..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birşeylerin olduğu konusunda umutluyum. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Kasım 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratılış 17  
Bayram Kaya
Böylece yükseltgenmekle ayrışan enerji paketleri iş yaptıktan sonra indirgenip ilk durumun nötr haline geçerler (geri bağlanım yaparlar). Ayrışan süreç oyuk ve yük hareketinin tekrar birbirini tamamlamasıyla sonuçlanır.


:DAD:
Böylece yükseltgenmiş yani eşiği yükselmiş durum içinde ayrışan enerji paketleri veya yöneylem hareketi, iş yaptıktan sonra indirgenir. İndirgenen bir yöneylem ya da yük hareketi ilk nötr haline döner (geri bağlanım yaparlar). Ayrışan süreç oyuk ve yük hareketlerinin tekrar birbirini tamamlamasıyla sonuçlanır.

Bileşenle kolektif alan içindeki kişi kolektife göre düşünüp, kolektife göre hayal eder (tasarım eder). Kolektif özne de kişisi özne gibi nötr alan içinde ayrışan kuvvetler üzerine kolektif istemi, kolektif hayalleri bindiriyordu (modüle ediyordu). Ortam modülasyonlaydı.

Uyarılmaya hazır durumu içindeki modüle edilecek bileşimler kolektif modülasyonlarla olan eylemlerdi. Kolektif modülasyonu olan eylemler de, bu bindirişlerle ne yapacağını nasıl davranacağını bilen bir kolektif özneli kolektif aklı doğuyordular.

Bugünümüzü sağlayan başlangıcın kolektif koşullarını, kolektif bileşimi her bir özne nesnel ayrıntısına kadar iyi bilmemiz gerekiyordu. Özne-nesnel unsurları iyi bilmek için de, bileşen unsurların girişme yapacak yansımalarını türlü biçimleriyle tekrar tekrar nasıl ve nice olduklarının ortaya konması gerekiyordu.

Uyaran ve uyarılan arası bağ yansıma girişmesi yöneylemler, bilişimin esasıydı. Ortak bilişme üzerindeki bilmeler bizim benzer biçimdeki her türden sağlıklı düşünmemizin temelini de oluşturacaktılar.

Kişi için bilmek neden gerekliydi? 1-Bilmek kişinin dıştaki yöneylem pusulasıydı. 2-Bilme işi kişiyi nasıl davranacağına yönelten kılavuzdu. 3-Kişinin zihinsel aktivitesini şema tize eden bir tür yazılımdı.

4-Bilme işi kişiyi gereksiz zaman sarfından ve fazla efor sarf etmekten kaçındırır. 5-Bilme işi kişiyi sonu gelmez düşünce çıvlaması yapmaktan kurtarandı. 6-Bilme işi o biliş noktasını çevrim ekseni yapmaktı.

Bilmek gibi bir çevrim ekseni ya da totem alan gibi başı sonu belli bir tavaf noktası sizin izleğinizdi. Adeta özne-nesnel eylemli yazılım programınızdı.

Yoksa nasıl davranacağınızı bilemezdiniz. Şaşkınlığa düşerdiniz. Bu durum içindeki biliştiler bir yol haritasıydılar. Dıştan ortaklaşan bir eylem kılavuzu yokluğunda kişiler eylem kılavuzu edinmek için bilme yerine koyacağı groteskti bir hayali kendilerine kılavuz edinecektiler.

Alan içinde, alanın kendi evrensel dokusundan ötürü birleşen ayrışan unsurları vardı. Kişiler, bilme eğilimini bu türden bileşen ayrışan alan unsurlarının üzerine modüle ederler (bindiriş ederler). Bilme eğilimi içini dolduran ilk bilişim unsuru izlekler grotesk ilikti. Kolektif alan bunu ortak uygulamalar içinde ortak alan etkisine göre doğrultacaktı.

Bilme neden gerekliydi, sorusuna verilen somut ve hayati yanıtları nedeninden ötürü bilme eğilimi kişisi temelde groteskti bir inanış ve groteskti bir amel (öyle davranma) eylemiydi.

Alan oyuk ve yük hareketlerinden oluşuyordu. Alan hareketleri de yükseltgenmiş veya doygun olarak indirgenmiş. YÜKSELTGENME VE İNDİRGENME AYNI ANDA BİRLİKTE OLANLA BİRLİKTE GİDEN OLASI BELİRİŞTİLER.

Alan içi oyuk-yük hareketinin birbirini etkisiz kıldığı bir yükseltgenme indirgenme süreçleridir. İndirgenme ve yükseltgenme süreçleri birbiri olan, birbirine dönüşen ve bir girişme içindeki aynı durum, bir girişime doygun iken diğer girişmeye açıktır. Bileşenler yük hareketlerinin doygun olduğu nötr durumdur. Veya eksiği, tamam olmuş bileşimler diyorduk.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.