..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk > Serdar Yýldýrým




6 Mayýs 2020
Þampiyon Ördek  
Serdar Yýldýrým
Bir gölün çevresinde binlerce ördek yaþýyordu. Bu ördekler, çeþitli yarýþmalar düzenlerler, centilmence mücadele ederler ve birinci gelenleri ödüllendirirlerdi. Son birkaç yýldýr yapýlan yarýþmalarda birinciliði Gadro kazanýyordu. Yüzme yarýþý olsun, dalma olsun, güzel yürüme yarýþmasý olsun Gadro hep önde, hep birinciydi. Gadro, arkadaþlarý oyun oynarken tek baþýna antrenman yapmýþ, hýrsla kendini büyük bir þampiyon olacaðým diyerek yetiþtirmiþti. Birinci olamamak diye bir þeyi düþünemezdi. Zaten her þeyden emin olmadan yarýþmalara katýlmamýþ ve girdiði ilk yarýþmadan zaferle çýkmýþtý.


:AJII:
ÞAMPÝYON ÖRDEK
Bir gölün çevresinde binlerce ördek yaþýyordu. Bu ördekler, çeþitli yarýþmalar düzenlerler, centilmence mücadele ederler ve birinci gelenleri ödüllendirirlerdi. Son birkaç yýldýr yapýlan yarýþmalarda birinciliði Gadro kazanýyordu. Yüzme yarýþý olsun, dalma olsun, güzel yürüme yarýþmasý olsun Gadro hep önde, hep birinciydi. Gadro, arkadaþlarý oyun oynarken tek baþýna antrenman yapmýþ, hýrsla kendini büyük bir þampiyon olacaðým diyerek yetiþtirmiþti. Birinci olamamak diye bir þeyi düþünemezdi. Zaten her þeyden emin olmadan yarýþmalara katýlmamýþ ve girdiði ilk yarýþmadan zaferle çýkmýþtý.

Gadro, son günlerde arkadaþlarýna yakýnda buralardan gideceðini söylemeye baþladý. Zaten burada sýkýþýp kalmýþtý. Dünya bu kadar küçük deðildi. Çekip gitmeli dünyaya Gadro’yu tanýtmalýydý. Gadro, bir gün ansýzýn çekip gitti. Hýzlý adýmlarla yürüyüp giderken, dönüp arkasýna bakmadý. Gadro, gölden uzaklaþtýkça kalbini kemirmeye baþlayan huzursuzluðun gitgide büyümekte olduðunu fark etti. Ne zaman birkaç orman hayvanýný bir arada görüp yanlarýna gitmeye kalksa huzursuzluðu çoðalýyordu. Çünkü onlar Gadro’ya sýradan biriymiþ gibi davranýyorlar, bazý konularda ileri sürdüðü fikirlere gülüp geçiyorlardý.

Gadro, bir süre sonra yürüyüþünün bile gülümsemelere neden olduðunu görünce caný iyiden iyiye sýkýlmaya baþladý. Bunlar da kimdi böyle? Kim oluyorlardý da onun çapýnda birine gülüyorlardý? O, koskoca bir þampiyondu. Göl kýyýsýnda yaþayan binlerce ördek arasýnda adý bir ilah gibi anýlýyordu. Ya bunlarý kim tanýyordu? Daha birbirlerini tanýmak deðil, kendi kendilerini bile tanýmýyordu bunlar. Kendi adýný unutmuþ biri, Gadro’nun namýný iþitmiþ olsa bile, þimdi hatýrlamasýna olanak var mýydý? Zavallýydý bunlar, hepsi zavallýydý.

