..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Taner SARGIN
Taner SARGIN - Tanerce
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Belgesel Yapmak (Taner) 11 Temmuz 2010 Sanat ve Sanatçýlar 

Kendileri ‘dýþ ses kullanmamak’ diye nitelendiriyorlar bu durumu. Film kendisini anlatýyor. Þöyle ki onlarýn belgesellerini izlerken kafamda bir soru iþareti oluþuyor. Bir süre sonra bu sorumun cevabýný alýyorum.

  Piraha Ýnsanýnýn Yaþam Tarzýndan Postmodern Yaþam Tarzýna Çaðdaþlýk Ýrdelemesi (Taner) 8 Aðustos 2010 Toplumbilim 

Piraha insaný, Brezilya'da Maici Irmaðýnýn kenarýnda yaþayan yaklaþýk 300 kiþilik bir grup. Bunlarýn diðer yerlilerden farklý olan tarafý ikiye kadar sayabilmeleri ve geçmiþ kavramýnýn olmamasý. Onlar için renklerin bile önemi yok... 2008'de Haber olarak okuyup üzerinde bazý fikirler ürettiðim bu topluluk (Piraha insaný) hakkýnda günümüz insanýna da göndermeler yaparak sizlerle paylaþmak istiyorum

  Singapur'da Çocuk Fahiþe, Afrikada Bir Çocuðun Ölümle Dansý (Taner) 18 Aðustos 2010 Toplumsal Olaylar 

Her insan kendi yaþam alanýnda ulaþabildiði bir yaþam standardýna sahiptir. Her yaþam tarzý da incelemeye deðer ayrý bir ilginçliktir. Ýnsanlar, görebildikleri dar alanýn dýþýnda, göremedikleri dünyaya bilinmez bir karanlýk gözüyle bakýyor. Benliklerini tatmin alanlarýnýn dýþý, asla kavrayamayacaklarý hiçlik durumundadýr.

  Mutluluðun Kaynaðý Ýnsan Ýnsanýn Çeliþkisi Yabancýlaþma (Taner SARGIN) 16 Kasým 2010 Toplumbilim 

Kýþkýrtýlarak ayakta tutulmaya çalýþýlan burjuva kültür günümüz toplumunun ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek olanaklara sahip deðildir. Ýnsan önce kendini sevmeyi öðrenmeli sonra iletiþimi içersinde kendini bulmalý, insanlarý sevmeyi öðrenmeli. Bireyler yetenekleri doðrultusunda eðitilmeli, geliþtirilmeli. Çünkü saðlýklý bireylerden saðlýklý toplumlar oluþturulur.

  Ya Ezilip Bükülüp Koþullara Ayak Uyduracaksýn; Ya da Koþullarý Etkileyen Bir Deðer Olacaksýn. (Taner SARGIN) 12 Haziran 2011 Toplumsal Olaylar 

Doðrularý savunmak. Doðruluðu, dürüstlüðü bir yaþam þekli yapmak, ortaya çýkan zorluklarla olgunlaþmak ve inadýna o kadar lezzet kazanmak, ayný zeytin gibi, aþýmýz gibi. Doðrularý savunmanýn zorluðundan, yanlýþ ve kolayca kabul edilebilene yenilen, soruþturmadan, araþtýrmadan ve olgunlaþmadan hayatýný mantar gibi yaþayan o kadar insan var ki, hocam.

  Suriye Hususunu Doðru Deðerlendirmek. (Taner SARGIN) 11 Aðustos 2011 Dünya 

Gelelim esas konuya. Geçmiþte Muhammet El hüseyni'yi kullanan güçler bu gün Arap devletlerini karýþtýrmak ve de denetimi altýna almak için kimleri kullanýyor?

  Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz Ýnsaný Üzerindeki Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarý (Taner SARGIN) 14 Aðustos 2011 Entelektüel 

Belgesel ya da sinema filmi olsun iyi analiz edebilmeli bizde yarattýðý duyguyu tahlil etmeliyiz ama kýlavuzumuz somut gerçekler olmalýdýr. Bu somut gerçekler nelerdir. Birçoðu bu tür belgesellerde istatistik olarak veriliyor zaten. Günlük yaþamda, haberlerde, dizilerde görüyoruz: Güçlüler kurallarý koyuyor. Ýþine gelmeyince deðiþtiriyor. Uluslar parçalanýyor. Ýþine gelirse birleþtiriliyor. Ama halklar hep sömürülüyor

  Ayasofya Müzesinin Cami Olmasýnýn Arka Planýnda Neler Olabilir? (Taner SARGIN) 13 Kasým 2011 Toplumsal Olaylar 

Ekümenlik talebinin nedeni nedir? Ruhban okulunun açýlmasý için çalýþan Fener Rum Patrikhanesi, Lozan Antlaþmasý gereðince, azýnlýk statüsünden dolayý Patrik ve kendisine baðlý 12 metropoliti ancak Türkiye Cumhuriyeti Vatandaþý olan ruhaniler arasýndan seçebiliyor. Ekümenlik damgasý altýnda Konstantinopole olarak çalýþan patrikhanenin amacý kendine gelen yardýmlarý Ýstanbul’un Bizanslaþmasý için gereken iddialý ve büyük amaçlarý olan projelere imza atmak.

  Yenidünya Düzeni Güçlerinin Politikalarýný Gerçekleþtirme Araçlarýndan Yeni Osmanlýcýlýk ve Anadolu Kültürünün Ötekileþtirilmesi (Taner SARGIN) 8 Aralýk 2011 Entelektüel 

Anadolu halký öþür vergisiyle artý ürününe el konulup karnýný zar zor doyurabilir bir duruma getirilirken çift bozan vergisiyle topraðýný izinsiz terk eden ve üç yýl üst üste ekip biçmeyenler cezalandýrýlýp adeta topraða ayaðýndan pranga ile baðlanýrken ticareti azýnlýk Ermeni, Yahudi ve Rumlara býrakýlmýþtýr. Anadolu halký yeteneksiz deðil bizzat Osmanlý devlet sistemiyle köreltilmiþtir...Anadolu Cumhuriyet devrimini yaptýðýnda doðu enerji kaynaklarýna ulaþmak isteyen batýlý emperyalistler hayallerini ertelemek zorunda kaldý. Ama bir yandan da Anadolu da isyanlar tertiplediler...Türkiye cumhuriyetinin kurulduðu dönemlerde dünyaya egemen olan güçler orta doðudaki monarþiyi destekler iken bu gün ne oldu da geri sistemler olarak ilan edildiler?

  Dondurulmuþ Ölüler (Taner SARGIN) 3 Þubat 2020 Toplumbilim 

Cryonicks Projesi ile Ýnsanýn ekonomik gücünün ölüme meydan okuma cesaretini göreceksiniz. Dünyanýn aydýnlanma çaðýnda düþünürler bilim adamlarý filozoflar vardý bilim adamý tüm insanlýk için bilim üretiyordu. Bilimi egemenliði altýna almak isteyen güçler olsa da baþarýlý olamýyorlardý.

 

 



Ýstiridyenin deðerini oluþturan, serseri kum taneleri ile kirletilmesi sonucu oluþmuþ inci taneleri deðildir. Ýnciyi oluþturanýn kendisi olmasý deðer sahibi yapar onu. Ýstiridyenin deðer anlayýþý insanlarýn deðer yargýlarýyla çeliþebilir. Ama bu istiridyeyi baðlamaz.



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.04.2024 12:53:44