..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Þenol Durmuþ




15 Eylül 2011
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2  
Þenol Durmuþ
Rýza'yý zar zor ikna ettim ama abim tepki gösterdi. "Yapma Cafer, benim ineklere deðme, elleme, gözünün yaðýný yiyim. Askerliði orada yaptým. Çok acýmasýz insanlardýr bu Ýstanbullular. Vallahi de billahi. Seni de Rýza'yý da hemi de benim inekleri yer bitirirler."


:BIIE:
Okuyucu gardaþ ben Cafer Kalfa. Daha önceki bölümlerde olan düzeltme hakkýmý tazelemek istedim. Malumunuzdur hayat hikayemi bu yazar arkadaþa anlattýðýmda yalan yanlýþ birçok mevzuyu birbirine karýþtýrarak kaleme almýþtý. O kadar zaman geçtikten sonra tesadüf de olsa geçenlerde Fýndýkzade'de bir minibüste karþýlaþtýk. Yakasýna yapýþtýðým gibi baðýrdým çaðýrdým.

"Bak hemþerim bir kez daha düzeltme hakkýmý kullandýr bana yoksa senin o çeneni düzeltmezsem bana da Cafer demesinler." dedim. Halini bir görecektiniz.

Neyse þu Ýstanbul mevzusuna girmek istiyorum. Biz Ýstanbul'a ilk geldiðimizde insanlarýn birçoðu o eski ahþap evlerde farelerle birlikte yaþýyordu. Gerçi apartmanlar da vardý ama oralarda eski Ýstanbullu Rumlar, Yahudiler oturuyordu. Adamlar kurnaz tabii ki bizim gibi eþek deðilki. Elin gavuru. Ortaðým Rýza'ya dedim ki "Oðlum sen þu yüz elli koyunu sat, ben de abime söylerim yirmi ineði satsýn. Bu sermayeyle bir inþaata baþlarýz." diye söylemiþtim. Bizim Rýza kalýn kafalýdýr. Önce anlamadý.

"Cafer iyi, hoþ diyorsun da, yüzelli koyun baharda yavrulayacak olacak ikiyüz yirmi koyun, diðer senede yavrulayacak, bizim sürü çoðalýp gidecek. Peki bu inþaat iþinde bu kadar bereket olacak mý?" dediðinde "Oðlum sen ne diyorsun? Bir inþaatla baþladýn mý iki inþaat olur, üç dört olur. Bu iþ de ayný sayýlýr. Hatta daha fazla kazanmazsak anam avradým olsun" dedim. Rýzayý zar zor ikna ettim ama abim tepki gösterdi. "Yapma Cafer, benim ineklere deðme, elleme, gözünün yaðýný yiyim. Askerliði orada yaptým. Çok acýmasýz insanlardýr bu Ýstanbullular. Vallahi de billahi. Seni de Rýza'yý da hemi de benim inekleri yer bitirirler."

Çok kýzdým, baðýrdým, çaðýrdým onlara. "Lan oðlum hayatýnýz inekle, koyunla mý geçecek sizin? Ulan bir aynaya bakýn da halinizi görün. Ýnek olsa da hadi neyse eþeðe dönmüþsünüz haberiniz yok." Babamda, dedemde, onun dedesi de bu ineklere baktý durdu. Baktý da ne oldu. Þimdi o ineklerin torunlarýna biz bakýyoruz inekoðlu inekler" dediðim de akýllarý baþlarýna geldi. Neyse parayý cebe koyar koymaz tahta bavulu kaptýðýmýz gibi Topkapý'da bir otobüsten inmemiz bir oldu.

