..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Aysel AKSÜMER




17 Aðustos 2011
Depresyon - 2 (Son Bölüm)  
Aysel AKSÜMER
"Ruhumuzda iki farklý saksýda, ayný topraklar kullanýlarak ekilmiþ iki bitki yetiþtirdiðimizi varsayalým. Bitkiler ýþýk, su ve sevgi ile beslenir ve büyürler deðil mi? Biz dert çiçeðimizi karanlýkta býrakacaðýz ve gözyaþlarýmýzla sulamayacaðýz. Ýlgilenmedikçe, üzerinde durmadýkça üzüntümüzün kaynaðýnda ne varsa gün be gün solacak. Belli bir zaman sonra dertlerimizin kuruduðunu ve yok olduðunu göreceðiz. Sevinç ve huzur çiçeðimizi de ruhumuzun en hava alan kýsmýna koyacaðýz. Güzel düþüncelerle besleyeceðiz. Her gün el birliði ile mutluluðu filizlendireceðiz. Bir gün gelecek, sevinç çiçeðimizin saksýdan taþtýðýna tanýk olacaðýz. Hatta daha büyük bir saksýya yerleþtireceðiz. Ne diyorsun bu iþe?"


:BCBA:
Neslihan, yüreðinde biriktirdiði yaðmur bulutlarýný nihayet gözlerinden boþaltmýþtý. Fakat ruhundaki izleri beyninden bir türlü çýkaramamanýn eziyetini yaþýyordu. Ýþyerinden bir arkadaþýnýn Dr. Ýsmail UYAR'ýn kartvizini ýsrarlý bir þekilde eline tutuþturmasý ve "Mutlaka gitmelisin. Göreceksin çok faydasý olacak. Çekinmen için hiç bir sebep yok. Yardým alýrsan bu süreci daha çabuk atlatabilirsin" sözleri olmasa buraya kesinlikle gelmeyeceðini adý gibi biliyordu.

Doktor, Neslihan'a "Biraz daha iyisiniz deðil mi?" diye sorarken gözlerindeki güven veren bakýþý görmemek mümkün deðildi.

Neslihan, çantasýnýn fermuarýný açmýþ, elini içine sokmak üzereyken doktor tarafýndan kendisine uzatýlan mendili fark etti. Titreyen ellerini selpak mendile doðru uzattý ve teþekkür ederek avuçlarýnýn içine aldý. Mendili, gözlerine noktalar halinde dokundurdu. Sonra burnunun üzerinde bir süre tuttu ve býraktý.

"Doktor Bey verdiðiniz ilaçlar, kulaðýmdaki sesi yok edecek, artýk kurtulacaðým deðil mi?" diye sordu kýsýk bir ses tonuyla.

"Verdiðim ilaç sizi gevþetecek, daha saðlýklý kararlar almanýzý saðlayacak. Karanlýðýn içinde her zaman içinizi aydýnlatacak bir ay ýþýðý ve yanýp sönen yýldýzlar olduðunu yeniden keþfetmenize yardýmcý olacak. Ama bu küçücük haplardan tek baþýna mucizevi etkiler beklersek yanlýþ olur. Birlikte daðlarý aþmaya çalýþacaðýz. Size tavsiyelerim olacak. Bunlarý bir plan dahilinde gerçekleþtireceðiz. Ama sizin de bana yardýmcý olmanýz gerekiyor."

"Siz koskoca doktorsunuz! Benim size nasýl faydam olur ki?"

"Birbirimizle koordine halinde olarak... Yani ortak kararlar alacaðýz ve bunlarý uygulamak için büyük bir gayret göstereceðiz. Her hafta buraya geleceksiniz ve durum deðerlendirmesi yapacaðýz. Daha sonra ayda bir, duruma göre daha uzun aralýklarla görüþeceðiz. Herþey çok güzel olacak."

Neslihan'ýn gözlerinin içi ýþýldamýþtý.

"Ben hazýrým. Siz yeter ki yapacaklarýmý söyleyin ne olur?"

Doktor, döner koltuðunu geriye doðru itekledi ve ayaða kalktý. Masanýn etrafýný dolaþtýktan sonra Neslihan'ýn karþýsýndaki koltuða oturdu. Neslihan, gözleri ile doktorun hareketlerini izliyordu.

"Yaþamýþ olduðunuz olay karþýsýnda gösterdiðiniz tepki gayet normal. Hasta olduðunuzu kesinlikle düþünmeyin. Þu anda yaralý bir güvercini tedavi ederek yeniden uçurtmayý deneyeceðiz. Ben bu güvercinin kanatlanacaðýna inanýyorum. Sen de inanýyorsan sorunlardan biri daha þimdiden yok oldu demektir."

Neslihan'ýn dudaklarý yana doðru kavis çizdi.

"Bu güvercin yoksa ben miyim?"

"Evet. Keþke bu olayý hiç yaþamamýþ olsaydýnýz ama bazý þeyler bizim kontrolümüzde geliþmiyor. Yoksa bir kaðýda isteklerimizi yazardýk ve sýrtýmýzý geriye doðru yaslayarak dakika dakika gerçekleþmesini beklerdik. Oysa biliyoruz ki planladýklarýmýzdan bir kýsmý gerçekleþir bir kýsmý ise maalesef suya düþer. Ya da tamamen sýradýþý bir olayla karþýlaþýrýz. Allak bullak oluruz. Ýþte bu noktada yapacaklarýmýz bizi ya gün ýþýðýna çýkarýr ya da karanlýða gömülmemizi saðlar."

"Ben, gün ýþýðýna çýkmak istiyorum Doktor Bey."

