..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tezler > Orhan TURAN




17 Temmuz 2006
Yýl: 2554… Aþkýn Metal Tarihi - 2. Bölüm  
Robotlarla seviþen bir dünyaya doðru

Orhan TURAN


Daha önce birincisini yayýnladýðým "Aþkýn Metal Tarihi" adlý çalýþmanýn ikinci bölümünü tamamladým. Zevkle okuyacaðýnýzý umuyorum. Ama bir öneneri; Birincisini okumadan bunu asla okumayýn!


:CJCJ:




ÜÇ BÖLÜMDEN ÝKÝNCÝSÝ



1. BÖLÜM: ESKÝ ÇAÐLARDAN GÜNÜMÜZE KADAR AÞK
2. BÖLÜM: GÜNÜMÜZDE AÞK
3. BÖLÜM: GELECEK

(Bu sayfada sadece ÝKÝNCÝ bölüm verilmiþtir. Ýlk bölümü okumak için sayfamdaki "Ýnceleme" bölümüne girmeniz yeterli. Son bölüm yazma aþamasýnda)



Aþk yaratýldýðýnda masumdu. Tez þudur ki, iletiþim deðiþerek geliþtikçe, aþk masumiyetini kaybetmeye baþladý.
Haber göndermelerle baþlayan, mektuplaþarak diyaloglar kurulan bir iliþki, ardýndan büyük bir devinimle telefonla seslerle anlaþarak yakýnlaþmaya döndü. Telefon manüelden otomatiðe geçtiði sýrada ise bu adeta devrim gibi algýlandý.
Ancak bununla da bitmedi elbette. Türkiye’de Turgut Özal’ýn baþbakanlýðý ile birlikte Türkiye, bugün kullandýðýmýz iletiþim sistemlerinin alt yapýsýna kavuþtu. Her eve telefon… 1990’lý yýllarda baþlayan cep telefonu kullanýmý ve takibinde internet kullanýmý sonun baþlangýcý olarak gösterilebilir.
Ýlk olarak ABD Silahlý kuvvetlerinin ‘özel iletiþim’ amaçlý geliþtirdiði internet, ardýndan ABD üniversiteleri arasýnda ‘bilgi paylaþýmýna’ olanak saðlayan bir teknik düzeye getirildi. Ve sonrasýnda iplerin kopmasýyla birlikte tüm dünya internetle tanýþtý.
Ancak hala eksik bir þeyler vardý. Nüfusa göre internet kullanýmý, ilk yýllarýnda oldukça düþük, hatta neredeyse yok denecek kadar da azdý. Bugün kullanýlan ADSL, kablo ya da uydu yoluyla iletiþim mümkün olmuyordu. 90’larda internetin anahtarýný çevirirken 2000’lerde ise gaz pedalýna basmaya baþlamýþtýk.

Artýk iki kiþinin konuþmasý için b.ir çok yol, imkân mevcuttu. Ötesi bunlara ulaþmak da zor deðildi.
Sabit telefonlar, mobil telefonlar, internet, ileri duyarlýktaki telsiz sistemler, GPRS ve daha birçok teknik alt yapý insanlarýn hizmetindeydi. Geriye tek bir þey kalacaktý. Tüm bunlarý ne için ve kimlerle kullanacaktýk.

Asýl soru buydu elbette…
Kýsa yanýt ise pek tabi yakýnlarýmýzla… Bizimle irtibat kurmak isteyenlerle…
Tüm bu materyaller, kamuoyunda tanýtýlýrken bir diþi ve bir erkeðin “mutlu iletiþim yolu” olarak vitrin edildiler. Bugün bile mobil telefon reklâmlarýna baktýðýmýz zaman, genç erkeðin genç bayanla, ya da genç bayanýn erkekle konuþtuðunu ve bundan mutluluk duyduðu resimleri çizilmektedir.

Aþk kabuk deðiþtirmiþti…
Ýlk kez 90’larýn sonunda 2000’ler baþýnda gençler “cevapsýz çaðrý” denen bir tanýmlama ile karþýlaþýyorlardý. Sadece “cevapsýz çaðrý” deðildi. Literatürümüze eklenen ‘terim’ … Bunun yanýnda, “mesajlaþma”, “çaðrý atma” “mail gönderme” gibi terimlerle de tanýþmaya baþladýlar.