Aksaray da "Satýlýk" yazan tahta bir binanýn kapýsýný çaldýðýmýzda boyalý saçlý bir kadýn kapýyý açtý. "Bacým" dedim "Biz sizin binaya talibiz" dediðimde kapýyý suratýma kapattý. Ama sesini duyduk. "Hayatým kapýda yine iki tane ayý seni bekliyor" dediðinde þok geçiriyorduk. Sinirimden çýldýracaktým ki kapý açýldý. Gözlüklü beyaz atletli bir adam elinde raký kadehiyle bize baktý. Beyaz atlet dediðime bakmayýn, kirden rengi bile belli deðildi. Hiç bozuntuya vermedim. Dedim ki "Beyefendi, sizin binaya talibiz. Bu ortaðým Rýza. Devrekhane'den geliyoruz. Konuþmak istiyorduk, þartlar da uygun olursa anlaþmak istiyoruz." Hiç konuþmadan içeri girdi. Parmaðýný þýklatarak bizi de içeri çaðýrdý. Bir de ne görelim adam karýsýyla beraber raký çekiyordu. Üstelik demez mi "Buyurun siz de masamýza oturun. Ýçerseniz size de dolduralým" dediðinde Rýza korkudan altýna iþiyecekti.

Tövbe estaðfurullah derken düþündüm. Pezevenk midir nedir, yanlýþ kapýyý mý çaldýk? Evi mi satýyor, karýyý mý satýyor tövbe tövbe dedim. Meðerse biz yanlýþ anlamýþýz. Bu davranýþ þekli Ýstanbul'un medeniyetiymiþ meðerse. Sonradan jeton düþtü. Adamý zar zor ikna etmeyi baþardýk. Kat karþýlýðý olarak yarý yarýya anlaþtýk.

Þimdi buraya nokta koymak istiyorum okuyucu gardaþ. Bizlere ayý, maganda diyen bu insanlar ne halde yaþýyordu biliyor musunuz? Ýþte bu halde böyle periþan evlerde sosyete hayatý yaþýyordu. Sayemizde apartman yüzü gördüler. Banyoyu, mutfaðý tanýdýlar. Olan da tabii ki bizim koyunlara, keçilere, eþek kafamýza oldu. Ýstanbul'u bu hale getiren bizler olduk. Sayemizde þehir böyle büyüdü. Ahþap ev kalmadý. Sanayi geliþti. Birçok terso Ýstanbullu sayemizde zengin oldu. Sermayeyi köyden þehire taþýdýk. O zamanlar Ýstanbul'un vergi rekortmeni kimdi biliyor musunuz? Ne Sabancý'nýn ne de Aydýn Doðan'ýn esamesi okunuyordu. Karaköydeki kerhane sahibi Manukyan vergi rekortmeniydi.

Zoruma giden mevzular olduðu için anlatýyorum. Sonra da bu yeri bir senede bitirip anahtarý teslim ettik. Sarý saçlý kadýn altýna bir araba çekti. Duyduðuma göre Kumburgaz'da bir de yazlýk almýþlar. Ýþte o halde yaþarlarken bu hale geldiler. Sayemizde. Ben dahil hýsým akraba birçok kiþi Aksaray'ý, Fýndýkzade'yi, Mecidiyeköy'ü yaptý. Yaptýk da ne oldu. Onlar zengin oldu biz süründük. Bizi kandýrdýlar.

Beyoðlu'na gitttiðimizde bizi el üstünde tutuyorlardý. Saygýnýn sevginin kralýný göstermiþlerdi. Bize durmadan beyefendi derlerdi. Arkamýzý döndüðümüzde ise hayvan derlerdi. Meðerse bizi soymak için kurulan tezgahlarmýþ bunlar da haberimiz yokmuþ. Kazandýðýmýz üç kuruþu da sýrf saygý görmek için Beyoðlu pavyonlarýnda harcadýk. Beyoðlu mýntýkasý da o zamanlar açlýktan sürünüyordu. Bugün deðere binmiþse, bu hale gelmiþse bizim sayemizde bizim paramýzla olmuþtur.

Yazar arkadaþýn deðindiði o konuyu da açmak istiyorum. Pavyon'dan aldýðým karýnýn ismi Necla'ydý. Otele girdiðimizde Kazým olarak çýkmasýnýn kabahati bende midir kimdedir? Kadýn gördüðümüz erkek çýkýyordu. Beyefendi diyen sonra ayý diyordu. Ýþte o zamanlar abime hak vermeye baþlamýþtým. Büyük sözü dinlemekte fayda varmýþ. Dile kolay otuz sene bunlarýn hem de bin çeþidini yaþadýk. Kabul ediyorum üç beþ kuruþ da biz kazandýk ama o kazancý bizden çalmasýný da çok iyi becerdiler.

