..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Hakan Yozcu




25 Ekim 2014
Adana Kültür Gezisi  
Hakan Yozcu
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladýðý ovalar çok verimlidir. Bu özellikleri nedeniyle adanada bir çok medeniyetler kurulmuþtur.


:ACAI:

     Adana, Hititlerden Osmanlýya geçmiþ birçok medeniyetin beþiði bir þehir. Adýný, Yunan mitolojisine göre Gök Tanrýsý Uranus’un oðlu Adanus’tan almýþ. Toroslar’dan doðan, Akdenize dökülen Seyhan Nehri’nin kýyýsýnda kurulmuþ. Yapýlan araþtýrmalarda bölgenin binlerce yýllýk bir geçmiþe sahip olduðu görüldü…
     Akdeniz’de yaklaþýk 160 km kýyýsý bulunan Adana, eski çaðlardan beri Avrupa’yý Asya’ya baðlayan önemli ulaþým yolu üzerine kurulmuþtur.
     Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin suladýðý ovalar çok verimlidir. Bu özellikleri nedeniyle Adana’da birçok medeniyetler yaþadý.
     Adana, yer þekilleri bakýmýndan daðlýk ve ovalýk bir þehirdir. Maki denilen bir bitki örtüsüne sahiptir. Adana’ya ulaþým her þekilde saðlanmaktadýr. Karadan, havadan ve hatta denizden ulaþým yapýlabilmektedir. Avrupa’yý Ortadoðu’ya baðladýðý için önemli bir konuma sahiptir.
     Adana zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Özellikle Adana Kebap ve þalgam suyu çok ünlüdür. Bunun yaný sýra, içli köfte, sarma, yüksük çorbasý, beyti, bölgenin tanýnan yiyecekleridir. Meyan kökünden yapýlan aþlama suyu da özellikle yaz aylarýnda serinlemek için çok içilen bir içecek türüdür. Yine bilinen tatlý türlerinden biri bicibicidir…
     Adana Þehri, adeta içinde tarih barýndýrýyor. O kadar çok gezecek, görülecek mekan var ki hangisiyle baþlayacaðýnýza þaþýrýyorsunuz.
     Yeri ve ismi deðiþmemek þartýyla dünyanýn en eski þehri olarak biliniyor Adana. Ýlklerin, teklerin ve en’lerin kenti olarak biliniyor. Özellikle Seyhan Nehri üzerinde bulunan Taþköprü Dünyanýn hala kullanýlabilen en eski köprüsü olarak biliniyor. Görkemli bir görüntüsü var. Seyhan nehrinin ince belini bir kemer gibi sarmýþ adeta…
     Adana’da yaklaþýk 7 km uzunluðunda þehir içi kültür yürüyüþü parkuru yapýlmýþ. Bu parkuru yürüyüp gezdiðinizde þehrin hemen hemen görülmesi gereken bütün yerleri görüyorsunuz. Bunlar Merkez Park, Sabancý Merkez Camii, Arkeoloji Müzesi, Sinema Müzesi, Taþköprü, Kýz Lisesi, Ulu Camii Ve Külliyesi, Saat Kulesi (Halk deyimiyle Büyük Saat), Kapalý Çarþý Bedesten, Hasan Aða Cami, Yað Cami, Yeni Cami, Etnografya Müzesi, ebekli Kilise, Tepebað ve Adana Surlarý…
     Sayýn Baþkan Sözlü, bizlere özel bir araba tahsis etti. 3 gün boyunca bu araba Adana’da gitmediðimiz yer kalmadý. Þoförümüz Ýsmail Bey, sað olsun bizlere çok iyi mihmandarlýk yaptý. Yol gösterdi, Adana’yý tanýttý…
