..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Modernizm ve Post-Modernizm > Hilâl Erboyacý




19 Temmuz 2011
Söylemler ve Eylemler - 7 -  
Söylemler ve Eylemler - 7 -

Hilâl Erboyacý


Beyin gücümüz evrendeki paradigmalar karþýsýnda gardýný alabilecek kadar güçlü bir enerjiye sahip olabilir mi?


:BDDA:

‘’Evren; benim gördüðüm, iþittiðim, tattýðým, kokladýðým, dokunduðum yani algýladýðým ya da yaþadýðým kadardýr; ne az ne de fazla...’’ (Oruç Babadan Aforizmalar- 19) Ve algýladýðým bu evren, baþtan sona hiç bitmeyecek sandýðým bir masalýn kurgulanmýþ senaryosu. Ne vazgeçmek mümkün ne de kabullenmek geçici olduðunu. Sonsuza kadar sürecek sanýsý, içgüdüsel bir refleks. Dünyanýn merkezi benim. Her þey benim üzerime kurulmuþ. Benim dýþýmda bir dünyanýn olduðunu kabullenebilmem için kendimden vazgeçmem gerekir. Düþünebildiðim yer sýnýrým. Düþünemediðim her olguya yabancýyým. Bu yüzden düþünce boyutumu aþan her konu ürkütür beni. Düþüncemin sýnýrlarýný zorlayabilmem için, önce o güne kadar düþündüðüm her þeyi yok saymam gerekir.

‘’Evrendeki her þeyde bir sýr saklýdýr; tabii görmesini bilene...’’ ( Oruç Babadan Aforizmalar- 19) Bütün mesele burada..Yani görmesini bilmekte. Nasýl? Düþünebildiðim yer sýnýrým, demiþtim hani. Düþüncemin sýnýrlarýný geniþletmek ve görmesini bilmek.. Zor…Çok zor… Yaþam bir çarkýn ucunda ha bire döndürüp duruyor insaný. Bir oraya bir buraya… Ýnsana düþen, diþlilerin arasýnda acý çekmeden dönüþe iþtirak etmek. Belki çok sýradan yaþýyoruz, belki verdiðimiz mücadele, kolayý seçmek…

Her þey elimizde gibi görünse de aslýnda elimizde olan yalnýzca uyanýk olmak… Neye ve kime karþý mücadele verdiðimizi bilmek. Ýyi niyetli olmamýz da iþe yaramýyor çoðu zaman. Septik bir algýlayýþ da ruhsal dengemize zarar veriyor. Maharet, ikisinin ortasýný bulmakta …

Çark hep doðru iþlemiyor, hiç ummadýðýmýz anda tersine dönüverdiði gibi, yine hiç beklemediðimiz bir anda bir salýncak gibi mest edip gökyüzüne savuruyor bizi. Yaþamýn sürprizlerine açýk olmalý bu yüzden. Ne acýlar sarsmalý hak etmediði gibi, ne de mutluluktan baþý dönmeli insanýn. Sýký tutunmalý ki diþliler yerinden oynamamalý.

Tüm hastalýklarýn temel nedeninin sýkýntý olduðuna inananlardaným. Sýkýntýlarýmýzla baþ edemediðimiz her an yara alýr bir kanadýmýz. Tepki, ya midemizden sesini durmaya çalýþýr, ya kalbimizden… Çoðu zaman kulaklarýmýzý týkayýp, görmezden geliriz aðrýlarýmýzý, sýzýlarýmýzý. Güzelim dünyamýz daralýr, kararýr, o çok sevdiðimiz canýmýzdan bile vazgeçmek isteriz bazen. Çok ilginç olan da ayný acýyý yaþayan bir baþkasýna ‘’Boþ ver!’’, ‘’Hayýrlýsý böyleymiþ.’’ , ‘’Ucunda ölüm yok ya!’’ gibi teselli sözcüklerini çok kolay söyleyivermemiz.

