..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Leyla ÜNAL




16 Ekim 2020
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 7  
Leyla ÜNAL
Hadi anlarým Ankaralýlar denize koþsun kaplumbaðalar gibi, Ýstanbul’un denizi mi yoktu? Bodrumun kaçýnýlmaz geleceði Ýstanbul'unkiyle benzer mi? Peki nasýl duracaðýz, bizi kim durduracak?


:AAID:
Bodrum’da trafik kazasý geçirmeden önceki üç yýla gitmek istedim. Karayollarý Genel Müdürlüðünde çalýþýyordum. Bodrum’u bilenler bilir þimdiki Adliye Binasýnýn yanýnda hemen bitiþiðinde Karayollarýnýn misafirhanesi vardý. Pansiyon tarzý konuþlandýrýlmýþ blok odalar, odalar içinde banyo ve tuvaletleri ve ortak kullanýma ayrýlmýþ mutfak ve yemekhane. Koruluk gibi çam aðaçlarý arasýnda mütevazi bir misafirhane aslýnda bakýmevi. Hemen bitiþiðindeki þimdiki adliye binasýnýn yanýnda da mezarlýk vardýr. Ýþte bilmem o mezarlýk mý yoksa doðal yapýsý nedeniyle mi çok akrep olurdu. Geceleri ýþýðý kapatmadan uyurduk. Sohbetlerimizde seyrettiðimiz filmlerden ötürü akrep sokarsa ne yaparýz diye konuþuyorduk. Ýþte biraz kanatýp bir kuþak ya da kemerle sýkacaksýn, zehri emip tüküreceksin ve hemen hastaneye gideceksin tarzýnda sohbet. Yanýmýzda genç delikanlýlar vardý, gülüþerek popomuzdan sokarsa da belimizi mi sýkacaðýz dediler. O sabah çocuklardan biri pantolonunu giyerken akrep poposundan sokmuþ, bir baðýrýþ koþuþturma oldu ve hastaneye gittiler, o gidiþ gidiþ geri dönmediler.

O üç yýl Bitez kavþaðýndan ana yola çýkar sahillere giden dolmuþlara binerdik. Böylece tüm yarým adayý gezmiþtik. Ýþte o yýldý “Bitez de yalýsýna varmadan Halil’im aman koptu kýyamet” türküsünün dilimden düþmediði. Türkünün öyküsü beni çok etkilemiþti. Çerkez kaymakamýn Gülsüm’ü elde etmek için Halil’e oynadýðý oyun. Türküde “Burasý da asfalt deðil Halil’im aman Bitez yalýsý” kýsmýndaki asfaltýn Aspat olduðunu yýllar sonra öðrenecektim ve Aspat’ýn Bodrum’da bir mevki olduðunu, Bodrumlularýn çoðunlukla denizci olmakla beraber Halil’in denizci olmadýðýný. Ýþte o yýllardýr benim Ege türkülerine aþýk olduðum.

Bu yýl Türkbükü Hebil koyunda evi olan Zülfü Livaneli’nin Bitez’e taþýndýðýný öðrendim. O nedenledir ki zaten aklýma Livaneli’nin Son ada romaný bana Bodrum’u anýmsattý. Bodrum son yarým ada, aslýnda belki de Datça son yarým ada olacak, belki Marmaris, belki tüm yarým adalar, sahiller betonlaþýrken, rant adýna ormanlar yakýlýr talan edilirken insanýn elinden bir þey gelmemesi ne acý!

Ben sadece inþaat mühendisi olmam deðil ayný zamanda karayolcu olmam nedeniyle de biraz çeliþkili durum yaþýyorum. Ýngilizcesi Civil Engineering “Medeniyet Mühendisliði” olan mesleðim gerçekten de medeniyet mi götürüyor, medeniyet dediðin ne? Þairin dediði gibi “Tek diþi kalmýþ canavar” mý, yoksa o canavar insanýn ta kendisi mi? Yolun her gittiði yere medeniyet mi gidiyor, yoksa betonlaþýyor mu? Arsýz doyumsuz insanoðlu ne zaman doyacak?

Hadi anlarým Ankaralýlar denize koþsun kaplumbaðalar gibi, Ýstanbul’un denizi mi yoktu? Bodrumun kaçýnýlmaz geleceði Ýstanbul'unkiyle benzer mi? Yollar yetmiyor, katlý yol yap, katlý yol yapýnca bina kat sayýsýný artýr, artýrýnca nüfus artsýn, aðaç kes, boþ alanlarý imara aç, çevre kirlensin ve kaç baþka adalara, yarým adalara. Peki nasýl duracaðýz, bizi kim durduracak?

Devam edecek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kapitalizmin Çýlgýnlýðý Ýle Ýnsanoðlunun Tembelliði Birleþince
Aman Allahým!
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 6
Babalar Günü Hediyesi Babaya Özel de Anneler Günü Hediyesi Neden Eve Özel?
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 4
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 1
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 5
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 3
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Korona Günlüðüm - 1
Korona Günlüðüm - 2
Gül Fidesi Dilekleri
Varlýðýmýn Farkýnda mýsýn?
ve Doktorlar...
Google Bugüne Sonbaharýn Ýlk Günü Demiþ.
Kendimiz Ettik, Kendimiz Bulacaðýz! (1)
Ben, Leyla!
Sorular, Sorular, Sorular...
Yanýtlarý Ararken Kayboldum... (Son)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ben, Uyuyamýyorum... [Þiir]
Seni Bekledim Günlerce [Þiir]
Özür Dilerim [Þiir]
Ah Kedi [Þiir]
Yaþlanmaktan Korkuyorum [Þiir]
Korona Günlüðüm [Þiir]
Ah Kelepçem, Ah Sevdam [Þiir]
Ben Seni Çok Sevdim [Þiir]
Look Inside Yourself [Þiir]
Birliktelik [Þiir]


Leyla ÜNAL kimdir?

Ben, Leyla. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet Ran, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Özdemir Asaf, Orhan Veli Kanýk, Bedri Rahmi Eyüboðlu


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Leyla ÜNAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.