..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > mehmet burak yüksel




18 Eylül 2021
Yaþ 38  
mehmet burak yüksel
Bu yazý bir tavsiye yada öðreti deðildir. Doðrusu yada yanlýþý ile bu yaþýma kadar hayatýn bana öðrettiklerini paylaþmak istedim.


:GAB:
YAÞ 38

Kimilerine göre yaþ olarak çok genç olabilirim. Genç arkadaþlarýmýz ise beni yaþ olarak büyük bulabilirler. Ancak ben kendimi öyle dolu dolu olmasa da hayatta belirli tecrübelere tanýklýk etmiþ biri olarak görüyorum. Özellikle otuz sekiz yaþýmda insanlar ve hayat hakkýn da öðrendiðim bazý dersleri sizler ile paylaþmak istedim.
Tabii ki bu yazýmý okurken içinizden “Bu adam bu tecrübeleri yenimi kazanmýþ” diye iç geçirebilirsiniz. Ya da “Dostum hayat böyle deðil yanlýþ biliyorsun” diye beni eleþtire de bilirsiniz . Dediðim gibi bu yazým bir öðüt ya da hayata iliþkin bir tavsiye deðil.
Ben yalnýzca kendi hayat yolculuðumda deneyimlediðim bazý tecrübelerimi doðru ya da yanlýþ sizinle paylaþmak istedim.

