..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþünce dilden, dil düþünceden doðar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Kâmuran Esen




26 Þubat 2003
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur  
Mutluluðu yakalamak öyle kolay ki!

Kâmuran Esen


Sorun çýkarmak yerine, sorunlardan mutluluk çýkarmak.........


:AADDB:
Kadýn, akþam yemeði için masayý hazýrlamak ve salata yapmak üzere mutfaða girerken elektrik düðmesine bastý. Iþýðýn yanmasýyla sönmesi bir oldu. Birkaç kez bastý düðmeye, yok, yanmadý. “ Galiba ampul yandý ” diye düþündü. Hemen bir ampul bulup deðiþtirdi, yine yanmadý. Yapacak baþka bir þeyi yoktu. Bu iþlerde de o kadar beceriksizdi ki, öyle anlatýlýr gibi deðil. Anahtar sýkýþan bir kapý kilidini açmak, radyoda aradýðý bir istasyonu bulmak, ocaðýn tüpünü deðiþtirmek onun için oldukça zordu. O nedenle þansýný zorlamadý, yanmayan ampulle uðraþmaktan vazgeçti. Aspiratörün ýþýðýný yaktý. Yarý aydýnlýk mutfakta çalýþmaya baþladý. Nasýl olsa az sonra eþi gelir ve gerekeni yapardý. Eþi, tüm onarým iþlerinde çok iyiydi. Ancak birazcýk ihmalkârdý ve de unutkan, hatta çok... “ O, býçaða sap takýncaya kadar, hýyarýn vakti geçer.” di.

Salatayý yaptý, yemek masasýný hazýrladý. Derken eþi geldi; yarý aydýnlýk mutfaða girince, mutfak lâmbasýna baktý. Kadýn :
-Ampul yanmýyor, dedi.
Eþi hemen bir sandalyeye týrmandý. Ampulü sýkýþtýrdý yanmadý, gevþetti yanmadý; çýkarýp tekrar taktý, yeniden bastý düðmeye, yok ...... Baþka ampul denedi yine yanmadý. Kadýna döndü:
-Ampul saðlam, duyu bozuk bunun. Neyse yarýn bakarým, bu akþam böyle idare edelim. Birkaç dakikalýk bir iþi var, o kadar. Hele bir yarýn olsun.

Yemeðe oturdular. Loþ ýþýkta yemeklerini yediler. Aspiratörden yansýyan ölü gözü gibi ýþýkta, yemek tabaklarýnýn üzerinde oynaþýp duran gölgelerin karanlýðýnda lokmalarýný bulup karýnlarýný doyurdular.

Ertesi gün erkek, akþamdan epey sonra geldi eve. Yemek için mutfaða girdiðinde, yanmayan ampülü görünce kadýna baktý:
-Hay Allah ! Unuttum duy almayý. Zaten çok iþim vardý. Neyse ! Yarýn bakarým.
“ Bu yarýnlar hiç bitmez ya, neyse! ” diye içinden söylendi kadýn.
- Akþamlarý iþten geç geliyorsun. Ben yarýn bir elektrikçi çaðýrýp yaptýrayým.
Erkek: - Yok yok! Yarýn yaparým, iki dakikalýk iþ, ne olacak ki !
Yine yarý aydýnlýkta yemeklerini yediler. Erkek için pek sorun yoktu zaten. Karanlýk mutfakta sadece yemek yerken sýkýntý çekiyordu birazcýk. Yani onbeþ bilemediniz yirmi dakika. Bu kadar kýsa sürede insan tilki derisine bile katlanýr. Kadýn masayý topluyor, kabý kacaðý toparlýyor, yemek sonrasý kahve yapýyor; böylece karanlýk mutfaðýn sýkýntýsý içini daraltýyordu. Olan kadýna oluyordu yani.

Daha ertesi gün erkek yine geç geldi iþten. Aslýnda yorgundu zavallý. Ama ihmalciliði ve unutkanlýðý da su götürmez bir gerçekti. Bozuk duyu çoktan unutmuþtu nasýl olsa. Mutfaða yöneldiðinde yanmayan ampul aklýna geldi veya loþ ýþýðý görünce hatýrladý belki. Mahcup bir tavýrla kadýna döndü:
-Yine unuttum duy almayý......Ýþim de öyle çoktu ki ! Yarýn bakarým.

Yanýtlamadý kadýn. Bozulan eþyalarýn, âletlerin günlerce onarýlmamasýna alýþýktý zaten. Su kaçýran musluklar, kapanmayan kapýlar, vidalarý gevþemiþ veya düþmüþ sandalyeler , çarpýlmýþ dolap kapaklarý vs. hep erkeðin ilgisini bekliyordu. Erkek, tamirci çaðýrmaya gerek olmadýðýný, bunlarý onarmanýn birkaç dakikalýk bir iþ olduðunu söylediði için , kadýn tamirci de çaðýramýyordu . Erkeðe dönüp:
-Ben yarýn bir elektrikçi çaðýrayým, senin vaktin yok. Diye þansýný bir kez daha denedi.
Erkek atýldý hemen:
-Yok yok ! Yarýn erken çýkacaðým iþten, yeni bir duy alýrým, gelince yaparým. Birkaç dakikalýk iþ nasýl olsa.

