..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Kasým 2020
Bileþim ve Bileþimin Özelliði 5  
Bayram Kaya
Bunlar gerçeði anlatan anlama ve anlatýmlar deðildi. Sömürücü ve sömürü mantýðýydý. El düþüncesini var edici; El düþünce antlaþmasý olan dinleri var edici; sömürüye yol açan, her somut olgunun, soyut mana ifadesiydiler. Þimdiye dek olan bitenler, zaten bir çýrpýda geçmiþte olup bitmiþ olanlarsa eðer þimdi diye bir þeyin olmamasý gerektirirdi.


:AJGA:
Kolektif yapýlardaki somut uygulama ve eylemin, kiþiler izlenimi de olan anlak görselinde bir anlam, bir bilgi imgesi vardý. Kolektif imge kiþide olmaz. Kolektif imge, kolektif alan içinde kiþi ile birlikte kiþiye yansýr. Kolektif imge, kolektif anlam ve kolektif bilgiydi. Bir anlak imgesi olan anlamýn ve bilginin de kendisini ortaya koyan baþlangýca, yani geçmiþe geri etkimesi vardý.

Yani kolektif imge veya kolektif bilgi, kolektif üzerine geri etkimeyle yeniden ve yeniden kolektif üretim hareketine dönüþüyordu. Atom ve moleküler giriþmenin fark bilgisini taþýyan her bir farklý nesnelerle oluþan makro dünyadaki sonuç, nedenden önce olamaz.

Yani kolektife ait bir bilgi de kolektif inþadan önce olamaz. Atom ve molekül de fark enerji düzenli bir bilgi vardýr; kastýmýz bu deðildir. Atom ve molekül de var olan kendilik tersi duruma fark bilgisi nesnel oluþ, kaçýnýlmaz durumla vardýr. Nesne olan durumun da bu nesne durum koþutundaki geçmiþi olan geri baðlanýmla akýl perdesine yasal durumla evrensel sahneye yansýyacak boþluk durum bilgisi vardý.

El kolektif özne nesnel oluþunuzu tersi soyut durumla özne nesnel olmadýðýnýz doðmadýðýnýz zamana götürür. Sizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz olan çevrenin alan etkisi olan geçmiþe götürür. Geçmiþ þimdiyle vardý. Var olan ile yok olan da vardý.

Geçmiþteki bir zaman içinde bina yapýldýysa, binanýn yapýldýðý geçmiþ, þimdiki yapýlmýþ olan bina ile vardýr. Geçmiþ ile ilk yapýlan bina arsýnda, açýlma dalgalanmasý veren zaman mekân oluþmalarý içinde binanýn yapýlmadýðý, binasýz olunan bir boþluk alan enerjisi vardýr.

Binanýn olduðu çevre süreçleri içinde binasýz olunan boþluk alan olan, o geçmiþ; þimdi yoktur. Binasýz geçmiþ sanal bir boþluk alandý. Akýlda zýddýyla var bulunan sanallýktý. El bu tür boþluk alanlar üzerine bindiriþler yaptýðý modülasyonlarla kendisine alan açýyordu.

Toplum içinde siz kundura yaparken; ayný anda hastane hizmetleri alma, android telefon alma, uçak var edip uçaða binme, hava alaný hizmetleri alma vs. olanaðý elde ediyorsanýz bunlar var sizin dýþýnýzda sizinle size göre var oluyorsa bunlar toplum bileþenli yapýnýn, üs sel durumla olma özelliði kazanýmýdýr.

Yani kolektif süreç içindeki bileþimin temel özelliklerinden birisi de kolektif yapýnýn veya toplumun “kolektif birim zamaný” ortaya koymasýydý. Kiþiye göre ayný anda olmayan geçmiþ; þimdi kolektif yapý ile vardý. Kolektifi toplumsal yapý, makro dünyada mümkün olduðu kadar üs sel durumu ortaya koyan bir bileþim ve bileþim özelliðiydi.

Bina ancak ve ancak kolektif inþanýn ürünüdür. El binasýz olunan tekil kiþiyle olasý olmayan binaný baþlangýcýna (kolektif birim zaman içine) kendisini koyuyordu. Yani El; kiþisi güçsüzlüðün karþýsýna kolektif durumlu üs sel zamaný koyuyordu.

