..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Ekim 2020
Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 10  
Bayram Kaya
Ya da 3 ün 2 ye (3/2= 1,5) veya 2 ‘nin 3 e (2/3 =0,666…) oranýndaki gerilme gibi genleþme ve çoðalma olmakla aralarýnda mutlak bir 2/3 oraný vardýr. Kolektif alana üçüncü boyut olan eklenme, üretmenin hacim boyut olmasýydý. Hacim boyutlu genleþme kolektif alanýn yüzey gerilimini yýrtar. Alaný böler, parçalar.


:EBD:
El; kolektif alan gibi üreten derinlikle hacim sel, üç boyuttaki boþluk devinmeli eylem alanlarýnýn içine yerleþti. Üretim alaný ve üretim gücü sahipliði söylemiyle ve eylemiyle ile kendisine hareket alaný açtý. Böylece El ‘in mülk sahipli, üretime baðlý boþluk devinmeleri içinde asalak oluþu, bir yangýyý oluþacaktý.

Yaðmur suyunun, çukur alan ve hacimleri doldurmasý gibi El de mülkün sahibi olmakla açtýðý hareket alanlarýn içini takdir etme iradesi ile söylem ve eylem gücü ile doldurmuþtu. Sistem dýþý anlayýþla ve sistemin geri beslenim koþullarý içinde olmayan yaklaþýmlar sahipliðiyle sistemde muktedir oluyordu.

El kendisine tanýnan, kendisine biat edilen bu muktedirce tutum içinde mal sahibi olmakla takdirde bulunan efendi ile maldan yoksun, boyun eðici kulluðu ortaya koymuþtu. El in içinde olduðu hareket alaný, takdir etme yetkisi ile boyutlanmýþtý. Bunun her ikisi de kolektif alanýn gücüydü.

El sahipli takdir eden her iki tutum kolektif özneyi sisteme yabancýlaþtýran bir montaj modülasyondu. Modülasyon bir bilgiydi ama sahipliðin ve takdir etmenin bilgi modülasyonu taþýyýcý dalganýn kendisi deðildi.

Deniz dalgasý üzerindeki kayýk ve sörf aracý gibi bindiriþleri taþýyýcý bir dalgaydý. Ama ne kayýk ne sörf aracý dalganýn kendisi deðildi. Kayýk ve sörf aracý deniz dalgasý üzerine bindiriþ edilen modülasyondu. Denizin dalga gücü þimdi salýnan kayýkta ve hýzla giden sörf aracýndaydý.

Týpký kolektif alan dalgalanýþý içindeki alan dalgalanmasýnýn El mana anlayýþýný ve El ‘in takdir gücünü taþýmasý gibi deniz dalgasý da taþýyýcý dalga olarak kayýðý ve sörf aracýný taþýyordu. Denizdeki taþýyýcý dalga gücünün kayýða ve sörf aracýna geçmesi gibi, kolektif alanýn kolektif mal mülk sahiplik gücü ile kolektif takdir gücü de þimdi kolektif alan gücü üzerinde taþýnmayla El ‘ e geçmiþti.

Ýþte El de kolektif alan içine eklenen üçüncü boyut ile kolektif süreç içinde kolektif koþul ile donanýmlý olacaktý. Yani El üreten sürece bir araz olacaktý. El sürecin arazý olan enfeksiyondu. El kolektif olmayan sistem dýþý bir anlayýþtý. Kayýkla sörf aracýndaki denizin kendisi olmayan, sistem dýþý eklem olmasý gibi.

El kolektif alan unsuru olmayýp kolektif donanýmlý bindiriþ olduðu halde; kolektif sürece karþý; “mülk benim. Mülkün sahibi benim. Bir takdirle mülkümden dilediðim kadar payý sizlere veren ve vermeyen de benim” demekle; kendisine dört tane eylem alan açmýþtý. Terste kolektif kuvvetin yerine geçmiþti.

El kolektif alanýn ajan provokatörü olan arýza durumdu. Kolektif alanda kiþisi mal sahipli güç ile takdir etme yetkisi içinde olmanýn akýl almaz üs sel boþluk devinmeli eylem alanlarýný ortaya koyar.

El üreten boyutta, üreten sürece ait boþluklu enerji alanlarý içinde kendisine ait boþluk devinmeli kendi eylem alanlarýný ortaya koyacaktý. El, ister istemez açýlan bu eylem alanýndaki üreten harekete baðlý, baðýl boþluk devinmeleri içinde sahipti takdirde bulunmanýn da eylemli enfeksiyonu olacaktý.

Ýki boyutlu kolektif bir süreci, üreten iliþkiye baðlý üçüncü boyuta ve üçüncü boyut eylemlerini de üretim hareketi üzerinde takas gibi giriþmelere dönüþtürmedikçe; El mana anlayýþý beliremezdi. Üreten süreci enfekte eden iþtah, belli bir üretim düzeyinin geri dönülmez koþullarý içine gelindiðinde üreten sistem içinde kendisine kurt deliði açan kiþi benci tamahtý.

