..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Kasým 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 17  
Bayram Kaya
Böylece yükseltgenmekle ayrýþan enerji paketleri iþ yaptýktan sonra indirgenip ilk durumun nötr haline geçerler (geri baðlaným yaparlar). Ayrýþan süreç oyuk ve yük hareketinin tekrar birbirini tamamlamasýyla sonuçlanýr.


:CDB:
Böylece yükseltgenmiþ yani eþiði yükselmiþ durum içinde ayrýþan enerji paketleri veya yöneylem hareketi, iþ yaptýktan sonra indirgenir. Ýndirgenen bir yöneylem ya da yük hareketi ilk nötr haline döner (geri baðlaným yaparlar). Ayrýþan süreç oyuk ve yük hareketlerinin tekrar birbirini tamamlamasýyla sonuçlanýr.

Bileþenle kolektif alan içindeki kiþi kolektife göre düþünüp, kolektife göre hayal eder (tasarým eder). Kolektif özne de kiþisi özne gibi nötr alan içinde ayrýþan kuvvetler üzerine kolektif istemi, kolektif hayalleri bindiriyordu (modüle ediyordu). Ortam modülasyonlaydý.

Uyarýlmaya hazýr durumu içindeki modüle edilecek bileþimler kolektif modülasyonlarla olan eylemlerdi. Kolektif modülasyonu olan eylemler de, bu bindiriþlerle ne yapacaðýný nasýl davranacaðýný bilen bir kolektif özneli kolektif aklý doðuyordular.

Bugünümüzü saðlayan baþlangýcýn kolektif koþullarýný, kolektif bileþimi her bir özne nesnel ayrýntýsýna kadar iyi bilmemiz gerekiyordu. Özne-nesnel unsurlarý iyi bilmek için de, bileþen unsurlarýn giriþme yapacak yansýmalarýný türlü biçimleriyle tekrar tekrar nasýl ve nice olduklarýnýn ortaya konmasý gerekiyordu.

Uyaran ve uyarýlan arasý bað yansýma giriþmesi yöneylemler, biliþimin esasýydý. Ortak biliþme üzerindeki bilmeler bizim benzer biçimdeki her türden saðlýklý düþünmemizin temelini de oluþturacaktýlar.

Kiþi için bilmek neden gerekliydi? 1-Bilmek kiþinin dýþtaki yöneylem pusulasýydý. 2-Bilme iþi kiþiyi nasýl davranacaðýna yönelten kýlavuzdu. 3-Kiþinin zihinsel aktivitesini þema tize eden bir tür yazýlýmdý.

4-Bilme iþi kiþiyi gereksiz zaman sarfýndan ve fazla efor sarf etmekten kaçýndýrýr. 5-Bilme iþi kiþiyi sonu gelmez düþünce çývlamasý yapmaktan kurtarandý. 6-Bilme iþi o biliþ noktasýný çevrim ekseni yapmaktý.

Bilmek gibi bir çevrim ekseni ya da totem alan gibi baþý sonu belli bir tavaf noktasý sizin izleðinizdi. Adeta özne-nesnel eylemli yazýlým programýnýzdý.

Yoksa nasýl davranacaðýnýzý bilemezdiniz. Þaþkýnlýða düþerdiniz. Bu durum içindeki biliþtiler bir yol haritasýydýlar. Dýþtan ortaklaþan bir eylem kýlavuzu yokluðunda kiþiler eylem kýlavuzu edinmek için bilme yerine koyacaðý groteskti bir hayali kendilerine kýlavuz edinecektiler.

Alan içinde, alanýn kendi evrensel dokusundan ötürü birleþen ayrýþan unsurlarý vardý. Kiþiler, bilme eðilimini bu türden bileþen ayrýþan alan unsurlarýnýn üzerine modüle ederler (bindiriþ ederler). Bilme eðilimi içini dolduran ilk biliþim unsuru izlekler grotesk ilikti. Kolektif alan bunu ortak uygulamalar içinde ortak alan etkisine göre doðrultacaktý.

Bilme neden gerekliydi, sorusuna verilen somut ve hayati yanýtlarý nedeninden ötürü bilme eðilimi kiþisi temelde groteskti bir inanýþ ve groteskti bir amel (öyle davranma) eylemiydi.

Alan oyuk ve yük hareketlerinden oluþuyordu. Alan hareketleri de yükseltgenmiþ veya doygun olarak indirgenmiþ. YÜKSELTGENME VE ÝNDÝRGENME AYNI ANDA BÝRLÝKTE OLANLA BÝRLÝKTE GÝDEN OLASI BELÝRÝÞTÝLER.

Alan içi oyuk-yük hareketinin birbirini etkisiz kýldýðý bir yükseltgenme indirgenme süreçleridir. Ýndirgenme ve yükseltgenme süreçleri birbiri olan, birbirine dönüþen ve bir giriþme içindeki ayný durum, bir giriþime doygun iken diðer giriþmeye açýktýr. Bileþenler yük hareketlerinin doygun olduðu nötr durumdur. Veya eksiði, tamam olmuþ bileþimler diyorduk.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.