Doktor, sað bacaðýný sol bacaðýnýn üzerine attý ve iki elini diz kapaðýnda birleþtirdi.

"Ruhumuzda iki farklý saksýda, ayný topraklar kullanýlarak ekilmiþ iki bitki yetiþtirdiðimizi varsayalým. Bitkiler ýþýk, su ve sevgi ile beslenir ve büyürler deðil mi? Biz dert çiçeðimizi karanlýkta býrakacaðýz ve gözyaþlarýmýzla sulamayacaðýz. Ýlgilenmedikçe, üzerinde durmadýkça üzüntümüzün kaynaðýnda ne varsa gün be gün solacak. Belli bir zaman sonra dertlerimizin kuruduðunu ve yok olduðunu göreceðiz. Sevinç ve huzur çiçeðimizi de ruhumuzun en hava alan kýsmýna koyacaðýz. Güzel düþüncelerle besleyeceðiz. Her gün el birliði ile mutluluðu filizlendireceðiz. Bir gün gelecek, sevinç çiçeðimizin saksýdan taþtýðýna tanýk olacaðýz. Hatta daha büyük bir saksýya yerleþtireceðiz. Ne diyorsun bu iþe?"

Neslihan ellerini doktora doðru uzattý.

"Anlaþtýk Doktor Bey. Size inanýyorum ve ne söylerseniz yapmaya hazýrým."

Neslihan ve doktorun konuþmasý neredeyse bir saat sürmüþtü. Neslihan, konuþtukça, içini boþalttýkça kendini daha bir iyi hissediyordu. "Bugünlük bu kadar Neslihan Haným. Haftaya görüþmek üzere" diye cümlesini noktalayan Doktora Neslihan nasýl teþekkür edeceðini bilmiyordu. "Görüþmek üzere" diyerek ayrýlýrken sanki bir saat önceki hüzünlü kadýn gitmiþ yerine bir baþkasý gelmiþ gibiydi.

Neslihan, dýþarýya çýktýðýnda tertemiz havayý tüm benliðinde hissedecek þekilde içine çekti. Yolun sonundaki çiçekçiden ilk kez kendisi için rengârenk çiçeklerden oluþan bir demet yaptýrdý. Eline aldýðýnda salonuna ne kadar yakýþacaðýný düþledi. Otobüs duraðýna iyice yaklaþmýþtý ki cep telefonunun zili çaldý. Arayan Aylin'di. Havadan sudan konuþmalar yerini baþka konulara býrakmýþtý.

"Seninkileri gördüm. Elele göz göze dolaþýyorlardý. Yarýn Ýstanbul'a gidiyorlarmýþ. Haber vereyim dedim."

Neslihan, buz gibi olmuþtu. Ellerini yumruk yaptý ve gözlerini bir müddet yumdu. Aklýna doktoruna verdiði söz geldi. Ne olursa olsun artýk "Dert Çiçeði"nin açmasýna izin vermeyecekti.

"Onlar benimkiler deðil artýk! Hatta hiç bir þeyim deðiller. Bana onlarla ilgili bir haber vermek için lütfen arama!"

Telefonu kapattýðýnda ruhundaki "Huzur Çiçeði" filizlenmeye baþlamýþtý bile.



SON
Aysel AKSÜMER

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
17 Aðustos 2011
Vildan Hanýmcýðým öyküm hakkýndaki düþünceleriniz için çok teþekkür ederim. Beðenmenize çok sevindim. Sevgi ve saygýlarýmý sunuyorum.

:: :)
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
17 Aðustos 2011
Çaðýmýzda, neredeyse kaçýnýlmaz hale gelmiþ ve aslýnda aklýn koruyucusu olan depresyonlar, ne yazýk ki pek çok kimse için kabul edilemez durumlardýr. Oysa yaþamýnýn herhangi bir döneminde depresyona girmemiþ insan sayýsý çok azdýr. Psikiyatrik yardýmdan kaçýnýlýr, toplumun olumsuz yaklaþýmýndan çekinilir. Zarif kurgunuz ve dilinizle, bu korkunun üstüne yürümüþ, okuyaný saðaltýma yönlendirmiþsiniz. Kutlarým...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Keþke!
Depresyon - 1
Küçük Anlarýn Büyüklüðü
Hayat Perdesi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlara Yolculuk
Asansördeki Kadýn
Düþme Sanatý
Hayat Kýsa, Yollar Uzun
Muamma
Yola Çýktýk Bir Kere (1)
Kayýp Düþler
Yalnýzlýk Meskeni
Garip Bir Talep
Yola Çýktýk Bir Kere (3) (Son)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayat Bu Ölüm Bu [Þiir]
Global Yalnýzlýk [Þiir]
Deliksiz Suskunluk [Þiir]
Geliþi Güzel [Þiir]
Kýrýk Bir Aþk [Þiir]
Yürekten Dökülen Dostluk Tanesi [Þiir]
Doðaya Karýþmak Ýstiyorum [Þiir]
Ýstanbul Düþü [Þiir]
Bohçadaki Sözler [Þiir]
Erik Aðaçlarý [Þiir]


Aysel AKSÜMER kimdir?

Halkla Ýliþkiler mezunuyum. Devlet memuru emeklisiyim. 2 evlat sahibiyim. Ankara'da yasiyorum. Bir Oyku Kadar Kisa Bir Roman Kadar Derin Hayatlar isimli oyku kitabinin yazariyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli KANIK, Reþat Nuri GÜLTEKÝN, Anton Çehov


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysel AKSÜMER , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.