..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Mart 2021
Butlan 6  
Bayram Kaya
Kiþi savunma görevi dýþýnda diðer 5 parça eylemli iþinden karþý taraf kiþilerle baðýþýkla olacaðýndan; bu kes bir kiþi için bir eylemin gerçekleþmesi olan 2 saatlik birim sürede; ikinci kiþimizle, ikinci kiþimize ait olan savunma zamanlý saðlama 2+2 =4 saatlik gerçekleþmeyle kolektif zaman ön görülür.


:DEE:
Köleci söylem olan kendi iþimizi, kime karþý ve ne nedenle kuruyorduk? Kuþkusuz geçmiþ birikimli sýçramalarýnýn kendi tekrarýný yapan kolektif alanda ve kolektif kiþilere göre kuruyorduk. Kolektif alanda kolektif kiþilere göre kurulan süreç içinde ise karþýlýklý transferlerin bire bir baðlanýmlar iliþkisi vardý.

Kiþinin kendi iþini kendi kurma süreci, hem bir maliyetle yani ön birikimleydi. Hem de ancak kolektif olanakla geliþmiþ düzeyin üreten iliþkisi üzerinde olasýydý.

Oysa baþlangýç koþulu içinde "kendi iþini kendin kur" diyen böylesi bir tarihsel olgu yoktu. Böyle bir durumda yönetim ve yönetim merkezi ortadan kalkardý. Kolektif düzeyin geldiði bu noktada bu tutum enfeksiyondu. Kolektif baðlaným yasasý ne diyordu?

Temel gereksinmeler zorunlu ve karþýdan; bire bir transferle edilen baðlanýmlarýyla mutlaka kolektif olmak zorundadýr. Temel saðlamalarýn kolektif saðlatýmý, paydaþlýðý dýþýnda ilk sel durumla kendi kendine özelleþmeler olasýydý ne olurdu?

Bu durumda da kendi iþini kendisi kuran kiþinin depo enerjisi nerden gelecekti? Kolektif olan birikimli bilgi çeþitliliði sýçramasý nereden gelecekti? Üreten iliþki kendi iþini kendi kurma deðildi.

Aksine üreten iliþkiyi özelleþtirme iþi; kolektif tutumlarýn çok çok daha sonrasýnda, yardýmlaþan süreçler üzerine kiþi özneli bindiriþlerin yapýlmasý nedenle, ortak süreç egemen kiþinin çýkarýna uygun oluþla daha parçalý hale getirilme iþiydi.

Kuþkusuz ki kiþinin kendi iþini kendisinin kurma süreci içinde iþ kuran kiþilerin sayýsý da süreci parçalý hale getirir. Bu kolektif oluþun özü ve paylaþma, transfer etme, örgütlenme iþiydi. Ancak süreci parçalý hale getirme iþi üreten iliþki için gerekliyse de yeterli neden deðildir.

Bir kiþi için ekvatoral bölgenin, bir gününü kuramsal olarak 12 eylemli saat kabul edelim. Tekil bir kiþi de bir günde yine kuramsal olarak 6 parçalý kendi eylemini gerçekleþtirmek zorundaydý.

Bu durumda tekil kiþimiz bazen ya da ara sýra; bir gün boyunca 6 parça saðlama yapamayýp; gününü tamamen yiyecek arama iþine ayýrabiliyordu. Veya hasta olan yavrunun bakýmýna, gün boyu süren bir zaman ayýrabiliyordu.

Veya peþindeki bir tehdit nedenle can telaþýna düþen kiþi, gün boyu saklanma; gizlenme yapabiliyordu. Bu durumda günlük tekil kiþi eylemi 12/1 = 12 oluyordu. Bu durumda "gün boyu süren eylem 6 parçalý iþin deðil bir tek iþin gerçekleþmesi" oluyordu.

6 parçalý iþin 12 saatlik süre ile gerçekleþeceði bir normal koþullarda, tekil kiþinin bir günlük eylemli zamaný içinde kiþimiz her bir iþe eþit tutumla 12/6 = 2 birim zaman ayýrmýþ olacaktý. Yani bir kiþi gün boyu her bir iþe 12/1.6= 2 saat ayýrmýþ oluyordu. Bu kuram olarak, mantýk olarak böyleydi.

Oysa tekil bir kiþinin, bir günlük zaman akýþý içinde 6 parça iþe hiç bir zaman eþit vakit ayýrmasý olasý olmaz. Evrende en az durumla da olsa hiç bir þey "mutlaka böyle" olmadýðý için "mutlaka böyledir" demenin de istisnalarý vardý.

Kiþinin günlük boþaltýmý ishal olma gibi özel durumlar olmadan 2 saat deðil de 20 dakika süreceði için, boþaltma eylemli zamandan artan 100 dakikalýk zaman diðer zamanlardan biri veya birkaçý üzerine eklenir. Veya 15 dakikalýk bir kaçma kovalanma sürecinde kiþi kovalayana karþý izini kaybettirir.

