..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Ertuðrul UZUN




18 Ocak 2002
Aþirete Gelin Gitmek  
Ertuðrul UZUN
Avrupa Birliði ülkeleri yýlbaþý ile beraber para birimi olarak euro'yu seçti. Peki bu olgu ülkemizden nasýl görünüyor?


:BEJF:
1 OCAK 2002 tarihi ile Avrupa Birliði üyesi ülkeler, ortak para birimi olarak Euro'ya geçti. Bu olgunun baþka ne anlamlara geldiði, ne gibi temel deðiþikliklere yol açtýðýný inceleyelim isterseniz. Gerçi burada yüzlerce farklý konu bulmak ve incelemek mümkün ancak bence en çarpýcý olan bir kaç konuyu masaya yatýracaðýz.

1. EGEMENLÝK KAVRAMI : Bilindiði üzere, bir ülkenin egemenliðini belirten bazý semboller vardýr. Para birimi de bunlardan birisidir. Tarihte kurulan devletleri hatýrlarsak, ilk yaptýklarý kendilerine bir bayrak ve bir para birimi bulmak ve derhal kendi adlarýna para basmaktý. Avrupa Birliði ülkelerinin de kendi milli egemenliklerinin iþareti olan paralarý vardý. Artýk yok.
Peki bu olgu, üye ülkelerin artýk milli egemenlikleri olmadýðý anlamýna mý geliyor ? Tabii ki hayýr. Sadece milli egemenlik kavramý çaða ayak uyduruyor ve deðiþim geçiriyor. Artýk bir ülkenin kendi egemenliðinin iþaretleri arasýnda para olmayacak.
Özellikle aþýrý milliyetçi akýmlar için bu deðiþikliði kabullenmek zor olacaktýr. Nitekim Avrupa Birliði ülkelerinde de itirazlar yükselmiþ, hatta bazý ülkeler euro'ya katýlmayý reddetmiþti.
Ülkemizde de ayný geliþmeleri beklemek normal gibi görünse de, son yýllarda gelenekçi sol ile yenilikçi sað kavramlarýnýn kafa karýþtýrmasý da beklenmelidir. Bu kavramlarýn dünya literatüründe olmamasý ülkemizde olmamasýný gerektirmez.
Ülkemizin Avrupa Birliðine tam üye olmasý ve euro'ya geçmesi ülkemizde de çeþitli tepkilerle karþýlanacak, ancak bu tepkiler geçiþe mani bir seviyede olmayacaktýr.

2. ÝHRACAT VE DIÞ GELÝR : Düþük kapasite ve düþük verimle üretim yapan yerli sanayimizin, avrupa üretimiyle baþ edebilme ve pazar bulabilmesi için tek çýkýþ yolu var. Düþük maliyet ve düþük fiyat. Ülkemizde iþçilik fiyatlarý zaten düþük düzeyde. Ancak verim düþüklüðünden dolayý son ürün fiyatlarý istenilen düzeyde olamayabiliyor. Ülke genelinde ihracat düþüp dýþ gelirler azalýnca devalüasyon yapýlýp ürünlerimizin fiyatý dýþ paralara göre iyice ucuzlatýlýyor ve ihracat gücü yeniden artýyor.
Euro'ya geçince artýk bu imkandan yoksun kalacaðýz. Hammadde de, iþçilik de, nakliye de artýk euro cinsinden ödenecek ve devalüasyon imkaný kalmayacak. Eðer ihracat yapmaya devam edeceksek artýk ürünü yüksek verim, tam otomasyon ve yeni teknolojiler kullanarak düþük maliyetlerle üretmeliyiz. Bunu baþaramadýðýmýz takdirde yerli sanayii tamamen silinecektir.
Yani artýk tatil bitti, gecikmiþ ev ödevimizi hem de en iyi þekliyle yapma zamaný.

3. SÝYASÝ BÝR ENSTRÜMAN : Siyasi iktidarlar, ekonomiyi iyi duruma getirmek ve buna baðlý olarak halkýn refahýný yükseltmek iddiasýyla seçilirler. Ülkemizdeki siyasi iktidarlarýn bu güne kadar bu konuda çok baþarýlý olduðunu söylemek pek mümkün deðildir. Bu sebeple siyasi iktidarlar iþin daha kolay kýsmýna kaçar ve popülist politikalarla günü geçiþtirirler. Bu sebepledir ki "Enkaz Devralma" edebiyatý hiç bitmez.
Siyasi iktidarlar, popülist politikalarýný gönüllerince gerçekleþtirebilmek için para ile pek sýk oynarlar. Ya deðerini düþürür, ya kullanýlmasý ve harcanmasýyla ilgili ekonomik dahice buluþlara imza atarlar.
Ancak 15-20 ülkenin ortak para birimi olan euro ile oynamak pek mümkün olmayacaktýr. Dolayýsý ile artýk siyasi iktidarlar popülist politikalarla günü kurtaramayacak, gerçekçi ve çaðdaþ politika yapmak zorunda kalacaktýr. Bu gereklilik, önce siyasilerin kendi kültürel ve siyasi altyapýlarýný çaðdaþ ve verimli hale getirmelerini gerektirecektir. Bunu baþaramayan siyasi kiþilikler ve partiler silinecektir.

Özetle, Avrupa aþiretine gelin gitmek artýk hiç de kolay deðildir. Bu aþiretin kurallarý gittikçe aðýrlaþmakta, her gün biraz daha fazla çalýþmayý gerektirmektedir. Kendi evimizi düzenlemenin faturasý ve yorgunluðu gittikçe büyümektedir.

Artýk "çok çalýþmamýz lazým, çooook"




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprü
Komþum ve 3 kýzý
Garp Yýldýzý Rüyasý


Ertuðrul UZUN kimdir?

Ülkemizin dünyadan, dünyanýn ülkemizden nasýl göründüðünü merak ederim


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ertuðrul UZUN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.