..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




17 Nisan 2002
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!  
Kâmuran Esen
Þimdi size; " Kitaptan nasýl yararlanýrýz?” diye bir soru sorsam, eminim bana onlarca madde sayabilirsiniz. Ama, bir maddeyi mutlaka, mutlaka eksik býrakýrsýnýz. Þimdi yazacaklarýmý okuyunca, o eksik maddenin ne olduðunu anlayacaksýnýz.


:AADJI:
Þimdi size; “Kitaptan nasýl yararlanýrýz?” diye bir soru sorsam, eminim bana onlarca madde sayabilirsiniz . Ama, bir maddeyi mutlaka, mutlaka eksik býrakýrsýnýz. Þimdi yazacaklarýmý okuyunca, o eksik maddenin ne olduðunu anlayacaksýnýz.

Sanýrým iki yýl kadar önceydi. Bir gün, komþumuz olan genç bir bayan seslendi:

“Kâmuran Abla! Bugün dolar günüm var.Siz de gelir misiniz?”

Oldu bitti gün’leri sevmem. Devlet baþkanlarýnýn birbirlerini resmi ziyaretlerine benzetirim paralý günleri. Kurallar , saçma sapan âdetler , falan filân.

“Sana gelecek olanlar hep genç . Benden sýkýlabilirler,” diye bir bahane buldum. Bahane diyorum, çünkü asýl ben onlardan sýkýlacaðým....Ama söylediðim bu mazeret, ayak üstü bulduðum diðer mazeretler kabul görmedi. Israr üstüne ýsrar....Ve ben o paralý gün’e, misafir (Gün’ün haricinden biri yani.) olarak gitmek zorunda kaldým.

Gün’de daha kýsa süre kalmak için, oldukça geç gittim.Salona girdiðimde, genç bayanlarýn hepsi ayaða kalktý. Tek tek görüþtüm kendileriyle.Bana yer gösterme nezaketinde bulundular, saðolsunlar.

Salona girer girmez bir þey dikkatimi çekti. Her bayanýn elinde ya bir kitap, ya bir ansiklopedi vardý. Allah Allah! Bu ne demek oluyordu ! Hele ciltli, kýrmýzý renkli ansiklopedilerin, bir gün’de bayanlarýn elinde ne iþi vardý? ” Bu genç bayanlar günde kitap mý okuyorlar yoksa?” diye saçma bir soru geldi aklýma. Arkadaþlarýmý düþündüm.Onlarýn elinde bir güne bir gün, bir defacýk bile kitap görmedim gün’lerde. Durun bakalým, ne olacak....Ýyi ki gelmiþim buraya diye düþündüm. Bu genç bayanlar, bu yaþýmda bana bir ders verecekler. Bana örnek olacaklar.

Hal hatýr edildikten sonra, bir bayan atýldý:

“Haydi! Tombalaya baþlayalým artýk.”

Bir hareket oldu odanýn içinde. Tombala kartelalarý üçer- beþer daðýtýldý. Bir kartela da benim elime tutuþturdular. Çýkan numaralarý kapatmak için, mukavvadan kesilmiþ pullar çýkarýldý çantalardan. Hatta bazý hanýmlarýn küçük bir cüzdaný bile vardý, bu pullarý koymak için .Hemen cüzdanlarýný açtýlar, daha önceden hazýrladýklarý pullarý avuçlarýna aldýlar. Kimi üç, kimi dört, kimisi beþ kartela aldý.

Ayný anda çay servisi de baþladý. Ben, çay içerken nasýl tombala oynanacaðýný düþünüyorum boþu boþuna.Hanýmlar ona da bir çare buldular hemen. Ellerindeki ansiklopedileri kucaklarýna koydular. Ansiklopedinin üstüne de çaylarýný, tombala kartelalarýný. Yani kitaplar, bir sehpa görevi yapýyordu. Deyim yerindeyse, aðzým açýk, bakakaldým. Ve oyun baþladý: ” 54, 26, 8, 71 , 32, 40 ...... Aaaa! Birinci çinko !” sesleri salonu doldurdu.

