..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilge kiþi her þeye þaþan kiþidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Modern > nida




19 Aralýk 2005
Balýkçý Teknelerinde Yaz  
nida

:CACJ:
Neyi nasýl yazayým
Kýrmýzý güneþleri
Ölüm korkusu içinde ki gülüþleri
Seni bana nasýl yazayým

Tabaðýmda tek tel saçýn kalmýþ
Dolabýnda sevdiðim kazaðýn
Dünyaya mý kýzayým
Yýldýzlarýn altýnda Destina

Saatler de yarým
Yine güzeliz
Çilingirler ülkesinde bir gürleriz ki
Seni bana nasýl yazayým

Susup saklanýrým altýna yorganýn
Elin ha deðecekmiþ gibi kirpiklerime
Tüm gerçekler gibi aðlarým
Ölmemiþ gibi yastýðýna
Sarýlýr yatarým

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Dokudaki gerçek
Gönderen: Yakup Suphi Yel / Ýçel(Mersin)/Türkiye
12 Nisan 2006
Nida, çok karmaþýk bir karakterdir. Þiirine yansýyor bu. nereden esinlediðini kolayca salýk vermeyen bir söylem, aslýnda bu anlamda gerçekten esinlendiðini vurgulamaya çalýyor da denebilir. Evet, biraz dikkatle bakýldý mý þiire, tümel söylem, ezbere bir edebiyat deneyimine deðil, sahici bir göz ve yüreðe borçludur kendini. Nida'yý bu þiiri baðlamýnda tebrik etmek yetmez kanýmca. Acý veren bir doku bu. ne yaparsanýz yapýn: sýzlýyor bir þeyler. Tebrik etmek, bu durumda yeterli midir? Metnin bazý noktalarý þaþýrtýcý boyutta bu genel izlenim ve bulguyu destekler niteliktedir. Öncelikle imlaya tenezzül etmeyen dil-biçimsel tavýr, son derece isabetli ve yerinde bir tercihtir bu metinde; hemen ilk iki satýrýn oluþturduðu "kavis"e bakalým: "Neyi nasýl yazayým Kýrmýzý güneþleri" Burada imla olsaydý, ne kadar düz ve içeriksel olarak da çarpýk olurdu deðil mi? Neyi nasýl yazayým diyen bir soluk, imlayý düþünecek midir daha? Bu soluk, bütün ezbere oyunlarý geride býrakmýþtýr artýk. Ýlkeli bir davranýþ olarak da imladan feragat söz konusu olmalýdýr. Metnin diðer bölümleri için de geçerlidir bu denklem, -sadece örneklendirme niyetiyle adlandýrýlmýþ olsun. Bazý simgesel tercihlere gelince, insanýn yine içi sýzlýyor, -"saatler de yarým / yine güzeliz"; bu kývrýmý tartýp deðerlendirmek bir noktadan sonra "ayýp" gibi geliyor insana, en iyisi mi susmak ve okuma içindeki duyu artýþýna razý olmak. Aslýnda bir "ben- sen" söylem tutumunu þahsen benimsemekte zorlansam da (kolaycý bir tüketim ortamýna yol açtýðý için) bu metinde hiç rahatsýz etmiyor beni; madem þiirde "sen - ben" denklemi söz konusu olacak, o zaman bu þekilde olmalýdýr dedirten bir duyarlýlýk olduðu içindir herhalde ki rahatsýz etmiyor. Bir tek þey kalýyor geriye, bu da bir "olumsuz" taraf: Nida niye daha fazla þiir yazmýyor böyle, diye bir hayýflanma duygusu var bende...yahu sahiden: niye yazmýyor Nida daha fazla? (Yoksa fazla yazmanýn büyü bozucu yanýný bildiði için midir?) Suyel

:: Yayýnlama bunu sakýn
Gönderen: Özgür Çekmer / /
8 Nisan 2006
mailin yoktu bende... bir þiirimde yazmýþtým, "hakaretlere sus ama haksýzlýklara kükre" diye... Bir tanesinde de "haksýzlýk kudurtur beni" demiþtim. Yazmakla olmuyor. görülen haksýzlýklara bir adým atmak gerekiyor. merihlideki haksýzlýktan sonra ben de kaydýmýn silinmesini rica ettim. çirkin forum yazýlarýndan(hakaretlerden) bahsetmek bile istemiyorum. sadece sana haksýzlýk yapýldýðýnýn farkýnda olduðumu bilmeni istedim. yanlýþ anlaþýlmasýn, bolca yanlýþ anlaþýlýyorum. Sadece senin yerine koydum kendimi... herneyse... sen bana son mesajýný çekmiþtin zaten.. Bugün Irak' lý çocuklarýn Ýngiliz askerleri tarafýndan dövüldüðü yeni görüntüleri izledim... Neden sildin ki sanki Irak ninnisini... Annem beni ziyarete geldiðinde demiþti ki "bu þiiri ancak bir anne yazabilirdi. bu adam nasýl böyle hissetmiþ" neyse, nötronlara dönme vaktidir... Sana gönlünce bir hayat diliyorum Özgür

:: Ben bu þiiri nezaman yazdým?
Gönderen: nida karaçizmeli / Ýstanbul/Türkiye
8 Nisan 2006
Destina bozmuþ, Kýtalar arasýnda kopukluklar var. Bu, þiire benzememiþ. Yakalanmýþ kareler olsa da avuç içinde sýkýlmýþ kar topu, o kendine has gýcýrdamasýný yitirmiþ.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn modern kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boþ Odalar
Kirli Çamaþýr
Masa Altýnda Saðuna
Basmahane
Öpmeyi Öðrendim
Amerikaya Selam

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vallahi Canlý Abi
Gölge

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelin Bebeði [Deneme]
Fareden Önce Kaçan Kaptanlara Dair [Deneme]


nida kimdir?

Þair kepmek istiyorum, üstüm açýk gece rüyalarýmda.

Etkilendiði Yazarlar:
Olsa, tura çýkarým dünyayý.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © nida, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.