Ben bilmem eşim bilir…. Hani alış veriş hastalığı, güvensizlik ve şüphecilik var ya…. Ve tabi MS ve bağlı hastalıklar… alzaymır şu bu… Hepsinin arkasında basit ve tedavi edilebilir cinsel sorunların olabileceği yorumu sizi gülümsetmesin, aksine ağlatsın.
Bu kadar sıradan da nasıl bilinmez… değil, o kadar basit değil…
İspatlanmamış teoriye göre, tedavi kadın doğum ve üroloji uzmanlarını ilgilendirir. Ve tabi psikiatrist ve psikolog…Komik olan ben hiçbiri değilim.
Frazer ve Seligman haklı ise, ben de acık haklıyım.
28 Mart 2015 Cumartesi
Nerde kalmıştık… günaydın öncelikle… MS ile ilgili veri toplarken, Frazer’e ve meslektaşlarına doğru uzandı yolum… O zaman MS yoktu…. Öğrenilmiş çaresizlik de bilinmiyordu.
Antropoliji , psikoloji falan….
Böyle bilimsellik olmaz. Falan ne demek… aslında gibi gibi nin bir başka anlatımı.
Frazer’in henüz satın almadığım kitabında yazılan olay çok ama çok ilginç… Yememesi gerektiğine şartlanan yemeği bilmeden yiyen kölenin, bu eylem nedeniyle ölümü anlatılıyor.
Anlatılan olayı gerçek kabul edersek, sonra MTA da çalışan işçi olayını gerçek kabul edersek, öğrenilmiş çaresizliğe ilişkin tüm deneyleri eklersek, bunlarla yetinmeyip, bir çok gözlem ve deney ilişkin verileri toplarsak, nereye varacağımız açık değil.
Kalkıp da sosyal psikoloji, antropoloji, tarih ve coğrafya bilgileri ile, MS yi mi çözeceksin.
Evet, öyle yapacağım.
Gruplamalar çeşitli şekillerde yapılabilir. Bu durum hiç kimse ve hiçbir gruba tekel hakkı sağlamaz. En azından bu yanılgıya yer yok.
Peki bu ne demek… bilimsel bilgi nerede olursa olsun. Doğru yer ve zamanda kullanılmalı. Bitti. 27 Mart 2015 Cuma