..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Rüya Bayram




11 Haziran 2012
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, Ýþte Bütün Mesele Bu...  
Rüya Bayram
To be or not to be; that is the question..(W.Shakespeare) Yazmayayým, herþeye maydanoz olmayayým diyorum ama çýkarýlmasý düþünülen kürtaj yasasý konusunda sessiz kalmak da olmazdý bir kadýn olarak. Yalnýz benim durum biraz karýþýk, ben hem kürtaja, hem kürtaj yasasýna karþýyým..


:BBDJ:
Ýnsanlar ikiye ayrýlýr, bebekler ve erkekler.. Kadýnýn adý yok zannederken baktýk ki varlýðý da yok... Her çocuk doðmalý, her erkek rahat olmalý, her kadýn çile çekmeli.. Madem ki kadýnsýn, çekeceksin yok öyle yaðmaa!!

Doðurmak ya da doðurmamak þimdi bütün meselemiz bu.. Türlü türlü bakýnca her ikisi de öyle insani ki. Ýnsan olma yolunda ilerleyen bir canlý hangi safhada olursa olsun yokediliyor ise gerçekten bunun da adýnýn cinayet olduðuna inanýyorum ne yazýk ki.. Ama gel de aldýrma denen durumlar için de anneyi düþünüyorum iþin açýkçasý. Bu karar kesinlikle annede olmalý. Peki ya anne karman çorman duygular içinde ise? Sonuçta kürtaj mecburiyeti olan bir durum varsa ortada muhakkak travmatik üzüntüler var demektir. Parasýzlýk, þerefsizlik, yalnýzlýk, ihanet, yalan, dolan ne bileyim kimse keyfe keder bebek aldýrmaz ki.. Sadece iki harfin yerini deðiþtirsen öldürmek oluyor zaten.. Kadýnýn o dönem hormonlarýnýn bünyesini altüst etmesi yetmiyormuþ gibi, bir de bu acýlarla doðru kararý vermesi de oldukça zor.

Acaba dilimizde toprak ana diye bir tabir var diye mi kadýna tarla, bað, bahçe, kýr muamelesi yapýlýyor? Kadýn, içine hangi tohum ekilirse ekilsin onu baðrýndan acý içinde çýkarýp, yeþerten ama diken, ama aðaç, ama faydalý sebze meyve artýk Allah ne verdiyse büyüten, üzerine basýp çiðnenen, yorulunca soluklanýlan, kýzýnca tepilen, orasý burasý kazýlan boþ bir alan mý be kardeþim? Hani bunun duygularý, hani bunun yüreði, hani bunun hayalleri, dindarlar için söylüyorum hani bunun kul hakký?

Kadýn tecavüze de uðrasa doðursun devlet baksýn diyorlar ya bu cümle hayatýn yönünü deðiþtirir be. Kadýn hamile kalýnca onu ortada býrakan deyyuzlar dövmek yerine olayý bir týk daha ileri götürüp öldürsünler mi amaan bu ... þimdi bir de benden çocuk doðuracak diye.. Burada sadece o canlýyý düþünen devlet bir cinayeti önlediðini zannederken diðer cinayetler ne olacak. Býrakýn teþvik etmeyi ki, bu cümleye katýlmýyorum; kadýn hamile kalýnca doðuracak devlet bakacak diye, kimse gidip tecavüzlerini arttýracak deðil; zaten bu mantýktaki adam onu düþünmüyor ki. Ama o kadýn ya da o çocuk için yaþanacak hayat hayat mý olacak o saatten sonra? Sanki hayat çok kolaymýþ gibi 10/0 yenik baþla. O kadýn sonra bunlarýn üzerine cinnet geçirip o adamlarý boðazlasa yeridir hani..

Sevdi hamile kaldý, sevildiðini sandýðý erkek o çocuðu istemiyor, ee ne yapsýn bu kadýn o çocuðu aldýrmayýp? Bir gün öleceðine hergün mü ölsün? Bir gün üzüleceðine her gün mü üzülsün? Adamýn onu kandýrýp terkettiðine mi yansýn, 9 ay üzüntü içinde geçireceði hamileliðe, canýndan kopan caný doðurup bir daha görmemeye ya da kendi bakmaya karar verip tek baþýna bir çocuðun maddi manevi sorumluluðunu almaya, çevreden gelecek toplumsal kurallarýn baþgardiyanlarýnýn tepkilerine, o bebeye her baktýðýnda yediði darbenin kanlý canlý örneðini görüp hergün mü ölsün? Öyle bir durumda onu yargýlayacaklar da insan olarak görmeyecekler ki..O hep kadýn, kadýnýn yeri ayrý canýýmm! En kötü sýfatlarý dillerine dolayýp kuyruk sallamasa idi,kendini korusa idi gibi acýmasýz laflar edecekler. Bir kadýn hamile olduðunu öðrendiði anda annedir beyler.. Ben çocuklarýný hiç görmeyen, görmek istemeyen, görmediði için bir yerleri eksilmeyen babalar biliyorum; ama bebeðini umursamayacak, bebeðini aldýrýp ya da doðurup oraya buraya býrakýp birþey hissetmeyecek anneler bilmiyorum. Bunu yapmak zorunda býrakýlmýþlarýn da bebelerini düþünmeden tek bir anlarýnýn geçtiðini sanmýyorum. Bu tek kiþilik bir olaymýþ gibi bütün yük nasýl da kadýnýn omuzlarýna býrakýlýyor. Mesela bu konuda devlet cezalarýný arttýrsýn. Adam baba oldu ama bakmýyor mu kessinler kazancýnýn yarýsýný, bak o zaman nasýl kendilerini kolluyorlar o arkadaþlar...Onlarýn kendini bilmezliðinin, dengesizliðinin, beceriksizliðinin yükünü hep kadýn çeksin, çocuk çeksin.. Devlet onlarýn ekmeðine yað sürsün.. Oh ne ala memleket!