Tekil durumlu kiþi ile de bencillik ve tamahýnýz vardý. Ancak tekil durumlu tamah iki boyutlu giriþmesi içine üçüncü boyut bileþenini katamadýðý sürece, tekil kiþi sömüren baðýntýyla beliremiyordu.

Potansiyel olarak üretme, enerjinin birbirine dönüþen akýþ olmasý ile olasýydý. Kiþi kas enerjisi ve kiþi bilinçli sempatik bilgi enerjisi diðer eylem enerjilerle birleþerek kolektif enerji; araç yapan, kolektif birim zamanlý enerji ile organizasyon enerjilerle, üreten baðýl enerjilere dönüþüyordu. Tekil kiþi bileþik zaman organizasyonunu ortaya koyamýyordu.

Tekil kiþide mutant durum eðilimle bileþen bir sömürmenin tamahý varsa da tekil kiþiler doðada saðlama yapmak dýþýnda ve iki boyut içinde bencil tamahýný "sömürü olarak" beliremiyordu.

Bencilliði güden sömürü, yaðma talan gibi ara sýra beliren kaybolan durumlarla; düzenli, sürekliliði veren garanti olmamakla talan, iki boyutlu düzenin belirip kaybolan sömürüye salýnýþýn hayaletiydi. Oysa üretim hareketi, sömürüyü sürekli bir beliren garantili durum yapacaktý.

Sömürü üreten iliþki ve üretim hareketi ile belirliydi. Üretim; iki boyutlu alana hacim veya derinlik genleþmesi katmakla; üretmenin kendi üs sel durumlarýyla sömürü niþlerini de ortaya koyuyordu.

Bu böyle oluyor diye sömürü illa olmasý gereken bir durum deðildi. Sömürü doðanýn ve doðada var oluþun enstrümaný deðildi. Sömürü; üretimle üçüncü boyut duruma evirilen kolektif yapýlar içinde; kiþisi özne tamahla, kolektif özneli güce dayalý emeðin istismarýna bir olasýlýktý. Sömürü doða talepli deðildi. Doðada talep yoktu.

Sömürü kolektif emeðin, kolektif paylaþýlmasý karþýsýnda takýndýðý týkaç tutumun belirsizle belirliydi. Sömürü; üreten kolektif emekler içindeydi.

Kiþi tamahý kolektif emekler üzerinde herkesin yetenek ve ihtiyacýna göre olan payý kadar hak ediþle giderilmesi gerekirken kiþi tamahý þimdi kolektif bilinçten ve kolektif özneden sapmakla kiþi tamahýna baðlý heva, heves iþtahýna araz ve arýza olan durumlardandý.

Sömürü; kolektif alana derinlik veren veya kolektif alana hacim veren üreten boyutun içinde El ‘in köleci sisteme bir kurt deliði açmasýydý. Kurt deliði bir kullanýmsa da kolektif varlýðýn ve kolektif var oluþun bir inþa enstrümaný deðildi. Üretim niye vardý? Tekil kiþinin korunan içgüdülerine saðlama olmakla, kolektif alan içinde vardý.

Sömürü, üretim yapmanýn ve üretim hareketinin enstrümaný deðildi. Sömürü, üretim boyutunun baðýl þartý da deðildi. Sömürü tekildi sanal yaklaþýmlarla, El tarzý anlayýþlarla, üreten sistemler içine katýlan özel ve öznel baðlýlaþtýrýlmaydý.

At sineði ata baðlýlaþmaydý. Deðilse at sineði atýn vücudu varlýk sebebi olukla atýn üs sel durum eylemli tutumu deðildi. Takas denen deðiþ tokuþ; hem kolektif alan içinde hem üreten iliþki içinde tek tek olan koruyucu, bakýcý, besleyici vs. emekler düzenlemesi içinde bað enerji olmakla var olacaktý.

Kolektif alan içindeki tek tek olan emekler, kiþi baðlaçla kiþi emeði üzerinde; bir emeðin diðer emeðe dönüþümünü yapan organizasyondaki bileþimlere takas oluyordu.

Takas emekler arasý farklý emekleri deðiþme iþi, emeði paylaþma, emeði yardýmlaþma iþi olacaktý. Takas kolektif alan içinde önce saðlatan, sonra da üreten iliþkiydi. En sonra da üreten iliþkiyi gruplar arasý interlanda açmanýn, üretim hareketi ile takastý.

Yani deðiþ tokuþ iþi ikinci aþamada da kolektif birim zamanla baðýntýlýydý. Takas, üreten iliþkileri üreten iliþkiler dýþýnda; farklý kullaným ve farklý tüketim yapmanýn da aracý oluyordu. Takas, üreten iliþkileri; üretim hareketine çeviren üs sel durumla vardý. Takas üretimin üs sel durumlu devinmesi, içindeydi.

