..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýbrahim Kilik




3 Nisan 2007
Kýl ve Tüy  
Kýllýk ve Kýllara Dair

Ýbrahim Kilik


Bu yazýyý sýrf kýllýk olsun diye yazdým; ama siz kýllýk olsun diye okumayabilirsiniz. "Kýldan ince köprü yaratanýn affýna sýðýnarak..."


:CDBH:
Bu yazýda, biyolojik anlamda kýldan ve tüyden bahsedip onun zararlarýný yahut yararlarýný anlatmayacaðým. Günlük yaþantýmýzda kenardan, köþeden ,merkezden, uzaktan yakýndan ya da teðetten de geçse bir yerlerden dilimize dolanan, bir þekilde yaþantýmýza giren, kýldan tüyden meselelerden bahis açýp biraz kýllýk edeceðim.

Ne hikmetse insanoðlu, kýldan ve tüyden hep þikâyet etmiþtir. Davranýþlarýný ve tepkilerini yadýrgadýðý; bulunduðu konumu, statüyü diðer kiþilere baský aracý yapan, insanlara tepeden bakma hastalýðýna yakalanmýþlarý kýlýn biri diye tavsif etmiþ, onlarý böyle bir çerçeveye oturtmuþtur. Tiksinti, korku duyduðu bir durumu anlatabilmek için tüylerim diken diken oldu deyivermiþtir. Soðuk, gýcýklama, korkulu vb. bir durum yaþarsa bunu anlatýrken tüylerim ürperdi demiþtir.

Hafife aldýðý, kendince incir çekirdeðini doldurmayan bir konuyu, “kýldan tüyden meseleler” diye dile getirmiþ. Kötü bir hâl almýþ bir iþi büsbütün kötü duruma sokan birinin davranýþýný izah edebilmek için “Üstüne tüy dikmek” deyimini kullanmýþtýr. Korumasý altýna aldýðý biri için, üçüncü þahýslara “Tüyüne dokunursanýz karþýnýzda beni bulursunuz.” tehdidini savurmuþtur.
Zayýf ve çelimsiz birini “tüy sýklet” sözüyle betimlemiþ, býyýðý sakalý çýkmamýþ toy birine de “tüysüz” deyip geçmiþtir. Ayrýca bir de kendini herkese kolaylýkla sevdirebilme özelliði olanlarýysa “Adamda þeytan tüyü var”( bu tüy denen meret þeytanda bile kýymeti harbiyesi olan bir þey demek ki.) sözüyle çarpýcý bir biçimde anlatmýþtýr.

Bunlardan baþka, züðürt ve kýlýksýz birini kýsa yoldan anlatmak için bir kuþ adý da olan "kýl kuyruk" ifadesi kullanýlmýþtýr. Bir iþin olmasýna ramak kalmýþsa, "kýl kadar kaldý." denilmiþtir.Bir konuyu ve durumu ayrýntýlý bir biçimde inceleyen, önemle üstünde duran biri için "kýlý kýrk yarma" deyimini kullanmak uygun görülmüþtür.Neþesiz ve kaygýlý olduðu yüzünden anlaþýlan bir adem evladýný anlatabilmek için"tüyübozuk" demek münasip bulunmuþtur. Bir yerlerden eline para geçip iyi bir yaþantýya kavuþtuðu giyiminin güzelliðinden anlaþýlana "tüyü düzmüþ" denilmiþtir. Parasý pulu yokken para sahibi olan birini anlatabilmek için "tüylenmiþ" sözü kullanýlmýþtýr.Argo da olsa, biryerden sývýþýp kaçmayý ifade etmek için "tüymek" sözcüðü kullnýlagelmiþtir.

Ýstenmeyen tüylerden kurtulmanýn envai çeþidini bulan insanoðlu , her nedense kýllýktan ve kýllardan yakasýný kurtarmayý pek becerememiþtir.Bir de bakmýþsýn tarak kullanamayan kiþi, sýrma saç özlemiyle kýl ektirmenin maddi ve manevi cümle zahmetine katlanmýþtýr. Yahut yaþ kemale erse de "çýktýðý aðaçtan" inmeyi düþünmeyen zevat, soluðu berber koltuðunda alýp renk körü gözleri boyamak adýna býyýðýný,saçýný boyatmýþ, yaþantýsýný renklendirme hayallerine dalmýþtýr.

Bir sýkýntýdan kurtulan, rahatlayan insan, kurtuluþunu, “tüy kadar hafifledim” diye ifade emiþtir. Tüm bunlarýn aksine geçmiþte Divan þairlerimiz
sevgilinin ayva tüylerini meth ü sena etmeyi en baþat görev kabul etmiþ, sevgilinin belini kýl kadar inceltmiþtir.halk þairleri “Sýrat Köprüsü”’nü kýldan ince kýlýçtan keskin bir nesneye benzetmiþ ve insanoðluna kendisine çeki düzen vermesi gerektiðini anlatmaya çalýþmýþtýr.

Þu anda da þöyle bir çevremize baktýðýmýzda,kýllardan ve kýllýktan geçilmediðini görürüz. Bu durumda kýllardan ve tüylerden þikayet dünya döndükçe devam edecek gibi.Bilmiyorum siz ne düþünürsünüz?

Ankara,02.04.2007
Ýbrahim Kilik



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Argodan Esintiler
"Yok Bu Þehr Ýçre Senin Vasfettiðin Dilber"
Kýlýç ve Kalem
Antalya'da Gün Batýmý
Erguvan Akþamlar (N)
Yazmak Serüveni
Buðulu Günler
Muhabbet Ýksiri Çay
Hiçten Saadetler Ülkesi
Bî Bedel Peri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Sevdasý
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Yazarlar Þairler ve Þehirleri
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 18
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 16
Ayrýlýðýn On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken
"Bir Fincan Kahve Olsa" Kitabý Üstüne

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.