..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR




7 Haziran 2018
Memet Fuat  
YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR
Ülkemizde edebiyat eleþtirisinin öncü isimlerinden biriyle ilgili bir saygý duruþu


:ABFI:
‘Çok ciddi hastasýnýz, evden çýkmanýz yasak, bir solunum cihazýna baðlý olarak odanýzýn sýnýrlarý içinde yaþayacaksýnýz ve günleriniz sayýlý’ dendiðinde ne yapardýnýz, ne hisseder, nasýl bir þekilde yaþamaya karar verirdiniz?
Ýþte Memet Fuat’a doktoru bu tembihlerde bulunmuþtu, kabullendi, kabullenmekten baþka çaresi de yoktu zaten. Peki ne yaptý Fuat, pes mi etti, uyuyarak, yatarak ve üzülerek mi geçirmeye karar verdi ömrünün belki de son demlerini. Hayýr! Gerçek bir edebiyat aþýðýnýn yapacaðýný, yapmasý gerekeni yaptý. Tüm yazýlarýný gözden geçirdi, düzeltmeler ve eklemeler yaptý, yeni yazýlar kaleme aldý, art arda birçok kitap çýkardý hastalýk süresince: Yaþamý boyunca edebiyata hevesli gençlerin ürünlerini yayýnlayarak geçen koca bir ömürden sonra…
Evet, edebiyatýmýzda eleþtirinin en önemli isimlerinden birinden, Nazým’ýn Piraye’sinin biricik oðlu Memet Fuat’ýndan bahsedeceðim bugün sizlere.
Yayýnlanan tüm kitaplarý okumaya insan ömrü yetmez, o halde kaliteli eserleri seçecek, onlara yoðunlaþacak ve kendi fikir dünyasýný yaratacak okuyucu, bu noktada eleþtirmenler ön plana çýkmaktadýr. Ýyi bir eseri keþfetmek, okuyucuya bunlarý haber vermek, yazarlarýn artý ve eksi yönlerine hakkaniyetli bir þekilde deðinerek onlarýn daha iyi eserler ortaya koymalarýna yön vermek, eleþtirmenin biricik gayesi. Memet Fuat da þiiri merkeze alarak edebiyatýn her alanýna dönük nitelikli yazýlarýyla bir ýþýk oldu kültür sevdalýlarýna.
Ýngiliz filolojisini bitiren Memet Fuat, paþa bir dedenin ve Nazým Hikmet gibi kendini ispatlamýþ bir ismin oðlu olmanýn verdiði avantajla kendini kitaplarla dolu bir büyülü dünyada buldu, kýsa zamanda yazýlarýyla tüm çevrelerin dikkatini çekmeyi baþardý. Daha 25 yaþýndayken, o dönemin kanaat önderlerinden diyebileceðimiz Nurullah Ataç’la tartýþmalara girmesi ve genelde haklý çýkmasý yazar hakkýnda fikir verecektir. Geniþ kültür birikimini onlarca saygýn ödülle taçlandýran Memet Fuat’ýn kendine kadar ayrý bir sanat dalý olarak görülmeyen, fazla önemsenmeyen eleþtiri alanýnýn belki de tek baþýna savaþçýlýðýný yapmasý, eleþtirinin hak ettiði alakaya kavuþmasýna öncülük etmesi hiçbir zaman unutulmayacak hizmetlerdir. Ama onun en büyük hizmeti, yukarýda da belirttiðimiz gibi, pek çok yeni yazar ve þairi keþfederek edebiyatýmýza kazandýrmasý oldu.
Çýkardýðý yýllýk, antoloji ve dergilerde sað-sol ayrýmý yapmadan ürünlere yer vermesi bugün dahi özlem duyduðumuz bir meziyet. Bu yönüyle sol cenahtan oldukça büyük tepkiler toplamýþ olsa da vazgeçmeyiþi, prensiplerinden ödün vermemesi Doðan Hýzlan, Hilmi Yavuz ve Fethi Naci ile birlikte edebiyatýmýzýn dört kanaat önderinden biri olarak anýlmasýný saðladý haklý olarak.
Memet Fuat üzerine yapýlmýþ tek çalýþmanýn sahibi olmak hala çok gurur duyduðum özelliðim olsa da böylesine büyük bir eleþtirmen hakkýnda bir armaðan kitabýn yayýnlanmamýþ olmasý da en baþta kendilerini edebiyat dünyasýna kazandýran kalemlerin günahý kanaatimce. Okuyucularýn onun birbirinden kýymetli kitaplarýný ziyadesiyle istifade ederek okuyacaklarýndan eminim…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanklar Kabeye Dayanmadan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye'nin Zihin Tarihi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
‘gerçekler Romanda, Hakikatse Kur’an - I Kerimdedir’ [Roman]
Roman Okumalarý [Roman]
Kim Haklý, Kim Haksýz! [Deneme]
Kendini Geliþtirmek [Deneme]
Mevlana’yý Doðru Anlamak [Ýnceleme]
Yüzyýl Önce Yüzyýl Sonra [Ýnceleme]


YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR kimdir?

Edebiyat eleþtirisinin edebiyatýmýzýn hem yazar hem de okuyucu baðlamýnda önemsenmesinin büyük nimetler getireceðine inanýyorum kültür hayatýmýza ve bunu merkeze alarak yazmak istiyorum

Etkilendiði Yazarlar:
Memet Fuat, Mehmet Kaplan, Enis Batur


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.