Dördüncü gün yine akþam oldu. Kadýn karanlýk mutfaða girdi. Aspiratörün yetersiz ýþýðýnda sabýrla salatayý yaptý, yemek masasýný hazýrladý.....Mutfak öyle karýnlýktý ki ! Korku filmi gibi...Hele yemek masasý daha da karanlýktý. Masaya büyükçe bir mum koydu, yaktý. Hiç olmazsa aydýnlýk olsundu biraz. Mum birden aydýnlattý masayý ve mutfaðý. Kadýnýn da içi aydýnlandý mum ýþýðýyla. Gölgeler oynaþýyordu mutfaðýn duvarlarýnda.
-“ Ay ! Ne güzel ! Çok da romantik! ” dedi içinden.

Masaya kuru çiçeklerden oluþan bir arajman iliþtirdi. Mum ýþýðý ve çiçeklerle güzel bir görüntü oluþmuþtu. Sanki özel bir sofra hazýrlýyor gibiydi. Her gün kullandýðý su bardaklarýný koymadý o akþam, baþka bardaklar çýkardý. Daha güzel ve daha yeni.......Masaya þöyle bir baktý, çok hoþ görünüyordu. ” Ýyi ki yanmýyor ampul.” Diye geçirdi içinden. Eþi neredeyse gelirdi artýk. Böyle güzel bir masaya, üzerideki günlük giysilerle oturmak istemedi. Hemen yatak odasýna indi. Üzerindekileri çýkardý, daha derli toplu bir þeyler geçirdi üzerine . Bir de saçlarýna þekil verdi aceleyle. Aynaya baktý, solgundu yine. Ruju benek benek deðdirdi yanaklarýna, eliyle daðýttý, gözlerine kalem çekti. Ýyi ! Oldukça güzel görünüyordu. Beðendi aynadaki görüntüsünü. Telâþla yukarý çýktý, mutfaða girdi.

Derken erkek geldi. Her zamanki gibi hemen mutfaða yöneldi. Masadaki yanan mumu, ýþýkta parlayan bardaklarý, çiçekleri görünce þaþýrdý.Telâþlandý birden. Sözcükler arkaarkaya döküldü aðzýndan:
-Bugün özel bir gün mü? Bu masa ne böyle? Biz hangi aydaydýk? Ayýn kaçý bugün? Yoksa doðum günün mü bugün? Yine mi unuttum?
Kadýn gülümseyerek:
-Yok caným ! Ne baþka bir özel gün, ne doðum günüm......Duy bozuktu , ampul yanmýyordu ya, unuttun mu? O nedenle mum yaktým ve masaya her zamankinden birazcýk daha özen gösterdim, hepsi bu.

Erkek kadýna sevgiyle sarýldý, yanaðýna sýcak bir öpücük kondurdu:
- Kusura bakma, yine unuttum duy almayý. Yarýn bakarým. Aslýnda iki dakikalýk iþ de, inan onu düþünecek zamaným yok, çoktan unuttum.

Gülümsedi kadýn. Mum ýþýðýyla aydýnlanan masaya oturdular. Bu deðiþik ortamda, her akþamkinden daha zevkli yemek yediler, güzel sohbetler ettiler. O akþam, yemek oldukça uzun sürdü. Hatta erkek, karný doyar doymaz masadan kalkmadý her akþamki gibi. Kahvelerini yemek masasýnda içtiler. Eski günlere döndüler, anýlarýný tazelediler. Ne zamandýr yapmamýþlardý bunu.


( Aradan bir hafta geçti ve o duy hâlâ bozuk. Belki yarýn onarýlýr. Ne olacak caným, nasýl olsa iki dakikalýk iþ. )




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok etkili
Gönderen: Nermin Güday Kaçar / , Türkiye
20 Ekim 2014
Merhaba Kamuran ablacýðým, Daha önce okumuþ ve çok etkilenmiþtim bu öykünüzden. Tekrar okudum yine çok etkileyiciydi. Kaleminize kuvvet. Sevgilerimle.

:: =)
Gönderen: sevgikolik / Ýzmir/Türkiye
11 Ocak 2008
Gerçekten harika bir hikayeydi,çok etkilendim. Büyük mutluluklarýn aslýnda küçük þeylerde gizli olduðunu kanýtlayan harika bir yazýydý.Yüreðinize saðlýk.Her þey gönlünüzce olsun.sevgiler S.D/izmir

:: kadýn
Gönderen: Yaprak / Çorum/Türkiye
17 Ocak 2007
Kamuran yazýlarýna bayýlýyorum.Kadýnýn her zaman ki gibi onarýcý,yapýcý,anaç ruhunu çok güzel yansýtmýþsýn.Birde erkekler düþünceli olmayý denese.Biz toplum olarak çocukken böyle eðitiliyoruz malesef.Tam tersi olsa kadýn unutsa acaba erkek ayný romantizmi yakalayabilirmi?