Sömürü, üretimin üs sel devinimi içinde deðildir. Sömürü, üs sel devinimli alan boþluklarýný iþgal eden enfeksiyon olan at sineði asalaklýðýydý. Sömürü kiþisi iki boyutlu bencillik içinde yaðmacý olukla vardý. Nitekim üretim iliþkisi de, üretim hareketi de; sömürü olmadan belirebilmiþti. Üretim sömürü olmadan da ileri akaç.

Kolektif boyutlu bir alan içine üretim boyutu katamadýðýnýz zaman iki boyut içindeki kolektif alan üç boyuttaki kolektif etki gibi kolektif eylem gibi beliremiyordu. Bu nedenle iki boyut içindeki üçüncü boyut, ancak iki boyuta göre belirme olurdu. Örneðin, küre bir durum; iki boyut içinde ancak daire olarak görülürdü. Üç boyut iki boyut içinde olmakla görünmez olup beliremezdi.

Alan ile hacim arasýnda oransal bir potansiyel farkla gerilim vardýr. Alan iki boyutlu iken; hacim üç boyutlu fark bir potansiyel gerilimdir. Yani az olanýn çok olana veya çok olanýn az olana gerilimi gibi.

Ya da 3 ün 2 ye (3/2= 1,5) veya 2 ‘nin 3 e (2/3 =0,666…) oranýndaki gerilme gibi genleþme ve çoðalma olmakla aralarýnda mutlak bir 2/3 oraný vardýr. Kolektif alana üçüncü boyut olan eklenme, üretmenin hacim boyut olmasýydý. Hacim boyutlu genleþme kolektif alanýn yüzey gerilimini yýrtar. Alaný böler, parçalar.

Ýki boyut üç boyutla giriþtiði zaman 3 boyutun iki boyuta 3/2 oraný nedenle 3. Boyut olan hacim, iki boyutlu alaný 1,5 kat genleþmeye zorlar. Hacimle birlikte birden oluþan 3. boyut enerjisi iki boyut alan aþar. Alan yüzeyi yýrtar.

Ya da iki boyutun üçüncü boyuta 2/3 oraný ile iki boyut üç boyutlu genleþmeye 0,666… oranýnda bir daralma olur. Genleþme ve daralma giriþmesi yine bir yýrtýlma veya parçalanma olmakla ortaya çýkar.

Yýrtýlan yüzey geriliminin parçalarý kolektif alaný dýþa doðru yani hacim içine iter. Yani yýrtýlan yüzey gerilimi saðlama yapan kolektif bir totem alandý. Yýrtýlmanýn enerjisi totem alaný, üreten iliþki hacmi içine iter. Taban alaný nüfusla, bölgeyle kolektif inþaydý.

Taban alaný hacmi, hacim de taban alanýný belirliyordu. Böylece bölünen, sonra da bileþen yapý çoðalýr. Yani yapý üretime baðýl üs seli durumlarla genleþir. Üçüncü boyut, iki boyutlu olan kolektif alanlý süreci çoðaltan parçalý süreklilikler genleþmesine dönüþtürüyordu.

Üreten iliþki boyutu üzerinde veya üreten iliþki içinde kiþisi insan tamahý bencillik görünümüyle üreten iliþkiyi kendisine etki alaný yapacak enfekte bir düþünüþ içindeki kiþilikle beliriyordu. Enfeksiyon da kolektif iliþkinin bir davranýþý deðildi.

Enfeksiyonla var oluþlar kendisini, kimi kez o sürece simbiyoz bir katýlýmcý yapmakla yardýmlaþan katkýydý. Kimi kez katýlým yaptýðý sürece, sýfýra yakýn etkiydi. Kimi kes de o süreç aleyhine tutumla; yani kolektif iliþki üzerinde en az geri baðlanýmla sadece kendisini var kýlmaya dönük dayatmaydý.

Kolektif sürecin kolektif alan içinde, alandaki kiþilerden baðýmsýz bir diyalektiði; kolektif bir aklý ve kolektif bir mantýk iþleyiþi vardý. Kolektif yapý içindeki salt kiþilikle, kiþi benci, sömüren kiþi özne; sömüren durumla kolektif bileþim deðildi. Bu nedenle sömüren kiþi özne sisteme dýþtan bileþimli bir katýlým vermekle kolektif bir özne ruh oluyordu.

Enfeksiyon (sömürü) kolektif bilinçle deðil kiþi özneli bencilliklere hitapla bulaþýyordu. Sömürü kolektif özneden (özgecilikten) doðan zekâ enfeksiyonu deðildi. Aksine sömürü kiþiden, kiþisi iþtahlý özne bencillikten doðmakla, üretim ve üretim enstrümaný olmayan ajan provokatör bir enfeksiyondu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.