..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk > Serdar Yýldýrým




17 Aðustos 2014
Bücür Zürafa  
Serdar Yýldýrým
Ýstanbul Gülhane Parký’ndaki hayvanat bahçesinde zürafalar için oldukça geniþ bir yer ayrýlmýþtý. Burada anne ve baba zürafa ile iki yavru zürafa kalýyordu. Onlar gün boyu geziyorlar, ziyaretçiler de onlarý seyrediyordu. Anne ve baba zürafa yýllardýr burada bulunduklarý için durumu kabullenmiþler, bu hayata alýþmýþlardý. Fakat yavru zürafalarýn caný çok sýkýlýyordu. Devamlý olarak babalarýna “ Babacýðým, bizler burada daha ne kadar zaman kalacaðýz? Bizleri masallarda anlattýðýn o güzel yerlere ne zaman götüreceksin? “ diye sitem ediyorlardý.


:BAAF:
Ýstanbul Gülhane Parký’ndaki hayvanat bahçesinde zürafalar için oldukça geniþ bir yer ayrýlmýþtý. Burada anne ve baba zürafa ile iki yavru zürafa kalýyordu. Onlar gün boyu geziyorlar, ziyaretçiler de onlarý seyrediyordu. Anne ve baba zürafa yýllardýr burada bulunduklarý için durumu kabullenmiþler, bu hayata alýþmýþlardý. Fakat yavru zürafalarýn caný çok sýkýlýyordu. Devamlý olarak babalarýna “ Babacýðým, bizler burada daha ne kadar zaman kalacaðýz? Bizleri masallarda anlattýðýn o güzel yerlere ne zaman götüreceksin? “ diye sitem ediyorlardý.

Bir gün yavru zürafalardan biri baba zürafaya þöyle bir soru sordu:
“ Babacýðým, bizler buralara nasýl geldik, kimler getirdiler? “
Bunun üzerine baba zürafa:
“ Bundan yýllar önce, buralardan çok uzaklarda yaþamýþ dedeniz bücür zürafayý anlatacaðým sizlere “ dedi. “ O zaman anlayacaksýnýz buralara nasýl geldiðimizi. Zürafalar hep uzun boylu, boyunlu olurlar, fakat dedeniz doðduðunda da küçükmüþ. Yýllar geçmiþ, yaþý büyümüþ, boyu büyümemiþ. Yaþýnýn büyümesiyle birlikte onun kalbindeki özlem daha da büyümüþ. Çünkü o, bir sirk yýldýzý olmak istiyormuþ. Yaþadýðý çevrede týkýlýp kalmak, dar bir kýsýr döngü içinde ömür törpülemek ona göre deðilmiþ. Bücür zürafa bu büyük hedefine ulaþabilmek için yaþadýðý ormanda gösteriler düzenlemeye baþlamýþ. Orman hayvanlarý bücür zürafanýn gösterilerini ilgiyle karþýlamýþlar, onun yaptýðý hayvan taklitlerini zevkle seyretmiþler.
Günlerden bir gün ormana avcýlar gelmiþ. Bu avcýlar yakaladýklarý hayvanlarý hayvanat bahçesine götüreceklermiþ. Bir tepenin üzerine çýkýp dürbünle çevreyi gözleyen avcýlar karþýdaki düzlükte bücür zürafayý gösteri yaparken görmüþler. Bücür zürafanýn hayranlýk uyandýran hareketlerini, enfes dönüþlerini seyreden avcýlar, onun tam bir hokkabaz olduðunda karar kýlmýþlar. Gösteri bittikten sonra bücür zürafayý yakalamak için iz sürmeye baþlamýþlar. Bücür zürafa hemen anlamýþ takip altýnda olduðunu. Bu durum onu hiç þaþýrtmamýþ. Çünkü zirveye giden yolda önüne bir takým yol ayýrýmlarýnýn çýkacaðýný biliyormuþ. Olaný biteni en ince ayrýntýlarýna kadar düþünüp planýný yapmýþ. Eðer plansýz, programsýz hareket ederse istenmeyen, üzücü olaylar ortaya çýkabilirmiþ. Avcýlarýn niyetini kesin olarak bilmek olanaksýzmýþ.

