..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Erdað Duru




8 Haziran 2019
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (3. Bölüm)  
“ Deðerbilmezlik, sevginin gömütüdür” La RochefoucauId

Erdað Duru


Aslýnda Tanrýnýn evi olmasý kiliselerde patriklerin, din adamlarýnýn, papazlarýn, zangoçlarýn Avrupa ülkeleri ile anlaþarak Osmanlý’daki isyanlarýn, ayaklanmalarýn ilk planlayýcýlarý olduðunu þaþkýnlýkla görüyoruz.


:ABCG:
ERMENÝ KÝLÝSESÝNÝN SÝYASETLE KÝRLÝ ÝLÝÞKÝLERÝ
1877’de baþlayan Osmanlý-Rus Savaþý 31 Ocak 1878 tarihinde, Osmanlýnýn aðýr bozgunu sonrasý Edirne'de yapýlan ateþkes ile sona erer. Ayastefanos (Yeþilköy) da devam eden ateþkes görüþmeleri sýrasýnda Patrik Varjabetyan Rus heyeti baþkaný Grandük Nikola ile görüþür: Antlaþmaya Ermeniler ile ilgili özel bir madde koydurtur. Böylece, Osmanlý ile Rusya arasýnda imzalanan Ayastefanos Antlaþmasý'nýn 16. maddesiyle Ermenistan’ýn varlýðý Osmanlý Devletine kabul ettirilir. (3 Mart 1878)

Ancak, Ýngiltere Kafkaslar ve Balkanlarda Ruslarýn ön plana çýkmasýndan rahatsýzdýr, bu nedenle antlaþmanýn Berlin’de toplanacak bir kongrede yeniden düzenlenmesini ister. Bunun üzerine Ermeni Kilisesi büyük bir kampanya baþlatýr. Patrik Varjabetyan kongreye katýlacak tüm devletlere ve Ýngiltere Manchester Ermeni Komitesi Baþkaný Karekin Papazyan'a gönderdiði mektuplarda Ermenistan’ýn kurulmasýnýn gerekli olduðunu ve bunun acilen desteklenmesini ister. Mektuplara Osmanlý Ýmparatorluðu'nda yaþayan Ermenilerin nüfusu hakkýnda þiþirilmiþ, düzmece rakamlar içeren istatistikler de eklenir.
Beþiktaþ Baþepiskoposu Horen Narbey Petersburg’a giderek Çar II. Aleksandr ile görüþür, Rusya’nýn Ermenileri korumayý sürdürmesini, Berlin Kongresi'nde davalarýný savunmasýný rica eder.

Öte yandan, eski Patrik Hrimyan’ýn baþkanlýðýnda bir kurul Ermeni isteklerini ve Ermenistan’ýn kurulmasýný öngören 7 maddelik bir proje ile Avrupa baþkentlerini Roma, Viyana, Paris, Londra’yý dolaþarak Avrupa ülkelerini "Ermeni Davasý" (Hay Taht) na kazandýrmak için propaganda gezisine çýkar.

Görüldüðü gibi Patrikhane ve Patrikler din iþlerini bir kenara býrakýp siyasal liderler gibi hareket etmiþlerdir. Gerçi Patrikhane’nin bu çabalarý sonucunda Ayastefanos’un 16. maddesi 13 Temmuz 1878 tarihinde imzalanan Berlin Antlaþmasýnda 61. Madde olarak yer alsa da "Ermeni Sorunu" Osmanlý Devleti'nde yapýlacak bir "Reform Sorunu" na indirgenir, Ermenistan devletinin kurulmasýndan söz edilmez.

Bu durum Ermeni Patrikhanesinde büyük bir hayal kýrýklýðý yaratýr. Berlin Kongresi'ne Hrimyan ile birlikte çevirmen-sekreter olarak katýlmýþ olan Nuryaz Çeraz, 1879 yýlýnda yayýnladýðý bildirgede, Berlin Kongresi kararlarýndan dolayý Ermenilerin umutsuzluða düþmemelerini söyler ve özetle þöyle der:

"Berlin Kongresi’nde gelecekte kuracaðýmýz milli binanýn temelleri atýldý. Avrupa elimize silahlarý verdi; paslanmadan önce bu silahlarý kullanmalýyýz... Berlin Kongresi ile bir altýn madeni elde ettik, bu maden ocaðýný çalýþtýrmak ve altýný çýkarmak bize düþer."

DEVLETE KARÞI ÝHTÝLAL VE ÝSYAN
Berlin Kongresinden sonra Patrik Varjabetyan ve Patrik Vekili Baþpiskopos Mateos Ýzmirliyan (1845-1910), bugün aynen PKK ve etnik Kürt ayrýlýkçýlarý gibi, Ermenistan’ýn ancak ihtilal ve isyan ile kurulacaðýný planladýklarýndan Patrikhane bünyesinde bir "Reform Komisyonu" oluþtururlar. Bu komisyon tarafýndan Piskoposluklara gönderilen genelgelerde, Ermeniler ayaklanmaya davet ediliyor ve öncülüðü Ermeni papazlarýn yapmasý isteniyordu.

Aslýnda Tanrýnýn evi olmasý kiliselerde patriklerin, din adamlarýnýn, papazlarýn, zangoçlarýn Avrupa ülkeleri ile anlaþarak Osmanlý’daki isyanlarýn, ayaklanmalarýn ilk planlayýcýlarý olduðunu þaþkýnlýkla görüyoruz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (1. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (2. Bölüm)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi?
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor?
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi!
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm)
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak!
Ýsrail Nereye? (2. Bölüm)
Fransa’nýn Büyük Hayal Kýrýklýðý: Macron

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1 [Ýnceleme]
Holokost Yorgunluðu [Ýnceleme]
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2 [Ýnceleme]
Bilderberg – "Eyes Wide Shut" [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm) [Ýnceleme]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.