Her Yusuf Düşüne Bir Kenan Ülkesi

Bu yazıyı yazmaya başladığımda aklıma Ömer Seyfettin'in "Pembe İncili Kaftan" hikâyesi, Efkatun Cem Güney'in "İnci Dişli kız Altın Perçemli Oğlan" masalı geldi. Bakanla kaftan arasındaki tek ilişki inci. Biri onur kurtarıyor, biri onur batırıyor. Eflatun Cem Güney masalından ise Yusuf Tekin'in sözleri arasında kötü bir bağ kurdum.

Türk Milli Eğitim Bakanlığı "İnci Dişli Kız Altın Perçemli Oğlan" masalına döndü. Kız gülünce inciler dökülüyor, oğlanın perçemi taranınca altınlar. Verimli tarım arazisi gibi ne saçmalasan birkaç katını alıyorsun. Acaba topluma yararlı bir şeyler yapılsaydı da aynı verim alınır mıydı?

Sayın bakanın kaftanının eteklerinden dökülen inciler beni mest ediyor. Dökülmeyen inciler daha enteresan olmalı. Altınsa kasalarında olmalı, ayakkabı kutularını geçtik, artık uzay çağındayız.

Bu arada sayın bakanın bir açıklama haberini gördüm. Bakan, "Sayın velilerimizden ricamız öğretmenlere öğretmenliği öğretmesinler. Kendilerine ebeveynliği öğretsinler." diye bir açıklama yaptığı yönünde. Hayret ettim. Doğru bir tespit. Vallahi beni şaşırttı beni Sayın Bakan. "Bozuk saat bile günde iki kere doğru zamanı gösterir" derlerdi. Ben bunlardan açıkçası doğru olan hiçbir şey beklemiyordum. Doğru zaman atlanarak yanlışa devam edilir sanıyordum, yanıldım. Helal olsun, bozuk saat doğru zamanı gösterdi.

Sayın bakan velilere nasihatte bulunurken, öğretmenlere öğretmenliği siz öğretmeyin, biz gereğini yapıyoruz mu demeğe getiriyor, diye aklıma çılgın sorular geliyor. Çünkü bakan, öğretmenin kendisi kadar hakka niyetli olmadığını düşünüyor olmalı ki, artık sınavları kendisi yapmaya karar veriyor ya da öğretmenlik hevesini sınav yaparak alma girişimi içinde. Öğretmen denen garip yaratıklar sınav yapmayı da beceremedikleri için bakanlık konuya müdahalede bulunuyor. Türkiye genelinde yapılacak bir sınav...

Ben bir adım daha ileri giderek, örgün eğitim ve öğretimin kaldırılmasını, okulların akademik danışmanlıklara dönüştürülmesini, proje, performanların kaldırılmasını, sınavların tamamını "Açık Öğretim" sınavları biçiminde yapılmasını istiyorum. Hem bu şekilde, öğretmen ihtiyacı da azalmış olur. Veli öğretmen sürtüşmesi asgari düzeye çekilmiş olur.

Bu sistemi uygularsanız şayet, bakanlığın yapmış olduğu yanlışları, eksikleri ve edepsizlikleri öğretmen ve okul yönetimlerine yıkamazsınız, değil mi? Bu da sizin rahatınızı kaçırır. Demek ki, her güzeli bir bozar çıkıyor. Kendinizi kurtarmak için başka bir suçlu bulmak ve ona bu suçu yamamak için de iyi plan yapmak gerekiyor. Etrafınıza bu işi iyi yapacak kurnaz insanlar bulursanız sizin ayağınızı kaydırırlar, aptal insanlar bulursanız, onlar da plan yapamazlar. Zor işiniz.

Bence siz de, diğer bakanlar gibi hiçbir şey yapmayın, yapılacak olanları cumhurbaşkanına bırakın. Hatta siz de şu CHP yok mu, şu CHP eğitim programı yapmamızı sabote ediyor da diyebilirsiniz.

Mesela yani...

25 Eylül 23
Gölcük


Osman AKTAŞ hakkındaki bilgilerin basılmasını istiyorum.
Eğer basılmamasını istiyorsanız tıklayın.

  Osman AKTAŞ kimdir?
1965 Erzurum doğdu.Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)

 


Bu yazıyı basmak istiyorum.

İzEdebiyat'da yayınlanmakta olan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Tüm yazılardan birinci dereceden sayfa düzenleyicileri sorumludur. Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

Yazarların izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin —kısa alıntı ve tanıtımlar dışında— herhangi bir biçimde basılmaması/yayınlanmaması önemle rica olunur.

© 2000-2002, İzlenim.com - Tüm hakları saklıdır.