Gadro, pek çok yeri gezip dolaþtýktan tam beþ yýl sonra göl kýyýsýna geri döndü. Artýk eskisi gibi göl kýyýsýnda dolaþmýyor, geceleri gölde yüzme, dalma antrenmanlarý yapýyor, gündüzleri ise, gölü rahatça görebileceði bir tepeye çýkarak, gölde yüzen ördekleri seyrediyordu. Gadro, bir gün yine bu tepeye çýkmýþtý. Biraz sonra kýrk elli ördeðin göl kýyýsýna gelerek, bunlardan ayrýlan beþ ördeðin göle girip birbirleriyle yarýþtýklarýný gördü. Arada bir, tek tük alkýþ sesleri duyuluyordu. Herhalde antrenman yapýyorlar, diye düþündü, Gadro. Aradan biraz zaman geçtikten sonra yaþlý bir ördeðin gelmekte olduðunu gören Gadro, tanýnmamasý için giydiði þapkasýný gözlerinin üstüne kadar indirdi. Yaþlý ördek, selam verdikten sonra, Gadro’nun yanýna oturdu: “ Yarýþmalara bu yýl da ilgi pek az..” dedi. “ Baksana beþ ördek yarýþýyor, taþ çatlasa elli ördek onlarý alkýþlayýp gayrete getirmeye çalýþýyor. “

Gadro þaþýrmýþtý: “ Ne dediniz?..Bunlar yarýþýyorlar mý þimdi?.. Hayret, ben antrenman yaptýklarýný sanmýþtým!.”

Bunun üzerine yaþlý ördek: “ Yarýþýyorlar evlat, yarýþýyorlar. “ dedi. “ Hem bu yarýþma yýlýn en büyük yarýþmasý. Büyük ödülü bu yarýþý birinci bitirecek uzun mesafe yüzücüsü ördek kazanacak. Eskiden bu gölde ne yarýþmalar yapýlýrdý. Bu tepe, þu yandaki tepeler, þu gerideki tepeler, týklým týklým dolardý. Her yarýþmaya yüzlerce ördek katýlýrdý. Yarýþmalar, büyük bir çekiþme içinde günlerce devam ederdi. Son gün yapýlan final yarýþmalarýyla birinciler belli olur, alkýþlar arasýnda ödüllerini alýrlardý. Ne zaman ki, O, buralardan gitti, yarýþmalardaki tüm heyecan bitti. Böyle giderse birkaç yýla kalmaz, yarýþacak sporcu bulunmaz. Seyirci olmayýnca yarýþacak sporcu bulmak zor oluyor, evlat. “

Gadro, tanýmasýn diye yaþlý ördeðin yüzüne bakmýyordu. Yaþlý ördek sözlerini tamamlayýnca, Gadro, tanýnma korkusunu unutarak baþýný çevirirken þöyle konuþtu:
“ O gittikten sonra yarýþmalardaki tüm heyecan bitti dediniz. O dediðiniz kimdi ki? “

“ Bana bu soruyu sormakta yerden göðe kadar hakkýn var, evlat. “dedi yaþlý ördek.“ Zaten sen sormasan da, ben onun adýný söyleyecektim. Senin yabancý olduðun, çok uzaklardan buralara geldiðin belli. Yoksa kimden söz ettiðimi anlardýn. O, dediðim Gadro’ydu, evlat. Gadro, büyük bir þampiyondu. Ýlk girdiði yarýþmadan son girdiði yarýþa kadar hep birinci oldu. Herkes, Gadro’yu seyretmeye gelirdi. Binlerce seyircinin yaptýðý tezahürat korkunç olurdu. O yarýþýrken dað-taþ ( Gadro…Gadro…) diye inlerdi. Gadro gideli beþ yýl oldu ama, onu bir türlü unutamadýk. Aradan bunca zaman geçmesine karþýn birkaçýmýz nerede bir araya gelsek hemen Gadro’dan bahsetmeye baþlarýz. Gadro baþkaydý caným, Gadro bambaþkaydý. “

Yaþlý ördek sözlerini tamamlarken Gadro duygulanmýþ ve göz pýnarlarýnda biriken yaþlarý silmek için þapkasýný biraz yukarýya kaldýrmýþtý. Kendisini yarýþýrken ve göl çevresinde gezerken pek çok defa gören yaþlý ördek karþýsýndakinin kim olduðunu anlamýþtý. Bu, büyük þampiyon Gadro’ydu. Ýnanýlýr gibi deðildi. Demek Gadro yýllar sonra geri dönmüþtü. Ýlk anlarda inkar etmesine, Gadro olmadýðýný söylemesine karþýn, yaþlý ördeðin uzun süren ýsrarlarýna dayanamayan Gadro, sonunda geri döndüðünün herkes tarafýndan bilinmesine razý oldu.

