Uzun zamandır sürdürülen bir reklam kapmanyası tv'de ,radyo'da,bilboardlarda adeta beynimize nakş edilmek istenen slogan "Kirlenmek güzeldir".İyi de kirlenmenin nesi güzeldir? Merakımdan söz konusu firmanın kampanyayı yürüttüğü web sayfasına gittim.Kısaca felsefeleri şöyle;"Kirlenmek hayatın doğal ve pozitif bir sonucudur. Kirlenmek öğrenmektir, keşfetmektir, eğlenmektir, hayatı tanımaktır. Kirlenmeden yaşamak, öğrenmek mümkün değildir. Özellikle büyüme çağındaki çocukların sağlıklı gelişiminde lekeleri dert etmeden özgürce hareket edebilmeleri çok önemlidir.
Kirlenme olgusunu psikolojik ve sosyolojik boyutları ile ele alan OMO, özellikle çocukların spor yaparken ve oyun oynarken hayatı tanıdıkları ve keşfettikleri, bunu yaparken de doğal olarak kirlendikleri gözleminden yola çıkıyor. OMO, kirlenme özgürlüğü ile çocuklara hayatı tanımaları ve arkadaşlık, paylaşma ve kendine güven duygularını geliştirmeleri için fırsat yaratmayı amaçlıyor.
Yıllardır tüketicilerinin günlük yaşamlarına katma değer sağlamak için çalışan OMO aynı amaç, özgüven ve yeni bir iletişimle annelere şöyle sesleniyor:
"Bırakın çoçuğunuz kişisel gelişimi boyunca özgürce öğrensin; öğrenirken keşfetsin; varsın keşfederken üstünü başını kirletsin. Çocukların üstlerini kirletmeleri onların kişisel gelişmelerinin çok doğal bir sonucudur. Önemli olan kir değil, çocuğunuzun kazandığı deneyimdir. Siz kiri hiç dert etmeyin; çünkü OMO varsa, kirlenmek güzeldir."
Temel manada çocukların bir şeyleri öğrenirlerken üzerlerini kirletmelerine itirazım olamaz .İtirazım şunadır bu firmanın kirlenmenin dilimizdeki anlamına olan müdahalesidir.Bir kelimenin anlamını dev reklam kampanyaları ile değiştirmeye çalışmak iyi niyetin eseri olmasa gerek. tdk sözlüğünde geçen kirlenmenin anlamı şöyle:1. Kirli duruma gelmek, pislenmek,2 . Kadının ırzına geçilmek, iffeti bozulmak, lekelenmek,3. mecaz Onuru lekelenmek.
Neresinden bakarsanız bakın masumiyet bulamıyorum bu kampanyada. Bir de çocuklar gibi masumiyetin sembollerini de kirlenmeye davet etmek zihinsel saptırmacanın zirvesidir.Reklamlar alttan alta zihin yıkayıcı metaforlar sunarlar;"ye ,iç ,tüket"ilk aşamada bunun önemli olmadığını düşünürsünüz. Önemsiz gibi görünen bu zihin yıkama tekniği sayesinde reklamı yapılan ürüne tüketici kanalize edilmiş olur.Bu kampanyada yapılmak istenen ise çocukların öğrenme kabiliyetlerinin ancak kirlenerek gelişeceği üzerine kurulmuş olması. Nihai manada ürünü alacak olan son tüketici çocuklar yerine yetişkinler olacağından slogan bas bayağı yetişkinlerin zihnine salınmış bilgisayar tabiri ile "trojen horse*"dur.
Ekonomiden siyasete ,sanat dünyasından spor dünyasına toplumun her kesiminde gün geçtikçe çürüme kokuşma başını almışken kimsenin bu slogana itiraz etmemesi garipsenmemelidir.Biz yine de tavrımızı koyup söyleyeceğimizi söylemiş olalım:
"Kirlenmek güzel değil ,temizlik imandandır"
*Trojen horse(truva atı):Bilgisayarla haşır neşir olanların bir şekilde muzdarip oldukları casus yazılım ,virüs.Bilgisayarın belleğine yerleşip kullanıcının nelerle ilgilendiği konusunda virüs üreticisine bilgiler sunar.Adeta bir truva atı işlevi görür.