..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > Serdar Yýldýrým




12 Nisan 2020
Gezgin Þehmuz Ýle Vezir Cambaz Ali  
Serdar Yýldýrým
Gezgin Þehmuz daha önce adýný hiç duymadýðý bir ülkeye gitmiþ. Bu ülkenin insanlarý mert, dürüst ve cengâver kimselermiþ. Komþu ülkelerden birisi hariç diðerleriyle iyi geçinirlermiþ. O iyi geçinemedikleri ülkenin kralý kendi halkýna bile rahat, huzur vermezmiþ. Ortada hiçbir sebep yokken sefere çýkýlacak diye para toplar, genç-yaþlý demeden herkesi silah altýna alýr, küçük bir sýnýr olayýný bahane ederek komþu ülkelerden birine saldýrýp savaþ çýkarýrmýþ.


:ACJE:


Gezgin Þehmuz daha önce adýný hiç duymadýðý bir ülkeye gitmiþ. Bu ülkenin insanlarý mert, dürüst ve cengâver kimselermiþ. Komþu ülkelerden birisi hariç diðerleriyle iyi geçinirlermiþ. O iyi geçinemedikleri ülkenin kralý kendi halkýna bile rahat, huzur vermezmiþ. Ortada hiçbir sebep yokken sefere çýkýlacak diye para toplar, genç-yaþlý demeden herkesi silah altýna alýr, küçük bir sýnýr olayýný bahane ederek komþu ülkelerden birine saldýrýp savaþ çýkarýrmýþ. Gezgin Þehmuz’un ziyaret ettiði ülkenin hükümdarý iki ay önce ordusuyla birlikte þýmarýk krala haddini bildirmek için, sýnýrý geçmiþ. Oðlu on dört yaþýnda olduðundan ülkenin yönetimini Vezir Cambaz Ali’ye býrakmýþ.

Gezgin Þehmuz köy, kasaba, þehir demeden ülkenin birçok yerini gezmiþ, dolaþmýþ, yeni insanlarla tanýþmýþ. Anlatmýþlar, dinlemiþ; anlatmýþ, dinlemiþler. Bir gün akþamüzeri gecelemek için bir han önünde durmuþ. Atýný ahýra bakan hizmetkâra teslim edip hana çýkmýþ. Akþam yemeði biraz sonra yenilecekmiþ. Kendisini sofraya buyur etmiþler. Yemekler yendikten sonra, Gezgin Þehmuz ocaðýn önüne oturmuþ, diðer dört yolcuyla sohbet etmeye baþlamýþ.
Aradan yarým saat geçmiþ geçmemiþ, han kapýsý kuvvetlice çalýnmýþ. Hancý kapýyý açar açmaz içeri on bir tane asker girmiþ. Gezgin Þehmuz ve öteki yolculara: “ Bize karþý gelmezseniz, size zarar gelmez. Sesinizi çýkarmayýn. Yemek yiyip birkaç saat sonra çekip gideceðiz “ demiþler. Orada bulunanlarýn ellerini, ayaklarýný baðlayýp, mahzene kapatmýþlar.

Yüzbaþý Halil ve askerleri Vezir Cambaz Ali görevli olarak göndermiþ. Cambaz Ali, maliye iþlerinden sorumluymuþ. Hazinede toplanan paralar, altýnlar, gümüþler, onun hazine defterine yazýlýrmýþ. Gelirler, giderler, harcamalar bu defterde açýkça belirtilirmiþ. Vezir olduðu ilk yýllarda maliye iþlerini dürüst bir þekilde idare etmiþ ve padiþahýn güvenini kazanmýþ. Sonralarý padiþahýn güvenini kötüye kullanmaya baþlamýþ, yoksulluk sýnýrýnýn biraz ötesinde yaþayan halktan alýnan vergileri çoðaltarak, bu paralarla akýl almaz harcamalar yapmaya, kendisine evler, araziler satýn almaya baþlamýþ.