Daha sonra o ansiklopedilerin üzerine kül tablalarý da konuldu. Bir kitabýn, bir ansiklopedinin sehpa görevi yapacaðýný hiç düþünmemiþtim. Hatta bazý küçük çocuklarýn ellerine, - tombala oynayan annelerini rahat býrakmalarý için - kitap verildi. Kitap hem bir sehpa oldu, hem de bir oyuncak. Joker gibi.

Bu bana, çocukluðumda dinlediðim bir masalý hatýrlattý: ”Horoz yerde bir inci tanesi bulmuþ. Bakmýþ, bakmýþ, ne olduðunu bilememiþ. Sonra bu inci tanesini, bir mýsýr tanesiyle takas etmiþ.” Kýssadan hisse.

Ya! Ýþte böyle......Yazýmýn baþýnda size sormuþtum. ”Kitaptan Nasýl Yararlanýrýz?” demiþtim. Hiç birinizin aklýna “Sehpa olarak kullanýrýz . Üzerine çayýmýzý, kül tablamýzý koyarýz,” demek gelmedi, di’ mi?

Sevgili okuyucular! Bir gün yazdýklarýmý kitap haline getirmeyi baþarýrsam..........Ola ki kitabým elinize geçerse..........Sakýn ha, kitabýmý sehpa olarak kullanmayýn! Valla öbür dünyada iki elim yakanýzda olur.

Ýþin þakasýný bir yana býrakalým.......Bu olay beni çok etkiledi. Düþünün bir kez; yýllarýnýzý verip , bir kitap yazýyorsunuz.Ve birileri, “Acaba ne yazýyor bu kitapta?” diye hiç merak etmiyor. Kapaðýný þöyle bir kaldýrýp bakmýyor. Ve kitabýnýzý sehpa olarak kullanýyor. Üzerine çay dökülüyor, sigara külleri dökülüyor. Ne yapardýnýz? Ýnsanýn elinden bir kaza bile çýkar, deðil mi? Valla çýkar mý çýkar.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Çok da fazla abartmasak!
Gönderen: Mehmet Ali Özler / Türkiye/Türkiye
29 Ocak 2008
Yaklaþýk 200 bin kitabýn bulunduðu bir Kütüphaneler de kitaplarýn daha ne amaçlarla kullanýldýðýný bir bilseniz; altlýk, tepsi, destek, direk, aðýrlýk, basamak, gölgelik, yelpazelik hatta hatta selpak olarak bile. Sadece Almanyada yýlda 750 bin yeni lektür çýkýyor piyasaya. Her kitaba, her basýlana düþündüðümüz kadar önem verilseydi, bu eskileri saklamaya evlerimiz yetmezdi. Diðer taraftan yukarýda saydýðým amaçlarla kullanýlmayacak kitaplar kendilerini bilirler. Saygýlar.

:: saf dýþý kalmýþ ülkemizde...
Gönderen: aylin sayarý / Ýçel(Mersin)/Türkiye
23 Aðustos 2006
pehh unutmayalým ki kitaplarýmýzý mahveden bir ülkede yaþýyoruz böyle þeylerin olmasý çok normal kitabý düþünmüyosak bari aðaçlarýmýzý düþünelim bi grup adam kalkýp aðaçlarýmýzý yaksýn(kitaplarýmýzýda)bizde kalkýp biþey demeyelim neden olmasýn sehpa yerinede kullanýlýr bilgi yönünden saf dýþý kalmýþ ülkemizden daha herþey beklerim ben...

:: kitaplar her iþe yarar...kullanmasýný bilmeli...
Gönderen: feridun / Manisa/Türkiye
27 Ekim 2005
…sabahlarý serin olur eylüllerde o kentin…mehmetler kitaplarýn ateþinde ýsýtýyordu ellerini(ONÝKÝ EYLÜL-I) ...kitaplar her iþe yarar sevgili ablam ne yazýkki ben daha vahimini gördüm... ...ne zamanki kendi emeðimize saygý duyarýz iþte o zaman baþkasýnýnda emeðini kutsayacaðýz...ihtilallerin yozlaþtýrdýðý bir toplumuz maalesef...