Kiþi, kiþisi güçsüzlükle, kolektif azamet karþýsýndaki farký acizlik olarak davranýyor, sýðýnma, teslimiyet olarak davranýyordu. Geçmiþin ileriye, ilerinin de geçmiþe baðýl etkisi vardý. Kolektif geçmiþ þimdiye bir etkiydi. Örneðin, geçmiþin üreten iliþkisinden kaynaklý El olarak bir etkiydi. Üs sel durumla bir etkiydi. Þimdi de bu geçmiþiyle var olan geçmiþe dayanak (atýf) tekrarlarla bir etki baðýntý durumdu.

El geçmiþ olmanýn bilgisiyle, sizleri inanç olarak kontrol ediyordu. El ‘in söylemiyle El ‘in mülküne (üretilmiþ olana) kimseyi ortak etmiyordu. El sahiplik iradesi olan kararlarýna kimseyi ortak etmiyordu. Mal, mülk sahibi olan El ‘in her durumla kendisine benzeri olmak, dengi olmak þirkti. Buna göre eðer ortamda kolektif ortaklar, paydaþlar, kolektif birim zaman yoksa ancak ve ancak ortaklýðýn saðladýðý üretimler nasýl vardý? O halde bu ürünler, nereden geliyordu? Üretim ve rýzk; üs sel durumla ayný anda nasýl vardý?

Ýþte bu sorunun cevabý kolektif yapýya ait El salýnýmlý boþluk alanýn doldurulmasýyla, yani El ile vardý! Kolektif ortaklýðý kolektif güç saðlýyordu. Kolektif bileþim kolektif gücü ve kolektif ortaklýðý vermiþti. Kesikli, sürekliliði olan baðýl bir kolektifi oluþ, böyle olasý oluyordu.

Yani kolektif kapasite, þirk sayýlmakla; kolektif kapasite yok sayýlmakla; yok sayýlan kolektif kapasite zihinlerde anlam ilgisi olukla bir etki boþluk alaný býrakýr. El ‘i var etmek için ortaklýðý olan ortak kapasiteye þirk denerek kolektif kapasitenin yok sayýlmasý ve tu kaka edilmesinde kaynaklý boþluk alan doðacaktý. Bu boþluk alan güya El anlayýþý ile doldurulacaktý!

Kolektiften etki olan enerji anlamýndan boþalan bu yere El ‘in mana anlayýþý sokulmakla bu alan El ile doldurulacaktý. O zaman yukarýdaki sorunun yanýtý rýzk kolektif birim güç ile deðil; Rýzk El ‘den dolayý vardý. Oysa kiþi, bir günlük zaman kapasitesi içinde kiþi karþýsýndakiler için güvenlik üretirken; karþýsýndakiler de kiþiye beslenme yavru bakýmý gibi iþleri bileþik emekleri üretiyordu.

Bu nedenle kiþisi bir gün üssel durumla eþ anlý süreçlere dönüþüyordu. Kolektif birim zaman; baþka baþka kiþiler üzerindeki, baþka baþka iþler organizesi toplam oluyordu. Toplam saðlama ve saðlamanýn toplam özelliði; bir anda bir tek kiþinin birçok olan birçok belirme saðlamasýna dönüþüyordu.

Ýþte gözlerde ve akýllarda gizlenen bu durumdu. Bu durumu bilip anlayan kiþiler þöyle demeliydi. Ýyi ama birçok olan durumlarla, birçok olan saðlatma, biranda El ile nasýl vardý? El cevap El ‘in kerameti kendisinden menkuldü! Yani El üreten iliþkinin eylemcisi olmadýðý için sorgulanamazdý.

Kolektif kapasite söylenemediði için kolektif güç gizlendiði için El ‘in gücü her þeye yeterdi! Oysa siz üretmedikçe El, bir hamuru bile yoðuramýyordu. El tarafýndan yoðrulan hamur yoktu. El kümesteki tavuða yem veremiyordu. El kümesteki tavuðun yemini üretip çuvala doldurmuyordu. Böyle bir El yoktu. Böyle bir El ancak kolektif alanýn zýttý durumla üretemeyen boyutla var olan, El ‘di.

Üreten iliþki kolektif kapasitenin iþiydi. El ‘in þimdiki kolektif kapasiteyi alýp, düþünce boyutu içindeki zamanýn boþluk devimi içine götürüyordu. El ‘in kiþiyi düþünce yaptýrarak geçmiþe götürüp, koymasý demek; El ‘in þimdiki kolektif güç içindeki maddi ve manevi koþullara sahip düþünce boyutla baþlangýç Ýçine götürülmesi demekti. El ‘in geçmiþe doðru düþünsel kurt deliði açmasýydý. Bu soyut kurt deliði nedenle baþlangýçta dokuma, pantolon, ekip dikme vs. kolektif nedenle deðil, El ‘den ötürü vardý!

