..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçý baþarýsýz olamaz; sanatçý olabilmek bir baþarýdýr. -Charles Horton Cooley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Yudum ÞAÞMAZ




26 Kasým 2003
Görsel Lynch Kılavuzu  
Yudum ÞAÞMAZ
Lynch’in görsel kılavuzluğunda inen maskeler, balo ertesi bir burukluğu yaşayacak hep yüzlerinde...


:BCBF:


Gündelik hayatın alışılageldiğimiz temposu, ileriye yönelik planlarımız, sürekli ertelediklerimiz, yakın çevremiz, yeni tanıştığımız insanlar, işimiz, ailemiz; düzenimiz, kendimize kurduğumuz, kendi temellerimize oturttuğumuz dünyamızın rasathanesi ne kadar öngörü sahibiyse doğal afetlere, ekranın karşısındaki izleyici o kadar az korkacaktır bu yeni coğrafyadan; LYNCHVİLLE...


Gün ışığında göremediklerinizden, karanlığın illüzyon yeteneğinden yararlanmadan, kendi kuytularınızda sizi hazırlıksız yakalayacağı anın beklentisinde sinen, saklanan alter-egolarla tanışacaksınız. Sizinkine benzer, şartları maksimum zorlayan sıradanlıkta bir hayatın, nasıl kendi yarattığınız bir cehenneme dönebileceğini izleyeceksiniz. Seyrinize sanrılarınız karışacak, neo-noir’in en yetenekli tanrılarından biri ile tanışacaksınız.

Kendinize ilk asiliğiniz bir Lynch filmi seyretmekle başlayacak belki ve ayaklanmayı önleyemeyeceksiniz.

Bir örnek hayatlarınızın huzurunu kaçırmamak adına unutmaya çalıştığınız anları, gem vurduğunuz arzuları, törpülediğiniz fikirleri, acıyan kalbiniz yine damarlarınıza sürecek belki; kanınız kaynayacak, huzursuz olacaksınız. Lynch’in görsel kılavuzluğunda inen maskeler, balo ertesi bir burukluğu yaşayacak hep yüzlerinde...

Yanlı davranıyorum,evet; bir deliyi savunuyorum. Maksadım attığı taşı çıkarmak hiç değil, ben kuyudaki sudan bile kıllanıyorum. Ama psikolojik tedavinin yaratıcılığını etkileyeceğini duyduğunda, orayı terk eden birine nasıl methiyeler düzülmez? Bir sanatçının yaratacakları adına kendi hormonlarından faydalanması nasıl takdir edilmez?

Sebep olduğu paranoyanın, şüphe uyandırmasından pay çıkardığını düşünüyorum. “Karanlıkta kaldığınızda, düşüncelerinizi bulup çıkarmaya başlıyorsunuz. Eğer korkularınız harekete geçerse, bir bilim adamı bile olabilirsiniz.” diyor Lynch.

Çoğu hikayesinde kendi doğup büyüdüğü kasabanın benzeri mekanlar seçen Lynch, biraz da demokratik bir eğilimle “ironi” düşkünlüğünü sürdürüyor. Şu an sahnesinde olduğunuz dünyadan kısa bir mizansen ve hızla değişen dekor, kararan ışıklar, ilk intibaya meydan okuyan karakterler...

Zihniniz bir çok harika ve güzel şeyi dizginleyebilir. Mantık ve sebep aramaksızın her zaman başka bir şey, görünmeyen bir şey mevcuttur. Dünya sonlu olmaktan çok, sonsuz bir yerdir.” Lynch’in yaptığı; bu sonsuz dünyanın kendi bilinçaltından süzülmüş halini bize sunmak, bizim yapmamız gereken bu sunumu kendi algımızın seçiciliği doğrultusunda kabul etmek. Sinemanın büyüsünü ve gücünü iç güdülerle hissetmekte ve insanları tuhaf ve unutamayacakları bir hisle sinemadan ayrılmalarını sağlamakta” arayan Lynch, izleyicisini biraz da bu güçle baş başa bırakır; yorar... Yeni öğrendiğin bir şeydir; eve ödev götürür, tekrar etmek zorunda kalırsın. Karşılığı yıldızlı (ve yaldızlı) bir bilinç ise ne ala!
57 yıllık hayatında 9 uzun metraj film çeken Lynch’i inkar etmek ya da bu filmleri anlamsız bulmak doğru mu?“Anlamlardan konuşmak beni çok rahatsız ediyor. Çünkü anlam çok kişisel bir şeydir ve herkese göre değişir...”demiş bir kere bu adam! Düşündüğün her şeyi sen öyle düşündüğün için doğru bulan bir adamın görüş açısı da senin boyunduruğunda olmamalı öyleyse...

