..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




22 Temmuz 2020
Toplum 1 - 2  
Bayram Kaya
Ýnsan çevresinin ürünüdür. Yani hayat doðal ve organik oluþumlu özne sistemin ürünüdür. Ýnsan organik bir özne nesnellik, kolektif bir özne sosyallik ve üstel çarpanla kolektif bir özne toplumsaldý. Bana göre insanýn insanlýðý önce tüm diðer sosyal hayatlar gibi sosyal zekâyla belirimdi. Sonra da kolektif ile üreten toplumsal zekâydý. Zaten insan insanlýðýný üreten, ittifak eden kolektif zekâ içinde elde etmiþti. Deðilse ben insaným diye peyda olmamýþtý.


:ADBI:
Þartlanmýþ ve sýnýrlanmýþ bir mantýk kalýbý ile algýlayýp yargýlamaktayýz. Bu nedenle blokajlayan, zorluk çýkaran bir öðrenme koþulu içindeyiz. Bir iki bölüm sonra zorlanan bir anlama ve anlatma olacaðýný sandýðým bölümler nedeniyle bu seriyi birer Word sayfasý olukla yayýnlayacaðým.

Ýnsan çevresinin ürünüdür. Yani hayat doðal ve organik oluþumlu özne sistemin ürünüdür. Ýnsan organik bir özne nesnellik, kolektif bir özne sosyallik ve üstel çarpanla kolektif bir özne toplumsaldý.

Bana göre insanýn insanlýðý önce tüm diðer sosyal hayatlar gibi sosyal zekâyla belirimdi. Sonra da kolektif ile üreten toplumsal zekâydý. Zaten insan insanlýðýný üreten, ittifak eden kolektif zekâ içinde elde etmiþti. Deðilse ben insaným diye peyda olmamýþtý.

Ýnsan neden sonra saðlatan iliþkilerle totem yapý içinde oldu. Sonra üreten ve saðlatan iliþkiyle, toplum içinde olduðuna göre þimdiki insan " tarihseldi. Ve sosyo-toplum denen sosyo toplumsa sentezli bir sistemin" ürünüdür.

Ýnsanýn zekâ yaþý içinde olunan topluma baðlý olarak; kullandýðý kolektif birim zamanlý bilgi ile ve bu bilgiyi iþleyen, kategorize eden kiþisi kapasite ile baðýntýlýdýr.

Toplum; fizik, kimya, biyoloji ve sosyoloji yasalarýyla anlaþýlýr ve bilinir. Fakat toplumu açýklama iþi fizikle, biyolojiyle, kimyayla, sosyolojiyle olanaklý deðildir. Toplum ancak üreten iliþkilerle açýklanýr.

Üreten iliþkiler insan odaklý veya insan merkezli fizik kimya ve sosyoloji olmakla çevreye doðrudur. Ama üreten iliþkinin kendisi ne fiziktir. Ne kimyadýr. Ne sosyolojidir.

Baþlý baþýna asla kiþilerle olmayan kiþilerin ortaklaþan kolektif yapýsýyla, kiþi dýþýnda oluþmakla kiþilere imajý yansýyan üstel çarpanla kolektif anlak alýrdýr (zekâdýr). Kiþisi beyin toplacý olmanýn ötesindedir.

Bir çapayla, bir týrmýkla, bir kazmayla insaný bir arada giriþtiren özne nesnel güç; üreten kolektif iliþkili güçtür. "Alet iþler el övünür” dedirten anlam özne nesnel giriþmeyle yine üreten kolektif iliþkili güçtür.

Anlam iliþkisi olarak kolektif anlak alýrda (zekâda) ve kolektife ait deneyde, olanlarla; atom ve atom üstü durumlarla dünyamýzda olanlar vardý. Ýnsan dýþýndaki organiklerin ne zekâsýnda ne düþüncesinde ne de deneysel gerçekliklerinde kuantum dünya yoktur.

Zaten insandaki kuantum dünya da kiþisi deneyli, kiþisi anlak alýrla bir dünya olmayýp; kolektif zekâlý kolektif anlak alýrla, kiþisi kapasite kullanýmýydý. Kuantum dünyada frekansa, spine ve spin yönüne baðlý belirmelerle bir renk yükü vardý. Bunlar üssü durumlu kuantum düzey ve düzlem iliþkileridir.

Ýyon atom düzeyli parçacýk yük devinmesiydi. Ýyon devinmesi moleküler devinmeye dönüþmekle türlü nesne ve organiklerin düzey düzlem iliþkilerine olanak durumlar ortaya çýktýlar. Yani baþlangýçta ne organikler olasýdýr. Ne moleküler organiðin “ben diyen özne bilinci” vardý.
2
Yine kuantum baþlangýçta özne bilinci de yoktu. Kuantum süreç her þeyin parçalandýðý simetrinin daðýldýðý süreçti. Dahasý þimdiki gibi özne bilincimiz, kolektifi saðlayan durumun içindeki sosyo toplumsal eylemle vardý.