Öncelikle hayat kiþisel geliþim kitaplarýnda bahsedilen o ünlü çekim yasasýna göre hareket etmiyor. Bunu anlamam yýllarýmý alsa da en sonun da anlaya bildim.
Hayatta hayal ettiðimiz her þeye sahip olamayýz ya da istediðimiz her þeyi yapamayýz. Yeteneklerimizi bilmek tabi ki önemli . Ama en önemlisi zayýf yanlarýmýzý bilmek . Yetenekler kolayca ortaya çýksa da zayýf yanlarýmýzý öðrenmemiz için denememiz ve baþarýsýz olmamýz gerekiyor. Bu deneyip baþaramama durumundan nefret ettiðimiz için, toplumumuz zayýflýklarýný bilmeyen ve milleti eleþtiren dangalaklar ile dolu.
Ýstediðimiz her þeyi yapamayýz. Zaten her þeyi yapabilmek zorunda deðiliz. Kiþisel geliþim kitaplarýnda yer alan “Mutlu olduðunuz iþi yapýn ve hayat sizin içinize aksýn” saçmalýðýn dan zihninizi kurtarýn.
Mutlu olduðumuz iþi bulabilen toplumda kaç kiþi var acaba. Ya da gerçekten mutlu olduðun iþi baþarabilecek misin . Tamda otuz sekiz yaþýmda mutsuz olsam da para kazandýðým iþimden ayrýldým ve mutlu olduðum iþi yapmaya baþladým. Ne oldu biliyor musunuz . Baþaramadým.
Þimdi mutsuz ve endiþeliyim.
Bence insan içinde bulunduðu durumu artýsý ve eksisi ile iyi deðerlendirmeli. Þükretmeyi ve elindekinin kýymetini anlamayý bilmeli. Ýþine dört elle sarýlmalý. Kiþisel geliþim saçmalýklarýndaki gibi “mutlu olduðun iþi evrenden istiyorum” demek yerine yaptýðý iþte baþarýsýz olmaktan korkmadan çalýþmalý. Ýþi için savaþmalý .
Kiþi iþinde baþarýsýz olursa da bunu hayatýna genellemeden baþka iþler için aldýðý deneyimler ile savaþmaya devam etmeli. Öyle evrenden sana mutluluk getiren iþi iste ve baþarýlý ol diye bir þey yok.
Yine otuz sekiz yaþýmda öðrendim ki bir þey alýrken karþýnda bir ürünü satan sana ne kadar indirim yaptýðýný ya da yardým ettiðini söylese de daha fazlasýný istemelisin. Eskiden bir ürünü ya da her hangi bir hizmeti alýrken, gayet efendi ya da hanýmefendi olan satýcý (bu satýcý doktor da olabilir daire satan personelde ya da mobilya satýcýsý da olabilir) bana “”Size yapabileceðim en harika indirimi yaptým” dediðinde Teþekkür eder ve parayý uzatýrdým.
Þimdi ne alýrsam alayým karþýmdaki kiþiyi tabiri caiz ise silkeliyorum. Bu nu yapamayan arkadaþlar dan bir kere bile olsa utanmadan bunu denemelerini istiyorum. O en son indirimi yaptýðýný iddia eden satýcý daha ne kadar fiyatý geri çekecek inanamazsýnýz.
Hayatta her güzel þeyin ödülünü alýrýz öðretisinin yalan olduðunu öðrendim. Bir insana iyi davranýrsýn ama o kiþi seni kandýrabilir. Çok saðlýklý ve her güne þükürle baþlarsýn ama günün aldýðýn berbat bir haberle mahvola bilir. Çok temiz duygularýn ile çalýþýp çabalayarak pozitif düþünerek bir iþ yaparsýn ama batabilirsin. Bu saydýklarým olumsuzluklarýn hepsi ya da çoðu olumlu þekilde sonuçlanmýþ da olabilir. Yani olumlu düþüncemizin karþýlýðý olumluda olabilir tabiki.
Öyle ya da böyle dünyanýn iyinin yanýnda kötüyü adaletin yanýnda adaletsizliði getirdiðini ve bunu bizim pozitif enerjimizin deðiþtirmeyeceðini ya da belirli bir bölümünü deðiþtirebileceðini öðrendim. Hayat ne iyidir ne de kötüdür. Ýyi þeylere, mutlu olup þükrederken kötüye hep hazýrlýklý olmalýyýz.
En önemlisi de otuz sekiz yaþýmda, insanlar ile ilgili öðrendiklerim oldu.
Genelleme yapmak yanlýþ olsa da insanlar arkadan konuþmayý çok sever. Sen ne kadar iyi olursan ol insanlarýn alaycý eleþtirilerinden asla kurtulamazsýn. Eðer cennetten inen bir melek dahi olsaydýn sana alýþmalarý ve dedikodunu yapmalarý en fazla bir ay sürerdi.
Ýnsanlarýn en sevdiði negatif davranýþ biçiminden biride laf sokmaktýr. Anne , baba ,abi ya da abla. Karþýndaki her kim olursa olsun, seni kýzdýracak üzecek bir hinlik mutlaka yapacak buna hazýr ol.
Otuz sekiz yaþýmda öðrendiðim bir diðer davranýþ þekli ise kötü niyetli insanlardan kendimi korumak oldu. Eskiden samimiyetim olan bir arkadaþýmýn ya da yakýnýmýn bana yaptýðý birden fazla ayýbý ve yanlýþý kendi içimde eritirdim. Hele o kiþi özür dilemiþ ise bana yapýlan bu ayýbý unuturdum.
Maalesef hayat o þekilde yürümüyor. Karþýndaki kim olursa olsun seni incitiyor ve buna devam ediyorsa o kiþiden hemen uzaklaþ. Uzaklaþamayacaðýn biri ise o seninle konuþmadan asla o kiþi ile konuþma ve yüz verme.
O kiþinin senden özür dilemesinin hiçbir önemi yok. Karakteri bozuk olan sana bu yanlýþý hep yapacak. O kiþinin saldýrýsýna uygun saldýrý ile cevap vermek için hep tetikte ol. Çok çocukçada gelse bazý egeoist insanlar hatta bu tarz insanlarýn çoðu doðru cevabý alýnca hemen susar. Arkandan iki kat konuþur. Ama bu konuda yapýlacak bir þey yok maalesef.
Ben hep yüreðim sevgi ile dolsun isterdim . Ama bu sürekli C Vitamini alýp zehirlenmekten farksýz. Bazen hayatý olduðu gibi görmek ve bir durumu objektif olarak kabul edip , sonu kötülükte olsa yapýlmasý gerekeni yapmak gerekiyor.
Hayatta mutlu olmak için en önemli kural bence Hayýr demektir.
Ýnsanlarý asla kýrma ama iliþkin ne kadar iyi olursa olsun belirli kurallarýn ve sýnýrlarýn olsun iyi bir iliþkiyi mahvedecek olsa bile hayýr demen gerekiyorsa hemen Hayýr de . Senin insanlarýn gözünde karakterini belirleyen þey dediðin Evetler deðildir, dediðin Hayýrlardýr.
Hep evet dediðinde insanlar senin hakkýnda þu þekilde düþünür. “Tamam ya Ayþe – Ali yapsýn onu. O yapar. Yapacak ! Ne iþi var” Ama gerektiðinde Hayýr dediðinizde insanlarýn düþüncesi þu þekilde olur. “Hmmm Bir Ayþe – Ali ye soralým. Yapar mýsýn diyelim . Yaparsa süper olur”
Ýnsanlara her iyiliði ve yardýmý bu yaþýmda yapmamayý öðrendim. Sürekli iyilik yaptýðýnýzda insanlar gözünde o yardýmýn bir anlamý olmuyor. Bir yardým ya da iyilik çok gerektiðinde yapýlmalý. Defalarca kere yardým ettiðim insanlar bunu kendisinde hak görüyorken bir kere yardým ettiðim insanlarýn bana minnet duyduðunu gördüm.
Otuz sekiz yaþýmýn bana öðrettiði dersler bunlar. Daha öncede dediðim gibi bu yazým bir tavsiye ,öðüt, ya da tartýþma deðil. Yalnýzca bu yaþýmýn tecrübelerini yazmak ve paylaþmak istedim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Efsane Olmak

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Para Para Para
Çoban

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adý Ayrýlýk [Öykü]
Kör Talih [Öykü]
Karanlýk Köle [Öykü]
Atletik Vücutlu Sarýþýn Bayan [Öykü]
Avelon Krallýðý : Son Savaþ (Bölüm 4) [Öykü]
... Ölüm... [Öykü]
Dolunay [Öykü]
Ýhanet [Öykü]
... Ayna... [Öykü]
Karanlýkta Yalnýzým [Öykü]


mehmet burak yüksel kimdir?

fantastik roman türü yazarýyým ayrýca korku ve bilimkurgu romanlarýda yazarým

Etkilendiði Yazarlar:
adam fewer, ken grimwood,chuck hogan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mehmet burak yüksel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.