..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > MUSTAFA ESER




21 Ocak 2020
Kelimeler Kavramlar - Reform - Ýslamda Reform  
Yabancý Kavramlarla Ýslamý Okumak

MUSTAFA ESER


Batýlý Kavramlarla Ýslam Okumasý yapýlamaz.


:AJDI:
REFORM-ÝSLAM’DA REFORM



     Google’a Reform yazýp arattýðýnýz zaman karþýnýza Viki sayfasýndan þu taným çýkýyor:    Reform,16. yüzyýlda baþlatýlarak tüm Avrupa’yý etkilemiþ ve Katolik Kilisesi’ne karþý yapýlmýþ dinsel bir harekettir.KatolikKilisesi’nin aþýrý zenginleþmesi ve yozlaþmasý, siyasetle ve dünyasal etkinliklerle daha fazla ilgilenmeye baþlamasý birçok din adamýnýn tepkisini çekmiþ ve reform hareketlerine yol açmýþtýr.Reform kelime olarak yenilik veya ýslahat anlamýna gelmektedir. Martin Luther,düþünceleriyle tüm dünyanýn gidiþatýný deðiþtirmiþtir.1517 yýlýnda Roma’ya yaptýðý bir yolculu sonucunda Kilise’ye olan inancýný tamamen yitiren Martin Luther,Almanya’ya döndüðünde 95 maddelik bir metin hazýrlamýþ ve kilisenin duvarýna asmýþtýr.Bu metinde kýsaca ifade edilenler þunlardýr;
1)-Tanrý ve kul arasýna kimse giremez.
2)-Günahlarý sadece Tanrý affedebilir.
3)-Papalýðýn af yetkisi bulunmamaktadýr.
4)-Endüljans belgesi satan din adamlarý sahtekar ve suçludur.
     Martin Luther Kilise’yi sorgulayan fikirleri yüzünden aforoz edilse de Protestan Mezhebinin kurucusu olarak kabul edilir...
     Reform hareketinin baþlama nedenleri nelerdir?
1)- Kilisenin bozulmasý.
2)- Ýncilin birçok dile çevrilmesi.
3)- Kaðýt ve matbaanýn geliþimi ile okur yazar sayýnýn artýþý.
4)- Özgür düþüncenin oluþmasýyla, kilisenin sorgulanmasý.
5)- Endüljans belgeleri ile para karþýlýðý günah affetme.
     Bu sebeplerle birlikte, Almanya ve beraberinde tüm Avrupa özgür düþünce sayesinde geliþmiþ ve daha da ilerlemiþtir. Reform hareketiyle Avrupa’da þartlar deðiþmiþtir. Fakat reform, her ne kadar olumlu bir adým olsa da mezhep savaþlarýný da beraberinde getirmiþtir. Mezhep birliði bozulduktan sonra, Protestanlýk, Kalvenizm ve Anglikanizm mezhepleri ortaya çýkmýþtýr. Katolik mezhebini terk eden her ülkede kilisenin mal varlýðý ve topraklarýna el konulmuþtur. Geride kalan Katolik kiliseler yenilenmek zorunda býrakýlmýþtýr. Eðitim laik bir sisteme oturtulmuþ ve okullar çaðýn gereklerine göre yeniden düzenlenmiþtir. Papanýn Krallara taç giydirme yetkisi, kilisenin Kral ve yönetim üzerinde etkisi son bulmuþtur.      Mezheplerle mücadele için bazý ülkelerde Engizisyon Mahkemeleri kurulmuþtur. Siyasal alanlarda ayrýlýklar baþlamýþtýr. Osmanlý üzerine Haçlý ordusuyla saldýrmayý düþünen Þarlken’in oyunlarý bozulmuþtur. Bu mezhep savaþlarý Osmanlý devletinin yararýna olmuþtur. Avrupa’da süren 30 Yýl Savaþlarý (Mezhep Savaþlarý) Osmanlýnýn Avrupa’da birçok yeri fethetmesini kolaylaþtýrmýþtýr. Osmanlý’da bulunan Gayri Müslimlere din ve inanç özgürlüðü saðlandýðý için, Osmanlý devleti bu süreçten etkilenmemiþtir. Avrupa da kültürel ve bilimsel alanda yeniliklere açýk hale getirilmiþ ve yeni icatlar desteklenmiþtir. Kural ve baský yerini hoþgörüye býrakmýþtýr. Din ve devlet iþleri bir birinden ayrýlmýþtýr. Laiklik fikirleri ilk kez bu dönemde þekillenmeye baþlamýþtýr.
     Yazýnýn giriþinde açýklandýðý üzere Reform hareketi 16. yüzyýlda Avrupa'da Katolik ve Ortodoks kilisesine karþý baþlamýþ nihayetinde Protestanlýk mezhebi doðmuþtur.Hýristiyanlýk dini Hz.Ýsa(as)dan sonra zaten ruhbanlarý eliyle zaten bozulmuþtu.Aklýna gelenin Ýncil yazdýðý bir din haline dönüþtürülmüþtü.325 yýlýndaki Ýznik konsülünde 400 olan Ýncil sayýsý 4'e düþürülmüþ yeni kurallarla Hýristiyanlýk pagan inançlarý katýlarak Putperest bir dine dönüþtürülmüþtü.Kutsal Kitabý,akidesi ve ibadetleri deðiþtirilmiþ Hýristiyanlýk dininde reform yapýlmasý kaçýnýlmazdý. Semavilik vasfýný kaybetmiþ bir din durumunda olan Hýristiyanlýðýn insanlara hitap etmesi için reform kaçýnýlmazdý.
     Avrupa'da ki reform hareketinden Ýslam dünyasý etkilenmedi.Ýlerleyen zamanda Osmanlý devletinin zayýflamasýyla bazý aklý evveller Ýslam toplumunun gerilemesine sebep olarak Ýslam dinini görmeye ve bunu dillendirmeye baþladýlar.Gerileme ve çöküþ döneminde her alanda baþlayan Batý hayranlýðý en sonunda-beli de en baþýnda-inananlarý vurdu.Ýyi bir araþtýrmayla görülecektir ki Ýslam toplumunun geri kalmasý Ýslamiyeti gereði gibi yaþamadýklarý içindir.