Karakterlerinin Freud’vari libido yüksekliği, hikayelerindeki cinsel yakınlaşmalara şiddet katar ve sapkınlaştırır. Olmazsa olmaz “femme fatale” karakterleri, küçükken uğradıkları tacizlerden sıyrılamamış arayışları ile acıtırlar arzularını... Aşk, cinayet aleti olur; unutulur olay mahalinde. Tüm duyularımızı ayrı ayrı uyarmaktan haz alan Lynch, film müziklerinde yer verdiği isimleri, görsel olarak da katar hikayelerine; ‘İkiz Tepeler’de Chris Isaac ve David Bowie, ‘Dune’da Sting, ‘Kayıp Otoban’da Marliyn Manson. Kendi beste çalışmaları da olan Lynch, mobilya tasarımı, fotoğraf sanatı ve okulunu bitirdiği resimle de içli dışlı.

O, uçabileceğine inandığı her dala konarken, sizin elinizi cebinizdeki sapana atmanız çocukça kaçmaz mı?

Her Lynch filmiyle lavaboya doğru koşarsınız. Ellerinizden kayıp gitmeye yakın bir sabun, renkli köpükleriyle sarar sizi. Eğildikçe suya, bir de kirliyseniz, daha da köpürürsünüz. Yok eğer tertemiz girerseniz bu soruya, beş dakikada çıkarsınız. Tabi kirlerinden yorgun her insan, izlediği filmle yaşamaya devam edecektir.

Sinema, yönetmenle izleyici arasında geçen bir tenis maçını andırır. Lynch, oyuna bu şiddeti verirken, karşısındaki ne kadar umurunda, bilmiyorum.

Sinema, izleyicinin, perdesini uzun, beyaz çizgili sandığı bir duvardır. Onunla durmadan squash oynar. Topu karşılaması kendine bağlıdır. Çok açılırsa canı yanabilir. Yakın kalırsa da top yüzüne çarpabilir. Bu hengamede pir-ü pak kalanlar da evvel zaman içinde kalbura dönecek. Bunun tek yan etkisi, izlediği bir Lynch eserini üç dört saat sonra hatırlamanın imkansızlığı. Olsun, oda servisi o kadar sık uğramasa, hangimiz böyle beyaz kalabiliriz ki..

Her gün başka bir çıkmaz sokak keşfeden beyinlerimiz, varsın bir de kırmızı kesiklerle dolu otobanda kaybolsun, bundan ne çıkar... Bahsedilen kopukluk, güzellik ölçülerine hain bir tinerci edasıyla yaklaşırken, insanın un çuvallarıyla kendi bankasından para kaçırması ne kadar estetik ki..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Þaþýrdým.
Gönderen: Turan Semizoðlu / Ýstanbul
1 Aralýk 2003
Yazýda David Lynch'le ilgili yanýlgýlar olmasýna raðmen dokunaklý dil yüzünden yapacaðým eleþtiriyide yapamýyorum. Kolay gelsin . Baþarýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tam Bir Karnaval;" Eski Açýk, Sarý Desene"

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Creamfýelds
Siyah Ýnci Ýstanbul'un Boynunda
Dumanlý Hayal Kahvesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saat Dokuzu Geçmemeli... [Öykü]


Yudum ÞAÞMAZ kimdir?

bir denek gibiyim, hissediyorum. fakat kendini de bu lanet deneye, böylesine kaptýran var mýdýr, merak ediyorum. ne ulaþmam gereken bir beyaz peynir sevdiklerim, ne de bir sarkacýn peþinde gözlerim . . bu arada bir çift can sýkýntýsý diliyorum; her gün baþka bir ihtimalin kýyýsýnda deliriyorum . .


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yudum ÞAÞMAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.