     Ýkinci günü þoförümüz bizi Baraj Gölü’nün ortasýnda yapýlan ve Türkiye’nin en uzun köprüsünün olduðunu söylediði Çatalan Köprüsüne götürdü. Köprüden geçerek Topalak Köyü’nü gezdik. Adana’da bu köprünün yapýlmasýný herkes isterken sadece bu köylüler istememiþ. Gerekçeleri de sakin bir yaþam sürerlerken bu köprü ile yaþam biçimleri deðiþmiþ. Artýk gelen giden çok oluyormuþ. Tabii bunlarýn yanýnda zarar verecek kiþiler de geliyormuþ. Bu da onlarýn hiç hoþuna gitmemiþ. Seçim geldiðinde de bu köprüyü yaptýran Belediye Baþkaný Aytaç Durak’a hiç biri oy vermemiþ.
     Öðleye yakýn bir vakitte Çatalan Ýçme Suyu Arýtma Tesisi Ýþletme Binasýna gittik. Buranýn sorumlusu Ýlyas Uygur adýnda genç bir arkadaþ. Bizleri çok iyi aðýrladý. Bütün tesisi gezdirerek personelleri tarafýndan bizlere brifing verdirdi. Burada Adanalýlarýn içme suyunun macerasýný gördük. Gerçekten de büyük bir tesis. Günde 500 bin metreküp su arýtýlýp pompalanýyormuþ. Ýlyas Uygur Bey, sularýnýn en modern þekillerle arýtýldýðýný, sürekli olarak suyun tahlil edildiðini ve son derece temiz ve saðlýklý olduðunu belirtti. “Bizden son þekliyle çýkan sular, çok saðlýklý bir þekilde Adanalýlara ulaþtýrýlýyor. Eðer vatandaþýn su borusunda bir sorun yoksa gayet rahat ve temiz bir su ile buluþuyorlar. Amacýmýz en güzel ve en saðlýklý suyu vatandaþýmýza ulaþtýrmaktýr. Hizmeti en iyi þekilde verebilmektir” diyor.
     Tüm tesis gezildikten sonra Müdür arkadaþýmýz bizleri býrakmýyor ve öðle yemeði veriyor. Tesislerin yemekhanesi var. Yemekler Adana’dan geliyor. Hep beraber güzel bir öðle yemeði yiyoruz. Hatýra resimleri çekip teþekkür ederek ayrýlýyoruz.
     Dönüþte Çoban Dede Türbesi’ni ziyaret ediyoruz. Göl kýyýsýnda yüksekçe bir yer burasý. Buradan Adana’yý da seyretmek çok güzel oluyor doðrusu.
     Çoban Dede’den sonra Çukurova Üniversitesi Kampüsü’ne gidiyoruz. Burasý göl kenarý, çam aðaçlarýyla dolu güzel bir mekan. Bir cafeye oturuyoruz. Boþ yer hiç yok. Ama öðrenciler çok misafirperver. Bizi masalarýna alýp misafir ediyorlar. Kýbrýs’tan geldiðimizi öðrenince ilgileri bir baþka oluyor. Kýsa bir sohbetten sonra ayrýlýyoruz.
     Akþamüzeri Çevre Ve Doða Koruma Dairesi baþkaný Çelebi Bey’i ziyaret edeceðiz… Çelebi Bey daha önce Ceyhan Belediyesi folklor ekibi ile KKTC’ye gelmiþti. O zamanlar tanýþmýþtýk.
     Þimdi hasret gidereceðiz…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul Notlarý
izmir Günleri
Güvercinlik Köyü Mezarlýðý
Mahmut Bal'ý Aðýrlýyorum
Maðusa’da Ýkram Çadýrý
Siz Hala Sigara mý Ýçiyorsunuz?
Nevþehir Buluþmasý
Aðabeyim Geldi
Beyaz Melekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Mavi Köþk" Yazýsý
Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi
Kadýn Olmak Zordur
Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki!
Girne’de Kahve Ýçimi
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Nerede O Eski Ramazanlar?
Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri
güvercinlik’te Hafta Sonu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.