Padiþahýn iki aydýr ülke dýþýnda olmasýndan yararlanan Cambaz Ali, üst düzeydeki yöneticiliklere kendi adamlarýný tayin ederek, bir oldu-bitti ile padiþah olmak istiyormuþ. Padiþahýn oðlu Þehzade Veli bir ay önce bu durumun farkýna varmýþ. Bir gece gizlice vezirin odasýna girip hazine defterini, padiþahýn mührünü ve önemli evraklarý almýþ, padiþaha durumu haber vermek için, kendisine çok baðlý dört adamýyla birlikte saraydan ayrýlmýþ. Sabahleyin hazine defteri, padiþahýn mührü ve önemli evraklarýn çalýndýðýný, gece yarýsý þehzadenin saraydan ayrýldýðýný öðrenen Cambaz Ali, hemen Yüzbaþý Halil’i takibe çýkarmýþ. Yüzbaþý Halil askerlerle birlikte þehzadenin peþine düþmüþ. Günlerce þehzadenin izini sürdükten sonra, kestirmeden onlarýn önüne çýkýp, bu hana gelmiþler. Þehzade mecburen bu hana uðrayacakmýþ, çünkü þehirler arasýndaki yollarda dinlenme yerleri fazla deðilmiþ ve aralarý oldukça uzakmýþ.

Gece yarýsýna doðru þehzade ve dört adamý han kapýsýndan içeri girer girmez kýskývrak yakalanmýþlar. Hazine defteri, padiþahýn mührü ve önemli evraklar gelenlerin üstünde bulunamamýþ. Bu duruma çok sinirlenen Yüzbaþý Halil: “ Ben size onlarý sakladýðýnýz yeri söyletirim “ diye baðýrmýþ ve askerlere dönerek: “ Bunlarý mahzene indirip baðlayýn. Ben az sonra geliyorum “ diye emir vermiþ.
Yüzbaþý Halil mahzende direklere baðlanmýþ olan þehzade ve adamlarýnýn karþýsýna geçerek: “ Beyler, þimdi söyleyin bakalým, evraklar nerde? “ diye sormuþ.

Þehzade Veli: “ Evraklar padiþah babamýn, neden sana vereyim? Evraklarý aldýðýn zaman Vezir Cambaz Ali’ye vermeyecek misin sanki? O vezir ki, bu ülkeyi uçuruma sürüklüyor. Halkýn parasýný kendi çýkarý için kullanýyor. Babam iki aydýr seferde olduðundan saraydaki ve ülke içindeki yöneticileri deðiþtiriyor. Amacý belli: Tahtý ele geçirip, padiþah olmak. Böylesine hýyanet içinde bulunan birinin oyuncaðý olduðun için utanç duymalýsýn yüzbaþý. “

Þehzadenin söyledikleri karþýsýnda önce bir adým gerileyen yüzbaþý: “ Yalan bunlar, yalan! Padiþahýmýzý çok severiz ve gönülden baðlýyýz. Vezir için söylediklerinin hepsi iftira. Padiþahýmýz kendisine güvenmeseydi sefere giderken ülke yönetimini býrakmazdý. Sense veziri kýskandýn. Evraklarý çaldýn, kaçýyorsun. Tahtý ele geçirmek isteyen sen olmayasýn sakýn. “ dedikten sonra tekrar sormuþ: “ Son defa soruyorum. Evraklarý nereye sakladýðýnýzý söyleyin? Yoksa zor kullanmak zorunda kalacaðým. “

Yüzbaþý Halil biraz bekledikten sonra, þehzadenin üstüne yürüyerek, yumruðunu vurmak için kaldýrmýþ. Ýþte tam bu sýrada han görevlileri ve yolcularla birlikte elleri, ayaklarý baðlý vaziyette oturan Gezgin Þehmuz söze karýþmýþ ve þöyle demiþ: “ Ýnsan yumruðunu sýktýðý zaman gerçeði, avucunun içinde parmaklarýyla tuttuðunu sanýr. Gerçekleri göremeyen gözler daima yanýlýrlar. Yüzbaþý!.. Parmaklarýný gevþetip yumruðunu açmaný isterim. Avucunun içinde sandýðýn gerçek kocaman bir hiç. “ Mahzende bulunanlar baþlarýný Gezgin Þehmuz’un bulunduðu tarafa çevirmiþler. Yüzbaþý daha sonra havada asýlý kalan yumruðunu açmýþ, bakmýþ.