Saf, temiz duygularýmýzla harbi Anadolu delikanlýsý yüreðimizle oynadýlar. Yazýklar olsun, bu mu insanlýk? Bir daha ki düzeltmelerde görüþmek üzere. Hoþça kalýn...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ---
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
21 Eylül 2011
Deðerli hocam beðeni ve deðerlendirme için teþekkür ederim...Çok haklýsýnýz bu ülkenin altmýþ yýllýk bir döneminin tarihini ve insanlarýný yansýtýyor Cafer.Tarikatçý olmasý bir yana onu her yerde görüyoruz...Kamyon þoförü, mecliste, haber tartýþmalarýnýn aranan gazetecileri, bir polis, bir pazarcý ve sur dibindekilerin arasýnda her alanda çeþitli kýlýklarda Cafer karþýmýza çýkar...Ýhtiyaçlarýna göre hareket eden bir canlý türü, saf ama bir o kadar kurnaz ve hain köylümüz, bazen tavþan bazende kurt,aðlayan, aðlatan insan profilinde.Nüfus çoðunluðunu temsil ediyor.Oy daðýlýmlarý, mevcut partiler ve onlarýn bu çaðdaþ dünya sahnesinde temsil ettikleri ideolojiler bunun göstermesi gibi..Ýlk yazdýðým öykülerdendir...Bir çoðu gibi bu da yarým kaldý...Bu günlerde ise yaþantýsý tam bir felaket.Duruma göre hareket ettiði için olacak ki hem ticarette, hem aile yaþantýsýnda, sosyal çevresinde mahfolmuþ durumda.Diðerleri gibi kaybedenlar kulübünün bir üyesi artýk.Milyonlar gibi...Çocuklarýnýn eþinin nefret ettiði bir baba, arkadaþlarý arasýnda þaklaban gibi görünen alaya alýnan bir Cafer.Düþüncenize katýlýyorum bu Caferi bir elden geçirip yeniden düzenlemekte fayda var..Sevgiyle, selamlar.

:: :))
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
20 Eylül 2011
Ýki yýl ara verip de ikinci bölüm yazýlýnca, bana kalsa Cafer Kalfa'ya yazýk olmuþ, derim, sevgili Durmuþ. Gerçekten renkli ve bu ülkenin altmýþ yýllýk bir döneminin tarihi Cafer. Gel beni dinle, düzeltme falan demeden bu iki öyküyü yeniden ele alýp uzun ve güzel bir öykü olsun ki Kalfa güme gitmesin. Hen de millet benim gibi link aramasýn. Ayrýca bugünkü durumu da merak konusu doðrusu... Kalfa, acaba beþ vakiti kaçýrmayan bir tarikatçý mý olur, (Böylelerini tanýdým) senin sur dibindeki tiplerden mi ya da baþka bir þey...:)) Çok karýþtým ama hoþ gör... Sevgiler...

:: ---
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
18 Eylül 2011
www.izedebiyat.com/yazi.asp?id=78226 -...Gerçekten çok renkli bir karakterdir...Anadolu insaný olarak Ýstanbulun bir döneminde karanlýk sokaklarda ayakta kalmak için kendisini olmadýk kýlýklara sokanlarýn tipik bir örneði deðerli hocam...SELAMLAR.

:: :))
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
18 Eylül 2011
Cafer Kalfa'nýn birinci bölümünü bulamadým. Lingini verebilir misin? Þöyle aðýz tadýyla baðlantýlarý kurayým:)) Selamlar, sevgiler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýdam Ýsteriz
Dilenciler Köyü
Düttürü Düüüttt
Þairler Çýkmazý Sokaðý
Eski Ýstanbullu 2
M. Ö 1 Yýl
Yýlýn Yalakasý
Bir Yazarýn Izdýrabý 2
Beni Kimse Sevmedi
Kurtarýcý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Pavyon Sokaklarý
Gel Abi...
Emret Baþkaným
Ayþe Aþk Arýyor
Köpekler Sokaðý
Köpeklerin Aþký

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.