyorduk. Hepimiz Þii veya Sünni deðil; Iraklý ve Müslüman’dýk. Fakat ABD uyguladýðý sinsi politikalarla Þiileri Sünni düþmaný, Sünnileri de Þii düþmaný yaptý.”

     Ümmet Coðrafyasý kitabýnýn ikinci mülâkatýnda Gazze'de þehit edilen Þeyh Ahmet Yasin'in ardýndan Hamas'ýn baþýna geçen ve 2004'te Ýsrail savaþ uçaklarýndan atýlan bombalarla þehit edilen Dr. Abdülaziz Rantisi'yi, oðlu Ahmet Rantisi'nin gözünden öðreniyoruz. Oðul Rantisi þehadet mertebesine eriþen babasýný þöyle anlatýyor:

     “Þehit babam Dr. Rantisi toplam on seneden fazla cezaevinde kaldý. Aslýnda babamýn cezaevi hayatý daha da uzayacaktý. Fakat Gazzeliler bunu engellediler. Filistin özerk yönetimine baðlý askerler babamý tekrar tutuklamak için eve geldiler. Arafat’a baðlý iki yüzden fazla asker evimizin etrafýný sardý ve babamýn dýþarý çýkmasýný istediler. Babam askerlere, ‘Asla evden çýkýp size teslim olmayacaðým. Bu evden ancak tabutum çýkar’ dedi. Askerler evimizin kapýsýný kýrmak için hamlede bulunduklarý an Gazze’deki mescidlerden tekbirler eþliðinde, ‘Dr. Rantisi’nin evi askerler tarafýndan sarýldý. Ey Müslümanlar, kardeþiniz Rantisi’yi koruyun’ þeklinde çaðrýlar yapýlmaya baþlandý, Binlerce Gazzeli evimize girmeye çalýþan askerlerin etrafýnda toplandý. Arafat’a baðlý askerler kýsa bir zaman sonra daha da kalabalýk bir þekilde geri döndüler. Fakat babamý seven Gazzelilerin dik ve kararlý duruþlarý nedeniyle askerler evimize yaklaþmaya cesaret edemedi. O gün binlerce insan sabah namazýna kadar babamý korumak için evimizin önünden ayrýlmadý. Babamýn tutuklanmasýný engellemek için oluþturulan kalabalýðýn en önünde yoksul Gazzeliler vardý. Babam bu yoksul insanlara yýllarca sevgi ve nezaketle yaklaþmýþ, onlarýn yardýmýna koþmuþtu.”

     Gazeteci Adem Özköse Ýslâm davasýný sýrtlamýþ kiþilerle yaptýðý röportajlardan oluþan "Ümmet Coðrafyasý" kitabýnda, ne acýdýr ki gündemimizde önemli bir yer teþkil etmeyen, Ýslâm ümmetinden yürek yaralayýcý haberler getiriyor bize. Bu söyleþilerde anlatýlanlar bu ümmetin bir ferdi olan bizleri fazlasýyla rahatsýz ediyor. Onlarýn onca rahatsýzlýklara muhatap olduðu yerde bizim de, þayet vicdanýmýz körelmediyse, rahatsýz olmamýz gayet tabiidir. Birçok zulüm ve iþkencenin anlatýldýðý satýrlarda gözyaþý dökmüyorsak insanlýðýmýzý yitirmiþiz demektir. Kalplerimiz taþlaþmamýþsa bu anlatýlanlar karþýsýnda duyarsýz kalamayýz.

     Kitapta anlatýlanlar da þunu gösteriyor ki Ýslâm ümmeti bugün ne yazýk ki baþsýzdýr. Osmanlý Devleti tarih sahnesinden çekileli beri ümmet yetim ve öksüzdür. Bunu bu coðrafyanýn mazlumlarý, kendileriyle yapýlan söyleþilerde de açýk açýk itiraf ediyorlar.

     Ümmet Coðrafyasý kitabýnda anlatýlanlar ümmetin hâlâ tek umudunun Osmanlý'nýn devamý olan Türkiye olduðunu gösteriyor. Zaten Haçlý saldýrýlarýnýn asýl sebebi de budur.

     Adem Özköse tarafýndan yazýlan "Ümmet Coðrafyasý" adlý bu kýymetli kitabý okuduðumuzda Ýslâm ümmetinin çektiði sýkýntýlar karþýsýnda hüzünlere gark oluyoruz. Ýslâm dünyasýnýn içinde bulunduðu sýkýntýlarý birinci þahýslarýn gözünden öðrenmek isteyenlerin Adem Özköse'nin kaleme aldýðý Ümmet Coðrafyasý'ný mutlaka okumalarý gerekir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Mehmet Aluç / , Türkiye
5 Haziran 2018
Kardeþim bu gayret ve çaba ile yapmýþ olduðunuz eserinizi zevkle okudum,gerçekten çok güzel olmuþ,kitabý en kýsa zamanda alýp okumak gerekir diye düþünüyorum,katkýlarýnýzdan dolayý teþekkürler ediyorum,selamlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.