Gezgin Þehmuz: “ Bir ay önce ülkenize geldim. Þehirler, kasabalar, köyler gördüm. Pek çok insanla tanýþtým. Vezir Cambaz Ali’nin on kuruþluk bir iþi elli kuruþa mal ettiðini söylediler. Þehzadenin söylediklerine katýlýyorum. Az önce, padiþahýmýzý çok severiz ve gönülden baðlýyýz, dedin. Bu baðlýlýðý göstermenin zamaný geldi. “
Bunun üzerine yüzbaþý þunlarý söylemiþ: “ Bunlar ne kadar derin ve anlamlý sözler. Etkilenmemek elde deðil. Ancak bir bilge bu þekilde konuþabilir. Arkadaþ, kimsin sen böyle? “
“ Ben Gezgin Þehmuz’um. “
“ Vay, sen Gezgin Þehmuz musun? Neden daha önce söylemedin? Çözün gezgini. “

Þehzade ve diðer baðlý bulunanlar da serbest býrakýlmýþlar. Yýllardýr maceralarýný dinledikleri Gezgin Þehmuz iþte karþýlarýndaydý. O, daima doðru düþünür, doðru söylerdi. Mutlak tarafsýzlýk ilkesine sýký sýkýya baðlýydý. Þimdiye kadar gezdiði, dolaþtýðý birçok ülke halkýna büyük yararlarý dokunmuþtu. Herkes, onun öðrettiklerinden payýný alýyordu. Daha sonra Gezgin Þehmuz, Þehzade Veli, Yüzbaþý Halil ve diðer askerler atlarýna binip padiþahý karþýlamak üzere güneye doðru yollarýna devam etmiþler. Padiþah ise, ordusuyla birlikte sýnýrý geçtikten sonra düþman karargâhýna yaptýklarý ani bir baskýnla þýmarýk kral öldürülmüþ, yerine barýþ yanlýsý bir kral tayin edilmiþ. Büyük bir savaþ olmadan iki ülke arasýnda barýþ antlaþmasý imzalanmýþ.

Dönüþ yolunda padiþahý, Gezgin Þehmuz, Þehzade Veli, Yüzbaþý Halil ve diðer askerler karþýlamýþ. Þehzade, padiþaha, Gezgin Þehmuz’u tanýþtýrdýktan sonra bütün olanlarý anlatmýþ. Buna çok sinirlenen padiþah ordusuyla birlikte ileri yürüyüþe geçmiþ. Planlarýnýn bozulduðunu öðrenen Cambaz Ali, devlet hazinesinde altýn-gümüþ deðerli ne varsa bir arabaya yükleyip saraydan kaçmýþ. Komþu bir ülkeye sýðýnmak için batýya doðru giderken, yolda kendisini tanýyan köylüler tarafýndan yakalanmýþ. Padiþaha teslim edilmiþ. Þehzadeden þüphelendiði ve hata yaptýðý için onuru kýrýlan Yüzbaþý Halil’in istifasý kabul edilmiþ.

Gezgin Þehmuz, sarayda iki ay misafir kalmýþ. Padiþah, þehzade ve diðer yöneticilerle en iyi devlet yönetiminin halk yararýna olan birçok sorunun çözümlenmesiyle gerçekleþeceði konusunda fikir birliðine vardýktan sonra, yeni ülkeler görmek, yeni insanlarla tanýþmak üzere atýna binip yollara düþmüþ.

SON

Yazan: Serdar Yýldýrým




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Solar Gezegeni - Serdar Yýldýrým
Timsah Kýký Ýle Hacer
Karagöz Ýle Hacivat: Matiz
Sevimli Sürüngen Gabon'un Macerasý
Ben Bandýrma Vapuruyum
Futbolcu Ayka
Ýnsan Yiyen Bitki
Saz Çalan Kazým
Lama ve Puma

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Karagöz Ýle Hacivat: Harami
800 ve 1500 Metre Türkiye Þampiyonuydu
Simitçi Çocuk - Serdar Yýldýrým
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým
Korkak Tavþan
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Ben Mustafa Kemal Olsaydým - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
O Cesur Yürekte Yüzlerce Aslan Yatar - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk'ü Sevmek Zorundasýn - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Ya Atatürk Olmasaydý? - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.