:: Çok özür dilerim siteyi eleþtirmek için yazýcak bi
Gönderen: can yumak / Ýstanbul/Türkiye
20 Eylül 2005
Yazar arkadaþtan özür dilerim yorumum yazýdan çok site yöneticilerine; Düðünlerde para takma merasimi vardýr. Elinde mikrofonla bir beyefendi(!) baðýrýr; Gelinin teyzesinden 20 YTL... Sitenin daha iyi hizmet verebilmesi ve ayakta kalabilmesi adýna yardým ve baðýþ çok güzel bir olay yalnýz ben neden okuyacaðým konudan önce Ayþe 20 YTL Ali 100 YTL baðýþladý olayýný gözüme sokulurcasýna okuyorum ki?! Bu biraz bizim o beyefendinin(!) taký merasimine dönmüyormu önemli olan baðýþ mý yoksa bir çiþ yarýþý mý? Kimin ne kadar baðýþladýðýný kullanýcýnýn gözüne sokmak! böyle kaliteli bir siteye yakýþýyor mu hiç?...

:: Kitap Ýçin Sýra....
Gönderen: mehmet þentürk / Ýstanbul/Türkiye
13 Aðustos 2005
Yabancý ülkelere gittiðimde en sevdiðim iþlerden bir tanesi kitap almak için sýra bekleyen insanlarla beraber sýra beklemektir.Kitap için sýra bekleyen insanlarýn bir çoðu iþçidir,memurdur. dar gelirlidir ama kitap okumayý bir defa sevmiþtir ve vazgeçemez... Bir gün bizim insanýmýz da bunu öðrenecektir ve sorunlarýn bir çoðu çözülecektir sayýn Kâmuran Esen ve þu an bizim yapmamýz gereken gençlere kitap okumayý sevdirmek ve siz güzel þiirlerinizle bunu yapýyorsunuz.Sonsuz teþekkürler.

:: Bu da Bir Geliþmedir!!!
Gönderen: Yurdagül Sayýbaþ / Ýstanbul/Türkiye
17 Eylül 2004
Ülkemizde kitaplarýn yanýna bile yaklaþmayan, okul sýralarýndan ayrýldýktan sonra bir daha kitaba el sürmeyen bu kadar insan varken üzücü bir þekilde de olsa kitabýn insana ulaþmasý güzel bir þey. Kim bilir içlerinden biri, bir gün sehpa olarak kullandýðý kitabýn kapaðýný açmak isteyebilir.

:: Düzyazý
Gönderen: Sesim Erozan / Istanbul
29 Nisan 2004
Yazýnýn içeriði ilgi çekici, ne ki tekniði "vah vah "dedirtecek kadar kötü. Üç noktanýn, matematiðin ilk bulunduðu yüzyýllara kadar uzanan gerekçeli bir geçmiþi vardýr. Caný iki çift laf etmek isteyip de bunu eline kalem alarak yapmayý seçenlerin arzusuna göre azalýp, çoðalamaz ! Özel isimlerin, sözcük sonunda ayraç ile ayrýldýklarý doðrudur. Ne ki adý üstünde eðer "özel isim" olma sýfatýný taþýyorlarsa. Özel isim olmadýðý halde sözlük dilinin dýþýnda, gündelik dil içinde yeni anlamlar edinen sözcükler ise özel gibi üstten ayrýlmazlar ve sýrtlarýnda taþýdýklarý özel anlam nedeni ile yazý içinde sadece bir kez týrnak içine alýnarak yazýldýktan sonra, düz halleriyle ayný yazý içinde var olurlar. Þiirde durum biraz daha farklýdýr. Manzum yazýda bir sözcük çok çok bir iki kezden fazla kullanýlmadýðýndan, kýsa anlatým içinde anlam karmaþasýna fýrsat vermemek adýna üstten ayrýlabilir. Gelelim sonunca noktaya. Bir cümlenin öznesi çoðul ise yüklemi de çoðuldur. "Yani kitaplar, bir sepha görevi yapýyordu" denmez. Ýzedebiyat, eðer sanat ve edebiyat aracý olma iþlevini sürdürmek amacýndaysa böyle önüne gelen her yazýyý yayýnlamaktan kaçýnmalýdýr. Edebiyata saygý. Lütfen !

