..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Yazarlar Üzerine > Þevket Baþýbüyük




24 Eylül 2013
Soðuk Süreç  
Soðuk Süreç

Þevket Baþýbüyük


Yayýmcýmdan “Soðuk Süreç” adlý eserimin 3. baský yaptýðý haberini alýnca roman kahramaným aklýma geldi…


:BDGD:
Soðuk Süreç

Yayýmcýmdan “Soðuk Süreç” adlý eserimin 3. baský yaptýðý haberini alýnca roman kahramaným aklýma geldi…
Romancý, -genelde- kurmaca bir dünyada cereyan eden olaylarý iþleyip kahramanýný istediði kimlikte seçer ve devreye sokar ama ben bu eserde öyle yapmadým. Çünkü bu eser kurmaca bir eser deðildir.
Romanda tercih yazarýndýr. Yazar, insandan hayvana, eþyadan kavrama kadar birçok öðeyi fail/eyleyen konumuna çýkarabilir lakin ben bu eserde böyle bir tercih kullanmadým.
Her romancý, kahramanýný çok sever. Çünkü romancýnýn seçtiði kahraman genelde romancýnýn kendisi olur. Lakin bu eserdeki kahraman ben deðilim ama kahramanýmý en az kendim kadar severim…
Her romancý kendi kahramanýný kendisi yaratýr, benimse; beni yaratan (Allah c.c) eserdeki kahramanýmý da yaratmýþtýr.
Romancý, genelde kahramaný üzerinde sonsuz yetkiye sahiptir. Ben, bu eserde kahramanýmýn benimle konuþtuðu kadar bilgi ve malumat sahibiyim.
Her romancý, roman kahramanýnda kendi kiþiliðini ele verir ancak ben bu eserimde sýrf roman kahramanýmýn baþýndan geçenlerini anlatmaya çalýþtým.
Demem o ki; “Soðuk Süreç” adlý eserim bir roman ama bu güne kadar yazýlmýþ en realist, en sür realist romanlardan daha çok realist ve sürrealist…
Romancýlarýn en büyük özelliklerden biri de yapmadýðý, etmediði ve olamayan, yaþanmayan bir þeyi olmuþ, yapýlmýþ gibi yazmak olur ama ben bu eserimde tamamen olmuþ, yaþanmýþ ve yakýndan tanýdýðým arkadaþýma yapýlmýþ þeyleri yazdým.
Bazý romancýlar da gerçek tarihi bir vakayý roman diliyle kaleme taþýrken, ilerde kendisine gelebilecek sorun ve sorumluluklardan kotarmak için -çaktýrmadan- ‘bu eserde anlatýlanlar tamamen bir hayal ürünüdür’, þeklinde not düþerek doðacak olan sorun ve sorumluluklardan kaçýnmaya çalýþýrlar. Ben de bu eserinde; ilerde gelebilecek sorun ve sorumluluklarla birlikte bir dönemin ayýbýný romanýmdan iþleyerek gelecek nesle tarihi bir belge sunmaya çalýþtým.
Daha doðrusu “Soðuk Süreç” adlý eserimde bir dönemin/28 Þubat sürecinin fotoðrafýný çektim…
Soðuk Süreç’le 28 Þubat sürecinde iþkencecilerin ruh halini anlatmaya çalýþtým. Bu süreçte ‘postmodern darbe’nin maðdurlarýndan olup yakýndan tanýdýðým bir arkadaþýn iþkence günlüðünü kaleme aldým.
Yayýmcýmdan Soðuk Süreç’in 3. baský yaptýðý haberini alýnca roman kahramanýmý düþündüm…

Roman kahramaným bir berber. Ondan aylar önce cezaevinden çýkmýþtým ama hala o ürkek ruh halimi üzerimden atamamýþ olacaðým ki; onunla eskisi gibi karþýlaþmak istemiyordum. Zira her karþýlaþmamýzda kendisine yapýlan iþkenceleri anlatýrdý. Kendisini her dinlediðimde, ayný iþkencenin bana da yapýlýyormuþ gibi büyük bir azap içinde hissederdim kendimi.

Bir gün -hasbel kader- berber dükkânýnýn önünden geçerken kapalý olduðunu gördüm. Kendisine yapýlan iþkenceleri bir türlü hazmedememiþ olacak ki; ciddi psikolojik sorunlarla hastaneye kaldýrýlmýþtý.

O gün gördüklerimin karþýsýnda, yaþanýlanlarýn kaleme alýnmasý gerektiðine bir kez daha karar verdim ve yazdým.

Elbette ki kolay olmadý…

Hastane çýkýþýndan sonra kahramanýmla sýk sýk görüþerek kendisine yapýlanlarý not alýp kitaba taþýdým. Bu görüþmeler öyle sýradan basit görüþmeler deðildi. Adeta bir psikiyatrisin hastasýný sýký bir psikoterapiðe tabii tuttuðu gibi psikoterapi uyguladým.

Hastam (pardon) kahramaným açýsýnda çok iyi bir netice verdi ancak benim için (bu eseri yazmaktan baþka) hiç de iyi olmadý. Kahramanýmla aylar süren bu görüþmelerden sonra eseri yazdým ancak bitirir bitirmez nefesi bir psikiyatri doktordan aldým.

Zira roman kahramanlarýmýn yaþadýklarýna pek yabancý deðildim, ben de o dönemlerde cezaevi görmüþ, yatmýþ ve olup bitenleri kýsmen de olsa yaþamýþtým ve roman kahramanýmýn yaþadýklarýný dinlemek aðýr gelmiþti…

“Soðuk Süreç” adlý eserin bir yazarý olarak, (elhamdülillah) hala hayattayým, kahramaným da hayatta, eskisi gibi sýk sýk olmasa da týraþtan týraþa (kendisi berber olduðu için) görüþür, konuþuruz…

Demem o ki; “Soðuk Süreç” bir dönemin iþkence günlüðü, amenna, ancak ayný zamanda bir dönemde verilen mücadelenin haykýrýþý ve kýyamýdýr…

Bu eserimde, bazý yazarlarýn not düþtüðü gibi; ‘bu bir hayal ürünüdür’ demiyorum, tam tersine; ‘Soðuk Süreç’ okunmasý, (okunmasý ve sorgulanmasý) gereken gerçek bir hayat öyküsüdür…

Meraklýsýnýn dikkatine; ‘Soðuk Süreç’ adlý eser Dua Yayýncýlýk’ta temin edilebilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar üzerine kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
35 Yaþ Þiiri Size Neyi Çaðrýþtýrýyor?
Bizden Biri; Aliþan Kapaklýkaya
"Malatya"da Yol Açanlar"
"General Motor"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.