..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarım her zaman gerçekleşmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > osman tatlı




2 Eylül 2011
Soğuk Bayram  
osman tatlı
Buzulları eritip, özümüzde yatan cevherleri ortaya çıkarmasını dileme gafletinde bulunamayacağım çünkü cevherimiz bozulmaya yüz tutmuş bile… Siz yine fazla şekeri yemeyin


:BCHH:

Ramazan ruhundan uzak geçen orucun sonlarına yaklaşırken medyanın vazgeçilmez malzemesi nerde eski bayramlar, çocukların bayram eğlencesi, bayram tatili ve ramazan bayramıyla alakası olmayan şeker muhabbetleri ekranları kuşatır. Sıradan ve yüzeysel yaklaşımlarla haklı gibi görünen bu haberlerin aslında ramazan bayramının değerini ve öneminin üzerini örtmenin bir yolu olduğu çok az insan tarafından fark edilir.

Ramazan bayramlarının değersizleşmesinde medyanın büyük bir rolü bir kenarda dursun. Artık bayram anlayışlarımızın giderek değiştiğinin gerçeği üzerinde durmak gerekiyor. Modern hayatın gelenekle savaştığı bir dönemde dini motiflerin sosyal hayata uyarlanması tartışmalara açılmalıdır. Farklı seslerin bilgi kirliliğe yol açtığı ve kafaları karıştırdığı bir dönemde İslam dinin güzellikleri gölgede kalmaya mahkum ediliyor. Bu gölgelere son vermenin çözüm yolları Müslüman aydınlara kalıyor. Ne radikal yaklaşımlar ne geleneksel yaklaşımların işlevselliği kalmadığı göz önüne tutularak, vahyin çizgisinden uzaklaşmadan orta bir yol bulunmalıdır. En büyük eksiğimiz İslam’ın bugüne uyarlanamamasından kaynaklanıyor olmasıdır. İslam, siyasi tartışmaların ve siyasi mücadelenin kurbanı olmaktan kurtarılmalıdır. Siyasi İslam anlayışın ön plana çıkarılması, İslam’ın toplumsal yönünü zayıf kalmasına neden olmaktadır…
Bu konular uzun uzun üzerine konuşulması gerekiyor ama şimdilik bu konulara değinmekle yetinip, ramazan bayramın toplumsal birlikteliği oluşturma önündeki engellere değinmek istiyorum.
Bayramlar topluluk bilincini ve beraberlik ruhunu oluşturma yolunda önemli bir kilometre taşlarıdır. Ancak bireyselleşme yolunda ilerleyen insanlarımız maalesef bireyselleşmeden anladıkları akrabalardan, dostlardan uzaklaşmak, kendi kabuğuna çekilmektir. Hâlbuki bayramların ruhunda yatan ilişkileri pekiştirmektir. Bugüne bakıldığında insanlar birbirinden kaçıyor. Ziyaretler sadece büyüklerle sınırlı hale geldi. Kimse kimseyi görmek istemiyor, içinde bulundukları durumlarını abartıp, kaçışıyorlar. Böylece insanlar birbirini umursamaz bir bayram anlayışı geliştiriyorlar.
Tatil kültürü gelişirken, akrabalık ve dostluk ilişkileri bitme noktasına geldi. Artık kimse kimseyi evinde istemiyor. Ev kirlenir. Temizlikle, yemekle, kahveyle kim uğraşacak anlayışının yanında artık insanların konuşacak bir şeylerinin kalmaması bu duruma neden olmaya başladı.

İnsanlar birbirini önemsemez hale geldiğinin en büyük kanıtı ve ilişkilerin mekanik hale geldiğinin göstergesi telefonla bayramlaşma yerine işin kolay tarafı olan mesajlara başvurmalarıdır. Telefonla konuşmanın mesajlaşmadan ucuz olduğu bir zamanda bile insanlar birbirinin sesini duymamak için mesajı tercih ediyorlar. Mesaja verdikleri zamanı telefon açmaya verseler belki çok farklı bir dünyaya kapı açacaklar; ama hayır işin kolayı mesaj atmak. Konuşmada görünmüyorsun, görüşemiyoruz, görüşelim, neler yapıyorsun sorularına muhatap olmak istemeyenlerin tercihi mesajlaşmak oluyor. Hâlbuki bir sesin sıcaklığının yerini hiçbir şey tutamaz.

Bayramları eskiten yine bizlerin yanlış yaklaşımlardır. Bencileşen yalnızlıklarımızdır. İnsana yüklediğimiz pragmatik anlayışlarımızdır. Yine sorumluluklardan kaçışlarımızdır. Tabii insanlara yaptıklarımız ve insanların bize yaptığı yanlışların bedeli de bayramı yalnız geçirmemizin bir sonucudur.

Nedenler ve bahaneler ne olursa olsun bayramlar artık soğuk bir döneme girmeye başladı. Bu soğukluk yüreklerdeki imanın ve bilginin insanı laikleşmesiyle ve İslami anlayışların yerine bencil duygu ve düşüncelerimizin gelmesiyle de alakalı olsa da bir parçamızı değil bütün gövdemizi kaybetmeye başladık. İşin acı tarafı kendimizi öyle bahanelere, gerekçelere boğmuşuz ki Allah’ın emirlerini kendi kişisel çıkarlarımıza mal etmekle kalmıyoruz, bir de bunu doğrularımız haline getiriyoruz.

Buzulları eritip, özümüzde yatan cevherleri ortaya çıkarmasını dileme gafletinde bulunamayacağım çünkü cevherimiz bozulmaya yüz tutmuş bile…
Siz yine fazla şekeri yemeyin

Osman Tatlı
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr

.Eleştiriler & Yorumlar

:: ...............
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
1 Aralık 2013
Ne bayram kartı yazma zevkimiz kaldı, ne de kalabalık aile ortamında bayram kutlama... Teknoloji her şeyi ayağımıza getirdi ama bizi birbirimizden uzaklaştırdı ne yazık ki. Dediğiniz gibi, cevherlerimiz de bozulmuş....Selâmlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslamda Kadına Kırbaç
Ramazan Şuuru

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yazar Kimliği
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir
Aşk Yolculuğu
Yazar Konuları Nereden Alır
Yazarlık Yolunda Ara Söz
Aşkın Kölesi Olmak
İnsandaki Kaygı Örnekleri
Yalnızlık Sözleri III
Birey Olabilme
Evlilik İçin Sevgi Yeterli Midir?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak [Eleştiri]
İklimler / Film Eleştirisi [Eleştiri]
120 / Film Eleştirisi [Eleştiri]
Üç Maymun / Film Eleştirisi [Eleştiri]
Neşeli Hayat [Eleştiri]
The İmam"ın Savaşı Kiminle [Eleştiri]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.