:: Suç onlarýn mý?
Gönderen: ALÝ BÝLGÝLÝ / Gaziantep/islahiye
22 Nisan 2004
Sizce suç o kitap veya ansiklopedileri sehpa olarak kullananlardamý sedece öðretmenim.Bence suç annelerimizde,babalarýmýzda,abilerimizde,ablalarýmýzda,öðretmenlerimizde kýsacasý insanlarý yetiþtirenlerde,onlara gerekli olanlarý deðilde, prosedürleri öðrettiðimiz için çoðul olan bütün öznelerimizde...Yazýnýzý okuduðumda utanmasam aðlayabilirdim teþekkürler öðretmenim.

:: Korkutmayýn beni !
Gönderen: A. Duygu Ergun / Ýstanbul
20 Mart 2004
Harika yazmýþsýnýz.. Ona diyecek bir þey yok. Gerçekten güzel ve ironik bir yazý. Ama ben daha 15 yaþýndayým. Lütfen beni korkutmayýn! Benim hayallerim var daha :)... Hem sonra ileride olur da bu hayalimi gerçekleþtirip kitap çýkarabilirsem aklýma bu tip düþüncelerin girmesini istemem. Ayy.. Tedirgin oldum þimdi... Ne gereði vardý kitabý okumaktan baþka iþlere alet etmenin? Sehpa demek ! Ben olsam onlarý bir kaþýk suda boðardým!!! (bu arada tebrikler, kaleminize saðlýk)

:: Harikasýnýz...
Gönderen: Sude SON / USA
20 Ocak 2004
Evet bir kitabýn sehba olarak kullanýlabileceðini hiç düþünmemiþtim...Ne demiþ Atamýz...''Türk milleti zekidir'' ;)Bu söz çok doðru ama zekasýný doðru bir þekilde kullanmayý bilmez;çünki kitaplarý okumak yerine sehba olarak kullanýr...Ne denilebilir ki...!!! Kaleminize saðlýk...

:: Yakmadýklarýna þükredelim...
Gönderen: Yücel Dönmez / Chicago
21 Kasým 2003
Kamuran haným, ülkemizde kitaplarýn yakýldýðýný da biliyoruz... Bu konuda yakýnda bir anýmý yazacaðým ve, Ýstanbul Üniversitesinde baþta rektör olmak üzere, üniversite kurulunun bir dizi bilimsel kitaplarý nasýl yaktýðýný öðreneceðiz... Saðlýcakla kalýn.

:: Yorumsuz kaldým...
Gönderen: Sevgi Yavuz / Ankara
10 Mayýs 2003
Ýnanýn ne demem gerektiðini bilemiyorum...Gerçekten kitaba böyle az deðer veren bir toplumda yaþamak çok utanç verici...Ne yapabiliriz diye düþünüyorum ama sanýrým bu tamamen aile içi eðitimden kaynaklanýyor...Annelerini bu þekilde gören ve kitabý oyuncak olarak kullanan çocuklar da gün gelecek ayný þeyi yapacaklardýr eminim... Oku adam ol diye çocuklarýný okumaya teþvik eden ebeveynlerin, onlara örnek olmasý gereken davranýþlarda hep sýnýfta kaldýklarýný görüyorum kendi çevremde de...Tam tersi bir örnek vererek biraz da olsa umut taþýyabilmemizi saðlamaya çalýþacaðým... Bir bayan okuyucum vardý çalýþtýðým kütüphanede...3 tane de kýzý vardý ve eþi de beraber kütüphanemize her cumartesi gelerek her biri 3 kitap alýrdý...nasýl büyük keyif alýrdým onlarla kitap üzerine sohbet etmekten...Keþke her aile böyle olsa , olabilse... Dilerim bir gün okuyan, okuduðunu anlayan ve en doðru þekilde kullanan örnek bir toplum oluruz... Sevgilerimle... Sevgi

:: Ögrenmek Lazim...
Gönderen: Umut BARLAS / Ýstanbul
15 Nisan 2003
Kâmuran Hocam Kitaplarin Cok ise yaradigini biliyorum..demekki sehpa olarakta iþe yarýyormuþ eee denemeden bilemeyiz elbet :) ama suda bir gerçekki Raflarda tozlanan kitaplardan daha faydali bi hale getirmeyi basarmislar.. yakinda bunuda asip okumaya gecerler nedersiniz hocam :) Saygilar... ISIK ve SEVGIYLE




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.