Sonunda avcýlar bücür zürafayý bir bataklýðýn yakýnlarýnda kýstýrmýþlar. Sazlýkta yarým daire þeklinde ilerleyen avcýlar, bücür zürafayý yakalamayý umduklarý yerde yeller estiðini görmüþler. Bücür zürafanýn ayak izleri bataklýðýn kenarýnda yok oluyormuþ. Aslýnda bu durum planýn bir bölümünü oluþturuyormuþ. Bücür zürafa avcýlarýn takibinden kurtulmak için daha önceden oraya sakladýðý bir aðaç kütüðüne binerek uzaklaþmýþ. Ertesi gün avcýlarýn konuþmalarýný saklandýðý yerden dinleyen bücür zürafa yakalandýðý takdirde hayvanat bahçesine götürüleceðini öðrenmiþ. Dört ayaðý üstünde hoplayarak ortaya çýkmýþ ve avcýlarýn hayret dolu bakýþlarý altýnda iki perende atmýþ, daha sonra kurt gibi uluyup aslan gibi kükremiþ. Bildiði bütün numaralarý birbiri peþi sýra sergilemiþ ve alkýþlar arasýnda gösterisini tamamlamýþ.

Bücür zürafa hayvanat bahçesine getirilince bu bölüme konmuþ. Fakat o burada da boþ durmamýþ, gösterilerine devam etmiþ. Bu arada annemle birbirlerine gönül vermiþler. Aradan zaman geçmiþ, ben doðmuþum. Küçüklüðümü hatýrlýyorum da þu demir parmaklýklarýn arkasý bücür zürafayý görmeye gelen insanlarla dolardý. O da gün boyu býkmadan, usanmadan gösterilerini sürdürürdü.
Yavrularým, bu hayvanat bahçesine yýlýn belli tarihlerinde uluslar arasý bir sirk gelir. Sirk kurulurken sirkin sahibi parkta gezmeye çýkmýþ. Buradaki kalabalýðý görünce ne olduðunu merak edip sokulmuþ. Bir süre bücür zürafayý seyrettikten sonra onun dünya çapýnda bir yetenek olduðuna karar vermiþ ve yüksek bir ücret karþýlýðýnda sirke transfer etmiþ. O, ele geçirdiði bu fýrsatý en iyi þekilde deðerlendirmesini bildi. Bir iki provadan sonra sahneye çýktý. Görülmemiþ bir baþarý sapladý. Gittiði her yerde on gün kalan ve geceleri bir gösteri sunan sirk, bücür zürafayý kadrosuna almasýyla birlikte seyirci patlamasýna uðradý ve günde dört beþ gösteri sunar hale geldi. Sirkin o yýl bir ay kaldýðýný unutmadan söyleyeyim.

Ertesi yýl sirk geldiðinde babam bücür zürafa buraya uðradý. Beni, annemi ve arkadaþlarýný görmeye gelmiþti. Çok sevindik. Yanýmýzda iki saat kadar kaldý. Pek çok ülkede gösteriler sunduklarýný, gittikleri her yerde yoðun bir ilgiyle karþýlaþtýklarýný anlattý. Sirk yýldýzý olmak istemiþ, bunun için yýllarýný vermiþ, sonsuz gayret göstermiþ ve sonunda baþarmýþtý. Mutluydu. Þimdi anladýnýz mý yavrularým, buralara nasýl geldiðimizi, kimlerin getirdiðini? “
Yavru zürafalar sanki aðýz birliði etmiþlerdi ayný sözü söylemek için: “ Evet anladýk babacýðým, hem de çok iyi anladýk “ dediler ve birbirlerine bakarak kýkýr kýkýr güldüler.
Ortada reddedilmez bir gerçek vardý. Azmin baþaramayacaðý hiçbir þey olamazdý. Yeter ki gerçekten istenmeliydi. Tutar koparýrdýn. Ýdeal kiminin düþüncesinde bir tutku olarak kendiliðinden ortaya çýkardý. Kimi de baþarýlý birini örnek alarak onun izinden giderdi. Ýþte yavru zürafalar bücür zürafanýn açtýðý yoldan yürüdüler, onun izinden gittiler. Akþamlarý gökyüzüne dikkatle bakarsanýz yýllar sonra birer yýldýz olacak iki yavru zürafanýn göz kýrptýklarýný görürsünüz.

SON



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý
Konuþan Leylek
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan
Lepistes - Beta ve Gromi'ye Karþý
Keloðlan Mücevher Aðacý
Yakýþýklý Geyik
Ahtapot
Korkak Tavþan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Karagöz Ýle Hacivat: Harami
800 ve 1500 Metre Türkiye Þampiyonuydu
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým
Erdemli Olmak
Simitçi Çocuk - Serdar Yýldýrým
Solar Gezegeni - Serdar Yýldýrým
Sepetçi Ýle Zengin Adam
Ressam Van Gogh Ýle Serdar Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Taarruz Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk ve Dünya Tarihi - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Gibi Olmak - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Baþkomutan Atatürk - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.