..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Önder Saraloðlu




24 Aralýk 2003
Benim Adým Fýrtýna  
Önder Saraloðlu
1996 ve devamýnda Fýrtýna Vadisine kurulmasý planlanan santrala karþý verdiðimiz mücadelenin, yazý alanýndaki örneklerinden biri. Þu an kazanmýþ durumdayýz...


:AHHD:
... 
BENÝM ADIM FIRTINA
Benim adým fýntýna, 
Ben de bir ölüyüm.
Son nefeslerde söyledim; Ben Tanrýnýn bu bölgedeki eliyim, onun dünyadaki cennetiyim. Kaçkardan denize bütün canlýlara ben hayat veririm. Aðaçlarý ben büyütürüm, ekinlerinizi yetiþtiririm, balýklarýnýzý beslerim, güzelliðimi sunarým sizlere, ruhunuza yaþama aþký doldururum, denize can veririm, kuþlara yol olurum, yuva olurum, gördüðünüz ve görmediðiniz böcekleri ben doðururum, türlü türlü hayvanlarýn anasý benim. Çocuklarýnýzýn neþesi benim… Koruyun beni…
Dinlemediniz. Öldürdünüz beni. Söylediklerimi ve gördüklerinizi unuttunuz. Tanrýnýn eli olduðumu, ben burada olduðum için burada yaþadýðýnýzý, bütün canlýlarýn kardeþ olduðunu unuttunuz. Sizi sevdiðimi unuttunuz. Size söylüyorum; bana ne yaptýnýz?
Þimdi çocuklarýnýz cansýz sularýmda yüzüyorlar. Önceki çocuklardan daha mutlu deðiller. Bana bakýp bakýp eski günlerini yad eden insanlar da mutlu deðil; umutlarýný tüketmiþler. Ruhlarý yorgun; göçüp gidenler yüzünden yalnýzlar. Yalnýzlar, çünkü diðerleri gittiler. Benim balýklarým gibi, yaþamak zorunda olduklarý için gittiler. Türlü türlü çiçeklerimin, eþi bulunmaz aðaçlarýmýn, güzel kuþlarýmýn gitmeleri gibi, acýyla ve huzursuzlukla gittiler.
Kimsenin gidiþine kýzgýn deðilim. Hem, zaten ölüyüm ben. Onlar içi akamadým…
Bana bu büyük kötülüðü yapma hakkýný nereden buldunuz? Bu vahþete seyirci kalma hakkýnýz var mýydý?
Eðer baþýma gelenleri bilmiyorsanýz, eðer elinizi koyabileceðiniz vicdanýnýz varsa, ruhunuzda hayatýn deðerini anlayabilecek güç ve büyük piþmanlýðýnýzý göðüsleyebilecek yüreðiniz varsa, dinleyin beni. Dinleyin ki, henüz geliþimini tamamlamamýþ, geri kalmýþ zekalarýn ve þeytanýn esiri olmuþ ruhlarýn bana yaptýklarýný öðrenin. Öðrenin ki, benim kurmak için binlerce yýl emek verdiðim dengenin yýkýlýþýna neden olan medeniyetinizin, karanlýk vahþi ve kötü yönlerinden arýnma þansýna sahip olun. Kendinize mutlu olma þansýný tanýyýn
Önce aðaçlarýmý kestiler. Yetiþtirmek için bin beþ yüz yýl emek verdiðim, ayakta ölüp diðer aðaçlarý besleyebilmesi için sel sularýmla alýp götürmediðim aðaçlarýmý canlý canlý kestiler. Çirkin þekilli demir direklerini dikmek için kestiler. O direklere gerdikleri tellere dokunmasýn diye kestiler. Tanrýnýn ve iyi kalplerin dokunmaya kýyamadýðý yaþlý ormanýmý yok ettiler. Daðlarýmýn içinde dinamitler patlattýlar. Büyük bir sabýrla çýplak taþlarýn üzerine örttüðümüz topraklar, parçalanan taþlarla bir olup yolumu kapattýlar. Öfkelendim, bendimi yýkýp taþtým, önüme geleni yýktým. Talihsizliðime bakýn ki; o güzel köyleri de önüme kattým, çocuklarý ve yaþlýlarý boðdum, kemerli köprüleri yýktým, ekili arazileri alýp götürdüm. Ama vazgeçmediler. Cezalandýrdýlar beni; daðlarýn içine açtýklarý deliklere hapsettiler. Görseniz öyle karanlýk ve havasýzdý ki; suyumun içindeki bütün can öldü. Ýçimdeki hava uçup gitti. Kaçkardan denize yolumu gözleyen canlýlarým aç kaldý. Birbirinden habersiz kaldý. Deðil tünellerden çýkarýlan taþ yýðýnlarýný, sarsýntýlar yüzünden yýkýlan konaklardan arta kalanlarý bile taþýyacak gücüm kalmadý. Güzel sesimi, muhteþemliði yok olmakta olan vadimde yükseltemedim. Rengimi kaybettim. Durmaksýzýn üstüme yýðýlan topraklarý isteksizce ve güçsüz, denize taþýdým. Utanç içinde aktým.
Ben sizin büyük ihanetinizle öldüm..
Peki kazandýðýnýz ne? Benim ruhumun büyük yaþam gücünden daha mý önemli oldu kazandýklarýnýz. Sizden esirgemek zorunda kaldýðým huzur ve mutluluðu özlemediniz mi? Bu ihtiþamlý ve ileri çaðýnýzýn size verdiði hayat, benden çaldýðýnýz hayat mý? Ýçlerinizde baðýra çaðýra hikayemi anlatmaya çalýþan þey, ben öldürülürken suskun kalan ruhunuz mu? Benim büyük acýmý nasýl taþýyacaksýnýz?
Ama sýrtýnýza fazladan mutsuzluk yüklemek istemem. Baþarabiliyorsanýz, unutun her þeyi. Çaðýnýzý ve insanlýðýnýzý daha ileri götürecek kitaplarý benim ýþýðýmda okuyun. Serinliðimin mutluluðunu tatmamýþ bedenlerinizi benim enerjimle ýsýtýn. Fabrikalarýnýzý çalýþtýrýn. Mutlu olun.
Benim adým, Fýrtýna.
Haydi, benim ölümle aydýnlanýn.
...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Önder Saraloðlu kimdir?

Söz gümüþ, yazý altýn. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, John Berger, Bred Easton Ellis, Yusuf Atýlgan, Oðuz Atay


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Önder Saraloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.