..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Varoluþçuluk > Aydýn akdeniz




12 Mart 2009
Sabri Bey'in Hikayesi  
Aydýn akdeniz
Akþamlarý iþten döndüðünde eþini oturma odasýndaki halýnýn ortasýn da dizleri üzerinde otururken bulurdu. Yanýndan eksik etmediði piknik tüpü, halýnýn bir ucunda durur, yerinden bir milim dahi kýmýldamadan günlerce kalýrdý orada. Hiç sönmeden kýsýk ateþte yanan tüp, gün içinde defalarca üzerinde çayýn demlendiði odanýn demir baþlarýndan biri olmuþtu. Piknik tüpün çevresinde ise yine ev halkýnýn görmeye iyice alýþtýklarý, daðýnýklýðý tamamlayýcý birer unsur olarak; yarýsý boþalmýþ bir tuz kavanozu, içinde bir kaç sürümlük kalmýþ margarinin bulunduðu, kýrmýzý baharatlarla öbek, öbek kirlenmiþ bir kâse, aðzý açýk, içinde bir kaç kilogramlýk toz þekerinin bulunduðu bir çuval, odanýn saðýna soluna savrulmuþ günlük gazeteler ve onlara ait bulmaca sayfalarý yer alýrdý. Akþam yemeðinde, divanýn altýna buruþturularak atýlmýþ sofra yaygýsý alýnýr, bulunabilen bir boþluða serilir, bardaklara boþalan bayat çay ile birlikte, katýk olmaksýzýn ekmeðe sürülen margarinler yenirdi. Derken, ilerleyen zam


:BGCI:
O akþam Sabri Bey eve erken gelmiþ sýkýntýlý bir halde sessizce oturma odasýna geçmiþti. Çoktandýr yolunda gitmeyen iþleri, geride kalan bayram günlerinde dahi açýlmamýþ, iþ yerine gelen müþteriler ellerine aldýklarý etek ve pantolonlarý rengini ya da kumaþýný bahane ederek satýn almadan çýkmýþlardý. Üç beþ kuruþluk yaptýðý küçük çaplý satýþlar ise ihtiyaca cevap vermemiþ, geçen ay ödeyemediði iþ yerinin kirasýna bir de bu ayýn ki eklenmiþti. Borcunu istemeye gelen dükkân sahibini yatýþtýrmaya çalýþsa da adam yoldan gelip geçenlerin de duyabileceði yüksek bir sesle avaz, avaz baðýrmýþ, aðzýna geleni söylemiþti kendisine.

Oturma odasý ev halkýnýn hem yatak odasý hem de mutfak gibi müþtereken çok amaçlý kullandýklarý bir mekândý. Misafir odasý, salon, mutfak, amaçlarý dýþýnda kullanýlarak öteberinin, saðdan soldan toplanan çer çöpün üst üste yýðýldýðý mezbelelik birer alana dönüþtürülmüþtü. Emine Haným'ýn evini çekip çevirme de, derleyip toparlama da pek titiz olduðu söylenemezdi. Sabri Bey, yirmi yýl kadar önce cömertliði, ileri görüþlülüðü ve çalýþkanlýðý ile çevresinde tanýnan bir ailenin küçük kýzlarý olan bu hanýmla evlendiðinde hayata büyük bir umutla bakmýþ, canla baþla çalýþmaya baþlamýþtý. Fakat iki çay bardaðýnýn bir saatte yýkandýðýný görünce eþi hakkýndaki görüþleri deðiþmeye baþladý. Kadýn bir süre sonra ev iþlerini tamamen ihmal etmiþ yemek dahi yapmaz olmuþtu.

Akþamlarý iþten döndüðünde eþini oturma odasýndaki halýnýn ortasýn da dizleri üzerinde otururken bulurdu. Yanýndan eksik etmediði piknik tüpü, halýnýn bir ucunda durur, yerinden bir milim dahi kýmýldamadan günlerce kalýrdý orada. Hiç sönmeden kýsýk ateþte yanan tüp, gün içinde defalarca üzerinde çayýn demlendiði odanýn demir baþlarýndan biri olmuþtu. Piknik tüpün çevresinde ise yine ev halkýnýn görmeye iyice alýþtýklarý, daðýnýklýðý tamamlayýcý birer unsur olarak; yarýsý boþalmýþ bir tuz kavanozu, içinde bir kaç sürümlük kalmýþ margarinin bulunduðu, kýrmýzý baharatlarla öbek, öbek kirlenmiþ bir kâse, aðzý açýk, içinde bir kaç kilogramlýk toz þekerinin bulunduðu bir çuval, odanýn saðýna soluna savrulmuþ günlük gazeteler ve onlara ait bulmaca sayfalarý yer alýrdý. Akþam yemeðinde, divanýn altýna buruþturularak atýlmýþ sofra yaygýsý alýnýr, bulunabilen bir boþluða serilir, bardaklara boþalan bayat çay ile birlikte, katýk olmaksýzýn ekmeðe sürülen margarinler yenirdi. Derken, ilerleyen zamanlarda bu halkaya üç tane oðlan çocuðu eklenmiþ, oda için de itiþe kakýþa büyüyüp gitmiþlerdi. Cadde üzerindeki bu evin sokaða bakan odasýnýn lambasý sabahýn üçlerine kadar yanýk kalýr, giderek ýssýzlaþan kaldýrýmlarda yürüyen tek tük insan, evden dýþarýya boþalan isterik kahkahalarýn gürültülü uðultusunu duyardý.