Ertesi gün gölde binlerce ördek toplanmýþtý. Hepsi, büyük bir sabýrsýzlýkla Gadro’yu bekliyordu. Gadro, onlarý fazla bekletmedi, geldi, göle girdi, yanýnda yaþlý ördek olduðu halde, ördeklerle tanýþtý, hal hatýr sordu, iltifatlar etti, onlarla kýsa süren konuþmalar yaptý, gönüllerini aldý. Daha sonra düzenlenen yarýþmaya kadar Gadro, genç ördeklere gölde antrenman yaptýrdý. Onlarýn iyi birer yarýþmacý olmalarý için sonsuz gayret gösterdi. Düzenlenen her yarýþmaya Gadro da katýlýyordu. Eskiden olduðu gibi, yine her yarýþmaya yüzlerce ördek katýlýyor, yine yarýþmalarý binlerce ördek seyrediyor, yine dað-taþ ( Gadro…Gadro...) diye inliyordu. Gadro yarýþmalarda birincilikler alýyordu fakat bazý final yarýþmalarýnda Gadro’nun geçildiði görülüyordu ve bunu Gadro’nun yeni þampiyonlar ortaya çýkmasý için yaptýðýný herkes biliyordu.

Gadro, yirmi dört yaþýna girmiþ ve iyice yaþlanmýþtý. Birkaç yýldýr sadece kýsa mesafeli yüzme yarýþlarýna katýlýyordu. Son yarýþýnda ilk metrelerde fenalýk geçirmesine karþýn, yarýþý býrakmadý. En geride kalmýþtý. Diðer ördekler yarýþý tamamlayýp geriye dönüp baktýklarýnda Gadro’yu gördüler. Efsanevi þampiyon Gadro, ileri doðru yüzmeye çalýþtýkça sýrtüstü düþüyor, kendini kaybetmiþ bir halde debelenip duruyordu. Yarýþmacýlarýn hepsinin üstünde Gadro’nun emeði vardý.O, gece gündüz demeden kendilerini bu yarýþa hazýrlamýþtý. Hoca zor durumdaydý. Yardým etmeliydi. Yarýþmacý ördekler, bir çýrpýda Gadro’nun yanýna gelip, onu kucakladýlar. Yarý baygýn durumdaki Gadro mýrýldanýyordu. “Yarýþý bitirmem lazým çocuklar, yarýþý bitirmem lazým…” Gadro, binlerce ördeðin derin bir sessizlik içinde ayakta izlediði son yarýþýný diðer yarýþmacýlarýn kollarý arasýnda bitirmeyi baþardý.

Normalde bir ördeðin ortalama yaþam süresi yirmi beþ yýldý. Fakat Gadro daha uzun yýllar yaþadý. Yarýþmalarda yarýþamasa bile yarýþmalar yapýlýrken Gadro hep oradaydý.

SON

Yazan: Serdar Yýldýrým


BU MASALIN BULUNDUÐU KÝTAPLAR:

Afacan'ýn Masasý - Limon Kitap - ( Sayfa: 55-63 )
Þampiyon Ördek - Sýradýþý Yayýncýlýk ( 16 Sayfa ) Yayýn Yýlý: 2011
Masal Kuþaðý - Masalcý Yayýnlarý - ( Sayfa: 119-129 ) Yayýn Yýlý - 2012
Soru bankasý - Ýlkokul 4. Sýnýf - 5 Renk Yayýnevi - ( Sayfa: 67 ) Yayýn Yýlý - 2013





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Korkak Tavþan
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý
Konuþan Leylek
Lepistes - Beta ve Gromi'ye Karþý
Keloðlan Mücevher Aðacý
Yakýþýklý Geyik
Ahtapot

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Simitçi Çocuk - Serdar Yýldýrým
Solar Gezegeni - Serdar Yýldýrým
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým
Erdemli Olmak
Karagöz Ýle Hacivat: Harami
800 ve 1500 Metre Türkiye Þampiyonuydu
Sepetçi Ýle Zengin Adam
Ressam Van Gogh Ýle Serdar Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Ben Mustafa Kemal Olsaydým - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Taarruz Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk ve Dünya Tarihi - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Gibi Olmak - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.