Kadýnlar da kendini bilmeli, oluruna býrakmamalý, Allah’a havale etmemeli. Ýstenmeyen hamileliklerin yöntemlerini bilmiyorsa da öðrenmeli, bu konuda karþý tarafa deðil kendine güvenmeli. Sonuçta yaþadýðýmýz iyi kötü herþey insanca..Yeter ki biraz sorumluluk sahibi olalým. Adamýn yiyecek ekmeði yok peþinde 10 çocuk. Futbol takýmý kuracak mübarek. Gereksiz ziyanlýk.. Bebek dediðin þey kolay büyümüyor, en çok da sevgiye ihtiyacý oluyor.. Ona sarýlacak en az dört kola ihtiyacý var; iki annesinden, iki babasýndan. Kuluçka tavuklarý gibi önüne yem koy, altýný alla insan olunmuyor.

Eskiden erkek sözü diye bir kavram yok muydu dilimizde?..Nerde þimdi o adamlar?? Feminist kadýnlara döndüm, vallahi deðilim ama hep kadýna yüklenilince gücüne gidiyor insanýn..Bu iþin erkekleri elini yýkayýp gidiyor, sonra mutsuz, umutsuz bir yýðýn sürekli büyüyor..Olay yine yasa masa deðil zihniyetler..Biz böyle arap zihniyetinde yaþadýkça bütün kadýnlar benim, kadýn zevk aracý, bir sorun varsa o sadece kadýnýn sorunudur, erkek üstün varlýk, kadýna ne olursa olsun dedikçe, ister yasa çýkar ister çýkarma bir halt deðiþmez..

Nedir bu kardeþim kadýn doðmak suç mu? Sorumluluðunu üstlenemeyeceðin bir hayatýn doðmasýný istemiyorsan spermine sahip çýkacaksýn efendi! Kürtajý yasaklamak yerine babalýk sorumluluðunu taþýmak istemeyen erkekleri bedava kýsýrlaþtýrsýnlar en azýndan baþtan bir sürü sýkýntý engellenmiþ olur. Hem adý cinayet olmaz, hem gereksiz bir sürü tipten daha fazla türemez. Allah’tan doktor deðilim, lisans misans kalmazdý elde böyle konuþtuðum için. Sorun prosesin sonunda deðil ki baþýnda hem, o zaman asýl buraya önlem almak gerekmez mi? Hani bu konuda kýsa bir fýkra vardýr üstü kapalý deðineyim; Horoza sormuþlar, yumurta mý tavuktan çýkar tavuk mu yumurtadan diye.. Ben prosesle ilgiliyim, ürüne karýþmam demiþ! O misal...

Rüya



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeliþki [Þiir]
En Kusursuz Cinayet Yaþama Sevincini Öldürmektir [Deneme]
Hani Tek Bir Kiþiyi Özlersiniz Her Yer Issýz Gelir Derler Ya... [Deneme]
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boþ Hayat! [Deneme]
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sýradan Bir Masaldan... ) [Deneme]
Mutluluk [Deneme]
Hayatý Kuralýna Göre Oyna! [Deneme]
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleþirken... ) [Deneme]
Herþeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayýn Bir de Sonucu... [Deneme]
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluðumdan... ) [Deneme]


Rüya Bayram kimdir?

Yaþamayý tüm anlarý ile seviyorum. Bazen acýtýyor her yanýmýzý hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediðimiz bir anda. Yaþanmýþlýklar anýlarýmýz oluyor ve ben uslanmaz bir aný biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiðimi ve kaçýrdýðým tüm zamanlarý yazýyla bir yerlerde sakladýðýmý düþünüyorum yazýya döktüðümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onlarýn içinde barýnan herþeyin beni bulup kucaklayacaðýný hissediyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.