..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Erdað Duru




1 Haziran 2019
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (14. Bölüm)  
Erdað Duru
Ermenistan gerginlik politikasýný sürdürmekte ölümüne kararlý gözükmekte, Türkiye’nin Ortadoðu bölgesinde çýkacak bir savaþa girmesini veya Türkiye’de çýkacak bir iç savaþý beklemekte, tüm plan ve stratejisini buna göre yapýlandýrmaktadýr. Halkýn ekonomik sýkýntýlarýný ve öfkesini Türkler üzerine yönlendirmekte ve en büyük düþman ülke olarak Türkiye’yi göstermektedir.


:ICG:
Bir önceki bölümde 1915 yýlýnda Ermenilerin zorunlu göç ettirlmesinin “soykýrým” olarak tanýmlanamayacaðýnu, bunun ustalýkla pazarlanmýþ ve sürekli pazarlanmakta olan büyük bir iftira ve yalan olduðunu açýða çýkarttýk. Bu bölümde ise Ermenistan’ýn siyasal yapýsýna kýsaca deðindikten sonra bu emperyalist yalan ve iftirayý desteklemek, savunmak ve pazarlamak için içte ve dýþta ne gibi propagandalarýn yapýldýðýna bakacaðýz ve tüm dünyaya bir çaðrýda bulunacaðýz.

ERMENÝSTAN’IN DURUMU
Ermenistan Cumhuriyeti, Türkiye, Ýran, Azerbaycan, Gürcistan ve Nahcivan ile çevrelenmiþ, denize çýkýþý olmayan, Sivas büyüklüðünde 5 milyon nüfuslu bir ülke. Tarýma uygun çok az alaný olan ülkede eski Sovyet döneminden kalma üretim yapýsý ihracat için gerekli kaliteyi tutturmakta zorlanýyor. Yollarda lüks cip ve otomobillere cirit atan asalak bir azýnlýða karþýn, halk geçim sýkýntýsý çekiyor. Tüm para askeri harcamalara gidiyor. Asgari ücret çok düþük. Dýþ ticaret açýðý, diasporanýn yardýmlarýyla kapatýlýyor.

Ermenistan’ýn, 1993 yýlýnda Azerbaycan’ýn Kelbecer ve Daðlýk Karabað bölgesini iþgal etmesi üzerine, Türkiye’den Ermenistan’a doðrudan ticaret sona erdirilmiþ; iki ülke arasýndaki sýnýr kapatýlarak kara/demiryolu ve havayolu baðlantýlarý kesilmiþtir. Ýsviçre’nin arabuluculuðunda baþlatýlan süreç neticesinde, 10 Ekim 2009’da Zürih’te “Diplomatik Ýliþkilerin Tesisi Protokolu” ile “Ýkili Ýliþkilerin Geliþtirilmesi Protokolü” imzalanmýþtý.

Ermenistan 12 Ocak 2010 günü, Protokollarýn Anayasaya uygun bulunduðunu açýklamakla birlikte, onay sürecini askýya aldýðýný 23 Nisan 2010 tarihli bir nota ile Gürcistan Tiflis Türk Büyükelçiliðine bildirmiþtir. Cumhurbaþkaný Sarkisyan ise Þubat 2015’te Protokollarý meclisten geri çekmiþ, 1 Mart 2018 tarihinde ise tümünü geçersiz ilan etmiþtir.

Türkiye þimdiye kadar Ermenistan’la iliþkileri normalleþtirmeye yönelik, tek taraflý birçok güven artýrýcý önlemi hayata geçirmiþtir. Ancak, Ermenistan’dan ayný yapýcý davranýþ görülmemektedir.
Ermenistan’ýn þu an itibarile Azerbaycan ve Türkiye ile diplomatik iliþkisi yok. 2018 Aralýk ayýnda seçilen Baþbakaný Nikol Paþinyan’ýn da ayný gerilim politikasýný inantla sürdüreceði anlaþýlýyor.

ERMENÝSTAN’IN MÝSYON VE VÝZYONU
Önceki bölümlerde gördüðümüz gibi Ermenistan’ýn Lozan Antlaþmasýný tanýmayýp, Sèvres’e dayalý iddialarý durmadan dile getirmesi, maðduru oynamaya çalýþmasý hiçbir anlam taþýmamakta olup, üstüne üstelik Türkiye'den toprak ve tazminat alacaðýný ummasý çok tehlikeli bir beklentidir. Bu aslýnda bir “casus belli” dir.
Ermenistan Sovyetler Birliði döneminde imzalamýþ olduðu Kars Antlaþmasý koþullarýný ve orada belirlenmiþ sýnýrlarýn geçerli olmadýðýný, bunun yerine Sèvres Antlaþmasýný esas aldýðýný beyan etmektedir!

O halde, Türkiye de, ayný koþut mantýkla, Osmanlý döneminde Kafkasya ve Kýrýma kadar fethedilmiþ topraklarý geri mi istesin? Zorunlu göçün 1915 Osmanlý döneminde gerçekleþtiðini, o tarihte henüz Türkiye Cumhuriyeti'nin var olmadýðýný öne sürerek hiç bir sorumluluk kabul etmediðini ve bu sorunsalý tamamen gündemden kaldýrdýðýný mý ilan etsin?

Bir baþka tutarsýzlýk da þudur: 1920’de Sèvres antlaþmasý imzalandýðýnda Ermenistan baðýmsýz ve resmen tanýnmýþ bir devlet deðildi. Sèvres antlaþmasýna Müttefiklerin oluru ile imza koymuþ olsa bile imzasýnýn uluslararsý hukukta bir yaptýrým gücü ve geçerliði yoktu.

