..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > AYDIN SARIKAYA




3 Aðustos 2004
Dalga Parça ve Kimya Fizik  
AYDIN SARIKAYA
Quantum kimyasý ve fiziði…Parçacýk ve dalga…Geleneksel idea ve madde ikileminin bir sürekliliði olarak ele alýnabilir mi? Buna göre, materyalizm bir parçacýk teorisi olarak ele alýnýrsa ne olur?


:CCAG:
1-     idea/madde

Quantum kimyasý ve fiziði…Parçacýk ve dalga…Geleneksel idea ve madde ikileminin bir sürekliliði olarak ele alýnabilir mi?
Buna göre, materyalizm bir parçacýk teorisi olarak ele alýnýrsa ne olur?
Esasta materyalizmin ideolojik sistem kurgularý hep olumsuzlanan bir sürecin parçacýðý niteliðini yansýtýr. Her ne kadar ana parçacýk niteliði gibi olsa da bu parçacýk aslýnda bir taþýyýcý kurgu niteliðindedir.

Ýdealizmin buna göre dalgacýk olma konumu ne olur?
Dalga sisteminin iþleyiþinde idealarýn kendi etkinliði ele alýnabilir…

Materyalizmin buna göre parçacýk oluþu ile, idealizmin de esas olarak dalgacýk olma durumunda , organik hayat nereye oturtulabilir?

Duyumsal iþleyiþler ve bellek olgusu bir enerji alaný olarak idealizmin veya dalga kuramýnýn kurgusu olabilir mi?

Maddenin veya parçacýðýn kendi iþleyimindeki dalgalanma veya ideal olma konumlarý bir yönelim veya yön olgusunu gerektirir. Yön eylemcilik…Ýdealizmin esas olarak kendi terminolojisindeki mistifikasyon ve terminolojilerin doðasý ayný anda bir enerji iþleyimi olarak karþýmýza çýkar. Sezgiciliðin veya altýncý duyumun veya telepatinin bir bellek ve enerji akýþý olarak belirlenimi veya nitelenmesi gibi.

Parçacýk ve dalga….

1-*Ýdealizmin ve materyalizmin ve haliyle bunlara temel olan beden – bilinç olgusunun kendi iþleyiminde dönüþümleri olarak karþýmýza çýkan oluþumlar olur.

2-*Burada önemli bir belirlenimin kendiliðinden açýða çýkýþý ise, bilinç sorununun ayný anda bir geleneksel felsefe veya bilim alaný içinde kalan bir olgu oluþu, ancak quantum alaný içinde bunun bir muamma olmaktan öte, beyinin bir elektrodinamik iþleyim modeli olarak belirlenim altýnda kalýþýdýr.
Ancak,
3*Gelenekselin içinde kutsanan veya pasifize edilen bellek ve haliyle buna dair anýmsama veya unutma olgularý ise, quantumun kendi geliþimi içinde ki teknolojinin ortasýnda yer alan belirleyici bir deðer niteliðinde olmaktadýr.

4*Ýdealizmin ve materyalizmin buna baðlý olarak içerdiði bilinç ve öðrenme olgularýna dair paradigmalarý ve bunlarýn yöntemsel belirlenimini yansýtan özne olarak iliþki sistemleri haliyle bir quantum olgusu olmaktan öte, üç boyutlu sistemin kendi iþleyimini yansýtýr.

5*Ancak iliþkinin ne’liði üstüne süregelen paradigmalarla yaþanan zayýflýklar için üretilen kayýt sistemleri ve bunlarýn teknolojik olgu olarak kendi dillenmesi halindeki bellek teknolojisi ve bunlarýn proðram sistemleri, iliþki olgusunu olumsuzlayýcý ve pasifize edici hale getirirken, kayýt teknolojisinin geliþimi ve iþleyimi iliþki olgusunun öznesi haline gelir.

Veya da ,
geleneksel iliþkinin ve haliye onun için üretilmiþ olan idealizm ve materyalizm kategorilerinin birer komut türüne dönüþümünü oluþturur.