Ýzini kaybettiren kiþinin 2 saatle ön görülen savunma zamaný içinde geriye kalan 105 dakika da kiþinin diðer 5 parça eylemleri üzerinde eksilmeye artmaya neden olur. Yani her þey gibi kiþimizin süreci de arýzalý ve engelli akacaktýr.

Kolektif baðlanýmlar bir kiþiye göre olan gün boyu 12 / 1 kiþi zamanýný; 2 kiþilik bir kolektif zamanla ve 2 kiþilik kolektif paylaþýmla 12 / 1.6 =2 birim saat yerine bu kes de 2 kiþi bir günlük eylemli zamaný 12/ 2.6 = 1 parça ediyordu.

Tekil kiþinin bir günlük faaliyeti, 6 parça iþti. Kiþi her bir iþ için, her bir iþe sanal bir eþit zamanla 2 saatlik bir gerçekleþme zamanýný ön görüyorduk.

Þimdi bir kiþiye göre iki saatlik eþit gerçekleþme olacak zamanýn her biri; biri kendisi için gerçekleþmeydi. Biri de 2. kiþi için gerçekleþme olacaktý. Bu durumda 2 saat olan tekil kiþinin savunmasý yine iki saatle ama bu kez 2 kiþiye göre 1+1 olarak parçalý olmuþtur.

2 saatlik süre içinde, bir kiþimiz için ne gerçekleþecekse; gerçekleþecek olandan 2 saat içinde 2 tane gerçekleþme bekleniyordu.

Savunma dýþýnda bir kiþi üzerinde boþaltýlan diðer 5 tane boþluk alana diðer 5 kiþiden alýnan savunma transferleri yapýldýkça kiþinin 2 saat olmasý gereken savunma süreci KOLEKTÝF NEDENLE 12 saate yani gün boyu eylem olukla ortaya konur.

Gün boyu isterse hiç tehdit savunmasý olmasýn kiþi yine bu görev için vardý. Bu kolektif nedendi. Kolektif nedensellik verimsizlik müsriflik öngörmez.

Ýkili bir birleþme içinde bir kiþi için gerçekleþmesi 2 saat olan ayný saðlama süreci için, yine savunmanýn teorik olarak 2 saat gerçekleþmesi olacak ve savunma yine iki saatlik 2 süre içinde 2 kiþiye dönük gerçekleþme olacaktý.

Yani 1 tek saðlama süreci bir kiþi için 2 saatti. Kiþiler 2 kiþi ile günlük eylem içine girdiklerinde, gün boyu eylemle aktif olunan süre 12+ 12 olarak 24 saat olmuyordu.

Kiþi 2 kiþi de olsa, 12 kiþi de olsa; 122 kiþi de olsa, gün boyu eylemli saat 12 saat olarak deðiþmez kalýyordu. Çünkü bir gün 24 saatle sýnýrlýydý. Kiþi ve kiþilerin gün boyu eylemli zamanlarý, görev daðýlýmlý transferler nedenle 12 saat olarak deðiþmez kalýyordu.

Kiþi savunma görevi dýþýnda diðer 5 parça eylemli iþinden karþý taraf kiþilerle baðýþýkla olacaðýndan; bu kes bir kiþi için bir eylemin gerçekleþmesi olan 2 saatlik birim sürede; ikinci kiþimizle, ikinci kiþimize ait olan savunma zamanlý saðlama 2+2 =4 saatlik gerçekleþmeyle kolektif zaman ön görülür.

Savunma gibi bir kiþi üzerine yüklenecek sorumlulukla, bir tek türlü saðlama; bir kiþi üzerinde 6 kiþi için 6.2 = 12 saatlik kolektif gerçekleþmeyle öngörülür. Ýsterse gün boyu hiç tehdit olmasa bile bu böyledir.

Savunma yapacak kiþi dýþýnda kolektif alanda 5 kiþi daha vardýr. Ve her bir kiþi, karþýdan transfer yaptýðý baþka bir sorumlulukla savunmacý kiþi gibi 12 saatlik bir "kolektif gerçekleþmeyledir".

Kolektif ortam SANAL olarak her bir kiþinin 12 saat sürecek görev sorumluluðu nedenle altý kiþinin toplamda 6.12= 72 saatlik bir KOLEKTÝF ÝÞ karþýlanmasý içinde olduðu görülür. Bu kolektif bir üssel durum sanallýðýdýr. Kolektif alan günlük eylemi 72 saat ile olmak zorunda. Günlük eylem sabitti. 12 saatti. 12 saat içinde 72 saat çeliþkiydi. Nasýl olurdu?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.