:: mükemmel
Gönderen: nihal çekiç / Ordu/Türkiye
16 Ocak 2007
bence erkek ihmal etmiþ ama sonuda böyle biþeyle karþýlaþacaðýný bilseydi beklkýde eve hiç ampul almazdý:)dikkat ettiyseniz mumu gördüðü zaman verdiði tepki biþeymi unuttum bugün günlerden ne diye sordu...ah erkekler siz herþeyi unutursunuz...ama kadýnlar size hatýrlatýr en güzel þekilde...öykü mükemmeldi...romantizm hayatýmýzýn vazgeçilmez bir parçasý olarak kalsýn...

:: bakýþ açýsý
Gönderen: yavuz demirel / Ýstanbul/Türkiye
21 Mart 2006
inanýn insanlarýn arasýndaki fark bu yorumlarda okadar bariz ortaya çýkýyorki, sevil hanýmýn yorumunda sadece insana saç baþ yolduracak kadar evine umarsýz bir erkek varken, benim yorumumdaysa, gerçek bir evliliðin içerisinde kadýn ve erkek bütünleþmesi var, kadýn kocasýnýn zayýf ve aslýnda bilindik yönlerini nekadar güzel ve akýllýca kapatýyor, elinde telafisi için güç bulunmayan zorluklarý bile baþka meziyetleriyle gideriyor.

:: unutkanlýklar
Gönderen: sevil coþkun / Ýstanbul/
6 Mart 2006
Evet, sorun çýkarmak yerine, sorunlardan mutluluk çýkarmak, hayatý daha katlanýlýr gibi bir hale getirdiðini sanýrýz yanýlgýyla..Oysa erkek, o denli müsaittir ki, durumu suistimal etmeye.O yüzden de bir gün kadýn çýldýrma noktasýna gelir. Ayný adamdan bir tane de ben de var. Buruk bir gülümsemeyle içim daralarak okudum.Yazýnýz o denli etkileyiciydi,benim açýmdan.Baþarýlý bir anlatým,tebrikler...

:: :)))
Gönderen: Selcan / Trabzon/Türkiye
28 Mayýs 2005
Severek ve gülümseyerek okudum...Tesekkürler.))

:: mükemmel
Gönderen: ayþe / istanbul
23 Mart 2003
sizi vurguladýgýnýz yaklaþýmdan dolayý tebrik ediyorum,insanlarýmýzýn gülmeyi unuttuklarý þu zamanda her olumsuzlukta bir olumluluk yaratmak düþüncesiyle yaklaþtýgýnýz yazýnýz gerçekten bir harikaaaa 1 aydýr yerde duran dolap kapagým var bende buna nasýl bi yaklaþýmda bulunabilirim diye düþünüyorum????

:: Çok hoþ
Gönderen: Guvercin / Ankara
28 Þubat 2003
Romantizm çok güzel bir olgu ve sevdigin insanlar harika bir kimya oluþturuyor romantizm.Aslýnda hayatta ufak noktalardan yakalanabilecek çok güzel olgular ama görmek gerekiyor galiba:)Yazýnýz çok güzel ve hþ olmuþ anlatýmýnýzda çok iyi tebrik ederim diðer güzel öykülerinizdede buluþmak ümidiyle kendinize iyi bakýn...

:: uretmek
Gönderen: yasin / kutahya
27 Þubat 2003
çok ilginç bir yazi verilen tema ögüt olarak verilseydi bu kadar etki etmezdi bir olaya baðlanýnca unutma problemi de ortadan kalkýyor en onemlisi de ortaya 1 eser çýkýyor yani uret-mek tebrik eder baþarilar dilerim

:: :))))
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
27 Þubat 2003
Merhaba Kamuran!Gene gülerek okudum bu hikayeyi.Ne hikayesi!...Hayatýmýzýn bölünmez parçasýný!..:)))Ampulü deðiþtirmeyen,daha doðrusu unutmanýn arkasýna saklanan erkek çok haklý bence...Çünkü elektrik parasýný ödemekten býkmýþ bana kalýrsa,mahsus deðiþtirmiyor:))))Ama kadýnýn zekasý daha üstün!..Durumu lehine çevirmeyi bilmiþ arkadaþým..Sana garanti veriyorum ki,sonraki akþam elinde bir demet kýrmýzý gülle gelecek eve ve aspilatörün ýþýðýný da söndürelim karýcýðým!.. diyecek erkek.Bekle de gör:))))Teþekkürler sana hoþ yazýlarýn ve hayata dokundurmalarýn için..Devamýný diler,sevgi ve saygýlar gönderirim..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Bir Doðum Günü Öyküsü
Kadýn Hastalýðý
Kýr Gelinciði

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Keltepe'nin Öyküsü
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Biz Üç Kardeþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.