..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Hakan Yozcu




8 Haziran 2016
Nerede O Eski Ramazanlar?  
Hakan Yozcu
Bayramlar, Ramazanlar ve özel günler hep güzeldir. Güzel olduðu için güzel yönleri hatýrlanýr. Kötü olan silinip gider akýldan. Küçüklükten kalan hatýralar sarar belleðinizi. Çocukluk günlerinde yaþadýðýnýz bayramlar, Ramazanlar unutulmaz hiç.


:AEDG:

     Bir reklam film var: “Yaþlý kadýn yanýna oturan gence soruyor: “Oðlum senin adýn ne?” “Ramazan Teyzeciðim.” Kadýn derinden bir iç çekerek “Ah nerede o eski Ramazanlar” diyor.
     Nedense, insan, yaþamý boyunca hep eskiye, geçmiþe özlem duyuyor. Geçmiþte yaþanan güzellikler hatýrlanýyor. Peki, güzel olmayan yok muydu geçmiþte? Mutlaka vardý. Ama insan kötü olaný hatýrlamaz. Hep güzel olaný, beðendiði, sevdiði þeyleri hatýrlar.
     Bayramlar, Ramazanlar ve özel günler hep güzeldir. Güzel olduðu için güzel yönleri hatýrlanýr. Kötü olan silinip gider akýldan.
     Küçüklükten kalan hatýralar sarar belleðinizi. Çocukluk günlerinde yaþadýðýnýz bayramlar, Ramazanlar unutulmaz hiç.
     Hangi çocuk, Þeker Bayramýnda elinde bir çanta ile þeker toplamamýþtýr? Hangi çocuk yakýnlarýndan harçlýk alarak para biriktirmemiþtir? Hangi insan, o günlerde yediði tatlýlarý, pastalarý, börekleri, çörekleri unutmuþtur?
     Bayramlýk diye alýnan yeni elbiseleri giyince kim sevinmemiþtir? Hangi çocuk, paralarýný defalarca sayýp cebine koymamýþtýr? Veya çocuk olup da annesine “Beni de sahura kaldýrýn” diye yalvaran olmamýþtýr.
     Ben de çocukluðumda anneme yalvarýr, sahura kaldýrmasýný isterdim. Her defasýnda “Oðlum sen oruç tutamazsýn. Küçüksün” derdi. Sonra yalvarmalarýma, aðlamalarýma dayanamaz ve herkesle birlikte beni de sahura kaldýrýrdý.
     Bir baþka güzel olurdu sahurlar. Yaðda kýzartýlmýþ, içi patates dolu börekleri hala unutmam. O tatlar yýllarca damaðýmda durur öylece… Çay ile birlikte tadýna doyum olmazdý. Sahurda mutlaka üzüm hoþafý da olurdu. Annem, kuru üzüm ve kayýsýyý karýþtýrýp hoþaf yapardý. Þekerini de bol koyardý. Unutulmaz bir tat olurdu bizim için. Oruç tutanlara “Bol bol için. Susamazsýnýz” derdi. Bir de yumurta haþlardý. Bunun da karýnlarý tok tuttuðunu söylerdi hep.
     Ben, oruç tutamazdým. Bana “Çinçik orucu tut” derdi. Çinçik, Adana yöresinde küçük kuþlara verilen isimdi. Yani kuþ orucu tutmamý isterdi. O da öðleye kadardý. Öðle olunca bana “Senin oruç vaktin doldu. Gel iftarýný aç” derdi. Yemeðimi verirdi.
     Aslýnda bunlar, benim aç kalmamam için tasarlanmýþ bir oyundu. Hem Ramazaný sevdiriyordu, hem de orucun ne demek olduðunu öðretiyordu.
     Tabii o zamanlar yokluk da vardý. Her istediðimizi bulamýyorduk öyle. En kral yemeklerimiz kuru fasulye, bulgur pilavý idi ve yanýnda bas soðan olurdu. Soðanlar,mutlaka yumrukla kýrýlarak yenilirdi. Ekmek, zeytin, domates eksik olmazdý. Etli yemek, yýlda ancak bir iki defa olurdu. O da kurban Bayramlarýndan sonra…
     Her þeye raðmen huzur ve mutluluk vardý yuvamýzda. Herkes birbirine saygýlý idi. Kavga dövüþ olurdu arada bir ama Ramazan girdi mi kimse çýt çýkarmazdý. Kavgalar, sataþmalar son bulurdu.
     Ýftarlar, mutlaka kalabalýk yapýlýrdý. Tüm hane halký sofrada olurdu. Yemek ne olursa olsun kimse itiraz etmezdi. Ben, en çok makarnayý sevdiðim için makarna olduðu günler sevincim ona katlanýr, bayram yapardým.
     Bir de herkes gücüne göre iftara misafir alýrdý. Akrabalar, dostlar yemeðe davet edilir ve hoþça vakit geçirilirdi. Anlamadýðým þey o zamanlar dahi “Nerede o eski ramazanlar?” diye baþlanýrdý söze. Bu gün de biz baþlýyoruz hemen “Nerede o eski ramazanlar” diye…
     Oysa Ramazan hep bizimleydi. Yaný baþýmýzdaydý. Tadýný çýkarmak, zevkini almak bizlerin elindeydi…
     Her þeye sevgi ile yaklaþmak, her þeyi paylaþmak ile güzeldi Ramazan…
     Ýnsan, nefsini terbiye ediyordu. Önce midesini, sonra gözünü, sözünü ve dilini kontrol altýna alýyordu. Kötülüklerden, çirkinliklerden uzak kalýp, sevgiyle, saygýyla yaklaþýyordu her þeye…
     Ýþte Ramazan’ýn sihri bu idi. Gücü bu idi…
     Tüm kötülüklerden, çirkinliklerden uzak kalmak,
     Herkese, her þeye, sevgiyle yaklaþmak…
     Hepinize Hayýrlý Ramazanlar diliyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
bir Çanakkale Hikayesi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Mavi Köþk" Yazýsý
Kýbrýs'ýn Ýlk Yerli Komedi Filmi
Kadýn Olmak Zordur
Öyle Bir Dünyada Yaþýyoruz Ki!
Girne’de Kahve Ýçimi
Ýstanbul Notlarý
Ben Olsam
Meyhi Keyf
Muhtarlarýmýzýn Ýstekleri
güvercinlik’te Hafta Sonu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.