Bundan sonrasý oldukça soft olacaktý. Gece yataðýna uzanan gençler, sabit telefona uzanma eziyetinden de kurtulmuþ, yattýklarý yerden tek tuþla “çaðrý” býrakmanýn keyfi ile buluþmuþlardý. 500 yüz yýl öncesi ayný duygularla yattýðý yerden sevdiðine ulaþmak isteyen bir sevgilinin, yattýðý yerden kalkýp dakikalar, saatler, belki de günlerce sürecek bir yolculuða çýkmasý gerekirken, artýk tek parmak hareketi sevgiliye ulaþtýrabiliyordu.

Kolay olan her þeyin deðeri doðru orantýyla eksilir. Ýktisat bilimine göre arz-talep dengesi açýsýndan deðiþmeyen kural budur. Kolay olan, basit olan ucuzdur. Talep yoðunsa, fiyat artar, talep düþtüðü anda fiyat ucuzlar.
Aþk’ta yaþanan çýlgýn deðiþim, iletiþimi ‘ayakaltý’ olma noktasýna getirdiðinden, kullanýlan dilde de buna paralel bozulmalar, saygýnlýðý ve “bayalýðý” da beraberinde getirmiþtir.
Büyüklerimizin, her fýrsatta, eskilerden bahsederken, “eskiler, sevdiklerine ‘siz’ diye hitap edermiþ” gibi benzeri cümleler kurduðunu hatýrlayýn. Daha önceleri. “eskilerin” ortaya koyduklarý nezaket, onlarýn baþka bir özelliðinden, ya da farklý dünyalarda yaþadýklarýndan kaynaklanmadý. Tek neden iletiþimin nadirliðine karþýn, elde edildiðinde de ‘üzerine titrenir’ bir dikkatle kullanýlýyor olmasýndan kaynaklanmaktaydý.

Bugün yani 2006 yýlýnda gelinen iletiþim teknolojileri, sonraki yýllarda karþýmýza çýkacak olan “yeni kuþak mültimedya” (çoklu ortam) çaðýnýn çekirdeði olmasý açýsýndan önemlidir.

Bugün iliþkiler, iletiþimdeki hýz ve kolaylýktan dolayý yeni bir boyut kazanmýþtýr.

Yine 2000’li yýllardan bu yana ilk kez “sanal arkadaþlýk” kelimeleriyle karþýlaþan bir kuþak olarak, arkadaþlýðýn sadece fiziki olarak yakýnlaþma olmadan da olabileceðini gördük.

Erkekler kadýnlarla, kadýnlar erkeklerle görmeden konuþtu. Sonra görmeye baþladýlar. Fotoðraflarýný görüntülerini fark ettiler, seslerini duydular. Öyle ki internet evlilikleri bile “sýradan” ve “doðal karþýlanmasý” gereken bir hal almaya baþladý. Yeni biriyle tanýþmak için çok paralar harcamaya, süslenip püslenmeye bile gerek yoktu. Bir “nick” ile (takma isim) her hangi bir internet sitesine girip, yeni arkadaþlar edinmek artýk þaþýlacak bir durum bile deðil –ki býrakýn, þaþýrma eylemi halinde þaþýrma gerçekleþebilir-

Henüz evrimini tamamlama sürecinde olan mobil cihazlar için de ayný þeyi söylemek mümkün. 10 yýla kadar bir cep telefonu ile internete çok ucuz fiyatlara girip gezebileceðiz. Bunun yanýnda ayný telefonla 4-5 hatta 6-7 mega piksel ölçeðinde yüksek çözünürlükte fotoðraflar çekebileceðiz. Yine yüksek çözünürlükte görüntüler kaydedip bunlarý yýllar boyu depolayabilecek sistemler elde edebileceðiz. Fiber teknolojiler ve cip teknolojileri ile birlikte ayný cep telefonu ile sýnýrsýz “telsiz görüþmeler”, “görüntülü görüþmeler” mümkün olabilecek. Yine ayný cihazla 500 saate kadar ses kaydý, parmak izi tanýmlamalarý, yön tayinleri yapýlabilecek. Görüþtüðünüz kiþinin nerede olduðunu telefon ekraný üzerinde bulunan haritadan, görüþtüðünüz kiþi onay verdiði takdirde, nerede olduðunu görebileceksiniz.