O halde, resmen taraf olduðu ve imzaladýðý tüm antlaþmalarý inkar etmesi, fakat, resmen taraf olmadýðý, üstelik Lozan’da geçersiz hale gelmiþ olan Sèvres antlaþmasýna takýlýp kalmasý gerçekçi olmayan, ikiyüzlü bir tutumdur. Zira -Yunanistan dýþýnda- hiçbir ülkenin meclisinde onaylanmayan, dolayýsýyla bir taslak halinde kalan bu antlaþma, Sèvres'i imzalayan devletlerin Lozan’ý imzalamasýyla kendiliðinden yürürlükten kalkmýþtýr. Ýki deðiþik antlaþma ayný anda yürürlükte olabilir mi? Küresel güçlere güvenerek soykýrým yalanýný inatla sürdüren Ermenistan'ý yöneten faþist zihniyetin tarihten hala ders almamýþ, hiç akýllanmamýþ olduðu görülmektedir.

AVRUPA ÜLKELERÝ SEVRES ANTLAÞMASINDAN NEDEN VAZGEÇTÝ ?
Burada merak edilen sorular þunlar olmalýdýr: Avrupa ülkeleri Sèvres antlaþmasýndan neden vazgeçti? Neden Türkiye Cumhuriyeti ile yeni bir antlaþma yapmak zorunda kaldýlar? Neden Ermenistan’ýn isteklerini dikkate almadýlar? Çünkü konjonktür ve statüko umulmadýk bir þekilde deðiþmiþti. Þöyle ki:

Bir taraftan Vahdettin'e baðlý Osmanlý ordusu, batýdan Yunan, doðudan Ermeni ordusu, öte yandan güneyden Kürt ayrýlýkçýlar ile Ýngiliz, Ýtalyan ve Fransýz iþgal güçlerine karþý savaþan Ankara Hükümeti Mart 1921den itibaren ayrý, baðýmsýz bir ulusal erk ve egemen güç olarak yavaþ yavaþ tarih sahnesindeki yerini alýyordu.
Ankara’nýn 1922de Yunan saldýrýsýný püskürtmesiyle Avrupa ülkeleri fikir deðiþtirmeye baþlamýþ, 1923 Lozan görüþmeleri sýrasýnda Türkiye'nin Kýbrýs, Oniki Ada, Suriye, Filistin, Ürdün, Irak ve Arabistan'da Müttefiklerin egemenliði tanýmasý karþýlýðýnda, Kürdistan’ýn kurulmasý ve Ermenistan'a toprak verilmesi dayatmasýndan o an için vazgeçmiþ ve bu iki istek Lozan Antlaþmasýnda yer almamýþtýr. Ermenistan’ýn görmek ve kabul istemediði gerçek budur !

Ancak, Türkiye'de karýþýklýk çýkmasý, ya da Kürtlere özerklik verilmesi, ya da herhangi bir þekilde Türkiye'nin Ortadoðu bölgesinde savaþa girmesi durumunda -geçmiþte yaptýðý gibi- Ermenistan'ýn doðrudan Türkiye’ye saldýrmasý göz ardý edilmemesi gereken güçlü bir olasýlýktýr. Türkiye bu olasýlýðý göz önünde bulundurarak her an tetikte olmak zorundadýr.

2014-2015 itibarile Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-Azerbaycan sýnýrlarý Ermenistan'ýn Azerbaycan’a ait Daðlýk Karabað ve Laçin Koridoru ‘nu iþgal etmiþ olmasý nedeniyle kapalýdýr. Ermenistan gerginlik politikasýný sürdürmekte ölümüne kararlý gözükmekte, Türkiye’nin Ortadoðu bölgesinde çýkacak bir savaþa girmesini veya Türkiye’de çýkacak bir iç savaþý beklemekte, tüm plan ve stratejisini buna göre yapýlandýrmaktadýr. Halkýn ekonomik sýkýntýlarýný ve öfkesini Türkler üzerine yönlendirmekte ve en büyük düþman ülke olarak Türkiye’yi göstermektedir.

Her þeyden önce Ermenistan’ýn iþgal altýnda tuttuðu Azerbaycan’a ait Daðlýk Karabað bölgesini kayýtsýz þartsýz derhal boþaltmasý, savaþ taznimatý ödemesi, ayrýca, yapmýþ olduðu haksýz ve insanlýk dýþý iþgalin karþýlýðý olarak, 40.cý enlemin güneyinde kalan –Erivan hariç- Ararat, Vayots Dzor ve Syunik vilayetlerinin bulunduðu tüm bölgeyi askerden arýndýrarak Azerbaycan’a býrakmasý gerekmektedir. Böylelikle Nahçývan, Azerbaycan ve Türkiye kara sýnýrýyla birleþmiþ ve komþu olacaklardýr. Azerbaycan ve Türkiye’nin Kafkas politikasý bu eksen üzerine oturtulmalý, gereken tarihsel ders emperyalistlere ve Ermenistan’a verilmelidir. Ermenistan, ordusunu modernize etmek için büyük askeri yatýrýmlar yapmakta, Türkiye'deki ayrýlýkçý gruplar ile açýk dayanýþma içinde olup 2014 yýlýndan beri "Silah Geliþtirme ve Askeri Donaným Programý'ný hýzla uygulanmaktadýr. (Sonraki bölüm: Soykýrým propagandasý ve bildirgesi)



















Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Holokost Yorgunluðu
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (11. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (12. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (10. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2
Bilderberg – "Eyes Wide Shut"
Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý?
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (8. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa [Eleþtiri]
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook [Eleþtiri]
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi? [Eleþtiri]
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor? [Eleþtiri]
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi! [Eleþtiri]
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm) [Eleþtiri]
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti [Eleþtiri]
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm) [Eleþtiri]
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak! [Eleþtiri]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.