..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > Mustafa Yener




10 Eylül 2012
Benim Örümcek Kafam..!  
Mustafa Yener
35 yýllýk terörün, akan kanýn, faili meçhullerin bütün sorumlusu ben ve benim gibi düþünenlerin örümcek kafalarý


:BBDE:
35 yýllýk terörün, akan kanýn, faili meçhullerin bütün sorumlusu ben ve benim gibi düþünenlerin örümcek kafalarý. Böyle diyor okur. Elbette der; sadece o deðil ki iktidar yýllardýr benzer þeyler söylüyor aslýnda. Hatta arkasýndan bir iktidar korosu toplu halde haykýrýyor; “sizi gidi darbeciler sizi..!”
Hatta mükemmel bir tespite rastladým bugün; faili meçhuller neredeyse sýfýr dereceye inmiþ. Yalan deðil ya; gerçektende öyle.

Yok arkadaþ; mazlum kitlelere yýllarca yapýlan zulmün, o zulüm yüzünden yaþanan göçlerin, hele ki akan kanlarýn, faili meçhullerin, 35 yýllýk terörün sorumluluðunu daha fazla taþýyamam. O yýllarla hesaplaþmak istiyorum ben.
***
Halbuki 12 Eylül’ün o darbe sabahýnda ne güzeldi her þey. Þakýr þakýr akan kan býçakla kesilir gibi durmuþ, ayný bu iktidar döneminde olduðu gibi neredeyse sýfýr derecesine düþmüþtü. O kadar ki; ben deðil, bu 35 yýlýn sorumluluðunu benim örümcek kafama yükleyenler, o zihniyeti temsil edenler bile sokaklara dökülmüþ darbecileri alkýþlýyordu. Memlekete huzur gelmiþti kardeþim..!

Ümidimizin tükendiði yerde, Hýzýr gibi imdadýmýza yetiþtiðini söyleyerek darbecilere övgüler düzenin hangi cemaatin lideri olduðunu da söylesem mi acaba..? Hadi söylemeyeyim. Ama ben darbecileri hiç alkýþlamadým, bilinsin. Benim örümcek kafamdan önce, darbecilere övgüler düzen o malum cemaatin baþýndaki adamý, hala o adamýn peþinden gidenlerin sorumluluðunu düþünmek, doðruya ulaþmanýzý kolaylaþtýracaktýr bence.
Aslýnda o adamla, darbecilerin yediði içtiði ayrý gitmedi. Darbeciler iki soldan, bir ülkücülerden vatanýn gencecik fidanlarýný budarken, o cemaat gücünü güç katacak, bu günkü pozisyonuna ulaþmanýn temellerini atacaktý.
Siz bakmayýn hüngür hüngür aðladýklarýna; darbe sömürüsü yapmaya, darbecilerin astýðý çocuklarýmýz için aðlamaya kalkýþýnlar, ilaç için olsun kendilerinden kimse bulamayýp, solcular ve ülkücüler için gözyaþý dökmek zorunda kalacaklardý.

Biliyorum, 30 yýldýr baþkalarýný suçlayarak, aðlama pratiði geliþtirenlerin kendilerini sorgulamasý çok zor. Ama ben kendi örümcek kafamla yüzleþmeye kararlýyým. Güneydoðu’nun acýmasýz coðrafyasýnda yaþamaktan baþka hiçbir suçu olmayan mazlum insanlarýn çektiði acýlarý anlatmadan bu yüzleþmeyi gerçekleþtirebilmek ise mümkün deðil.