Dedim ya çark hep doðru iþlemiyor. Bugün bir baþkasýnýn yaþadýðýný yarýn bizim yaþamayacaðýmýz ne malum?.. Mevlana: ‘’ Ne anlatýrsan anlat, anlattýðýn karþýndakinin algýladýðý kadardýr’’ derken ne kadar haklý. Anlaþýlmak hepimiz için çok önemli. Ýletiþim kurmadan mutlu olabilmemiz mümkün deðil. Ancak iletiþim kurmaya çalýþýrken de mutsuz olmamýza neden olan öyle çok neden var ki… Empatilerimiz, karþýmýzdaki insanýn çektiði acýya sevinmek, içinde bulunduðumuz duruma þükretmek için. Ya da karþýmýzdaki insanýn mutluluðunu kavrayýp, yenilgiye uðramýþ hissine kapýlmak için.

‘’Tesadüflerin varlýðýný ve önemini kabul edersek, onlarý yönetme imkânýna da sahip olabilir miyiz?’’ ( Oruç Babadan Aforizmalar- 19) Güzel bir soru. Adam Fawer'in ‘’Olasýlýksýz’’ adlý kitabý geldi þimdi aklýma. Yaþamýn temel taþý olan enerjinin kelebek etkisi yaratmasý bu soruya cevap olabilir mi? Özgür irademiz tercihlerimiz üzerinde ne kadar etkili? Sorusunu da sormak mümkün tabii. Kuantum anlayýþýna göre, sürekli devinim içinde olan evrenin yeni oluþumlarý karþýsýnda insan kendini yenileyebilecek hýza sahip olabilir mi? Beyin gücümüz evrendeki paradigmalar karþýsýnda gardýný alabilecek kadar güçlü bir enerjiye sahip olabilir mi? Zor sorular bunlar. Cevabý göreceli ve tartýþmaya açýk. Hatta alabileceðimiz cevaplarýn çoðu kendisini dünyanýn merkezinde gören insaný riyaya zorlayacaktýr. Kendi dýþýnda bir dünyanýn farkýnda olmayan insan, belki de kendisiyle hiç istemediði biçimde hesaplaþmak zorunda kalacaktýr. Baþka dünyalarýn keþfine çýkmak, önce kendi gizemli ve henüz fark etmediðimiz derinliklerimizde yüzmekse boðulma tehlikesiyle karþý karþýya olmamýz çok doðaldýr. Hep sýradan ve kolaycý olmaya alýþtýðýmýz için sýkýntýlarýmýzýn, hastalýklarýmýzýn, kaoslarýmýzýn, düþ kýrýklýklarýmýzýn, anlaþýlamamaktan kaynaklanan serzeniþlerimizin özünde aslýnda kendimiz için hiçbir þey yapmadýðýmýz gibi, baþkalarýnýn da umurumuzda olmadýðý gerçeðiyle yüzleþmemiz gerekecektir. Sayýn Ömer Faruk HÜSMÜLLÜ bu konuda noktayý þöyle koymuþ: ‘’Evrende yasalar hakimdir, tesadüflerin ortaya çýkmasýný saðlayan da bizim þu anda açýklayamadýðýmýz bir evrensel yasadýr.’’ ( Oruç Babadan Aforizmalar- 19)

Sustum….





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zendagi Migzara (Yaþam Devam Ediyor)
Sakýnan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Sosyalleþmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiði Parmak Acýmaz
Çizik Çizik Yürekler
Çaðdaþ Bir Yusuf Has Hacip ve Maðaranýn Kamburu

Zor Zanaat Kadýn Yazar Olmak
Neydi O Güzelim Ders Kitaplarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Har Elinden [Þiir]
Kutsi ve Asi [Þiir]
Erteledik [Þiir]
Orantýsýz Güç [Þiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Þiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Þiir]
Çanakkale'de Zafer Muþtulanmýþtý [Þiir]
Sessiz Kahramanlarýmýz [Þiir]
Yapay Tanrýlar [Þiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Þiir]


Hilâl Erboyacý kimdir?

Yaþam söz üzerine kurulmuþ. Yazý sözü kalýcý kýlmýþ. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yýllarda baþladýðým serüvenime bir iz býrakmak ve geleceðe katkýda bulunmak üzere çýktým. . Bir hoþ sada býrakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Türk þiirinin tüm isimlerinden etkilenmiþ olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hilâl Erboyacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.