Hâlbuki her þey gücü yeten El tarafýndan þimdi nasýlsa, baþlangýçtan beri de öyle var edilmiþ olsaydý; baþlangýçtan beri milyarlarca, milyonlarca sene içinde tarýmcý, çoban, maden iþleyen, yün eðirip örgü ören dokuma yapan; kalemle yazmayý öðreten, otomobilli toplumlarýn yokluðu, milyarlarca yýldýr hiç olmayacaktý.

“Baþlangýçtan beri böyleydi” pekiþtirmesi (yalaný), bu mantýðý böyle zorunlu kýlmaktadýr. Dahasý her þey baþlangýçtan beri nasýlsa þimdi de öyle ise; baþlangýçtan beri neden uzaya gitmiyorduk. Madem baþlangýçtan beri bunlar böyleyse her þey bir anda olupbittiyse; birinci Dünya savaþý, ikinci dünya savaþý sonradan niye vardý? Sonradan genetiði kuantumu keþfetmek neye karþý, nasýl vardý?

Baþlangýçta her þey varsa gelecek olan zaman boyutu olanaklý olamazdý. Oysa siz birden meydana çýkmakla deðil, geleceðin zaman boyutunda var olan evrimin zaman boyutlusu olmakla, siz þimdi burada vardýnýz. Atom da, molekül de, DNA dizilimi de birden ve baþlangýçta nasýlsa öyle yoktular.

Evreni bir tohumun açýlmasý gibi El mantýðý olukla düþünüyorsanýz bu hem evrim yasasý olan zaman boyutun varlýðýný zorunlu kýlar. Hem her þey baþlangýçta olduðu gibi var edilmiþtir demenize aykýrýdýr.

El mantýklý tohumun açýlmasý fikri her þeyin baþlangýçta nasýlsa öyle olduðu anlamýna gelmez. Bir kere tohumun ortaya çýkmasýný gereken hiçbir þart baþlangýçta yoktu. Kuantum dünyada ne atom, ne DNA, ne molekül yoktu. Tohum olarak ne tohum, ne tohum nesnesi, ne tohum nesnesinin bilgisi, baþlangýç içinde birden nasýlsa öyle yoktu.

Bunlar gerçeði anlatan anlama ve anlatýmlar deðildi. Sömürücü ve sömürü mantýðýydý. El düþüncesini var edici; El düþünce antlaþmasý olan dinleri var edici; sömürüye yol açan, her somut olgunun, soyut mana ifadesiydiler. Þimdiye dek olan bitenler, zaten bir çýrpýda geçmiþte olup bitmiþ olanlarsa eðer þimdi diye bir þeyin olmamasý gerektirirdi.

Her þey baþlangýçta olduðu gibi var olukla belirlenmiþse, bu durumda da þunu sormanýz gerekir. Ben niye baþlangýçta yoktum? Ben niye þimdi varým ve nasýl varým? Ýnanýn her þey sýrf sömürüyü ortaya koyan içindi. Zenginliðin ve yoksulluðun kader olmasý içindi.

Bu içincilik nedenle yok sayýlarak, yok sayýlmasýna karþýn kolektif yapýya karþý konmuþ olan ezen ezilen çeliþkileri; “El tarafýndan baþlangýçtan beri böyle takdir edildi”, denmekle; deðiþmez bir alan yazýsýný El, El ‘i ile meþru etmek için kotarýlmýþtý. El kolektif kapasite içinde meþru olamýyordu. Bu nedenle alýn yazýsý kader gibi uydurma tuzak fýrtýnalarla meþru olmak istiyordu. Ama bunlar da dikiþ tutmuyordu.

Baþlangýcýn nokta bile olmayan boyutsuz durumu Planck uzunluktaki ölçekte ileri geri ipliksi ve sonra da yanlara doðruda dalga titreþen iplikle saða sola genleþti. Ýleri geri tekrarlarla saða sola tekrarlar olan titreþim enerji alaný zar yüzeydi.

Titreþen iplik yapýlý Planck ölçekli kuantlar, lastik gibi sünmekle ileri geri dalga hareketi ile yanlara salýnan ikinci bir dalga hareketi ile zar yüzeyi veren enerji sarfýydý. Ýpliksiler olduðu yerde kalan boþluk alan devimli hem ileri geri sünme hareketi ile bir boyuttular. Hem saða sola genleþen salýnýmla iki boyut, dalga hareketli zar yüzey (düzlem yüzeyli) alandýlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.