2006 yýlýndayýz ve teknoloji süper bir yere geldi diyenler, bundan sonrasý için yapýlacaklar karþýsýnda küçük dillerini bile yutabilirler. Zira “süper olan þey”le daha karþýlaþmadýk bile…

Yukarýda ayný mobil cihazýn sahip olduðu özelliklerin sadece bir kaçýný sayabildim. Bugün büyük teknoloji firmalarýnýn þimdiden demo olarak ürettikleri cihazlara baktýðýmýz zaman, gelecekte bizleri neyin beklediðini kestirmek de mümkün olabilecek. Düþünün… Cep telefonunuzdan evinizi izliyorsunuz. Aracýnýzý yönlendiriyorsunuz. Televizyonunuzu kumanda ediyorsunuz.

Elbette ki bu bir fantazya deðil. Bu gerçeðin ta kendisi…

Bugün aþkýn teknoloji ile ayrýlmaz iliþkisi yarýn da devam edecek.

2006 yýlýndayýz.
Evli çiftler birlikte internete girip, kendilerine uygun partner “arkadaþ” aramakta hiçbir çekince görmüyorlar. 12 – 13 yaþlarýndaki kýzlar çýrýlçýplak, bilgisayarýn ucunda onunla yazýþan erkeðe tüm bedenini sergileyebiliyor. “Bedenin sergilenmesi” yaþadýðýmýz yýla has bir özellik deðil elbette… Ancak cinsellik bir dönem aylar sonra konuþulabilecek bir kelime olmasýna karþýn, bugün 1 saatlik internet sohbeti sonrasýnda, “sanal seks manzaralarý” görmek artýk insanlarý þoke etmiyor.

Aþk metal rengine boyanýyor. Teknoloji geliþtikçe, iletiþim düzeyi ve teknikleri arttýkça, aþkýn da maddesi güçleniyor.

Yapýlan son araþtýrmalarda Türkiye’de bundan 20 yýl önce cinsel iliþkiye girme yaþlarý 20-28 sýnýrlarýnda dolaþýrken, bugün bu rakamlarýn 15-18 yaþ sýnýrýna kadar geldiðini görüyoruz. Hatta bazý araþtýrmalarda cinsel iliþki yaþýnýn 12’ye kadar düþtüðü de çarpýcý sonuçlardan biridir.


Peki 100 yýl sonra ne olacak?
Mesela 2554 yýlýnda?
Teknoloji ne düzeyde olacak ve aþk nasýl bir evrim geçirmiþ olacak.
Cinsellik nasýl yaþanacak ve insanlar birbirine nasýl güvenecek?
Kullandýðýmýz teknolojiler, arabalar evler…
Pek tabi aþkýn dili ve rengi ne olacak?

Devamý var









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tezler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yýl: 2554… Aþkýn Metal Tarihi
Unutma Teoremi - 2
Unutma Teoremi - 1

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
1920"den 2007"ye; Türkiye Cumhuriyeti Afyonkarahisar Belediye Baþkanlarý
Biyolojik Silah mý, Doðal Felaket Mi: Kene
Her Yönü ile Afyonkarahisar
Iý. Meþrutiyet'ten Günümüze Afyonkarahisar'da Yerel Basýn
Cumhuriyet Tarihi Afyonkarahisar Valileri
Afyonkarahisar"ýn Ýlk Bankasý Terakki Servet Bankasý
Dünya Gazetesi ile Ýlgili Ýstatistiksel Bir Çalýþma
Türkiye"nin Ýlk Azýnlýk Milletvekili Berç Keresteciyan;
Korkut Özal'la Özel Söyleþi... Korkut Özal; 'Özal'ý Öldürdüler'
Bir Din Bilgini ve Profesör Kamil Miras

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Özledim [Þiir]
Yanacaðým [Þiir]
Öncesi Yok [Þiir]
Seni Kendime Sakladým, Hepsini Bana Sapladým. [Þiir]
Bana Her Þey Seni Hatýrlatýyor! [Þiir]
Benim Adým Mabure; [Þiir]
Su ve Ateþ [Þiir]
Tüm Ayrýlýklara Dair [Þiir]
Dua… [Þiir]
Utandým Filistin [Þiir]


Orhan TURAN kimdir?

Yazarken çarptýðým kayalar, ruhumun akýþýný kemirince görüntü farklýlaþtý. Her otuzuna geldiðinde mi, muahasebe yapma gereði duyar insan. . . Cevaplanmasý gereken çok soru var þimdi. . . Allah'a af dileyerek, hayata ikinci defa baþlamak. . . Ýkinci þans da bu olsa gerek!

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Orhan TURAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.