..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Mart 2021
Butlan 2  
Bayram Kaya
Yine 1 derece sýcaklýk deðeri üzerine 2 derece sýcaklýk deðeri ve 2 derce sýcaklýk deðeri üzerine 1 derecenin deðer bilgisi, aðaç üzerine kazýnan biçim gibi plak üzerine ses kaydý gibi kendi olgu ve olaylarý üzerine durum bilgisi olarak eklenir.


:DIH:
Bu nedenle iki direk arasýnda gerili elektrik teli ya da telefon teli sýcaklýk nicelini içinde 1 m.ye varan sarkmayladýr.

Kimi yerde de soðuyan nicelinler içinde koptu kopacak durumla dümdüz çizgi gibi gerilmenin fiziksel görünümler çeþitliliði içinde oluyordu. Tüm bu olgular keyfi olsun diye, hikmeti Huda’dan bir alamet olsun diye deðildi.

Türlü deðerler içinde iniþli çýkýþlý sýcaklýklar teli genleþtirmek ya da teli germek için deðildi. Sýcaklýk nonilyon deðerli skaler bir potansiyel alan içinde yokuþ aþaðý iniþ çýkýþýn engelli durumlarýyla mutlak sýcaklýk deðerine kadar gidebilecek bir üssel durumlar devinmesiydi.

Sýcaklýðýn her bir nicel durumu telimize dýþtan çevre etkisi olacaktý. Yine sýcaklýk tel içinde de telin moleküler bir ýsý hareketi olacaktý. Isý özdekle vardý. Isý özdeðin bir özelliðiydi. Özdek, kesikli sürekli durumlar içinde bir iç bir dýþ sýcaklýk farkýyla eylemliydi.

Özdek sýcak devimli giriþmeni çeþitlilikle ve çeþitliðin üssel devinmesiyle vardý. Yalýtým da üssel devimli giriþmelerden bir alt üst deðer aralýðýnda oynamalar içinde özel baðýntýlý kýlýp; için dýþa, dýþýn da içe baský basýnç giriþmesiyle yeni bir olgu olay çeþitlilik giriþmesiydi.

Bu nedenle kuzey de posta bürünen canlýlar, çölde postundan soyunurken; hikmeti Huda’ya tanýklýk olsun diye bu çeþitlilikleri yapmýyorlardý. Su bile sýrf bu nedenle keyfine göre halden hale geçmiyordu.

Kabaca sýcaklýðýn her bir derece deðerini, bir davranýþ farklýlýðý olarak söylersek, bu durumda kesikli sürekliliðin içinde düzgün ýsý yalýtýmýyla olan olgu ve olaylar içte birkaç derece deðerle sýcaklýðý düzenli ve stabilize eden, sýcakkanlý; soðukkanlý hayat olacaktýlar.

Kesikli sürekli olgu ve olaylar dýþta dünyamýz ölçeðinde daha baþtan kabaca ve bir fikir oluþsun diye 145 derecelik deðiþkenlik içinde 145 türlü hareket durumun biçimlenme çeþitliliði içinde bin bir türle tür içi çeþitlilikle var demektir. Hayat durduk yerde sýcak ve soðukkanlý olmuyordu.

Tereyaðý durduk yerde (31 derecede) erimiyordu. Süt te Sibirya’da durduk yerde taþ kesilmiyordu. Mum durduk yerde (56 derecede), ki Ölüm vadisinin 56,7 derecelik sýcaklýðý içinde su gibi akýyordu ve Sibirya’da da sopa gibi insanýn karnýný deþiyordu. Yýldýzlar içinde de hidrojenden fermiyum üzerindeki maddelere kadar atom çeþitliliði nesne senteziydiler.

Yer yüzeyinden yerin içine doðru da her 180 metrede sýcaklýk bir derece artýyordu. Yine yeryüzünden atmosferin dýþýna doðru sýcaklýk bu deðerlerle artan azalan ýsýl sýcaklýktýlar.

Yine atmosferde sýcaklýk yerden yükseldikçe her yüz metrede yarým dereceden biraz fazla düþerken stratosferde ýsý -56 derece ile -3 derece aralýðýndadýr. Termosferde +2000 dereceye ulaþýr. Bu fark gazlarýn iyon, buhar, donma durumunu etkiler ve çeþitliliðin giriþme ortamlarýna neden olur.

Bu tür sýcaklýk deðiþimleri içinde yatay ve dikey hava hareketlerine vs. de dönüþen atmosfer hareketleri; burada mikroskobik çeþitlilikle türlü organik bileþiklerin çeþitliliðine de neden olur.

Bu þu demek her sýcaklýk deðeri týpký bir bataklýk gibi, týpký bir çöl gibi, týpký bir göl gibi, deniz, dað baþý, dað eteði, düzlük alan gibi etkin veya pasif durumlarla yalýtýma ortamladýrlar. Her yalýtým ortamýnýn kendisi bir çeþitliliktir.

Her çeþitlilik te çevresiyle pasif veya etkin biçimde az çok girdi-çýktý yapan seçme ayýklama etkileþmesi içinde olan potansiyel eðimler ve bildiriþimlerle modülasyon alanýdýrlar.

1 dereceden 2 derece doðru yükselen sýcaklýk veya ýsý farký ile 2 dereceden 1 dereceye doðru düþen ýsý farký bir potansiyel gerilim ve eðimler çeþitlilik alanýdýrlar.

Yine 1 derece sýcaklýk deðeri üzerine 2 derece sýcaklýk deðeri ve 2 derce sýcaklýk deðeri üzerine 1 derecenin deðer bilgisi, aðaç üzerine kazýnan biçim gibi plak üzerine ses kaydý gibi kendi olgu ve olaylarý üzerine durum bilgisi olarak eklenir.

1 derecenin ve 2 derecenin dalga tepe deðeri üzerine ekleme veya çýkarma yapýlan bir geçiþme ya da bindiriþim yahut ta modülasyon; birer tepkime gerçekleþtirme olayýyladýrlar.

Þöyle söyleyeyim. Sýcaklýk bir manyetik deðerli ýþýma dalga paketi olmakla, yüzeylere çarpmanýn etkisiyle ýsýya dönüþür. Ýþte bu manyetik sinüsoidal dalga üzerine minicik bir sýcaklýðýn doðru akým bilgisi bindirilir.

Manyetik ýþýma türlü dalga boylarýnda, bir giriþimdir. Hem de bu giriþimler modülasyondu (üstüne bindiriþimdi). Böylece her bindiriþle manyetik giriþmeler bilginin taþýnmasýydý. Modülasyon da bir bilgi taþýnmasý olmanýn çeþitliliðini artýrýr.

Manyetik ýþýmalý giriþimle bilginin taþýnma iþini teknik ayrýntýya gitmeden þu örnekle açýklayabiliriz. Manyetik ýþýmanýn bir hýzý vardýr. Bu hýz yaklaþýk olarak saniyede 300 000 kim.dýr.

Bir x yýldýzýndan ýþýk size dört yýlda geliyorsa, bir ýþýk yýlý yaklaþýk 10 trilyon kim olur. Bu durumda bize ýþýðý ulaþmakla bize görünür olan yýldýz bize 10.4 = 40 trilyon kilometre uzaklýkta olma, bilgisini taþýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.