     Batý hayranlýðýný Avrupa'dan damýzlýk erkek getirtmeyi teklif etmeye kadar götüren Abdullah Cevdet’e göre gelinen aþamada insanlýðýn Kant, Comte ya da Bergson’un
yaklaþýmlarýna ihtiyacý yoktu.Toplum için vecibesiz,müeyyidesiz, bireyleri felsefî anlamda “dindar” yapacak bir din fikrine dayanan Guyau’nun tezleri yeterliydi.Abdullah Cevdet mahviyetten uzak bir yaklaþýmla kendisini bu yeni dinin peygamberi olarak görüyordu.Derin Tarih Dergisi Þubat 2016
     Ýslam dininde reform ve ya güncelleme yapýlmasýný hararetle savunanlara bakarsanýz hepsinin inanç zaafiyeti içinde olduðunu göreceksiniz.Ýmanýndan þüphesi olan kiþi elbetteki suçu dine atacaktýr.Mucizelere reddedecek,Kuraný Kerim'den bazý ayetlerin çýkartýlmasýný teklif edebilecek,tavan yapmýþ egosuyla Kibre kapýlacaktýr.Bunlarýn doðal sonucu ise Vahyi inkardýr.Kuran'ýn mana olarak Kuran olduðu Peygamber Efendimiz(asv)ini sözleri olduðunu söylemektir.En nihai nokta ise Peygambersiz,Hadissiz,mezhepsiz ve belki de ibadetsiz bir din teklifi gelecektir....
     Hayatta en kýl olduðum insanlar din reformcularý.Kiþi ya Müslümandýr,yada deðildir. Müslümansan Ýslam dininin emirlerine itaat edersin.Ýslam teslim olmak,kabul etmek demektir.
     Müslüman olmayana söyleyecek bir sözümüz yok elbette ki.
     Ýslam dininde reform yapmak isteyenlere niye kýl oluyorum?
     Kardeþim insanýn yaptýðý,uyguladýðý þeylerde yenileme,reform,güncelleme yapabilirsin.Bu hayatýn bir gerçeðidir.Kanunlar eskir,teknoloji eskir,devlet yönetiminin felsefesi eskir, yenilenir, güncellenir ve ya deðiþtirilir.Anayasa kaç kere deðiþtirildi saysýný hatýrlayanýnýz var mý?
     Ýslam dininde reform heveslilerinin sanýyorum kafalarýnda Hýristiyan dünyasýnda ki reform hareketleri var.
     Hýristiyanlýkta reform yapabilirsiniz,nitekim yapýlmýþtýr da.Halen yapýlýyor olabilir. Çünkü Hýristiyanlýk artýk semavi bir din deðildir.Hz.Ýsa'dan sonra Hristiyanlýk ,semavi olma özelliðini kaybetti.325 yýlýnda yapýlan ve Hristiyanlýðý putperest bir dine dönüþtüren Konsil'de 400 Ýncil'in sayýsý 4'e indirildi mi?Ýndirildi.Semavi kitabý deðiþtirilen bugün kü Hýristiyanlýk insanlarýn uydurduklarý bir din olduðu için,insani olan diðer her þey gibi güncelleyebilirsiniz.
     Ýslam dini için böyle bir þey düþünemezsiniz,yapamazsýnýz,çünkü bizler son dine mensub Müslümanlarýz.Kitabýmýz son Kitap olduðu gibi,Peygamberimiz(asv) de son peygamberdir. Allah-ü Teala dinin temeli olan Kitabýný koruyacaðýný beyan etmiþtir.Allah-ü Teala bizim için Ýslam'ý din olarak seçmiþ ve dinini kemale erdirmiþtir.Neyin reformunu yapacaksýnýz be gafiller?
     Kimse kusura bakmasýn Ýslam'da reform fikri Müslüman'ýn Mümin'in fikri olamaz.Olsa olsa Hýristiyan zihniyetlilerin veya kafirlerin fikri olabilir ancak.
     Ýslam dinini Ýlahi deðil insani bir din gibi gören bir balýk beyinli ancak dini sorgulamaya kalkar.Günümüzde ünvan manyaðý olmuþ bazý prof.lar-üstelik Ýlahiyat'ta çalýþan bazýlarýnýn sanýyorum beyinlerinde ki küçülmeye baðlý olarak Peygamberimiz(asv)i,Kitabýmýzý sorgulamaya kalkmalarýný baþka türlü açýklayamýyorum þahsen.
     Kur'aný Kerim'de Hz.Ýsa(as) nýn doðduðunda konuþtuðu belirtilmiþken (Malumunuz Mucize Peygamberlere mahsus bir özelliktir.Mantýk olarak ta olmamasý gereken bir þeyin olmasýdýr) bir ilahiyat profesörünün bunu kabul etmemesinin,beyninin küçüklüðünden baþka ne gibi bir açýklamasý olabilir ki?
     Biz niyetinizi,misyonunuzu anlýyoruz.Erkek gibi çýkýn açýklayýn.Deyin ki:Biz zannettiðiniz gibi Müslüman falan deðiliz,Ýslam dinine zara vermek için yapýlan bir projenin iþ ortaðýyýz. Hz.Ýsa'ya önce düþmanlýk eden ardýndan sahte incil yazanlardan farkýmýz yok.
     Ne yaparsanýz yapýn ALLAH-Ü TEALA'NIN KORUMASI ALTINDAKÝ Ýslam'a ve Müslümanlara zarar veremezsiniz.Zara verebileceðiniz tek gurup pamuk ipliði Müslümanlarýdýr. ÇÜRÜK ELMALAR AYIKLANIR.Yani sizler istemeseniz de Allah'ýn dinine hizmet etmiþ olursunuz. Allah(cc)ýn her þeye gücü yeter.18/01/2019



