..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




5 Ekim 2024
Sefiller ve Sefilliðe Kefiller  
Osman AKTAÞ
Kanun çýkaracak olan bir mecliste uyuþturucu trafiðini araþtýrma komisyonu kurulmasý teklif ediliyor ve kendi deyiþleriyle "cumhur ittifaký" tarafýndan reddediliyor. Ben aslýnda mevcut muhalefetin (ne kadar muhalif olduðunun da tartýþýlmasý gerektiðini düþünüyorum) nasýl "Uyuþturucu trafiði araþtýrýlsýn" diye bir teklif verdiðini de anlamakta güçlük çekiyorum.


:CB:
Kanun çýkaracak olan bir mecliste uyuþturucu trafiðini araþtýrma komisyonu kurulmasý teklif ediliyor ve kendi deyiþleriyle "cumhur ittifaký" tarafýndan reddediliyor. Ben aslýnda mevcut muhalefetin (ne kadar muhalif olduðunun da tartýþýlmasý gerektiðini düþünüyorum) nasýl "Uyuþturucu trafiði araþtýrýlsýn" diye bir teklif verdiðini de anlamakta güçlük çekiyorum.

"Muhalif" kavramýný kullanýnca aklýma geldi; yazmazsam çok önemli bir eksiklikmiþ gibi aklýmý sürekli kurcalayacak. "Muhalif" bizim oralarda cansýz, yetersiz, zayýf, tutarsýz ve iþe yaramayan anlamýna geliyor. "Muhalif" kavramýnýn gerçek anlamý mevcut düzenin aksayan her þeyini dillendirip, yanlýþlara karþý çýkan ve yanlýþlarýn deðiþmesi için mücadele eden anlamýna geliyor. Bizdeki muhalefet, gerçek anlamýnda deðil, tabiri caizse, iþe yaramayan anlamýný temsil ediyor.

Kanun çýkaran bir mecliste uyuþturucu komisyonu kurulma teklifi reddediliyorsa, reddedenlerin bu trafiði yönetenler ya da yöntemlerle iþbirliði içinde olduklarý anlamýna gelir ki, bu milllete yapýlan çok önemli bir ihanettir.

Sokak ortasýnda bir genç kýza tecavüze yeltenen iki sapýk, gözaltýna alýnýyor ve bir kaç saat içinde yeniden serbest býrakýlýyor. Bu namussuzlarý serbest býrakan hakim ve savcýlarýn kendi karýlarýna ve kýzlarýna ayný saldýrý olmuþ olsaydý, saldýrganý serbest býrakýrlar mýydý, çok merak ediyorum? Ýkincisi daha da vahim, sosyal medya baskýsý sonucu serbest kalan sapýklara tekrar tutuklama kararý çýkarýlýyor. Bu sapýklarýn tutuklanmasýný gerektiren unsur varsa, hakimler neden serbest býraktýlar? Suç unsuru yoksa hakimler, bu sapýklarý neye dayanarak tekrar tutuklanmalarýna karar verdiler? Mahkemelerin nihai kararlarýný kanunlar ve onlarý uygulayan hakimler ve savcýlar deðil de, sosyal medya mý veriyor?

Bu olay yalnýzca kamu sorumluluðu deðil, ayný zamanda ahlaki bir sorumluluk. Bu adamlarý serbest býrakanlarýn ahlaklarýn da bir göstergesi ve ayný zamanda toplumsal yaranýn baþka bir boyutu.

Amerika'nýn 1800'lü yýllardaki durumuna döndü ülke. Ortada bir devlet yok, herkes kendini ve ailesini kendi bildiði ve istediði þekilde korumak zorunda.

Devletin tanýmýnda, vatandaþýnýn güvenlik, saðlýk, eðitim ihtiyaçlarýný karþýlamak ve adaleti saðlamak zorundadýr, demiyor mu?

Ülke sýnýrý ve kontrolü yok, giren çýkan belli deðil. Sadece Avrupa ülkelerine mülteci geçmesini engelleyen sýnýr denetimi var. Ülkemizin sýnýrýný deðil, Avrupa'nýn sýnýrýný koruyor.

Ýþte ortada herkes birbirini öldürüyor, ölen öldüðüyle kalýyor, öldüren elini kolunu sallayarak dolaþýyor. Sokak ortasýnda bir kýz çocuðu cinsel saldýrýya uðruyor, birkaç saat içinde sapýklar serbest kalýyor.

Saðlýk yine ayný, sigortasý olmayan vatandaþlar devlet hastanelerine dünya kadar para ödüyor, sigortasý olanlar ise katký payý ödüyor. Oysa ülke dýþýndan gelenlerin saðlýk giderlerinin tamamý devlet tarafýndan karþýlandýðýyla kalmýyor, muayene sýrasýnda da öncelik hakký kullanýlýyor.

Adalet ise hak getire; bir yýðýn suçu belirlenmemiþ kiþi yýllardýr içerde yatarken hýrsýzý, katili, sapýðý, tecavüzcüsü, tacizcisi dýþarda yeni suçlar peþinde koþuyor. Acaba ülkeyi yönetenler yine suçu engelleyemedi ileri ya da engellemek istemedikleri için "Herkes çocuðuna sahip çýksýn. Akþam karanlýðýnda dýþarýda ne iþleri var" ya da "Erkekleri tahrik edecek kýyafeti niye giyiniyorlar? Giyiniyorlarsa, sonuçlarýna da katlanýrlar" mý diyecekler.

Þimdi soruyorum; acaba medeniyet ve kalkýnma bu mu? "2023'te uçacaðýz" derken iktidar ve yanlýlarý ahlaksýzlýk, güvensizlik, sahtekârlýk, namussuzluk, hýrsýzlýk yönünden uçacaðýmýzý mý kastediyorlardý, yoksa ülkeye doldurduklarý kontrolsüz yabancýlarý kendilerine kanat yapýp, kendilerinin mi uçacaklarýný kastediyorlardý. Bu muamma da çözülmüþ deðil.

Hâlâ bir makam, 250 lira çocuk parasý, bir miktar valilik veya kaymakamlýk yardýmý, 14 bin lira emekli maaþý ve 17 bin lira asgari ücrete kendilerini iktidara kiralayanlara ne demeli? Acaba bu sosyal yaratýklar kendilerini kiralaracak olan baþka iktidarlara da ayný sadakati gösterecekler mi?

Nereden nereye geliyoruz? Ýþte ahlaksýzlýkta sýnýr býrakmayanlarýn toplumsal ve töresel boyutta deðerlendirilmesi de kolay olmuyor. Birbirini alanlardan birbirini satanlara kadar kokuþmuþluk her alanda olunca konu da iþte böyle yayýlýyor.

Bir gün düzelmeye baþladýðýný görebilme ihtimali dileðiyle...

5 Ekim 24
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eðitim
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Bu Vatan
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Yusuf ile Müfredat
Seyyanen Verilecek Sadaka

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýrade ve Kudret
Ýslam ve Rejim
Kanlý Temmuz
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.