Baþlangýçta atom ve organikler olmadýðý için kiþideki özne bilincini ortaya koyan kolektif yapý içinde üreten iliþkileriyle olamama vardý. Bu nedenle kiþi özne bilinci bileþenleri içinden olan ve dýþta özneler dünyasýný ele veren toplum ruhu ve toplumun ruh dünyasý da baþlangýcýn oluþmasý içinde yoktu.

Neden? Çünkü baþlangýcý ele veren kuantum dünya içinde, genel simetriye göre kesikli sürekli özel simetrileri verecek olan atom denen sentezden oluþan dünyanýn düzey ve düzlemi içine gelene kadar ortamda ne organik moleküller vardýr. Ne de organik moleküllere göre olan bir þey vardý.

Ruh organik yapýlarla olasýdýr. Organikler tekrarlý inþa düzeni ile korunum bilinciydi. Ýnþa düzeni dýþta enerji girdisi yapan birçok eylemlerleydi.

Organikler dýþta içe göre, içte dýþa göre sýnýrlamalarý içinde eyleme yönelen yalýtým, bilinciydi. Dýþarýda enerji ithalini yapabilmek için birçok tutum giriþmeleri içindeydi. Bu tutum giriþmeleri dýþta da belli sýralý eylemlerle ortaya konan tekrarlardan oluþan koþullu öðrenmeydi.

Dýþarýda belli tekrarlarla ve belli sýrayla ortaya konmakla içe doðru yönelen koþullu etkiler, zihin içinde de yansýma veren çevrimli düþüncelerdi. Zihin içi koþullu yansýma olan imgeler de zihin içi çevrim düzenlemeleri sonrasý tekrar dýþ dünyaya yansýr. Ýþte bu, dýþ dünyada yeni bir etki ortaya koyan diyalektik yetili, zekâyý oluþur.

Ruhu bir davranýþ biçimi etki ve etkilenme olarak belirtirsek dýþtan özne bilincine veya eylemden düþünceye yansýyan etki ile zihinsel çevrimli eylemden dýþ dünyayý etkileyip deðiþtiren eylemdeki tutum da o organiðe özgü ruhtular. Þimdiki bu ruhlar kiþi imajýyla birlikte sosyal ve kolektif imajlar giriþenle kolektif anlak alýrdýr (zekâdýr). Güdüler zekâ deðildir.

Zekâ; kiþi özneli zekâ ve ruh, sosyal özneli zekâ ve ruh, kolektif özneli zekâ ve ruh olmakla þimdilik üç aþamalý bir gerçekleþmedirler. Beyin zekâ için aracý bir durumdur. Zekâ eylem içinde ruhsal düþünme ve ruhsal duyuþla kendisini ortaya koyar. Bunlar birbiri olan birbirine dönüþen ansal süreçlerdir.

Moleküler yalýtýmlý organikler kuantum düzlem içinde olmayan tarz ile kendi baþlarýna yeni bir açý momentumu ile yeni bir devim biçimiydiler. Beden denen özel ve özgün bir yalýtým kesikli sürekliliði içinde biçimleniþti. Beden denen kiþi ruhlu yapý dýþta kendi gibi organiklerle ortaklaþýþ ortaya korlar.

Her bir organik dünyanýn kendisi istese de istemese de her bir çevreye göre uyum ile o çevreyi kendisine yaþam alaný edinen biçimlenmedir. Hem de kendisi bir çevre ve yaþam alaný olup baþka organizmalarý kendisine göre biçimlendirmedir.

Organizmalarýn kendileri hem bir organizma için yaþam çevresi olup; hem de organizmayý kendisine yaþam çevresi edinen giriþmedirler. Organizmalar böylesi bir çevre içinde rekabetle ve eksiðini tamamlama baðlamýnda ortaklaþmaya tutunan hisseli yaþama doðru yönelirler.

Yani burada rekabetle ve ortaklaþma içinde olmak bir alan yönü seçilmesine tabii olmaktýr. Ýþte bu organiklerdeki bu türlü türlü tutum kimi organikler üzerinde ve gelecekte; üreten toplumsal iliþkileri ortaya koyan toplumsal molekülerdi bað oluculardýr.

Kýsaca üreten saðlasan kolektif organizasyona göre düþünürsek kiþi dýþtan bað enerjili sosyo toplumsa bað yapýcý kolektif molekül tavýrlýdýr. Kiþi, kiþisi zekâ, kiþisi ruh vs. kolektif molekülün geri düzlemidir. Kolektif molekülün kendisini tekrar eden bir kolektif zekâsý, kolektif enerjisi kolektif yeteneði vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.