6*Ýliþkinin ve haliyle bilincin ve öðrenmenin doðasý olarak geliþen paradigmalarýn buna göre esas kaynaðý veya hedefi niteliðindeki insan anatomisinin doðasýna dair dönüþümün geliþimini ele almak gerekirse?

Bunun tarihsel ipucu olarak idealizmin ve materyalizmin bir devlet modeli halinde yapýlaþtýðý amerikan ve sovyet bilimlerinin kurumlarý arasýnda çekiþme ile yansýyan ‘gen’ araþtýrmalarý baþlangýcý ile ele alýnabilir.

7*Genetik bilimin geliþen bellek teknolojisi ile birleþimi ile geliþimi görülebilecek olan bioquantum olgusunun, evrim kuramýnýda nasýl bir dalga parçacýk ikilemi üstünde temellendirdiði anlaþýlýr -anlaþýlabilir-.

8*Geleneksel evrim kuramýnýn –darvinvari- idea ve madde biçiminde taþýdýðý paradigma, -din ve bilim gibi..- quantum evrimi halinde iken nasýl bir paradigma oluþturur?

Geçmiþ zaman söylemi içindeki öyle miydi böyle miydi nasýl baþladýðý konu olan organik yaþam türünün kendi iþleyimi içindeki günümüzde olan konumu ise, quantum teknoloji ve olgularýnýn insan sonrasý bir yaþam türünün nasýl olmasý gerektiðine dair uygulamalarý ile varsayýmlar olarak karþýmýza çýkar .
Daha da önemlisi buna baðlý olarak geliþen insan kopyalama, organ nakli veya sibernetik bilinç veya organik sisteme eklemlenen çip olgularý, buna göre evrimi, günümüz toplumsal geliþimin öznesi kýlan bir olgu haline getirir.
Nasýl bir toplumsal belirlenim ile nasýl bir evrim olgusunun üretilebileceði?

9*Bu anlamda iliþki olgusu ve öðrenme ve bilinç sorunsallarý, bir kurgusal misyonla aktifleþtirilmesi gereken olgular haline dönüþür. Ancak bu durumda belleðin ve iþleyimi gereken proðramlarý taþýyýcý olarak quantum bilgi teknolojisi ve haliyle bunlara dair toplumsal varoluþ biçimi kendiliðinden bir belirleyici misyon haline gelir.

10*Bu durumda idealizmin ve materyalizmin ve bunlara dair bilinç ve öðrenme kategorileri, kendi iþleyiminde bir bellek teknolojisi ve bunlarýn proðramlama sistemleri karþýsýnda nasýl dönüþüme uðrar.?

11*Bu tarz bir dönüþümün kendi iþleyiminde toplumsal oluþumlarý belirleyici olan olgu nedir?
Bunlarýn kaynaðý olan temel belirlenim aslýnda fizik ve kimya alanlarýna dair bir oluþum olarak ele alýnabilir mi?
Fiziðin ve kimyanýn buna göre yöntemsel belirlenim altýnda etkinliði tarihsel olarak nasýl ele alýnabilir?
Ýdealizmin ve materyalizmin buna göre iþleyiminde taþýyýcý olan esas olgu fizik ve kimya olarak ele alýnabilir mi?

Duyum(sama)lar bunlarýn temelinde mi?

2: kimya / fizik

12*Quantumun öncesinde geliþen bilimler arasý yöntem olgusu kendi ikilemini buna göre bu alanlara dayatýr…fizik mi kimya mý? Materyalizmin deðiþim kanunlarý fiziði esas olarak görür…evrimin iþleyiminde de fizik olgusu temeldir…bundan hareketle diyalektik olgusu da bir fizik yasasýdýr..kimyanýn iþleyiþinde ise esas olarak bilincin ve haliyle organik hayatýn bir ýrkçýlýk (gencilik ) olgusuna dayanan dönüþümü karþýmýza çýkar…nihayetinde idealizm ve materyalizmin kendi gölgeleri olarak yalnýzca ad ve sýfat gibi dilsel terimsel belirenimi deðil, ayný anda fizik ve kimya olarak belirli bir ikilemi taþýyýcýdýr….

