..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Yaþam > Sevgili Özbek




23 Ocak 2010
Ýnsan Olmak  
Sevgili Özbek

:BAGJ:
, Kaan, "Evrim sürecimde ki basamaklarý insan olmaya doðru yönlendirdikçe seni anlýyorum" diye bir mesaj yollamýþ bana. Hem çok etkilendim, hem çok hüzünlendim, hem de düþündüm.

Sahi nedir insan olmak ? Bilgiler edindiðim kaynaklardan ve kendi yolumdan …

"And olsun güneþe ve aydýnlýða, ardýndan gelmekte olan ay'a, onu açýða çýkardýðýnda gündüze, örtüp bürüdüðünde geceye, cahiliyet devrine ait her þeyi çiðniyorum"

Ýnsan, beyni, bedeni, duygularý ve ruhuyla vardýr. Ýnsaný tamamlayan bu nitelikler, insan olmanýn temel taþlarýdýr. Ýnsan doðmakla insan olunmaz. Ýnsan olmak, sonradan kazanýlan bir vasýftýr. Ýnsan yaratýlýþýndan itibaren sürekli geliþmek ve arýnmak zorundadýr. Yaratýlýþ olarak ayný vasýflarda temiz doðan insanlar, (bizler) insan olmak için sonradan kazanýlan tüm kötü karakterler, kiþilikler, ve duygular, kýsaca insanlara (tüm yaratýklara) zarar veren tüm kötü nitelikler ve hayvani vasýflarýndan arýnmaktýr. Bu da bilgi gereksinimiyle, kendi iç dünyasýnda, kalbinde güzellikleri yaratmakla olur. Ýslam bilim adamý Ali Þeriati, "sevgi, bilinçlice bir bað; apaçýk, duru bir görmenin sonucudur" der. Ýnsan sevgidir, sevgiden ibarettir. Ýnsanlarý sevmek duygusundan geçer insan olmak.

Günümüzde ezberlenen insan tipleri, genel olarak yoz ve baðnazdýr. Ýnsanlar, ezberlenmiþ ve edilgen fikirlerle yaþamaya devam ettiklerinden, insan olmak vasfý için uðraþan insanlara daima zarar verirler. Ýnsanlarý ayýrmadan sevmek, onlarý can bilmek, onlarý hatalarý ve eksiklikleriyle sevmek, onlarý anlamak yetisi, insanýn yýpranmasýna sebebiyet verdiði gibi, onu bu niteliklerinden (niyeti) dolayý da taþlarlar. Hatta bu iyi niyetli insanlarý güruhlar kendileri gibi görmek isterler. Ýnsaný insan yapan, etten ve kemikten olan bedeni deðil, bu bedendeki duruþu, tavýrlarý, fikirleri, ahlâký ve onu yönlendiren beyni ile beynindekileri telaffuz eden kalbi, ruhu ve dilidir.

"Ýnsan ruhu kandil, bilim onun aydýnlýðýdýr" diyor Farabi.

Ýnsan olmak yolunda, fikirler ve kendine inanýþ, iyi yüreklilik ve doðru olma alýþkanlýðýdýr. Bayaðý insan olmak çok kolaydýr, kolayca yayýlýr ve bulaþýcýdýr. Fazilet sahibi insan olmak ise zordur. Fazilet kolayca insanlara bulaþmaz.

Maslow þöyle der, "insanýn varoluþ nedeni kendisini gerçekleþtirmesidir."

Ýnsan olmak, inancýn en temizi ile karþýlýk beklemeden varacaðý yola aþk ile baðlanmaktýr. Bütünleþmektir kalbi ve vicdani ile. Heidegger’e göre kendini bulan ve seçim yapabilen insan "kendi gibi" bunu baþaramayan güruhlar ise "herkes gibi" olur der. Bu anlamda kendi olmak ve kendi gibi yaþamaktýr insan olmak. Ýnsan olma vasfý, insanýn yaratýlýþýndan bu yana devam etmektedir. Yanlýþ düþüncelere sahip, bedeninden dolayý insan dediklerimiz (beþer), yanlýþ fikirlerle, kendi bencil çýkarlarýndan öte, birileri için ve onlara göre desinler diye yaþadýklarýndan, faziletli insanlarý, insan olmak için yol alan bireyleri yadýrgarlar. Çünkü, onlar, kendileri gibi olamadýklarýndan, istedikleri gibi yaþayamadýklarýndan, hep birileri için yaþadýklarýndan, þu veya bu ne diyecek korkusuyla birilerine göre davrandýklarýndan, insan olma yolundakileri kendi yanlarýnda görmek istemezler. Mevlana þöyler der, "ey aymaz kiþi, taþýn nasýl bir þeyden haberi yoksa, senin de düþünce dünyasýndan haberin yok. Sen düþünce dünyasýndan gâfilsin. Çünkü sen bir þekilden, kalýptan ibâretsin; akýldan payýn yok. Sen, insan huylu deðilsin, insan þeklinde bir yaratýksýn".

"Düþünce üretemiyorsan susmayý öðren."

Ýnsan, insan olma yolundaki karþýlaþacaðý zorluklarý tek baþýna aþarken, kendini yaralayan manevi hasarlarý zor tamir edeceðinden, bu uzun ve tehlikeli yolda karþýlaþacaðý tüm engelleri tek baþýna aþmak zorundadýr. Ya da kendisi gibi olan insanlarý bulacaktýr. Ýnsan olma yolundaki patikalarý keþfettiðinde fazilete eriþecek, yaratýcý olma ve fikir üretme sanatýna gelecektir. "Hakikat aramakla bulunmaz ancak bulanlar hep arayanlardýr" der Bayezid-i Bistami.

O zaman gerçek insan, varlýðýný ve yaþamýný bütün insanlarýn yaþamýyla bütünleþtiren, onlarý her þeye “raðmen” seven ve onlarýn yararýna çalýþandýr. Onlarý severken içindeki bütünlüðe ulaþandýr. Sevgiyle birlikte bilgiye, bilime varandýr. Dr Faruk Saleem þöyle der, "Zihin fukara olursa, fakir ukala olur." O zaman sen bilgi olmak zorundasýn. Ýnsan olmak, OLMAK’týr. Bilgidir… Ýnsan olma yolunda çabalayanlara Tanrý yardýmcý olsun.

20/01/2010

Sevgili Özbek





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Yýl Teraneleri
Yaþanmýþlýk Tezi
Sana Geliþim
Anne...

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi Nedir
Nevruz Bayramý (Aný)
Bahar-ý Düþ Lütfen
Baþ Öðretmen Atatürk
Feodal Kýrýntýlar
Kars"ý Yaþamak
Dar Aðacýnda Üç Fidan
Dünden Kalma Aþk Bu
Dýþarýda Kar Var
Yokluðunun Özdeþi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþkýn Halleri I (Aðrý Daðý) Anneme Ýthafen... [Öykü]
Seyr-i Sefer [Öykü]
Güneþin Üvey Çocuklarý [Öykü]
Sevgili [Öykü]
Âþkýn Þehidi [Roman]
Ayrýlýk [Deneme]
Göydað"da Yaðmur Yaðdý Gözlerime [Deneme]
Kadýn Kim Edebiyat Kim * [Deneme]
Ýnternet ve Biz [Deneme]
Bayram Gelmiþ [Eleþtiri]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.