PKK, darbe yapýlmadan birkaç yýl önce kurulmuþtu. Darbecilerin en önemli icraatlerinden birinin de PKK ile mücadele olduðunu belirtelim. Aslýnda bu ifade yanlýþ. PKK ile mücadele altýnda, Güneydoðu’yu bir savaþ alanýna çevirmek, darbenin yaptýðý en büyük ve en tehlikeli iþti. Hatta darbenin bile sýrf bu sebeple yapýldýðýna, darbeden doðunun çilekeþ insanýnýn payýna düþenin yanýnda, bizlerin payýna düþenin lafý bile olamayacaðýna inanýrým.
Hani o cemaat liderinin övgüler düzdüðü darbeci var ya; eðer o darbeci olmasaydý, PKK nýn bu kadar güçlenmesi mümkün bile deðildi. Darbeci Güneydoðu’ya kan kustururken, cemaatin gücünü ve etkisini arttýracak politikalarýn sebebini düþünmek gerekir.
***
35 yýllýk acýnýn tüm sorumluluðunu bu iki kiþiye yükleyip kenara çekilecek deðilim. Aksine, bir þehir efsanesine dönüþmüþ ve hala karanlýklarda varlýðýný ve gücünü devam ettiren bir çetenin mevcudiyetini özellikle vurgulayalým. Üstüne basa basa da belirtelim ki; o çete aydýnlatýlmadan hiçbir yüzleþme tam deðildir.
Ýktidar yýllardýr bu çeteyi çökertmek iddiasýyla ülkede bir hukuk terörü estiriyor. Bu çetelerin aydýnlatýlmasýný isteyen bir çok kiþi, ne yazýk ki çoktan umudunu kesmiþ, geleceðe karamsarlýk içinde bakmaktadýr. Oysa o çete aydýnlatýlmadýðý sürece ülkenin sürekli bir tehdit altýnda olduðunu unutmamamýz, umudumuzu kesmememiz gerekiyor. Bunun içinde yýllar süren davalara raðmen neden bir karýþ mesafe kat edilemediðini sorgulamak zorundayýz.

Benim önerim; o çeteyi, darbeciye övgüler düzen cemaat lideri hakkýnda kitap yazan gazetecilerin arasýnda aramaktan vazgeçip, bu günkü gücüne darbeciyle kol kola girerek ulaþan cemaatin içine bir göz atmak olacaktýr. Belki de bu çetenin kuyruðunu yakalamamýza yardýmcý olabilir.
***
Bu yazdýklarýmýn, örümcek kafamla yüzleþebilmek için yeterli olmadýðýný çok iyi biliyorum. Konuþulmasý, tartýþýlmasý gereken daha bir çok þey var. Samimiyetle söylüyorum ki; ben her türlü tartýþmaya, her türlü yüzleþmeye hazýrým.
Bu yüzleþmeyi yaparken, benim örümcek kafama taþlar fýrlatmanýzý bile kabul ediyorum. Tek isteðim, ilk taþý içinizdeki en günahsýz kiþinin fýrlatmasý. Yani darbecileri alkýþlamayanlarýn, darbecileri methiyeler düzenlere hayranlýk duymayanlarýn, kendi önyargýlarýyla dürüstçe yüzleþebilenlerin fýrlatmasý.

Gelin hepimiz gerçeklerle yüzleþip, kucaklaþalým. Ömür boyu, yaþamadýðýnýz bir döneme ait hicran gözyaþlarý dökerek, tek parti dönemine lanet yaðdýracak deðilsiniz ya.


Mustafa Yener, Ýstanbul



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Chp Kur’an-ý Gerçekten Yasakladý Mý..?
Savaþ Güvercinleri
Türk Dil Kurumu’nuzu Eþek Arýsý Soksun…
Bu Ýþi Ancak Ýslamcýlar Baþarýr…
29 Þubat Post Kavgasý…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lavman... [Þiir]
Babam Yaþasa Çok Kýzardý… [Deneme]
Kendisiyle Savaþan Toplum… [Deneme]
Hayat Kazýk Atar Ýnsana… [Deneme]
Ölen Bir Ülkenin Memesinden Beslenmek… [Deneme]
Ýþte Bunun Ýçin Üç Çocuk [Deneme]
Pandora’nýn Kutusu… [Deneme]
Altýn Yürekli Kahraman Beþar Esad… [Eleþtiri]
Boþ Verin; Sol da Oluvermesin… [Eleþtiri]
Haydi Kýzlar Kocaya..! [Eleþtiri]


Mustafa Yener kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
Öyle bir etki altýnda olduðumu düþünsem, yazmam manasýz olurdu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Yener, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.