"Kelimelerin gücüyle dünyaları değiştirin."

Askeri Darbenin Hukuk ile İlişkisi

Darbelerin görünen ve görünmeyen yüzü..

yazı resim

Askeri Darbenin Hukuk ile İlişkisi

Darbe hukuk düzenine karşı yapılır. Darbenin bahanesi olan eylem ve işlemler, hukuk düzenini değiştirmek, görünürde, karmaşaya son vermektir.

Darbeyi planlayan, şartları olgunlaştırıp, sözde daha çağdaş kurallar getirdiğini düşünen zihniyet, aslında kendisini kontrol eden başka güçlerin yönetimindedir. Bu durumu anlayıp anlamadıkları tartışılır.

1960 darbesi, 1924 Anayasa’sına karşı yapılmıştır.

Yoksa mevcut yönetime karşı mı… Görünüşte mevcut yönetim ve uygulamalar esas alınmıştır ancak , asıl hedef 1924 Anayasası ve Atatürk düşüncesidir.

Sağcı-solcu gibi yapay ayrımların yapılabilmesi için, insanların çatışmaya sürüklenebilmesi için, 1924 Anayasası’nın 2. Maddesi, devrimcilik ile milliyetçiliği birlikte sayan madde sessizce kaybedildi. Çünkü, milliyetçi ile devrimci, sağcı-solcu denilerek kavga ettirilmeli idi…

Bu kavgalar 60-80 dönemindeki nedeni düşünülemeyen çatışmalardır.

1980 darbesi ile, devrimcilik sözcüğü yasaklanmıştır. Atatürk döneminde benimsenen ve anayasaya giren bu sözcük, tehlikeli bulunmuş olmalı.

Bu ince manevraları, birkaç işgüzarın düşündüğünü sanmıyorum. Manevralar gerçekten ince.

1982 Anayasası

Devrimcilik sözcüğü kullanılmamış, başlangıç bölümünde, inkılapçılıktan söz edilmiştir. Uğur Mumcu, Atatürkçü olan inkılapçı değil, devrimcidir diyor. İşin özü bu.

KİTAP İZLERİ

Kayıp Tanrılar Ülkesi

Ahmet Ümit

Zeus Berlin Sokaklarında: Ahmet Ümit'ten Mitoloji, Cinayet ve Hafıza Üzerine Bir Roman Ya eski tanrılar ölmemiş, sadece unutulmuşsa? Ve içlerinden biri, bu umursamazlığa öfkelenip modern
İncelemeyi Oku

Yorumlar

Başa Dön