..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilmek kadar kuþku duymaktan da zevk alýyorum. -Dante
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > osman tatlý




2 Eylül 2011
Soðuk Bayram  
osman tatlý
Buzullarý eritip, özümüzde yatan cevherleri ortaya çýkarmasýný dileme gafletinde bulunamayacaðým çünkü cevherimiz bozulmaya yüz tutmuþ bile… Siz yine fazla þekeri yemeyin


:BBGG:

Ramazan ruhundan uzak geçen orucun sonlarýna yaklaþýrken medyanýn vazgeçilmez malzemesi nerde eski bayramlar, çocuklarýn bayram eðlencesi, bayram tatili ve ramazan bayramýyla alakasý olmayan þeker muhabbetleri ekranlarý kuþatýr. Sýradan ve yüzeysel yaklaþýmlarla haklý gibi görünen bu haberlerin aslýnda ramazan bayramýnýn deðerini ve öneminin üzerini örtmenin bir yolu olduðu çok az insan tarafýndan fark edilir.

Ramazan bayramlarýnýn deðersizleþmesinde medyanýn büyük bir rolü bir kenarda dursun. Artýk bayram anlayýþlarýmýzýn giderek deðiþtiðinin gerçeði üzerinde durmak gerekiyor. Modern hayatýn gelenekle savaþtýðý bir dönemde dini motiflerin sosyal hayata uyarlanmasý tartýþmalara açýlmalýdýr. Farklý seslerin bilgi kirliliðe yol açtýðý ve kafalarý karýþtýrdýðý bir dönemde Ýslam dinin güzellikleri gölgede kalmaya mahkum ediliyor. Bu gölgelere son vermenin çözüm yollarý Müslüman aydýnlara kalýyor. Ne radikal yaklaþýmlar ne geleneksel yaklaþýmlarýn iþlevselliði kalmadýðý göz önüne tutularak, vahyin çizgisinden uzaklaþmadan orta bir yol bulunmalýdýr. En büyük eksiðimiz Ýslam’ýn bugüne uyarlanamamasýndan kaynaklanýyor olmasýdýr. Ýslam, siyasi tartýþmalarýn ve siyasi mücadelenin kurbaný olmaktan kurtarýlmalýdýr. Siyasi Ýslam anlayýþýn ön plana çýkarýlmasý, Ýslam’ýn toplumsal yönünü zayýf kalmasýna neden olmaktadýr…
Bu konular uzun uzun üzerine konuþulmasý gerekiyor ama þimdilik bu konulara deðinmekle yetinip, ramazan bayramýn toplumsal birlikteliði oluþturma önündeki engellere deðinmek istiyorum.
Bayramlar topluluk bilincini ve beraberlik ruhunu oluþturma yolunda önemli bir kilometre taþlarýdýr. Ancak bireyselleþme yolunda ilerleyen insanlarýmýz maalesef bireyselleþmeden anladýklarý akrabalardan, dostlardan uzaklaþmak, kendi kabuðuna çekilmektir. Hâlbuki bayramlarýn ruhunda yatan iliþkileri pekiþtirmektir. Bugüne bakýldýðýnda insanlar birbirinden kaçýyor. Ziyaretler sadece büyüklerle sýnýrlý hale geldi. Kimse kimseyi görmek istemiyor, içinde bulunduklarý durumlarýný abartýp, kaçýþýyorlar. Böylece insanlar birbirini umursamaz bir bayram anlayýþý geliþtiriyorlar.
Tatil kültürü geliþirken, akrabalýk ve dostluk iliþkileri bitme noktasýna geldi. Artýk kimse kimseyi evinde istemiyor. Ev kirlenir. Temizlikle, yemekle, kahveyle kim uðraþacak anlayýþýnýn yanýnda artýk insanlarýn konuþacak bir þeylerinin kalmamasý bu duruma neden olmaya baþladý.

Ýnsanlar birbirini önemsemez hale geldiðinin en büyük kanýtý ve iliþkilerin mekanik hale geldiðinin göstergesi telefonla bayramlaþma yerine iþin kolay tarafý olan mesajlara baþvurmalarýdýr. Telefonla konuþmanýn mesajlaþmadan ucuz olduðu bir zamanda bile insanlar birbirinin sesini duymamak için mesajý tercih ediyorlar. Mesaja verdikleri zamaný telefon açmaya verseler belki çok farklý bir dünyaya kapý açacaklar; ama hayýr iþin kolayý mesaj atmak. Konuþmada görünmüyorsun, görüþemiyoruz, görüþelim, neler yapýyorsun sorularýna muhatap olmak istemeyenlerin tercihi mesajlaþmak oluyor. Hâlbuki bir sesin sýcaklýðýnýn yerini hiçbir þey tutamaz.

Bayramlarý eskiten yine bizlerin yanlýþ yaklaþýmlardýr. Bencileþen yalnýzlýklarýmýzdýr. Ýnsana yüklediðimiz pragmatik anlayýþlarýmýzdýr. Yine sorumluluklardan kaçýþlarýmýzdýr. Tabii insanlara yaptýklarýmýz ve insanlarýn bize yaptýðý yanlýþlarýn bedeli de bayramý yalnýz geçirmemizin bir sonucudur.

Nedenler ve bahaneler ne olursa olsun bayramlar artýk soðuk bir döneme girmeye baþladý. Bu soðukluk yüreklerdeki imanýn ve bilginin insaný laikleþmesiyle ve Ýslami anlayýþlarýn yerine bencil duygu ve düþüncelerimizin gelmesiyle de alakalý olsa da bir parçamýzý deðil bütün gövdemizi kaybetmeye baþladýk. Ýþin acý tarafý kendimizi öyle bahanelere, gerekçelere boðmuþuz ki Allah’ýn emirlerini kendi kiþisel çýkarlarýmýza mal etmekle kalmýyoruz, bir de bunu doðrularýmýz haline getiriyoruz.

Buzullarý eritip, özümüzde yatan cevherleri ortaya çýkarmasýný dileme gafletinde bulunamayacaðým çünkü cevherimiz bozulmaya yüz tutmuþ bile…
Siz yine fazla þekeri yemeyin

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...............
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
1 Aralýk 2013
Ne bayram kartý yazma zevkimiz kaldý, ne de kalabalýk aile ortamýnda bayram kutlama... Teknoloji her þeyi ayaðýmýza getirdi ama bizi birbirimizden uzaklaþtýrdý ne yazýk ki. Dediðiniz gibi, cevherlerimiz de bozulmuþ....Selâmlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Ramazan Þuuru

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Yazar Konularý Nereden Alýr
Aþkýn Kölesi Olmak
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Birey Olabilme
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.