..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yanlýþ sayýsýz þekillere girebilir, doðru ise yalnýz bir türlü olabilir. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Göç Veren Trabzon  
M.NÝHAT MALKOÇ
Göç,Türkiye’nin halledilmesi öncelikli meselelerinin baþýnda geliyor.Gelir daðýlýmýndaki dengesizlik bunun baþlýca sebepleri arasýnda yer alýyor.Fakat siyasî,sosyal ve kültürel sebepleri de gözardý edemeyiz.


:DEIE:
Göç,Türkiye’nin halledilmesi öncelikli meselelerinin baþýnda geliyor.Gelir daðýlýmýndaki dengesizlik bunun baþlýca sebepleri arasýnda yer alýyor.Fakat siyasî,sosyal ve kültürel sebepleri de gözardý edemeyiz.
     Göç olayý,göç alan ve göç veren þehirleri,içinden çýkýlmaz sorunlarla baþbaþa býrakmaktadýr.Ýç göçler,geliþmiþlik farklarýný daha da artýrmaktadýr.Bu,ciddi ve geniþ perspektiften bakýlmasý gereken bir mevzudur.
     Ülkemizdeki iller arasý nüfus akýmý dün olduðu gibi,bugün de artarak devam etmektedir.Özellikle köylerden kentlere yönelik göçler tarýmsal ürünlerin üretimini sekteye uðratmaktadýr.
     Türkiye son derece hareketli bir nüfusa sahiptir.Yýllardan beri insanlarýmýz diyar diyar dolaþmaktadýr.Ülkemizdeki bütün iller arsýnda göç alma ve göç verme hadisesine rastlamaktayýz.Geri kalmýþ yörelerden sanayi bölgelerine yönelik göçler artarak devam etmektedir.
     Aslýnda iki çeþit göç sözkonusudur.Bunlarý geçici ve daimi göç diye tasnif edebiliriz.Her iki göçün kaynaðýnda da ekonomik sebepler yatmaktadýr.Geçici göçler memurlarýn hizmete yönelik yer deðiþtirmelerinden kaynaklanmaktadýr.
     Göç Trabzon’un da öncelikli sorunlarýndan biridir.Her yýl yüzlerce aile,daha iyi geçim þartlarýna kavuþmak için doðup büyüdüðü þehri terk etmektedir.Çünkü þehrimizde sanayi tesisleri çok az olduðu için yeterli sayýda iþçi istihdam edilememektedir.Hemþehrilerimiz rýzýklarýný geliþmiþ uzak illerde aramaktadýrlar.Ýnsanýn eþinden,dostundan ayrýlýp gurbet kahrý çekmesi ölümden beterdir.Fakat geçim darlýðý insanlarýmýzý bu çetin göçe zorlamaktadýr.
     Yapýlan istatistikî araþtýrmalara ve anketlere göre Trabzon’dan göç eden bin kiþiden 328’i Ýstanbul’u tercih etmektedir.Bunun nedeni Ýstanbul’da az da olsa iþ ve aþ imkânýnýn olmasýdýr.Ýnsanýn asýl memleketi doðduðu yer deðil,doyduðu yerdir.
     Trabzon’un göç verdiði illerin baþýnda yer alan Ýstanbul’u,sýrasýyla Zonguldak,Bursa,Kocaeli,Adapazarý ve Bolu izlemektedir.Bunlarýn yanýnda az da olsa çevre illerden Rize,Gümüþhane,Giresun,Erzurum,Artvin,Bayburt ve Samsun’a göç edenler olmaktadýr.Bu arada hemþehrilerimizin binde 71’i Ankara’ya göç etmektedir.
     Yukarýdaki illere baktýðýmýzda çoðunun sanayi þehri olduðu görülür.Yani insanlarýmýz iþ bulabilecekleri,karýnlarýný doyurabilecekleri yerlere akýn etmektedirler.
     Trabzon,komþu vilâyetlerden kýsmen de olsa göç almaktadýr.Trabzon’a göç edenlerin baþýnda Gümüþhaneliler,Bayburtlular,Rizeliler,Artvinliler ve Giresunlular gelmektedir.Bu da büyük bir yekûn teþkil etmez.
     Göçü önlemenin sýrrý kalkýnmadýr.Þehrimizdeki sanayi tesislerinin sayýsý artýrýldýðýnda göç otomatikman duracaktýr.Onun için Türkiye’nin deðiþik yerlerinde büyük fabrikalar ve tesisler kuran zengin hemþehrilerimizin bu güzide þehre yatýrým yapmasýný bekliyoruz.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Ramazan Davulcularý ve Manilerimiz
Türkiye'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü
Baþkan Gümrükçüoðlu'yla Sabah Kahvaltýsý
Trabzon Kanunî Sultan Süleyman Havalimaný
Göçmek Çözüm Deðildir
Hepimizin Cumhurbaþkaný: Abdullah Gül

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.