..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Onur Ömer Dara




25 Aralýk 2019
Anlaþýlmaktan Uzak, Beðenilmeye Yakýnýz!  
Onur Ömer Dara
Yirmi birinci yüzyýlda hepimizin sorunlarýndan biri olan "beðenilme sorunu" hayatýmýzda ne kadar yer ediniyor? Anlaþýlmak istiyor muyuz? Yoksa kendimizi sadece beðenilmeye mi programlýyoruz?


:AJDJ:
Anlaþýlmaktan uzak, beðenilmeye yakýnýz!
Anlaþýlmak günümüz modernitesi içinde kuþkusuz beðenilme ihtiyacýna göre sabredilmesi ve katlanýlmasý daha zor bir süreçtir.
Çünkü birçok insan artýk özellikle teknolojinin arttýðý bu dönemlerde birçok þeye en kolay ve rahat bir þekilde ulaþabilmektedir. Ve bu durum kuþkusuz insanlarý zor olan þeyleri yapmamalarýný saðlýyor. Rahatlýða ulaþým ve birçok þeyi kolayýna kaçarak yapmamýzýn nedeni de tam anlamýyla budur.

Ýþte tam da bu anda birçok insan da bu durumdan muzdarip bir þekilde artýk her þeyin kolayýna kaçan ve karþýsýndaki insaný anlamak yerine onu dýþ görünüþüne göre yargýlayýp, ötekileþtirmek ve popüleritere uygun mu? Deðil mi? Diye yargýlamalara baþlayanlar karþýsýnda kendisini umutsuz hissetmeye baþlýyor.
Nitekim bu umutsuzluklara kapýlma süreci insaný tüketip birçok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor.

Artýk anlaþýlmadýðýný ve sadece toplumsal dayatmalarýn içinde beðenilip beðenilmediðini de anlamaya baþlýyor. Özellikle sosyal medya aðlarýnýn günümüzde giderek geliþmesi ve hayatýmýza olan etkilerinin artmasýyla birlikte o mecralarda gün içinde ayýrdýðýmýz süreleri de beraberinde artýrýyor. Bu nedenle de olsa gerek günümüz insaný hayatýnýn çoðunu aslýnda sosyal medya üzerinde oluþturduðu profiller üzerinden yaþamaya çalýþýyor.
Ve insanlar bu mecralarda olduðundan daha farklý bir þekilde kendilerini ifade etmeye göstermeye çalýþýyor.

Hangi birimiz beðenilmeyecek bir fotoðrafýmýzý paylaþýyoruz?

Ýnsanlar bir yazý paylaþýyorsa bu yazýnýn anlaþýlmasýndan çok ne kadar beðeni getireceðine bakýyor.
Twitter sosyal aðý üzerinden örnekleme yaparsak ne kadar “retweet” veya “beðeni” getireceðine bakmaya baþlýyor. Gezdiði bir yerde o yerin güzelliðinden, tarihinden, kültüründen ve öneminden daha çok önemli olan bir þey sosyal hesaplarýnda oranýn fotoðrafýný paylaþýp ne kadar beðeni aldýðý olmuþ oluyor. Yani bu durum aslýnda bizi sanal bir aðda beðenilmeye ihtiyacý olan birisine dönüþtürmüþ oluyor. Ýþte bu sanal dünyanýn etkisi bizim anlaþýlmaktan umudu kaybetmemize neden olmaktadýr.

Çünkü günlük yaþamýmýzda en çok yer ayýrdýðýmýz þeylerden birisi haline gelen bu sanal ortam bizi bireyselliðe süren ve giderek yalnýzlaþtýran bir að içine sokmayý baþarýyor.
Adý her ne kadar da “sosyal að” olarak nitelendirilse de aslýnda bu að tamamen bireyselliðin kendi içindeki sosyalliðini artýran bir duruma getirmiþ oluyor.

Bu da bizim sanal ortam dýþýndaki hayatýmýzý da etkilemiþ olmaktadýr. Çünkü bu sanal ortamýn getirdiði dezavantajlar biri de kuþkusuz bizlere günlük hayatýmýzda da beðenilme ihtiyacýmýzýn anlaþýlmaktan daha önemli olduðunu bize inandýrmaktadýr. Tam da bu anda artýk insanlarýn hem sanal hayatta hem de gerçek hayatta anlaþýlmadýðýný fark ettikten sonra beðenilmenin daha önemli olduðunu varsayýp anlaþýlmaktan umudunu kestiðini ve beðenilmeyi daha çok önemsediðini görmemiz mümkündür.

Bu beðenilme ihtiyacý bizi samimiyetsiz bir forma sokup giderek daha da yalnýzlaþacaðýmýzýn sonucunu da doðurabilir. Çünkü kiþi artýk beðenilme ihtiyacýnýn yeteri kadar karþýlanmadýðýný gördüðü zaman bu durum onda büyük psikolojik sýkýntýlara neden olabilir.


Büyük psikolojik sýkýntýlar kuþkusuz kiþi için en önemli þeyin beðenilme olduðunun ve anlaþýlmadýðý zaman deðil beðenilmediði zaman kiþinin bu hayatta hiç bir öneminin olmadýðýna inandýracaktýr. Ayrýca beðenilmeyi merkeze alan bu düþünce bencilliði de artýrmýþ olacaktýr.

Kendisini anlayacak insanlardan çok samimiyetsiz bir baðla gerçekleþtirilen beðenme taraftarý olan insanlarla iliþkileri daha güçlü olmaya baþlayacaktýr. Ve bu güçlü bað her ne kadar güçlü olarak nitelendirilse de aslýnda karþýlýklý olarak beðenme ihtiyacýnýn karþýlanmadýðý bir baþka deyiþle iliþkideki beðenilmenin sonu geldiðinde insanlar anlaþýlma ihtiyacýnýn daha lüzumlu bir þey olduðunu fark edecektir. Bu türdeki iliþkiler herhangi bir tarafýn beðenmeme durumu ortaya çýktýðýnda bitmiþ de olacaktýr.

Kýsacasý anlaþýlmak halen birçok insan için önemlidir. Beðenilme ihtiyacýnýn önüne geçer. Ama modern yaþamla birlikle popülist bir hayatýn güçlenmesiyle birçok insan anlaþýlmaktan da umudu kesip beðenilmenin derin kuyularýna kendilerini yalnýz bir biçimde atýveriyorlar. Bence böylesine bir dönemde anlaþýlmaktan umudu kesmeyip, adeta mücadele edercesine beðenilmenin aslýnda o kadar da gerekli olmadýðýný insanýn bir diðer insaný anlamasýnýn daha önemli olduðunu herkese anlatmamýz gerekir.

Umarým anlaþýlabilmiþimdir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zihnimizdeki Zor Hayat
Ay'ýn Suçu Neydi?
53. Hafta

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sibel [Öykü]
Hasan Dede III [Öykü]
Hasan Dede II [Öykü]
Hasan Dede [Öykü]


Onur Ömer Dara kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Onur Ömer Dara, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.