Sabri Bey eþinin bu takýntýlý yaþam biçimine alýþmýþtý. Ýlk yýllar epeyi mücadele etmiþ fakat bu giriþimlerinden her hangi bir olumlu sonuç alamamýþtý. Bunun üzerine onu kendi haline býrakmýþ, çaresiz bir þekilde kadýnýn çocuklarýný kendisine benzetmesine göz yummuþtu. Emine Haným, gün boyu kendi ailesinden ya da kocasýnýn ailesinden tanýdýðý insanlarýn yetersizlikleri üzerine konuþur, onlarýn zaaflarýný abartarak eðlenir dururdu kendince. Evine gelen aileden falanca þiþman kadýnýn oturacak yer bulamadýðý için nasýl çekip gittiðini çocuklarýna ballandýra, ballandýra anlatýr. Hýzýný alamayarak kadýnýn yürüyüþünü ya da þivesini taklit eder, ardýndan kahkahalarla gülerdi. Gülme krizlerinden sonra birden ciddileþir, kaþlarýný çatar, iþaret parmaðýný boþlukta tehditkârca sallayarak, aslýnda böylelerinin dövülmesi gerektiðini haykýrýrdý. Yýllar ve yýllar boyunca bu köhne evde Emine Haným'ýn konuþmalarýnýn niteliðinde herhangi bir deðiþiklik olmadý. Çocuklar, küçüklüklerinde analarýnýn sayýklamalarýný masal gibi dinlerler onun taklitlerine katýlasýya gülerlerdi. Kýzdýðý zaman ise örtüsü kirlenmiþ divanýn altýndaki karanlýða sýðýnýr sessizce bu fýrtýnanýn dinmesini beklerlerdi. Büyüdüklerinde, analarýnýn konuþmalarýna pek katýlmasalar da yinede arada bir yangýna körükle gider onun anlamsýz öfke nöbetlerinin uzamasýna neden olacak malzeme bulurlardý kendisine.

Sabri Bey divanýn bir köþesine sinmiþ, sigarasýný içerken o sabah iþ yerinde geçen o tatsýz konuþmanýn gurur kýrýcý etkisini daðýtmaya çalýþýyordu üzerinden."Her ne olursa olsun böyle davranmamalýydý" diye düþünüyordu. Ne yapýp edip bir yerlerden borç para almalý ve bu utanmaz adamýn kirasýný ödemeliydi. Sabri Bey kendi halinde düþüncelere daldýðý sýrada eþi Emine Haným'da çocuklarýna beþ yýl önce evlerinden kovaladýklarý, kocasýnýn bir yakýný olan falanca koca göbekli kadýný o gün pazarda gördüðünü ve kendisine doðru o mendebur kadýnýn nasýlda manidar bakýþlarla baktýðýný anlatýyordu. Emine Haným, öfkesinden kudurmuþ, eline aldýðý tuz kavanozunu çocuklarýnýn þaþkýn bakýþlarý arasýnda, daha dur bile demelerine fýrsat býrakmadan kocasýnýn yüzüne doðru fýrlatmýþtý. Kavanoz, Sabri Bey'in yüzünün tam ortasýnda patlamýþ, zavallý adamýn burnunu kýrmýþtý. Kan içinde kalan adam dýþarý lavaboya koþtuðu sýrada Emine Haným'ýn isterik gülüþlerini ve buna katýlan çocuklarýnýn kahkahalarýný duydu. Sabri Bey yüzünü yýkadýktan sonra ceketini almýþ, kapýyý kapatarak çekip gitmiþti. O’nu o yörede bir daha gören olmadý. Fakat bu yoksul adamýn, dükkân sahibi olan adama borcunu fazlasýyla ödediði anlatýldý durdu bir süre esnaf arasýnda.

Aydýn AKDENÝZ

http://blog.milliyet.com.tr/Blogger.aspx?UyeNo=772664



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn varoluþçuluk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kapela
Kömür Karasýydý Elleri
Baþtan Karaymýþ Baþtankaralar
Kadeh Ustasý
Virginia Woolf, Gölgesi Olmayan Kadýn
Diasporada, Yalnýz Bir Türk`ün Sevdasý
Zühre"ye Kanat Çýrpmak
Tabelacý
Düþleriniz "Ferrari" Kadar Ulaþýlmaz Olmalý
Maça Kýzýna

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De!
Ayþe Haným'ýn Ölümü (1)
Deve Dikeni
Kuzey Ýkliminin Zemherisin de Bir Baþkadýr Anýlarý Düþlemek!
Telefon Kulübesinde, Ölüme Çeyrek Kala!
Ayþe Haným'ýn Ölümü (5)
Tac Mahal'de Med Cezir Manzaralarý
Ayþe Haným'ýn Ölümü (6)
Ahlatýn Yaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Küçük Dedektifler Tavþan Adasý`nda (Iý) [Roman]
Küçük Dedektifler Tavþan Adasý'nda [Roman]
Politik Ýllüzyon ve Babil"in Ýskambil Kuleleri [Roman]


Aydýn akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.