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslam Felsefesi - Ýslamýn Felsefesi - Müslümanýn Felsefesi
Selefiler - Reformcular
Kelimeler - Kavramlar - Oryantalistler
Kelimeler Kavramlar - Kelam Ýlmi
Yaratýcý - Yaratma
Elfaz - I Küfr
Kelimeler - Kavramlar - Ýbni Teymiyye
Kelimeler Kavramlar - Mümin - Müslüman - Veli
Kelimeler - Kavramlar - Felsefe
Kelimeler Kavramlar - Merak Ettiklerim

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Amatör Yazarýn Çilesi
Zafer Toprak Söyleþisi - Tarih
Kelimeler Kavramlar - Ýnsan Anlatan Bir Kelimedir
Okur Haklarý
Kuraný Kerim Ýnsaný Anlatýr
Kelimeler Kavramlar - Akýl Cehalet
Ýyiler Çay Ýçer

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bereli 30 [Roman]
Bereli 25 [Roman]
Bereli 33 Final [Roman]
Bereli 28 [Roman]
Bereli 32 [Roman]
Bereli 19 [Roman]
Bereli 20 [Roman]
Bereli 31 [Roman]
Bereli 21 [Roman]
Bereli 29 [Roman]


MUSTAFA ESER kimdir?

50 YAÞINDAYIM. MEMURUM. ÝKÝ ÇOCUÐUM VAR.

Etkilendiði Yazarlar:
HERKESTEN VE HÝÇ KÝMSEDEN


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © MUSTAFA ESER, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.