Ancak,

13*Quantum olgusunun kendi iþleyiþinde de baþlangýç noktasý olarak karþýmýza çýkan bu ikilem, quantum kimyasý mý quantum fiziði mi olarak geliþirken, gene esas olgu, kendiliðinden bir bilinç ve öðrenme sorunu olarak yapýlaþmaktan öte bir olgu deðildir…

Oysa quantumun kendi iþleyiminde atom altý parçacýk niteliði ile geliþen hem organik hem de inorganik ayrýþýmý yok eden ve ayný anda ikisinide kurgusal olarak belirleyici kýlabilen bir durum karþýsýnda ne olacak?

14*Bu gün için quantumun kendi iþleyimindeki , terminolojik veya yaklaþým farklýlaþýmlarý esasta fizik ve kimya alanlarýnýn etkisinden kaynaklanýyor denebilir mi?

Ancak her durumda da , her ikisi de atom üstü bir belirlenimin, yani atom düzeyinin kendisiyle kalan olgular olmaz mý?

Eðer cevabý evet dersek, geleneksel olanýn kendi içindeki yok oluþ atom bombasýnýn iþleyiminden de daha acýklý olmaktadýr…acý….

15*Quantumun buna göre belirleyici olarak etkinliðini bulabileceðimiz olgu, kendiliðinden bu teknolojinin toplumsal varoluþ için kurgusal nitelikte belirlenimleri ve planlanýþlarý olur…bunun etkinliðini ise, bu teknolojide karþýmýza çýkan bellek olgusunda bulmak ve haliyle bu belleðin kendi iþleyimindeki proðram türdeþliði içinde bulmak sanýrým daha da önemli bir alan olarak karþýmýza çýkar..

Ýnsan ve özellikle de düþünen ve bilinçli insan türü için karþýmýza çýkan tarihsel idealizm ve materyalizm paradigmalarý içinden bakýldýðýnda, bu aþama kolay kýrýlabilecek bir durum deðil..Veya da ancak insan ötesi bir varlýðýn doðum sancýsý gibi durmaktadýr…fiziksiz ve kimyasýz bir yaþam türü…


16* Hem fiziðin hem de kimyanýn bireþimi olan bir alan olarak bioloji….
Quantum bioloji olarak elektromagnetik iþleyimlerin doðasý ne kimyasal ne de fizikseldir..ancak her ikisidir..bu durumda da biolojik olarak geliþimin kendi doðasýnýn iþleyimindeki elektromagnetik olgularýn kendi dili kendiliðinden bir bilinç veya öðrenme olgusu olmaktan öte, bir bellek olgusudur ve ay.n/r.ý bir bellek verisi olma sorunu…

Zaten geleneksel olandaki bilinç olgusunun doðasýndaki iþleyiminde , bilginin doðasý ve iþleyimi temel veya belirleyici doðasýný kendin(de)lik sisteminde açýða çýkarýr.

Sen seni bil
sen seni bilmezsen
ya nice bilmektir,
gibi



(2003-Aralýk)





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saçlarý Þiir Seven Kadýn [Þiir]
Atrofik Gastritis Þebek Canbaz [Þiir]
Ýnsan Bit (T) Ý [Þiir]
Kýrk Kýrýk Küre [Þiir]
Aristo Ülkesi ve Ölüm [Þiir]
Terzi [Þiir]
Evkirasý [Þiir]
Köçek Çakýr [Þiir]
Ýstasyon [Þiir]
Elektron [Þiir]


AYDIN SARIKAYA kimdir?

bir iliþkisizlik sorunu bir de kayýtlý yöntem. bunlara eklenebilecek tek þey varsa o da, o damda ki odamda da olan sancýdýr, hem de iliþkisizliðin kayýtlý yöntem sancýsý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
sürekli ve çoðalmakta ...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © AYDIN SARIKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.